A Fradi és az Újpest nem kapna egy fillért sem?

Vágólapra másolva!
2015.05.18. 15:33
null
Sok a légiós a Fradinál és az Újpestnél is (Fotó: Korponai Tamás)
Az MLSZ múlt szerdai elnökségi ülése után sajtótájékoztatón jelentették be – többek között – azt, hogy a labdarúgó-szövetség igyekszik a lehető legtöbbet megtenni azért, hogy az NB I-es csapatokban minél kevesebb légiós és minél több magyar labdarúgó, sőt minél több utánpótláskorú hazai játékos lépjen pályára. Ezért azt tervezik, hogy a szerencsejátékból származó bevételekből csak azok a csapatok részesülnek, amelyek az ajánlottnál kevesebb légióst alkalmaznak. Ha ez a terv valósulna meg és a klubok nem változtatnának a játékoskeretük összetételén, akkor többek között a Ferencváros és az Újpest sem részesedne a szerencsejáték-pénzből.

ELŐZMÉNYEK

Nem újdonság ez az elképzelés, hiszen már évek óta alkalmazzák azt a módszert, hogy a televíziós bevételek elosztásakor több pénzt kap az a klub, amely több fiatal, 23 éven aluli játékost szerepeltet a bajnoki mérkőzéseken.

De a jelenleg futó bajnokság versenykiírását is említhetjük: „A bajnokságban való részvétel teljes időtartama alatt a sportszervezet játékoskeretében 25 fő vagy kevesebb szerződtetett labdarúgó esetén legalább 12 fő MLSZ-nevelésű labdarúgónak kell lennie. MLSZ-nevelésű labdarúgó az, aki 15 és 21 éves kora között a MLSZ-hez tartozó egy vagy több sportszervezetben legalább három évet egyben vagy megszakításokkal igazolt játékos volt (a három év az adott sportszervezetnél játszott első és utolsó hivatalos mérkőzése közötti időszakot alapul véve számítandó).”

A versenykiírásban külön táblázatban szerepel, hogy bizonyos nagyságú játékoskeretek esetén hány labdarúgónak kell MLSZ-nevelésűnek lennie, azt viszont direkt módon nem korlátozza a szabályzat, hogy egy adott mérkőzésen hány külföldi léphet pályára, pontosabban csak az EU-n kívüli futballistákkal kapcsolatban lép életbe ötfős korlátozás.

A mostani versenykiírás szerint:

– A bajnoki mérkőzéseken a sportszervezet számbeli korlátozás nélkül jogosult azokat a labdarúgóit szerepeltetni, akik az Európai Unió valamely tagállamának állampolgárai, továbbá azon országok állampolgárait, amely országokkal az Európai Unió olyan egyezményes megállapodást kötött, amely jogszerű munkavállalás esetén a munkavállaló részére az Unió polgáraival azonos, diszkriminációmentes elbírálást biztosít a munkakörülmények tekintetében az Európai Unió egész területén (ezen pontban meghatározott országok listáját az MLSZ folyamatosan közzéteszi).

– Azon országok labdarúgóiból, akik állampolgárságuk alapján kívül esnek az előző pontban meghatározott országok körén („egyéb országok”), a sportszervezet, mérkőzésenként legfeljebb 5 labdarúgót szerepeltethet egy időben csapatában.

MI LESZ 2015 NYARÁTÓL?

A következő évi bajnokság versenykiírása még nem jelent meg az MLSZ dokumentumtárában (nem is jelenhetett meg, hiszen sok még a kérdőjel: például az sem dőlt el, hogy a következő szezonban 16, 14 vagy 12 csapattal rajtol az NB I), így csak a múlt szerdai sajtótájékoztatón bejelentett információkra hagyatkozhatunk.

Ezek alapján az MLSZ direkt módon a következő bajnoki idényben sem korlátozza a külföldiek pályára lépését – azaz ha valamelyik NB I-es csapat mondjuk tizenegy légióssal áll ki, megteheti, csak az EU-n kívüli játékosok számára kell figyelnie –, viszont a támogatásokat, leginkább a szerencsejátékból befolyó összegeket úgy osztja szét a klubok között, hogy azok a sportszervezetek kapnak lényegesen több pénzt, amelyek legfeljebb hét nem hazai nevelésű játékost alkalmaznak a keretükben.

A központi források elosztásánál további előnyt élveznek azok az együttesek, amelyek legfeljebb három nem hazai nevelésű labdarúgót, illetve legalább egy (a következő idénytől kettő) 20 éven aluli hazai nevelésű futballistát szerepeltetnek a kezdőcsapatukban a bajnoki mérkőzéseken.

A nemzetközi kupákban induló csapataink hét helyett tíz nem hazai nevelésű labdarúgót szerződtethetnek, és három helyett öt nem hazai nevelésű futballistát szerepeltethetnek a kezdőcsapatban – ha hozzá akarnak jutni a pénzügyi támogatások jelentős részéhez.

HOGYAN ÁLLNAK MOST A CSAPATOK?

Ezek alapján megvizsgáltuk, hogy az NB I-es klubok mely feltételeknek felelnének meg jelenleg, és milyen mértékben kellene megváltoztatniuk a keretüket, illetve a kezdőcsapatuk összetételét ahhoz, hogy a következő szezonban hozzájuthassanak a szerencsejátékpénzből befolyó összegekhez.

Azt néztük meg, hogy:

– a csapat keretében hét (nemzetközi szereplés esetén tíz) vagy annál kevesebb légiós található-e;

– a legutóbbi fordulóban a kezdőcsapatban három (nemzetközi szereplés esetén öt) vagy kevesebb légiós kapott-e helyet;
– szerepelt-e a kezdőcsapatban (esetleg csereként) 20 éven aluli hazai nevelésű futballista.

Videoton FC

– A klub honlapja szerint a Videoton keretében 13 légiós van, ez több, mint a jövőre ajánlott tíz (a Videoton a BL-ben indul, így rá a tízes „kvóta” érvényes), tehát ha a fehérváriak szeretnének részesülni a plusz pénzügyi támogatásból, csökkenteniük kell a keretben a légiósok számát.

– A Honvéd elleni meccsen hét légiós szerepelt a kezdőcsapatban (Calatayud, Brachi, Luijckx, Álvarez, F. Oliveira, Ivanovszki, Maréval) – ez is több, mint az ajánlott öt.

– A kezdőcsapatban nem kapott helyet 20 éven aluli hazai nevelésű labdarúgó.

Ferencváros

– A Ferencváros keretében 12 légiós van, a Vidihez hasonlóan ez is több, mint a jövőre ajánlott tíz fő.

– A Paksi FC elleni meccsen hat légiós szerepelt a kezdőcsapatban (Dilaver, Nalepa, Pavlovic, Ramírez, Csukics, Lamah) – ez is több, mint az ajánlott öt.

– A kezdőcsapatban nem kapott helyet 20 éven aluli hazai nevelésű labdarúgó. Csereként pályára lépett két 1995-ös születésű játékos: Nagy Dominik (május 8-án ünnepelte 20. születésnapját) és Nagy Ádám (június 27-én lesz húszéves). Nem cserélték be, de benevezték az 1997-es születésű Haris Attilát.

MTK Budapest

– Az MTK Budapest keretében négy légiós van, ez bőven a tízes „kvóta” alatt van.

– Az Újpest elleni meccsen két légiós (Vukmir, Thian) szerepelt a kezdőcsapatban.

– A kezdőcsapatban nem kapott helyet 20 éven aluli hazai nevelésű labdarúgó. A kispadon ült az 1996-os születésű Talabér Attila és az 1998-as Vogyicska Bálint, egyiküket sem cserélte be Garami József.

Debreceni VSC

– A DVSC keretében hét légiós van, ez bőven a tízes „kvóta” alatt van (feltételezve, hogy a debreceniek az Európa-ligában indulnak, így nem a hetes, hanem a tízes korlátozás vonatkozik rájuk).

– A Pápa elleni meccsen két légiós (Mihelic, Jovanovic) szerepelt a kezdőcsapatban.

– A kezdőcsapatban nem kapott helyet 20 éven aluli, hazai nevelésű labdarúgó. Csereként pályára lépett az 1996-os Balogh Norbert – a csatár két gólt szerzett.

Paksi FC

– A Paks keretében csupán egy olyan játékos van, aki légiósnak számít (a felvidéki Molnár Péter).

– A Pápa elleni meccsen az egy légiós, Molnár Péter szerepelt a kezdőcsapatban.

– A kezdőcsapatban egy 20 éven aluli hazai nevelésű labdarúgó kapott helyet, az 1996-os születésű Lenzsér Bence. Csereként az 1995-ös Hahn János lépett pályára.

Újpest FC

– Az Újpest keretében 12 légiós van, jócskán a hetes „kvóta” fölött.

– Az MTK elleni meccsen hét légiós (Heris, Hudák, Nego, Sztaniszavljevics, Suljic, Bardhi, Ojo) szerepelt a kezdőcsapatban – ez is több, mint az ajánlott három (ráadásul a három becserélt játékos is külföldi).

– A kezdőcsapatban nem kapott helyet 20 éven aluli hazai nevelésű labdarúgó. A jelenlegi keretben nincs is ilyen játékos, a ’95-ös születésű Enisz Bardhi és az 1997-es Mihailo Perovics nem magyar, hanem külföldi futballista.

Diósgyőri VTK

– Az DVTK keretében kilenc légiós van (ha az első keretből kitett Julian Jennert nem számítjuk be), ez a szám is a hetes „kvóta” fölött van.

– A Győr elleni meccsen négy légiós (Okuka, W. Alves, Kim Ho Jung, Grumics) szerepelt a kezdőcsapatban – az ajánlott háromhoz képest ez is több.

– A kezdőcsapatban egy 20 éven aluli hazai nevelésű labdarúgó kapott helyet, az 1996-os születésű Nemes Milán. Be volt nevezve, de nem cserélték be a szintén ’96-os születésű Csicsvári Milánt.

Kecskeméti TE

– Bár a KTE első fokon nem kapta meg az NB I-es klublicencet, így egyelőre nem tudni, hogy jövőre indulhat-e az élvonalban (a fellebbviteli bizottság dönt a sorsáról), a kecskemétiek vonatkozó adatait is megnéztük: a keretben tíz légiós van.

– A PAFC elleni meccsen nyolc légiós (Tujvel, Lovric, Szkopljak, Karan, Eninful, Vukaszovics, Szavics, Bebeto) szerepelt a kezdőcsapatban.

– A kezdőcsapatban egy 20 éven aluli hazai nevelésű labdarúgó kapott helyet, az 1997-es születésű Kitl Miklós (ő ugyan a határon túl, Zentán született, de már magyar állampolgár). Be volt nevezve, de nem cserélték be a ’96-os születésű Szalai Dánielt.

Puskás AFC

– A PAFC keretében öt légiós van, a felcsútiak beleférnek a hetes „kvótába”.

– A KTE elleni meccsen három légiós (Danilovics, Kelic, Fábio) szerepelt a kezdőcsapatban – épp annyi, mint az ajánlott mennyiség.

– A kezdőcsapatban nem kapott helyet 20 éven aluli hazai nevelésű labdarúgó. Csereként pályára lépett az 1996-os születésű Makrai Gábor és Zsótér Donát, valamint a ’97-es Sallai Roland. Ott ült a kispadon a '96-os Spandler Csaba is, de őt nem küldte pályára Benczés Miklós.

Győri ETO FC

– Az már eldőlt, hogy az ETO jövőre nem szerepelhet az NB I-ben, ha a szövetség is rábólint az indulási jog átruházására, akkor 2015 nyarától az NB III-ban játszhat. Ennek ellenére a győriek statisztikáit is megnéztük: a keretben – ha minden igaz… – tíz légiós van (ha Strestíket és Prisót nem számoljuk, a hírek szerint ők már nincsenek Győrben).

– A DVTK elleni meccsen három légiós (Brdarovszki, Bucsa, Ibánez) szerepelt a kezdőcsapatban.

– A kezdőcsapatban két 20 éven aluli hazai nevelésű labdarúgó kapott helyet: az 1996-es születésű, újonc kapus, Horváth Dániel, valamint az 1995-ös születésű Mervó Bence, ő egyébként márciusban betöltötte a húszat. Csereként pályára lépett az 1996-os Nagy Ádám és a ’98-as Tóth Dávid, a kispadon ült a ’95-ös Kerékgyártó Dávid és a ’96-os Mayer Milán.

Nyíregyháza

– A Nyíregyházának sincs még meg az NB I-es klublicence, a sorsa tehát bizonytalan, az viszont biztos, hogy az ajánlottnál több a légiósa, kilenc (Ovszijenko és Bosnjak már magyar állampolgár).

– A Haladás elleni meccsen hét légiós (Zofcák, Abdouraman, Kosztics, Seydi, Kovacevic, Ivanovs, Halenár) szerepelt a kezdőcsapatban (és kezdett Ovszijenko és Bosnjak is).

– A kezdőcsapatban nem kapott helyet 20 éven aluli hazai nevelésű labdarúgó. A kispadra nevezett cserekapus, Hrabina Alex 1995. áprilisi születésű.

Pécsi MFC

– A PMFC-nek sincs még meg az NB I-es klublicence. A pécsiek keretében tíz légiós van.

– A Dunaújváros elleni meccsen hét légiós (Polekszics, Ojdanic, Uzoma, James, Pauljevics, Weitzer, Makriev) szerepelt a kezdőcsapatban.

– A kezdőcsapatban nem kapott helyet 20 éven aluli hazai nevelésű labdarúgó. A kispadon ült az 1995. novemberi születésű Kővári Róbert, őt nem cserélték be.

Bp. Honvéd

– A Honvéd keretében tizenhét légiós van (a kragujevaci születésű Holender Filip már magyar állampolgár), ez „némileg” több, mint az ajánlott hét…

– A Videoton elleni meccsen öt légiós (Godoy, Elez, Ignjatovics, Youla, Punosevac) szerepelt a kezdőcsapatban.

– A kezdőcsapatban nem kapott helyet 20 éven aluli hazai nevelésű labdarúgó. Csereként pályára lépett az 1996-os születésű Gazdag Dániel.

Haladás

– A Haladás keretében hat légiós van, ez belefér a „hetes” kvótába.

– A Nyíregyháza elleni meccsen két légiós (Alcibiade és Leandro Martínez) szerepelt a kezdőcsapatban (Rocchi csereként állt be).

– A kezdőcsapatban egy 20 éven aluli hazai nevelésű labdarúgó kapott helyet: az 1995. májusi Németh Márió (nemrég ünnepelte a 20. születésnapját). Csereként pályára lépett az 1996-os születésű Jancsó András és Grabant Bence. A kispadon ülő cserekapus, Gyurján Márton 1995. decemberi születésű.

Dunaújváros

– A DPASE keretében öt légiós van, ez is beleférne a „hetes” kvótába.

– A Pécs elleni meccsen egyetlen légiós sem szerepelt a kezdőcsapatban (csereként Thiago és Grubjesics állt be).

– A kezdőcsapatban (és a cserék között) nem kapott helyet 20 éven aluli, hazai nevelésű labdarúgó.

Lombard Pápa

– A sereghajtó Lombard Pápának sincs még meg az NB I-es klublicence. A pápaiak keretében kilenc légiós van.

– A Debrecen elleni meccsen négy légiós (Bogunovics, Frizoni, Randjelovics, Seye) szerepelt a kezdőcsapatban.

– A kezdőcsapatban nem kapott helyet 20 éven aluli hazai nevelésű labdarúgó. Csereként beállt a ’95-ös Csilus Tamás és a ’96-os Schmid Máté.

LABDARÚGÓ NB I, 28. FORDULÓ
IdőpontMérkőzés (Tv)Játékvezető
Május 15., péntek
19.00Szombathelyi Haladás–Nyíregyháza Spartacus 3–1 Solymosi Péter
Május 16, szombat
14.00
Újpest FC–MTK Budapest 1–0Erdős József
16.00
Paksi FC–Ferencváros 0–1
Pintér Csaba
18.30
Budapest Honvéd–Videoton FC 1–1Karakó Ferenc
18.30Puskás Akadémia FC–Kecskeméti TE 4–0
Andó-Szabó Sándor
18.30
Pécsi MFC–Dunaújváros PASE 2–0
Iványi Zoltán
Május 17., vasárnap
16.30
Diósgyőri VTK–Győri ETO FC 4–1Szabó Zsolt
18.30
Debreceni VSC–Lombard Pápa 4–0Fábián Mihály
A bajnokság állását itt tekintheti meg!

 

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik