FIFA: 1.77 milliárd forintot költöttek a magyar klubok nemzetközi átigazolásokra

M. G.M. G.
Vágólapra másolva!
2018.01.31. 10:37
null
Már nem csak a szabadon igazolhatókat keresik: a magyar klubok kilenc 300 ezer dollárnál magasabb átigazolási díjat jelentettek be(Fotó: Meder István)
A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) közzétette a 2017-es évvel foglalkozó átigazolási jelentését, melyben az adatok közvetlenül a szervezet hivatalos transzferrendszeréből (FIFA TMS) származnak. A TMS rendszerben kell regisztrálniuk a kluboknak a nemzetközi átigazolásokat. A jelentés megállapítja: a magyar klubok 7.1 millió amerikai dollárt (körülbelül 1.77 milliárd forintot) költöttek nemzetközi átigazolásokra.

A FIFA jelentésében külön kitér a magyar piacra, melyen a korábbi évekhez képest magasba szökött a klubok költekezése. A 2016-os évben a magyar csapatok 1.4 millió amerikai dollárt (350 millió forintot) adtak ki nemzetközi átigazolási díjakra, 2017-ben viszont már 7.1 millió dollárt, azaz több mint 1.77 milliárd forintot. A FIFA-tagországokat figyelembe véve Magyarország a 35. helyen áll a „költekezési világranglistán.” A labdarúgó világszervezet 414 százalékos növekedést regisztrált a kifizetett átigazolási díjakkal kapcsolatban.

A fölső grafikonon a magyar klubok nemzetközi átigazolásai (számra),
az alsón a nemzetközi transzferek bevételei 
(szürke grafikon) 
és a kifizetett átigazolási díjak (sárga grafikon) 
(Forrás: FIFA TMS)
A fölső grafikonon a magyar klubok nemzetközi átigazolásai (számra), az alsón a nemzetközi transzferek bevételei (szürke grafikon) és a kifizetett átigazolási díjak (sárga grafikon) (Forrás: FIFA TMS)

A nemzetközi átigazolások száma nagyságrendileg nem változott, az viszont alapvető változás, hogy a korábban főleg ingyen igazolható játékosokra „vadászó” magyar klubok elkezdtek jelentős összegeket kiadni más országban szereplő labdarúgók kivásárlására. A 2016-os évben 13, 2017-ben 31 olyan nemzetközi transzfer volt, amelyben a magyar csapatok kivásárlási összeget fizettek.

„A korábbi években rendkívüli ritkaság volt az olyan átigazolás, amelyben magyar klub 300 ezer amerikai dollárnál (75 millió forint) nagyobb összegért szerződtet külföldről játékost. Ehhez képest 2017-ben kilenc ilyen átigazolást regisztráltak” – írja a FIFA.

A nemzetközi szövetség elemzésében leszögezi: korai még következtetéseket levonni a 2017-es adatokból, mivel nem tudni, hogy a tavalyi kiadások arra utalnak-e, hogy a magyar klubok nagyobb súllyal jelennek meg vásárlóként a piacon, vagy ez egyszeri kiugrás volt, és a költekezés visszaesik hamarosan a megszokott szintre.

A nemzetközi átigazolások „közel egy tucatnyi klubhoz” kötődnek, tehát nem csak egy-két csapat „húzta meg” a mérleget fölfelé. A TMS-jelentés megállapítja: a magyar klubok ugyanakkor nagyobb hasznot is húznak nemzetközi átigazolási díjakból, mint korábban, és a bevételek még mindig a kiadások fölött vannak (bár jócskán csökkent a különbség). Az átigazolási bevételek nőttek a 2016-os évhez képest.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik