A derbi óta csak szenved otthon az FTC - a 18. forduló érdekességei

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.02.28. 09:41
null
Az FTC utoljára a lilák ellen nyert pályaválasztóként <br />(Fotó: Korponai Tamás, archív)
A Puskás Akadémia–Paks mérkőzéssel február 28-án, pénteken megkezdődik az NB I 2013–14-es szezonjának tavaszi szezonja. A rangadókkal – Honvéd–Újpest, FTC–Győri ETO, DVTK–DVSC – jól ellátott 18. forduló kérdései: megszületik-e az első 0–0 az idényben, megszakítja-e a Fradi rossz hazai sorozatát, meglesz-e a DVSC 10. veretlen bajnokija, és legyőzi-e mumusát, a Haladást az MTK? Érdekességek a 18. forduló elé.

MINDIG GÓLOK

Emlékezzünk vissza egy különös statisztikára: az NB I összes őszi mérkőzésén (mind a 136-on) esett gól. Az európai élvonalbeli bajnokságok tekintetében egyedülálló 0–0-mentes sorozat áthúzódik a 2012–2013-asból, melynek utolsó hat fordulójában szintén minden mérkőzésen született gól (még 48 meccs). A legutóbbi élvonalbeli 0–0 a 2012–2013-as kiírás 24. fordulójára datálódik, akkor a Bp. Honvéd és a Kecskeméti TE zárt gól nélkül.

PUSKÁS AKADÉMIA–PAKS

♦ A vendég Paks az NB I leghosszabb jelenlegi nyeretlenségi sorozatának gazdája, tíz mérkőzés óta nem nyert. A sorozat szeptember 13. óta (Paks–Kaposvár 2–0) tart.

♦ A szezonban mindössze öt pontot gyűjtött vendégként a Paks, egyedül Újpesten tudott győzni. Debrecenből és Pécsről csent még pontot a tolnai csapat.

♦ A Puskás Akadémia eddigi hét hazai bajnokijából haton vezetést szerzett, igaz, ezek közül csak hármat nyert meg. Az egyetlen csapat, mely „megúszta” a felcsúti vezető gólt, a DVTK volt.

♦ A felcsúti csapat négyes hazai veretlenségi sorozatban van. A Ferencvárost és a Pápát legyőzte, az MTK-val és a Kecskeméttel ikszelt. A PAFC legutóbbi hat bajnokijából négy döntetlenre végződött.

♦ A felcsútiak védelme nem igazán stabil, csupán két mérkőzést tudtak a bajnokságban kapott gól nélkül hozni (meg is nyerték mindkettőt 1–0-ra). Nem mintha a Paks jobb lenne ebből a szempontból: a tolnaiak egyedül a Kaposvárt tudták lenullázni (2–0).

BP. HONVÉD–ÚJPEST

♦ A forduló legnagyobb múltú rangadója. A két patinás fővárosi csapat 196. bajnoki mérkőzése következik a Bozsik-stadionban.

♦ Az összmérleg az Újpestnek kedvez: 99 győzelem, 42 döntetlen, 54 kispesti diadal. A lilák a 100. győzelmükre hajtanak egyik nagy riválisuk ellen.

♦ A Honvédnak ötös nyeretlenségi sorozata van a bajnokságban, a kispestiek 2013. október 27. óta nem győztek. Akkor a Videoton legyőzése volt egy négyes sikerszéria zárása.

♦ A kispestiek szeptember 1. óta minden bajnoki mérkőzésükön kaptak gólt.

♦ Az Újpest négyes veretlenségi szériát épített. Legutóbbi három bajnokija gólzáporos volt, a Pápa (4–2), a Paks (4–2) és a PAFC (3–3) elleni mérkőzéseken egyaránt hat gól esett!

♦ A két csapat legutóbbi hat kispesti derbijéből a Honvéd csupán egyet nyert meg. Az Újpest kétszer győzött, három találkozó – köztük a legutóbbi (2–2) – döntetlent hozott.

♦ Az Újpest ezzel a mérkőzéssel letudja idegenbeli derbijeit. Az FTC-től 3–1-re kikaptak a lilák a Puskás Ferenc Stadionban, az MTK pályáján 1–0-ra győztek.

♦ A Bozsik-stadionban a fővárosi csapatok közül legutóbb az MTK tudott bajnokit nyerni, 2012 augusztusában (1–2).

KAPOSVÁR–LOMBARD PÁPA

♦ Kaposváron nagyon nem megy a Lombardnak, a Rákóczi legutóbbi öt hazai bajnokiját megnyerte a pápaiak ellen (3–0, 2–0, 3–2, 3–1, 1–0).

♦ A legutóbbi pápai sikerig 2005 tavaszáig kell visszalapozni, a Lombard ekkor 2–1-re nyert.

♦ A Lombard nyeretlen maradt legutóbbi négy idegenbeli mérkőzésén. Ebben a bajnokságban a Honvéd, a Mezőkövesd és a Pécs otthonában tudott győzni. A Kaposvár az ősszel csupán egyetlen hazai bajnokiját tudta megnyerni – a Videoton ellenit.

♦ Amióta az NB I-ben ismét tizenhat csapat szerepel, a naptári évet sereghajtóként záró együttes mindig ki is esett. Visszafelé haladva az „áldozatok”: Siófok, ZTE, Szolnok, Nyíregyháza, REAC, Tatabánya (2007–08-ban az év közben megszűnő FC Sopront törölték), Vác, Lombard, Nyíregyháza. A 2003–2004-es idényben (tizenkét csapat, alsó- és felsőházas lebonyolítás) úszta meg utoljára az őszi sereghajtó: 2003-at a ZTE zárta az utolsó helyen, de már az alapszakasz végére a 9. helyre kapaszkodott fel, és végül simán bent is maradt.

HALADÁS–MTK

♦ Az MTK 2009. augusztus 9-e óta nem tudta legyőzni bajnokin a mumusának számító Haladást. Akkor a kék-fehérek 4–2-re nyertek Szombathelyen (az MTK hazai nyeretlensége még kínosabb a Hali ellen, 2004 tavasza óta tart).

♦ A két csapat legutóbbi hat mérkőzésén az MTK gólt sem lőtt, és a legutóbbi ötön kikapott. Az eredménysor fővárosi szempontból 0–1, 0–1, 0–3, 0–3, 0–2, 0–0.

♦ Az említett 2–4-es mérkőzésen a Haladás a szünetben 2–0-ra vezetett, innen fordított az MTK. Lencse (kétszer), Gosztonyi és Könyves voltak a gólszerzők – ma már egyik játékos sem az MTK-ban futballozik.

♦ A Haladásnak hármas, az MTK-nak hatos nyeretlenségi szériája van a bajnokságban.

♦ Az MTK ebben a bajnokságban csak akkor nyert meccset, ha nem kapott gólt. Egyetlen idegenbeli győzelmét Pápán aratta. A 2013-as évben csak Vácon az Eger ellen és Pápán győzött vendégként.

♦ Szombathelyen a 2013–14-es bajnokságban egyedül a Pécs tudott nyerni.

♦ 2013 áprilisa óta nem volt olyan bajnoki mérkőzés Szombathelyen, amelyen ne szerzett volna gólt mindkét csapat.

PÉCSI MFC–VIDEOTON

♦ Ez a PMFC és a Videoton hetvenedik NB I-es összecsapása, összességében pedig a hetvennegyedik. Az élvonalbeli összmérleg a fehérváriaknak kedvez, 20–19–30.

♦ Pécsen a PMFC az erősebb, 15–9–10 a mérlege a Videotonnal szemben.

♦ A Pécs október 5. óta veretlen tétmérkőzésen hazai pályán, akkor a Puskás Akadémia győzte le a PMFC-t. A hazai bajnoki veretlenség három mérkőzést számlál.

♦ A Videoton legutóbbi három idegenbeli bajnokiján nyeretlen (igaz, az utóbbi kettőn veretlen is, mert ikszelt a Diósgyőr és a Haladás otthonában). A Vidi a legutóbbi három bajnoki fordulóban szintén sikerélmény nélkül maradt, sőt, október vége óta hat bajnokijából csupán egyet nyert meg, mérlege 1–2–3.

♦ Az NB I-ben a Pécsnek van a második leghosszabb „élő” veretlenségi sorozata. A PMFC október 19., a Honvéd elleni bajnoki (3–1 a kispestieknek) óta veretlen. Legyőzte azóta a Kaposvárt, a Mezőkövesdet, a Haladást és a Ferencvárost, ikszelt a Diósgyőrrel és a Pakssal.

MEZŐKÖVESD–KECSKEMÉTI TE

♦ A Mezőkövesd első öt hazai bajnokijából négyet is elvesztett, aztán kapcsolt: a legutóbbi hármon már veretlen, a bajnoki címvédő ETO-t és az MTK-t legyőzte, a Debrecennel ikszelt.

♦ A Kecskemét kimondottan rosszul szerepel idegenben. A KTE megnyerte szezonbeli első idegenbeli bajnokiját Kaposváron, azóta nyeretlen – hetes a rossz sorozat, ebből három vereség. A 2013–14-es idényben a KTE minden idegenbeli bajnokiján kapott gólt.

♦ A Mezőkövesd legutóbbi három, a Kecskemét legutóbbi négy mérkőzésén veretlen az NB I-ben.

♦ A KTE 2012 októbere óta nem nyert Kelet-Magyarországon idegenbeli bajnokit, akkor az Egert verte meg.

FERENCVÁROS–GYŐRI ETO

♦ A két patinás csapat 131. alkalommal méri össze tudását. Az első tétmérkőzést 1922-ben, az első bajnoki mérkőzést 1937-ben vívták.

♦ A tempofradi.hu összeállítása szerint a Győr először 1952-ben győzött idegenben az FTC ellen, meghökkentő különbségű, 4:0-s sikert aratott. Azóta is ez a legnagyobb diadaluk vendégként, bár a nyolcvanas és a kilencvenes években is volt háromgólos sikerük.

♦ A két csapat egyik legkülönösebb mérkőzése az 1995 tavaszi FTC–Győr volt: az ETO 4–1-re nyert, úgy, hogy háromszor a ferencvárosiak segítették ki öngóllal (Hrutka kétszer, Páling egyszer)!

♦ Az ETO legutóbb 2005-ben győzött a Ferencváros vendégeként bajnokin, Jäkl Antal 87. percben szerzett góljával. Azóta három Fradi-siker, két iksz.

♦ A Győri ETO az előző idényben a Ferencváros elleni hazai sikerrel biztosította be bajnoki aranyérmét. Az ősszel jött a „bosszú”, mert a Fradi nyert az ETO Parkban.

♦ A Ferencvárosba visszatérő Laczkó Zsolt 2005 őszén góllal járult hozzá az ETO 2–0-s legyőzéséhez.

♦ Az FTC hazai mérlege igen „vegyes saláta”, összességében negatív: három győzelem mellett egy döntetlent és négy vereséget számlál a rekordbajnok. A Videoton, a Honvéd, a Haladás és a Pécs győzött a Puskás-stadionban.

♦ A Ferencváros az Újpest elleni derbisiker (2013. szeptember 22.) óta nem tudott győzni ideiglenes otthonában. A hazai nyeretlenségi sorozat négyes, ebből három vereség.

♦ Az ETO eddig veretlen a 2013–14-es szezonban Budapesten. Az MTK és az Újpest otthonában egyaránt 2–1-re győzött, a Honvédnál 1–1-es döntetlent ért el. A győriek az előző idényben is pozitív mérleggel zárták a pesti látogatásokat, nyertek az MTK és az Újpest ellen, ikszeltek a Ferencvárossal, viszont kikaptak Kispesten.

DIÓSGYŐRI VTK–DVSC-TEVA

♦ A DVTK a Debrecen elleni előző hat hazai bajnokijából csak egyet nyert meg, 2009-ben. Legutóbb 3–3-ra végeztek a felek, a többi meccsen a DVSC győzött.

♦ A két csapat legutóbbi hat mérkőzésén óriási a debreceni fölény, a mérleg a Loki szempontjából 5–1–0. A gólkülönbség 19–4 a Debrecennek.

♦ Az NB I legjobb sorozata a Debrecené: a Loki legutóbbi kilenc bajnokiján veretlen maradt, szeptember 22. (a győri 3–0-s zakó) óta nem talál legyőzőre a bajnokságban.

♦ A 2013–14-es idényben a DVSC lehet az első csapat, mely összehoz tízes bajnoki veretlenségi sorozatot. A DVTK szintén eljutott kilencig, de ott megtorpant.

♦ A Diósgyőrnek volt egy kiváló, hetes győzelmi szériája a szezon során. Amióta ez megtört, nyeretlen a DVTK, a sorozat hat bajnoki óta tart. A hetes győzelmi sorozat különlegessége az volt, hogy a DVTK nem kapott gólt ez alatt – azóta minden NB I-es meccsen megrezdült a hálója.

♦ A Debrecen a 2013-as év nagy részében csak szenvedett idegenben, október óta viszont kitűnően szerepel: négyszer nyert egymás után, majd ikszelt a Mezőkövesddel. Az ötös veretlenségi sorozatot úgy abszolválta, hogy minden mérkőzésen legalább két gólt szerzett.

♦ Az élen telelő csapat a legutóbbi négy tavaszi nyitányon veretlen maradt. Legutóbb pont a Loki kapott ki az első tavaszi bajnokin éllovasként, a 2008–2009-es szezonban a Zalaegerszegtől.

♦ A DVSC-Teva 2005-ben nyerte meg az első bajnoki címét. Azóta összesen háromszor fordult elő, hogy a naptári évet az élen zárták a debreceniek: a 2008-as és a 2011-es elsőség után az új esztendőben aztán mindkétszer bajnoki címet nyertek, a harmadik alkalom pedig 2013 – a tavaszi folytatást vasárnap Diósgyőrben kezdi meg a listavezető Loki.

LABDARÚGÓ NB I, 18. FORDULÓ
IdőpontMérkőzés (Tv)
Február 28., péntek
19.00
Puskás Akadémia FC–MVM-Paks (Tv: Sport1)Erdős József
Március 1., szombat
14.00

Bp. Honvéd–Újpest FC (Tv: m1)

Kassai Viktor
16.00
Kaposvári Rákóczi–Lombard Pápa Fábián Mihály
16.00
Szombathelyi Haladás–MTK Budapest (Tv: Sport1)Farkas Ádám
18.00
Pécsi MFC–Videoton FC (Tv: Sport1) Andó-Szabó Sándor
20.00
Mezőkövesd–KTE-Phoenix Mecano (Tv: Sport1)Iványi Zoltán
Március 2., vasárnap
16.30
Ferencváros–Győri ETO FC (Tv: M1)Solymosi Péter
18.30
Diósgyőri VTK–Debreceni VSC-Teva (Tv: Sport2) Vad II István
TABELLA ♦ GÓLLÖVŐLISTA ♦ MENETREND ♦ EREDMÉNYEK
A BAJNOKSÁG ÁLLÁSA 17 FORDULÓ UTÁN
1. Debreceni VSC-Teva 17 11 4 2 41–19 +22 37
2. Videoton FC 17 10 3 4 33–15 +18 33
3. Győri ETO 17 8 6 3 27–19 +8 30
4. Diósgyőri VTK 17 7 7 3 29–21 +8 28
5. Ferencváros 17 8 3 6 27–26 +1 27
6. Haladás 17 7 6 4 27–21 +6 27
7. Pécsi MFC 17 7 4 6 27–27 0 25
8. Lombard Pápa FC 17 7 2 8 21–24 –3 23
9. Budapest Honvéd 17 6 5 6 23–21 +2 23
10. Újpest FC 17 5 6 6 30–31 –1 21
11. Kecskeméti TE 17 5 6 6 24–31 –7 21
12. Mezőkövesd 17 5 3 9 21–31 –10 18
13. MVM Paks 17 4 5 8 21–29 –8 17
14. Puskás Akadémia FC 17 4 5 8 21–32 –11 17
15. MTK Budapest 17 3 6 8 18–21 –3 15
16. Kaposvári Rákóczi 17 2 3 12 15–37 –22 9
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik