A bronzcsata árnyékában: lemaradhat-e a kupaindulásról a Fradi?

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2017.05.17. 12:52
null
Munkában a fradisták a Vasas ellen – lehet, hogy a kupadöntőben még találkoznak (Fotó: Veres Viktor)
A labdarúgó NB I-ben már csak két forduló van hátra, és továbbra is éles a harc a bajnoki címért, a nemzetközi kupaindulást érő helyekért, valamint az élvonalbeli tagság meghosszabbításáért. Az előző (31.) kör után írt visszapillantó cikkünkben részletesen foglalkoztunk a kiesés ellen küzdő csapatokkal, ezúttal az aranyéremért és az El-indulásért harcoló együttesek esélyeit néztük meg, külön fókuszálva a Ferencvárosra.

 

A FERENCVÁROS KÉSZÜLHET AZ EURÓPA-LIGÁRA – VAGY MÉGSEM?

Szögezzük le gyorsan: szinte biztos, hogy a Ferencváros a nyártól indul az Európa-ligában, s csak azért nem írjuk le, hogy ez már száz százalékig eldőlt, mert akadnak olyan forgatókönyvek, melyek szerint a zöld-fehérek lemaradhatnak a kupaindulásról.

Ami kijelenthető: az Európa-ligában indul a Ferencváros, ha...

1. ...megnyeri a Magyar Kupát;

2. ...a bajnokságban a harmadik helyen végez;

3. ...a bajnokságban negyedik vagy ötödik lesz, de a jelenleg mögötte álló együttesek közül csak olyan előzi meg, amely megnyeri a Magyar Kupát (a Vasas jöhet szóba), és amelynek nincs nemzetközi kupaszereplésre feljogosító licence, azaz nem indulhat az El-ben (Paksi FC).

A Magyar Kupában a Ferencváros kettős győzelemmel (12–2-es összesítéssel) megnyerte az NB III-as Budafok elleni elődöntős párharcot, így a zöld-fehérek már a kupa fináléjában vannak. A másik ágról a Vasas–Mezőkövesd párharc győztese jut be a döntőbe, az esélyek az angyalföldiek mellett szólnak, akik az első találkozón a Szusza Ferenc Stadionban 2–0-ra legyőzték a borsodiakat, így nagy lépést tettek a fináléba kerülés felé.

Ha a Vasassal játssza a kupadöntőt a Ferencváros, akkor – a Groupama Arénában rendezendő meccs eredményétől függetlenül – majdnem biztosan Európa-liga-induló.

Ha viszont a papírformát felborítva a Mezőkövesd jutna be a döntőbe, és tetejében még meg is nyerné a kupát, akkor a Fradi csak a bajnoki bronzérem megszerzése esetén szerepelhetne az El-ben (egy kivétel azért van, ha a Paks lenne a 3. és a Fradi a 4.).

A HÁTRALÉVŐ KÉT FORDULÓ PÁROSÍTÁSA
32. FORDULÓ (május 20.)
18.00: Újpest–Haladás
18.00: Debreceni VSC–Budapest Honvéd
18.00: MTK Budapest–Diósgyőri VTK
18.00: Mezőkövesd–Paks
18.00: Gyirmót FC Győr–Vasas
20.30: Videoton–Ferencváros
33. FORDULÓ (május 27.)
19.00: Ferencváros–Újpest
19.00: Vasas–Mezőkövesd
19.00: Paks–MTK Budapest
19.00: Diósgyőri VTK–Debreceni VSC
19.00: Budapest Honvéd–Videoton
19.00: Haladás–Gyirmót FC Győr

Ha az NB I-bena Ferencváros bronzérmes lesz, akkor indulhat az Európa-ligában.

Ha az FTC a bajnokságban csak 4. lesz, előtte a Vasas végez a 3. helyen, és az angyalföldi együttes bejut a kupadöntőbe, akkor a május 31-i Ferencváros–Vasas MK-finálé eredményétől függetlenül a Fradi is El-induló. Azaz ha a kupát sem nyerik meg a zöld-fehérek, és az NB I-ben is lecsúsznak a dobogóról, még akkor is van esélyük a nemzetközi kupaszereplésre.

Lehet még játszani a számokkal: a Ferencváros 5. helyezettként és kupaezüstérmesként is indulhat az El-ben. Ez akkor történne meg, ha a bajnokságban előtte végző Vasas nyerné meg a Magyar Kupát, valamint még a Paks kerülne a tabellán a Ferencváros elé (ha a tolnai együttes a hátralévő két fordulóban megverné a Mezőkövesdet és az MTK-t, míg a Fradi kikapna a Videotontól és az Újpesttől, akkor a paksiak megelőznék Thomas Doll csapatát). Mivel a Paksnak nincs nemzetközi licence, ezért a fenti esetben az FTC indulna helyette az El-ben.

Ám a jelenleg 43 pontos Haladás is „bekavarhat" még (igaz, ennek nagyon kicsi az esélye), a szombathelyiek ugyanis egy esetben a Ferencváros elé kerülhetnének a táblázaton: ha nyernének Újpesten, majd az utolsó fordulóban megvernék a Gyirmótot, míg a Fradi a hátralévő két bajnokiját (Videoton, Újpest) elveszítené. Ekkor a Haladásnak és az FTC-nek is 49 pontja lenne, és a több győzelem miatt a Hali a Fradi előtt zárná a bajnokságot. Ebben az esetben csak kupagyőztesként vehetne részt az El küzdelmeiben a Ferencváros.

Összegezve: a Ferencváros csak akkor nem indulna az Európa-ligában, ha...

...a Mezőkövesd nyerné meg a Magyar Kupát, és a bajnokságban a Vasas vagy a Haladás (vagy mind a kettő) a Fradi előtt végezne.

...a Vasas nyerné meg a Magyar Kupát, és a bajnokságban a Haladás a Fradi előtt végezne.

Mindenki eldöntheti, hogy van-e bármiféle reális esélye ezeknek a forgatókönyveknek...

BAJNOKI DÖNTŐ LESZ AZ UTOLSÓ KÖRBEN A HONVÉD–VIDEOTON MECCS, HACSAK...

A múlt heti fordulóban a Bp. Honvéd és a Videoton is nyert, így tovább tart a két csapat kiélezett versenyfutása a bajnoki címért. A kispestieknek és a fehérváriaknak egyaránt 59 pontjuk van, a Honvédnak több a győzelme, ezért pontazonosság esetén Marco Rossi együttese végez előrébb – vagyis a Videoton csak úgy lehet aranyérmes, ha a hátralévő két fordulóban több pontot gyűjt, mint a Honvéd.

Jók az esélyek arra, hogy az utolsó fordulóban a két gárda egymás elleni kispesti mérkőzése dönt a bajnoki cím sorsáról, azaz majdnem biztos, hogymájus 27-én bajnoki döntőt játszik egymással a Honvéd és a Videoton.

Az utolsó előtti fordulóban a kispestiek Debrecenbe látogatnak, míg a székesfehérváriak Felcsúton a Ferencvárost fogadják. A két mérkőzés kimenetele összesen kilencféleképpen alakulhat, ebből nyolc verzió szerint a Bp. Honvéd–Videoton rangadó döntene az aranyéremről: öt esetben a kispesti, három kimenetel alapján a fehérvári csapat várná kedvezőbb helyzetből az utolsó forduló meccsét. Csupán egy olyan „forgatókönyv" létezik, amelynél már az utolsó előtti körben eldőlne a bajnoki cím sorsa: ha a Honvéd győzne Debrecenben és a Videoton kikapna a Pancho Arénában az FTC-től.

Már az utolsó előtti forduló mérkőzéseit követően bajnok a Bp. Honvéd, ha...

...a Honvéd győzneDebrecenben és a Videoton kikapnaa Fraditól. Ebben az esetben a kispestieknek 62 pontjuk lenne, a fehérváriaknak maradna 59, és így már biztosan bajnok lenne a Honvéd, mert a 33. fordulóban a Videoton hiába nyerne a Bozsik József Stadionban, pontszámban ugyan utolérné a kispesti együttest, de a kevesebb győzelme miatt nem tudná megelőzni.

A záró fordulóban a Honvéd–Videoton meccsen a Honvédnak elég a döntetlen, míg a Videotonnak nyernie kell a bajnoki címhez – ha ezen a hétvégén...

...a Honvéd győz Debrecenben (62 pontja lesz) és a Videoton megveri a Fradit (62 pontja lesz);

...a Honvéd győz Debrecenben (62) és a Videoton ikszel a Fradival (60);

...a Honvéd ikszel Debrecenben (60) és a Videoton ikszel a Fradival (60);

...a Honvéd ikszel Debrecenben (60) és a Videoton kikap a Fraditól (59);

...a Honvéd kikap Debrecenben (59) és a Videoton kikap a Fraditól (59).

A záró fordulóban a Honvéd–Videoton meccsen a Honvédnak nyernie kell, míg a Videotonnak az iksz is elég a bajnoki címhez– ha ezen a hétvégén...

...a Honvéd ikszel Debrecenben (60) és a Videoton megveri a Fradit (62);

...a Honvéd kikap Debrecenben (59) és a Videoton ikszel a Fradival (60);

...a Honvéd kikap Debrecenben (59) és a Videoton megveri a Fradit (62).

Olyan lehetőség nincs, hogy a Videoton már az utolsó kör előtt bajnok lesz, hiába lépne el ugyanis három ponttal a Honvédtól (ha megverné a Fradit és a kispestiek kikapnának Debrecenben), a fővárosiak a záró fordulóban győzelmükkel visszaelőzhetnék a Vidit.

AZ ÁLLÁS
1. Budapest Honvéd 31 18 5 8 49–28 +21 59
2. Videoton FC 31 17 8 6 61–26 +35 59
3. Ferencvárosi TC 31 13 10 8 51–40 +11 49
4. Vasas FC 31 14 6 11 47–38 +9 48
5. Paksi FC 31 11 11 9 38–33 +5 44
6. Szombathelyi Haladás 31 12 7 12 40–42 –2 43
7. Újpest FC 31 9 12 10 45–48 –3 39
8. Debreceni VSC 31 10 8 13 37–40 –3 38
9. Diósgyőri VTK 31 10 6 15 38–55 –17 36
10. Mezőkövesd Zsóry FC 31 9 9 13 35–51 –16 36
11. MTK Budapest 31 8 11 12 25–35 –10 35
12. Gyirmót FC Győr 31 4 9 18 18–48 –30 21

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik