SOMOGYI ZSOLT 2020.02.21 23:07

A futball élvezete – Somogyi Zsolt jegyzete

 

A futballvilág változik: Albert Flórián vagy Nyilasi Tibor talán sohasem játszott tétmérkőzést Mezőkövesden, 2020-ban mégis ez lehet a forduló legérdekesebb meccse. És nem elsősorban a Fradi miatt. A bajnok kiegyensúlyozott teljesítménnyel halad a címvédés felé, az Európa-liga-részvétel sem hatott ki annyira az NB I-es teljesítményre, mint ahogy korábban más kluboknál (vagy épp a Fradinál: az 1995. őszi emlékezetes BL-szereplés idején a BVSC lépett el a zöldektől, akik a tavasszal végül sikerrel üldözték a zuglóikat), az egyesület hagyományait, felépítését, körülményeit, lehetőségeit ismerve nem meglepő, hogy a Ferencváros esélyes a bajnoki címre.

Az inkább tűnhet váratlannak, hogy a Mezőkövesd ott van a dobogón, de csak annak, aki nem követi rendszeresen az NB I történéseit. Mert amióta a borsodiak feljutottak az első osztályba, sokáig a kiesés ellen harcoltak, egészen addig, amíg meg nem érkezett Kuttor Attila, aki Tóth László sportigazgatóval együttműködve szisztematikus építkezésbe kezdett. A kövesdi csapat játéka lépésről lépésre lett egyre nézhetőbb, miközben az eredmények is jöttek – a magyar szinten minőséginek nevezhető labdarúgók megszerzéséhez persze kellettek a szükséges anyagi feltételek.

Mezőkövesden nincs évtizedes hagyománya az NB I-nek, a szakmai vezetők pedig igyekeznek kihasználni, hogy most van lehetőség a minőségi munkára. Tegyük hozzá: nem ez az egyetlen klub, amely a jelenkori futballkörnyezet támogatásával működhet, de szinte biztosan az, amelyik a lehetőségeivel a leghatékonyabban sáfárkodik. Nem akar túl nagy klub lenni, talán sohasem lesz sokszoros bajnok, de élvezetes futballra törekszik – ez pedig dicséretes a kivárásra, kontrajátékra, egyetlen jól sikerült oldalszabadrúgásra alapozó riválisok ellen. Az NB I legerősebbje az egyik legizgalmasabb futballt játszó együttes vendége lesz, mégsem lenne meglepő, ha kevés gólt hozna a meccs: éppen ők ketten kaptak eddig húsznál kevesebb gólt, vagyis a védekezés mindkét oldalon működik.

Ez a két csapat képes jó teljesítményre, és ha szombaton is így lesz, élvezetes mérkőzést hozhat az összecsapás.

2020.03.29 14:45:53

Labdarúgó NB I PIETSCH TIBOR

„Egy pillanatra meg lehet állni, de még várnék a visszatekintéssel.”

2020.03.27 16:29:43

Labdarúgó NB I BORBOLA BENCE

A nehéz időkben a korábbi válogatott középpályás Pécelen igyekszik magát hasznossá tenni.

2020.03.23 22:19:49

Labdarúgó NB I MALONYAI PÉTER

NS-VÉLEMÉNY. Beállt a családi patikába, hogy ezzel is enyhítse a vészt.

2020.03.22 22:36:01

Labdarúgó NB I MALONYAI PÉTER

ALAPVONAL. A hazai futballban 1970-ben az volt az általános vélemény, hogy „az úttörőkkel foglalkozó szakemberek a grundok eltűnése mellett a beatzenét jelölik meg egyes számú »közellenségként«”.