A 15 évesek között is van lemaradásunk, de még ledolgozható!

Pór KárolyPór Károly
Vágólapra másolva!
2013.05.14. 19:27
A múlt hétvégén rendezett Nike Premier-kupa európai döntőjében, Ljubljanában a Budapest Honvéd U15-ös labdarúgócsapata egy győzelemmel (a rendes játékidő alapján), három döntetlennel és két vereséggel a 17. helyen fejezte be a húszcsapatos tornát. A szakmai tapasztalatok leszűrése azonban még a számszerű eredményeknél is fontosabb, már csak azért is, mert a Honvéd korosztályos gárdája a hazai bajnokságban meghatározónak számít, játékosainak jelentős része utánpótlás-válogatott, így az általuk szerzett tanulságok a többi magyar együttes szempontjából is érdekesek lehetnek.

A ljubljanai magyar küldöttség (Fotó: Peter Klinc)
A ljubljanai magyar küldöttség (Fotó: Peter Klinc)
A ljubljanai magyar küldöttség (Fotó: Peter Klinc)
A ljubljanai magyar küldöttség (Fotó: Peter Klinc)
A ljubljanai magyar küldöttség (Fotó: Peter Klinc)

 

JÁTÉKBAN NINCSENEK NAGY KÜLÖNBSÉGEK

ÍGY LÁTTÁK A JÁTÉKOSOK

Az U15-ös kispesti csapat játékosai közül többeket megkérdeztünk, hogyan érezték magukat a rangos nemzetközi tornán, mennyire elégedettek a helyezéssel, illetve a csapat és saját maguk teljesítményével.

Czeglédy Levente, középhátvéd, csapatkapitány:

„Nagyon nagy élmény volt ez a torna az egész csapatnak annak ellenére, hogy nem sikerült elérnünk kitűzött célunkat, a legjobb nyolc közé kerülést. A tizenhetedik hely csalódás, de azt mondtam utána a srácoknak, hogy ez volt az első, igazán nagy nemzetközi tornánk, tanulnunk kell a hibákból és örülni annak, hogy fontos tapasztalatokat szereztünk. Nem volt rémisztő a különbség a többi csapat és közöttünk, még a Dinamo Zagreb elleni meccsen sem, pedig a horvátok megnyerték végül a tornát. Ugyanakkor rossz volt szembesülni azzal, mennyire nem bírtuk eleinte a tempót velük, én például tíz perc után olyan fáradt voltam, hogy úgy éreztem, mindjárt hányok. Most értettük meg igazán, amit edző bá' állandóan mond nekünk, hogy ha a magyar bajnokságban már vezetünk valaki ellen öt-hat góllal, akkor se vegyünk vissza, mert ez a hozzáállás a nemzetközi mezőnyben visszaüthet."

Vajda Dániel kapus, aki a Twente elleni helyosztó tizenegyes-párbajában két lövést is hárított, így kulcsszereplője volt a hollandok elleni sikernek:

„Az országos döntőn nagyon jól játszottunk, ezért meglepődtünk, hogy itt ez mennyire kevés volt. De az is igaz, hogy nem sikerült a legjobbunkat nyújtanunk, ennél jobb csapat vagyunk. Úgy érzem ugyanakkor, hogy a Dinamo kivételével egyik ellenfelünk sem volt jobb nálunk játékban. De nagyon hamar elfáradtunk, különösen a középpályán. Összességében nem lehetünk büszkék a helyezésünkre, de az utolsó két meccs, a Twente és a belgrádiak legyőzése bizakodásra ad okot. Sajnos a Twentétől kapott gólban hibás voltam, ezért nagyon koncentráltam a tizenegyeseknél, hogy jóvá tegyem. Sikerült is, nagyon örültem, hogy kettőt is kivédtem."

Herjeczki Kristóf, középpályás:

„A legnehezebb meccsünk kétségkívül a Dinamo Zagreb elleni volt, nagy fegyvertény, hogy végül döntetlent sikerült ellenük elérni. A Bröndby ellen nyerni kellett volna, jobb csapat vagyunk, de sajnos ismét csak egy pontot sikerült szerezni. A Lokomotiv Moszkva elleni csoportmeccs volt a döntő, vezettünk egy nullára, de sajnos az utolsó percekben fordítani tudtak, akkor minden reményünk elszállt. A Helsinki ellen már nagyon fáradtak voltunk, nagyon rossz volt a pálya is az eső miatt, nagyon nehéz meccs volt tíz emberrel. Az utolsó két meccs már jobban sikerült, de sokat kell javulnunk és tanulnunk, ez jó lecke volt nekünk."

Bíró Bence, csatár (a honi U15-ös bajnokságban 30 gólnál tart, és a Nike-kupán is a kispestiek házi társgólkirálya volt két találatával):

„Mindannyiunknak nagyon nagy élmény volt, remek körülmények és körítés mellett zajlott a torna. A célunk az volt, hogy a legjobb nyolcba jussunk, ez sajnos nem sikerült, aminek az egyik oka az, hogy nagyon erős és kiegyensúlyozott volt a csoport. Ha csak az egyik szoros meccset megnyertük volna, minden másképp alakul. Azt is látnunk kell, hogy sokkal jobbak, gyorsabbak és agresszívebbek voltak a védők, mint odahaza a bajnokságban. A saját játékommal sem vagyok igazán elégedett, több gólt vártam magamtól, bár a végére már belelendültem. Tanulni fogok és fogunk a hibákból!"

Először is kezdjük azzal, hogy a korosztályos klub-vb-nek beillő Nike Premier-kupa 18 ország 20 alakulatát felvonultató európai döntőjén olyan óriási különbség nem volt az együttesek között (a topligás országok gárdái nem indultak, mert kiemeltnek számítanak a világdöntőben, míg a meccsek kétszer húsz percig tartottak). Ezt jelzi, hogy a 17. helyen záró Honvéd döntetlent játszott a későbbi győztes Dinamo Zagrebbel (annak ellenére, hogy a horvátok jobbak voltak), az ötödik helyen végző dán Bröndbyvel (egyenlő erők küzdelmét hozta a találkozó), ugyanakkor a győzelem nélkül utolsó helyen záró holland Twentével is (igaz, ezen a mérkőzésen a Honvéd játéka volt meggyőzőbb, és tizenegyesekkel nyert is a kispesti csapat).

„Tanulni jöttünk, meccseket játszani, tapasztalatot szerezni. A csoportunk kiegyenlítettségét mutatja, hogy a folytatásban mindegyik korábbi ellenfelünk megnyerte a helyosztóját – kezdte az értékelést a Honvéd korosztályos gárdájának vezetőedzője, Pári Sándor. – Az első napi három összecsapás nagyon kimerítette a csapatot, és volt olyan találkozó, amely kimondottan balszerencsésen alakult számunkra, például a Lokomotiv Moszkva elleni, amelyen az utolsó négy-öt percben szerzett gólokkal fordított az ellenfél. A csoportmeccseken nekünk is megvoltak a helyzeteink, de kimaradtak. Rendezési hiányosságok is előfordultak, amelyek rosszat tettek a torna hangulatának, persze sem a balszerencsére, sem a rendezésre nem lehet a hivatkozni a végeredmény kapcsán. Azért sem, mert a Nike velünk lévő magyarországi munkatársai mindent megtettek a problémák kiküszöbölésére."

Tény, hogy a Honvéd a két vesztes meccsén, a Lokomotiv Moszkva (1–2) és a finn HJK Helsinki (1–3) ellen sem vallott szégyent játékban. Az orosz csapat ellen nem voltak teljesen egyenlőek a feltételek, ugyanis a moszkvaiak aznap még csak másodszor játszották, a kispestiek pedig már harmadszor, ez pedig nagyon sokat számított a hajrában, amikorra a Lokomotiv edzője frissíteni tudott cserékkel, akik aztán két góllal (az egyik büntetőből született) fordítottak az elfáradó honvédosokkal szemben. A Helsinki elleni találkozót pedig alapvetően meghatározta az első félidei kiállítás (Bodrogi János utolsó emberként elkövetett szabálytalanság után kapott piros lapot).

TÁMADÁSBAN TÖBB KELL

Ami a játékot illeti: védekezésben nem volt tapasztalható jelentős különbség az élcsapatokkal szemben, a Honvéd hátvédei sok párharcot nyertek, de a fizikailag kimerítő Dinamo (1–1) és Bröndby (0–0) elleni két erőpróba után elfáradtak (fejben is), az ezt követő két fiaskó pedig alapvetően meghatározta az együttes sorsát, hiszen a csoportban utolsó helyen végzett, és már csak a 17. helyért folytathatta.

„Tanulságos, hogy bár Magyarországon a legjobbak közé tartozunk, ami otthon elég a győzelemhez, az itt – elnézve a Dinamo játékát – messze nem lett volna elég a torna megnyeréséhez. Nem tudom, hogy a zágrábiaknál milyen jellegű munka folyik, de azt tudom, hogy méretben, fizikailag és minden egyéb szempont alapján jóval előttünk járnak. Hatékonyan, de nagyon egyszerűen futballozó ellenfelekkel játszottunk. Mi megpróbáltunk szemre is tetszetősen futballozni. Az előrelépéshez azonban több olyan ellenféllel szembeni meccsre lenne szükség, mint amilyen itt mondjuk az első négy helyezett volt. A 9–2-es vagy 11–0-s otthoni találkozókkal nem lehet erre a szintre felkészülni" – beszélt a különbségekről, illetve annak okairól Pári Sándor.

A magunk részéről az előrelépés egyik zálogát a támadójátékban látjuk. Hiába ugyanis a magyar bajnokságban szerzett 106 gól, nemzetközi szinten a Honvéd U15 támadójátéka nem igazán működött, ugyanis a csoportkörben egyetlen akciógólt sem szerzett (két találat büntetőből, kettő szabadrúgást követően született), összesen pedig hat meccsen öt góllal zárta a tornát, közte két akciógóllal (összehasonlításképpen: a győztes Dinamo hét meccsen 13-szor volt eredményes). Érdekes, hogy ugyanazok a problémák jellemezték az együttes játékát, mint a Magyarországot tavaly képviselő, Lódzban 12. helyen végző, hat meccsen szintén öt gólt szerző Puskás Akadémiáét. A támadók ötlettelenek, a kapu előtt bizonytalanok voltak és mindkét együttesnél hiányoztak a mélységi átadások, az üres területekre bepasszolt labdák. A játékosok kiugratások helyett általában egymást keresték, ugyanakkor a támadó harmadban kevés párharcot nyertek, így pedig csak elvétve tudtak a védők mögé kerülni. Ráadásul a labda megtartása is sokszor gondot jelentett.

„A támadójáték hatékonyságát alapvetően meghatározza, mennyire fitt egy csapat. A ljubljanai mezőnyben a hazainál sokkal keményebbek, határozottabbak voltak a védők, durvábbak a párharcok, vagyis sokkal több ilyen meccsre lenne szükségünk" – mondta ezzel kapcsolatban a szakember.

Pári Sándor a támadójáték kapcsán arról is beszélt, hogy csak akkor lehet az általuk alkalmazott 4–3–3-as rendszerben felvállalni az igazán nyílt támadófutballt, ha a labda elvesztése után intenzív visszavédekezésre is képes a csapat. Ez pedig megfelelő dinamikát, gyorsaságot igényel. A hazai mezőnyben erre képes a társaság, ám nemzetközi szinten ez már sokkal nehezebb. Ezen szakmai tanulságok részletes elemzését, a következtetések levonását el fogja végezni a szakmai stáb. Annyi azonban bizonyos az edző szerint, hogy a legnagyobb különbség az élmezőnnyel szemben a mentalitás terén tapasztalható. Ennek megváltoztatásában pedig a teljes futballközegnek szerepe van.

A MENTALITÁS LEHET A SIKERES JÖVŐ KULCSA

A HONVÉD U-CSAPATAI ITTHON MEGHATÁROZÓAK

Ha már szóba került a hazai utánpótlás-nevelés, érdemes egy pillantást vetni a különböző korosztályos bajnokságokra, melyekben az elmúlt három évben jelentős Honvéd-fölény tapasztalható, ami nem meglepő annak tudatában, hogy Kispesten az utánpótláscsapatokkal szemben elvárás a minél sikeresebb szereplés. 2010 és 2012 között az U15-től fölfelé, az U19-es korosztályig öt bajnoki címet nyert a Honvéd, miközben a Puskás Akadémia hármat, az Illés Akadémia kettőt, míg az MTK és a DVSC utánpótláscsapatai egyet-egyet. Emellett a Honvéd a jelenlegi szezonban a múlt heti állás szerint még az öt korosztály mindegyikében dobogós helyen volt, az U17-ben és az U15-ben listavezető. Utóbbi korosztályban (ez a csapat vett részt a Nike Premier-kupán) a fölényét mutatja, hogy 106 gólt szerzett és csak 11-et kapott. A jelek szerint azonban az, ami itthon elég a sikerhez, nemzetközi mezőnyben már nem biztos. A futballvezetőknek lehet, hogy érdemes lenne elgondolkodniuk egy országok közötti regionális bajnokság kialakításán, mert a fejlődéshez elengedhetetlen lenne, hogy fiataljaink minél többet találkozzanak a hasonló szintű külföldi riválisokkal.

„Meglátásom szerint nem egyes játékelemekben kell fejlődnünk, hanem mentalitásban. A mentalitás fejlesztésére nekem edzőként is vannak módszereim, de a legjobb alakító tényező a játékosokat körülvevő közeg. A magyar gyerekeknek, a szülőknek, a médiának és általában a magyar embereknek gyökeresen meg kell változtatniuk a szemléletüket, hiszen ami máshol félig teli pohár, az mifelénk mindig félig üres. A futball egy csapatsportág, egy csapatot pedig a minél több jó játékos tesz erősebbé. Ugyanakkor az előrelépéshez minél több, a futball iránt elhivatott emberre is szükség van. Egy játékost nem csak a számok, a gólpasszok, gólok alapján kell megítélni, hanem a fejlődését egészében kell vizsgálni, amihez hozzátartozik az edzésen mutatott teljesítménye, és a pályán kívüli viselkedése is, mert az, hogy ki milyen ember, meghatározza, hogy kiből milyen játékos lesz. Szakmailag otthon ki kell majd elemeznünk a mérkőzéseket, de az utolsó két meccs teljesítménye már bizakodásra adhat okot, emberfeletti tartásról tettek tanúbizonyságot a srácok azzal, hogy a csoportkör csalódása ellenére két párharcot is meg tudtak nyerni. Csináljuk tovább a dolgunkat, várnak minket a feladatok a bajnokságban és büszkék vagyunk rá, hogy Magyarországról mi jutottunk ki a Nike Premier-kupára" – összegzett Pári.


Útban Ljubljana felé a magyar színeket képviselő honvédos gyerekeken lemérhettük egy mini kérdőíven, hogyan képzelik el a jövőjüket tíz év múlva. A többség topligás csapatokról, válogatottságról, bajnoki címekről ábrándozott, volt, aki kiemelte, bárhol is játszik majd, szeretné jól érezni magát, de akadt olyan is, aki megemlítette, hogy ha nem tud a futballból megélni, akkor mérnökként képzeli el a jövőjét.

A HONVÉD U15 LJUBLJANAI KERETE

Orgován László, Vajda Dániel – kapusok

Abért Bence, Bíró Ákos, Bíró Bence, Bodrogi János, Czeglédy Levente, Gergényi Bence, Hegedűs Tamás, Herjeczki Kristóf, Király Ákos, Nemes Barna, Soós Dávid, Tömösvári Bálint, Váczi Dániel, Zahorán Balázs – mezőnyjátékosok.

A Nike-kupa tapasztalatai azt mutatják, hogy a futballista-pályafutásról szőtt álmok beteljesüléséért még nagyon sokat kell dolgozniuk a magyar fiataloknak. Ez nem csak a kispestiekre vonatkozik, ugyanis 2009 óta nem járt magyar csapat a Nike Premier-kupa világdöntőjén (legutóbb ez az MTK-nak sikerül), vagyis úgy tűnik, a 15 évesek között is egyre nehezebben tudjuk felvenni a versenyt az európai középmezőnnyel. Ugyanakkor Pári Sándor összességében reális, a hiányosságokat is beismerő értékelése utat mutathat. A lemaradásunk ugyanis egyelőre nem óriási, megfelelő munkával, hozzáállással még lehet profi és sikeres labdarúgókat nevelni a kispesti fiatalokból.

A lubljanai tornán két-két gólt szerző Váczi Dánielből és Bíró Bencéből, a védelemben rengeteget dolgozó Nemes Barnából, Czeglédy Leventéből, a Twente elleni tizenegyespárbajban remeklő kapusból, Vajda Dánielből vagy éppen bármelyik másik társukból.

 

A HONVÉD MÉRKŐZÉSEI
Bp. Honvéd–Dinamo Zagreb (horvát) 1–1
G.: Váczi
Bp. Honvéd–Bröndby (dán) 0–0
Bp. Honvéd–Lokomotiv Moszkva (orosz) 1–2
G.: Soós (11-esből)
Bp. Honvéd–HJK Helsinki (finn) 1–3
G.: Váczi
Bp. Honvéd–Twente (holland) 1–1, 11-esekkel 4–1
G.: Bíró B.
Bp. Honvéd–OFK Beograd (szerb) 1–0
G.: Bíró B.

A LJUBLJANAI TORNA VÉGEREDMÉNYE
1. Dinamo Zagreb (horvát)
2. NK Domzale (szlovén)
3. Grasshoppers (svájci)
4. Lech Poznan (lengyel)
5. Bröndby (dán)
6. Maccabi Haifa (izraeli)
7. Genk (belga)
8. Antalyaspor (török)
9. Olympiakosz (görög)
10. NK Zagreb (horvát)
11. Lokomotiv Moszkva (orosz)
12. Sturm Graz (osztrák)
13. Fyllingsdalen (norvég)
14. NK Maribor (szlovén)
15. HJK Helsinki (finn)
16. Baník Ostrava (cseh)
17. BUDAPEST HONVÉD
18. OFK Beograd (szerb)
19. FF Malmö (svéd)
20. Twente (holland)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik