A felújított Nagyerdei Stadion lesz a Loki új otthona

MTI/NSO MTI/NSOMTI/NSO MTI/NSO
Vágólapra másolva!
2010.09.23. 10:31
null
2012-re épülhet fel az új stadion (Tervek: Kováts Ákos, fotó: haon.hu)
Ha minden a terveink szerint alakul, 2012-ben már a felújított Nagyerdei Stadionban ünnepelheti alapításának 110. évfordulóját a DVSC labdarúgócsapata - jelentette be Kósa Lajos, Debrecen polgármestere csütörtökön a felújítandó létesítmény kapujánál tartott sajtótájékoztatóján.

A politikus leszögezte: szerdán a Magyar Közlönyben jelent meg az a kormányhatározat, amely zöld utat adott a Nagyerdei Stadion rekonstrukciójának.

Kósa Lajos az MTI érdeklődésére elmondta: mintegy 10 milliárd forintból „durván húszezres” stadion épülhet fel, amely mindenben illeszkedni fog a nagyerdei pihenőövezetbe. Az építkezés 2011 tavaszán-nyarán kezdődhet.

A városvezetésnek október 15-ig kell elkészíteni egy előterjesztést a projekt részleteiről, kitérve a költségvetési garanciákra és egyéb feltételekre. Az MLSZ-szel együttműködve és az Ollé-programba illeszkedve képzelik el az UEFA és a FIFA szabályainak mindenben megfelelő létesítmény felépítését és a hozzá kapcsolódó területek rehabilitációját. A polgármester kijelentette: az új stadionnak alkalmasnak kell lennie arra, hogy a BL-döntő kivételével bármilyen nemzetközi mérkőzésnek helyszíne lehessen.

A stadion méreteire kitérve megjegyezte, hogy a DVSC-TEVA vezetőségével egyeztetve jobbnak látják, ha nem építenek túl nagy arénát, csak akkorát, amekkora legalább 80 százalékos telítettséggel tud üzemelni hosszabb távon is. Emellett a stadionnak illeszkednie kell a Nagyerdő Natura 2000-es természetvédelmi területébe és helyszíne kell, hogy legyen a város nagyrendezvényeinek is.

Kósa Lajos leszögezte: az új stadion a jelenlegi telek határain belül épül fel, összességében kisebb területen, mint a mostani létesítmény. A városi közgyűlés ellenzékétől visszatérő kritika, hogy a városvezetés a gyógyfürdő és a stadion rekonstrukciójával „megcsonkítja a Nagyerdőt”.

Kováts Ákos, a város főépítésze a sajtótájékoztatón ismertette: „érzelmi és műszaki okok miatt” döntöttek végül a nagyerdei helyszín mellett. Szavai szerint a talajvízviszonyok itt előnyösebbek, mint a város déli részén. A vendégszurkolók az M35-ös autópálya felől a város érintése nélkül juthatnak be a stadionba, kiválóak a tömegközlekedési adottságok, valamint a Loki igazi otthona mindig is a Nagyerdő volt.

A LOKI ÉRZELMI OTTHONA

A Nagyerdőben a régi, rossz állapotú stadiont kellene felújítani, viszont problémát jelent, hogy a lelátó legmagasabb pontja nem emelkedhet a mostaninál feljebb – így a pálya szintjét kellene lesüllyeszteni a felszín alá. Ez a terület maximum egy 20 ezres stadiont „bírna el”. A két helyszínnel kapcsolatban környezetvédelmi hatástanulmányt készítenek a szakértők.


A nagyerdei helyszín érzelmi okokból is prioritást élvezne sok drukkernél – az 1934-ben épített (és már eredetileg is minimálisan, 1.7 méterrel felszín alá süllyesztett pályával rendelkező) stadionban magyar A- és B-válogatott mérkőzéseket is rendeztek a Loki találkozóin kívül, 1980-ban 15 év után, 28 ezer néző előtt itt jutott vissza az élvonalba a Debrecen.


Kérdés, hogy a Nagyerdőben miként oldható meg – a környezet károsítása nélkül – a parkolók és a kiszolgálólétesítmények kialakítása

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik