A bundaügyben veréssel is fenyegettek játékosokat

Vágólapra másolva!
2009.11.27. 14:39
Címkék
A Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) ma délelőtt rendkívüli elnökségi ülést tartott a Magyarországot is érintő sportfogadási botránnyal kapcsolatban. A tanácskozás utáni sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a szövetség az NB I-es és az NB II-es ligával együttműködve intézkedési tervet dolgoz ki annak érdekében, hogy megakadályozza a magyar mérkőzésekkel kapcsolatos illegális fogadásokat. Helmeczy László alelnök elmondta, a bochumi ügyészség által vizsgált ügyek nem csak egyszerű vesztegetésekről szólnak, a gyanúsítottak a fizikai kényszerítés eszközét is alkalmaztak játékosokkal szemben.
Kisteleki István (jobbról a második) sajtótájékoztatón számolt be az MLSZ intézkedési tervéről (Fotó: M. Németh Péter – archív)
Kisteleki István (jobbról a második) sajtótájékoztatón számolt be az MLSZ intézkedési tervéről (Fotó: M. Németh Péter – archív)

Az MLSZ ma délelőtt rendkívüli elnökségi ülésen tárgyalt a Magyarországot is érintő sportfogadási botrányról. A tanácskozást követően sajtótájékoztatót tartottak, amelyen többek között a szövetség elnöke, Kisteleki István és a jogi ügyekért felelős alelnök, Helmeczy László.

„Nagyon nem örülök annak, hogy ilyen ügyekkel kell foglalkoznunk, mert az MLSZ-nek az a feladata, hogy a magyar labdarúgás fejlődéséért dolgozzon" – kezdte a sajtótájékoztatót Kisteleki István.

„A mai elnökségi ülésen arról született döntés, hogy az NB I-es és az NB II-es ligabizottsággal, valamint a klubtulajdonosokkal közösen kidolgozunk egy intézkedési tervet, hogy Magyarországon elejét vegyük a csalásoknak, illetve, hogy ha felvetődnek korábbi gyanús mérkőzések, akkor azokat kivizsgáljuk" – mondta Kisteleki, aki hozzátette, az intézkedési tervet a bizottságok javaslatai alapján egy következő elnökségi ülésen fogják kidolgozni.

Az elnök hangsúlyozta, mindent megtesznek azért, hogy tiszta viszonyokat teremtsenek. Az ügy jogi hátteréről és az UEFA, Honvédot is érintő vizsgálatáról Helmeczy László nyilatkozott.  

„Az UEFA szerdán arról tájékoztatott minket, hogy az európai szövetség fogadásokat vizsgáló monitoring rendszere többek között a Honvéd–Fenerbahce mérkőzéssel kapcsolatban rendhagyó fogadási mintát mutatott ki. Huszonkilencezer mérkőzést vizsgáltak meg, amelyek közül tizenhét országból hatvanöt találkozó kapcsán jelzett pirosat a rendszer. Az UEFA felveszi a kapcsolatot az illetékes hatóságokkal, elképzelhető, hogy létrejön egy nemzetközi nyomozócsoport, de nekünk jelenleg nincs olyan információnk, amely alapján Magyarországon büntetőfeljelentést tehetnénk" – fogalmazott Helmeczy, aki jelezte, a kialakult helyzetre való tekintettel a későbbiekben megvizsgálják azt is, hogy a magyar fegyelmi szabályzatban szükséges-e újabb szankciók bevezetése.

Az alelnök elmondta, az európai szövetség tájékoztatása szerint a bochumi ügyészség által vizsgált ügyekben – amelyek nem feltétlenül egyeznek meg azokkal a találkozókkal, amelyeket az UEFA monitoring rendszere gyanúsnak jelzett – UEFA-alkalmazottak, játékvezetők és futballisták is érintettek lehetnek.

„Nemcsak egyszerű vesztegetésről van szó, hanem a gyanú szerint a fizikai kényszerítés eszközét is alkalmaztak játékosokkal szemben a mérkőzések befolyásolása érdekében" – tette hozzá a jogász.

A sajtótájékoztatón elhangzott, a jövőben az MLSZ is hozzáférhet az UEFA fogadásokat vizsgáló rendszeréhez, és a magyar szövetség napi kapcsolatba lép az európaival. A rendszer 480 fogadási irodával van kapcsolatban, így percről percre nyomon követhetőek az események. Ugyanakkor Kisteleki István azt is elmondta, akármilyen kimenetellel is zárul a fogadási botrány, az elképzelhetetlen, hogy a labdarúgó-mérkőzések lekerüljenek a fogadási irodák tétlapjairól.

„Napok óta éjjel-nappal a fogadási ügyön dolgozunk. Bízzunk Istenben és reménykedjünk abban, hogy minden tisztázódik" – zárta a sajtótájékoztatót Kisteleki.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik