A gyanú szerint Aczél 4000 eurót vett át a ZTE-meccs után

Vágólapra másolva!
2011.12.01. 14:26
null
A Siófoknak legalább két góllal kellett veszítenie a ZTE elleni bajnokin – képünk illusztráció
Címkék
A Központi Nyomozó Főügyészség sajtóközleményében konkrétumokat is megfogalmazott Aczél Zoltán őrizetbe vételével kapcsolatban. Ezek szerint a korábban már gyanúba keveredő S. László és H. Gábor vallomása alapján az edző 4000 eurót vett át, miután a ZTE–Siófok (5–3) mérkőzésen az elvárt eredmény született, vagyis két góllal elveszítette a Balaton-parti gárda a mérkőzést. A közleményt változtatás nélkül közöljük.

„Az MLSZ feljelentése nyomán vesztegetés bűntette miatt ismeretlen tettes ellen 2009 decemberében a Nemzeti Nyomozó Iroda előtt indult és a Fővárosi Főügyészség által felügyelt büntetőügyet – a közélet tisztasága elleni bűncselekményekhez kapcsolódó hatásköri szabályok 2011 áprilisában történt módosítására és az ezzel összefüggő szervezeti változásokra is figyelemmel – 2011 májusában a Legfőbb Ügyészség ügyészi hatáskörbe vonta és a további eljárás folytatására a Központi Nyomozó Főügyészséget jelölte ki. A Központi Nyomozó Főügyészség a nyomozást a Nemzeti Nyomozó Irodával szoros együttműködésben folytatja.

Ezen nyomozás keretében a Központi Nyomozó Főügyészség és a Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai a tegnapi napon Székesfehérváron – a Videoton–Haladás Magyar Kupa-mérkőzést követően – őrizetbe vették, majd a mai napon gyanúsítottként hallgatták ki A. Zoltánt, mint a Siófok korábbi edzőjét.

A. ZOLTÁN ŐRIZETBE VÉTELE

A. Zoltánnal szemben 2 rendbeli gazdálkodó szervezet önálló intézkedésre jogosult dolgozója által kötelességszegéssel és üzletszerűen elkövetett vesztegetés bűntette megalapozott gyanúja merült fel.

A megalapozott gyanú lényege szerint A. Zoltán a 2009. április 21. napján lejátszott Honvéd–Siófok (2–2) Magyar Kupa-elődöntő mérkőzés előtt, mint a Siófok labdarúgócsapatának edzője elfogadta játékosai, S. László és H. Gábor azon ajánlatát, hogy fejenként 3-4000 euró ellenében legalább két góllal elveszítik a mérkőzést. A. Zoltán ekkor azt is megígérte, hogy a mérkőzésen a csapatot ennek megfelelően fogja összeállítani.

Az elkövetői kör végül az A. Zoltán és a játékosok hajlandósága ellenére a mérkőzésre nem tette meg a fogadását, így a megállapodás szerinti jogtalan előny kifizetésére nem került sor.

A. Zoltán a 2009. május 23. napján lejátszott ZTE-Siófok (5–3) bajnoki mérkőzés előtt, mint a Siófok edzője elfogadta játékosai, S. László és H. Gábor ajánlatát, miszerint 4000 euró ellenében ő is részt vesz a mérkőzés eredményének olyan befolyásolásában, hogy legalább két góllal elveszítik a mérkőzést.

A. Zoltán tudva arról, hogy a manipulációban játékosként pontosan kik vesznek részt, a mérkőzésen a csapatot ennek megfelelően állította össze. Mivel a mérkőzésen az elvárt eredmény született, a meccs után S. Lászlótól és H. Gábortól átvette az ígért 4000 eurót.

A. Zoltán az őrizetbe vétele és a gyanúsításközlés ellen panaszt jelentett be, vallomást tett, amelyben tagadta a terhére rótt bűncselekmények elkövetését.”

A 2009-ES ZTE–SIÓFOK (5–3) MECCS ÖSSZEFOGLALÓJA

ZTE-Siofok0809 by zetefutball

A Honvéd–Siófok (2–2) mérkőzés felvételét ezen a linken érheti el!

EMLÉKEZTETŐ

LABDARÚGÓ NB I, 29. FOPRDULÓ (2009.05.23.)

ZTE FC–SIÓFOK 5–3 (3–2)
Zalaegerszeg. V: Szabó Zs. (Ring, Szalai Z.)
ZTE: Vlaszák – Kocsárdi, Botis, Kovács G. – Illés Gy., Petneházi (Kemal 46.) – Máté, Horváth (Hajdú N. 75.), Balázs Zs. (Sluka 56.) – Rudnevs, Waltner. Vezetőedző: Csank János
SIÓFOK: Milinte – Sütő (Bojtor 46.), Nagy L. (Takács M. 74.), Horváth G., Köntös – Andruskó, Tusori, – Kanta Sz., Kogler., Ivancsics – Magasföldi. Vezetőedző: Aczél Zoltán
Gólszerző: Horváth (0–1) 4., Rudnevs (1–1) 10., Kovács (2–1) 34., Magasföldi (2–2) 37., Rudnevs (3–2) 44., Sluka (4–2) 61., Kogler (4–3) 79., Waltner (5–3) 88. percben.
EMLÉKEZTETŐ
MAGYAR KUPA, ELŐDÖNTŐ, VISSZAVÁGÓ (2009. 4. 21.)
BUDAPEST HONVÉD–SIÓFOK 2–2 (1–0)
Bozsik-stadion. V: Bede.
HONVÉD: Rabóczki – Vukmir, Szmiljanics, Debreceni, Filó T. – Benjamin, Lungu, Diego (Abass), Dobos (Moreira) – Hercegfalvi, Stojakovic (Abraham). Vezetőedző: Sisa Tibor
SIÓFOK: Szalma – Bojtor (Koós), Sütő, Hegedűs Gy., Horváth G. – Andruskó (Nagy L.) – Kanta Sz., Tusori, Ivancsics – Roni, Magasföldi. Vezetőedző: Aczél Zoltán
Gólszerző: Szmiljanics (1–0) a 43., Hegedűs Gy. (1–1) a 49., Ivancsics (1–2) a 74., Hercegfalvi (11-esből, 2–2) a 91. percben
Kiállítva: Nagy Lajos a 83. percben
A Honvéd 4–3-as összesítéssel továbbjutott, később a Győr elleni döntőt is megnyerte.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik