115 év alatt csak egyszer volt ilyen sorozata a Fradinak örökrangadón

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.11.03. 09:45
null
Legutóbb júliusban csapott össze az MTK és az FTC (<strong>Fotó</strong>: Micheller Szilvia)
A hosszú hétvégén a labdarúgó NB I 13. fordulója következik, ezúttal minden mérkőzést szombaton rendeznek meg. A forduló kiemelkedő összecsapása a Ferencváros és az MTK örökrangadója – ráadásul most tényleg rangadó ez, hiszen az éllovas fogadja a harmadik helyezettet. Következzenek a 13. kör történelmi-statisztikai érdekességei!

 

Először fordítsuk figyelmünket két, egyaránt remek formában futballozó játékosra. Bognár Istvánról (MTK) és Molnár Gáborról (Mezőkövesd) van szó: a négygólos Bognár és az eddig hat találatig eljutó Molnár betalált csapata legutóbbi négy bajnoki mérkőzésén. Ha mindketten folytatják a remek szériát, akkor teljesítik ugyanazt a bravúrt, amelyre a 2017–2018-as bajnokságban csak két játékos, Davide Lanzafame és Könyves Norbert volt képes, tehát egymás után öt mérkőzésen találnak be a kapuba.

Az előző idényben Lanzafame az első öt fordulóban, Könyves a 22. és a 26. forduló között szerzett gólt csapata mindegyik bajnoki mérkőzésén. Lanzafame egyébként amerikai kifejezéssel élve „streaky” játékos, tehát ha egyszer beindul („hot streak”), akkor hetekig nem áll le a góltermeléssel – a 2016–2017-es idényben egymás után hét fordulóban (9–15. kör) ünnepelhetett találatot. A 2015–2016-os idényben Böde Dánielnek volt egy nyolcfordulós (2.–9. forduló) góllövő szériája. A legutóbbi NB I-es játékos, aki egymást követő tíz bajnoki mérkőzésen gólt szerzett, Nikolics Nemanja volt – az akkor a Videotonban futballozó gólzsák a 2014–2015-ös bajnokság első tíz fordulójában mindig betalált.

PAKSI FC–MOL VIDI FC

♦ Egyáltalán nem lesz könnyű dolga a Mol Vidi FC-nek, igaz, most nem európai kupamérkőzés után kell pályára lépniük a fehérváriaknak – eddig a bajnokságban pontjaik többségét kontinentális szereplés után vesztették el. Eddig 28 első osztályú bajnoki mérkőzést vívott a két csapat, 5 paksi siker, 17 székesfehérvári győzelem, 6 döntetlen a mérleg.

♦ A Paks a Vidi elleni mind az öt bajnoki sikerét hazai környezetben aratta – 2007-ben, 2011-ben, kétszer 2015-ben és legutóbb, 2018-ban (1–0). A Vidi legutóbbi öt paksi mérkőzéséből kettőt tudott megnyerni.

♦ Még soha nem volt olyan NB I-es mérkőzés, amelyen a Paks kettőnél több gólt tudott volna szerezni a Vidi ellen.

♦ A legutóbbi hat fordulóban a Paks szerezte a legtöbb pontot az élvonalban – tizenhármat a begyűjthető tizennyolcból.

♦ A Vidi veretlen maradt legutóbbi három idegenbeli bajnokiján, kettőt megnyert, egyszer ikszelt. A Ferencváros (15) és az MTK (13) mellett ebben a bajnokságban csak a fehérvári csapat szerzett tíznél több pontot vendégként (11).

♦ A Paks megnyerte legutóbbi négy hazai bajnokiját, úgy, hogy ezeken 12 gólt szerzett összesen. Ilyen hosszú hazai győzelmi szériára legutóbb 2014-ben volt példa. Öt egymást követő bajnokit pályaválasztóként csak kétszer, 2008-ban és 2011-ben nyert meg a tolnai csapat NB I-es története során.

KISVÁRDA–BUDAPEST HONVÉD

♦ A két csapat eddigi egyetlen élvonalbeli mérkőzését a Honvéd 4–0-ra megnyerte.

♦ A Honvéd veretlen maradt legutóbbi három bajnoki mérkőzésén, a Kisvárda viszont nyeretlen a legutóbbi négyen. A várdaiak mintája eddig: négy vereség–négyes veretlenségi sorozat–négyes nyeretlenségi sorozat.

♦ Góliszony: a kispestiek legutóbbi hat bajnoki mérkőzésén összesen hat gól esett. Négy mérkőzésen egy gól esett, egyen egy sem, egyen kettő, az MTK–Honvéd 1–1-e jóformán gólzápornak minősíthető.

♦ A Kisvárda kettő vagy több gólt kapott legutóbbi négy bajnoki mérkőzésének mindegyikén. Az abszolút újonc 12 bajnokijából csak egyszer végzett kapott gól nélkül.

♦ A Honvéd kellemetlen vendégnek számít, legutóbbi tíz idegenbeli bajnoki mérkőzéséből csak kettőt veszített el – mindkettőt a felcsúti Pancho Arénában, egyet a Vidi, egyet a Puskás Akadémia ellen.

ÚJPEST FC–SZOMBATHELYI HALADÁS

♦ Hatalmas az újpestiek fölénye az eddig lejátszott 123 egymás elleni bajnokit tekintve. 73 Újpest-siker, 31 döntetlen, 19 Haladás-győzelem az örökmérleg.

♦ Nem állíthatjuk, hogy a Haladás győzni jár a lilákhoz. Eddig 61 bajnokit játszottak a felek az Újpest pályaválasztásával, a szombathelyiek csupán háromszor tudtak győzni (1948-ban 2:1-re, 1985-ben 1–0-ra, 2013-ban szintén 1–0-ra).

♦ A Haladás az Újpest vendégeként legutóbb 1983-ban ért el egynél több gólt, akkor 3–2-re így is vereséget szenvedett.

♦ Az Újpest 1960 és 1983 között minden alkalommal legyőzte a Haladást, amikor pályaválasztóként került szembe a szombathelyiekkel – a széria végül tizenhat mérkőzés után szakadt meg.

♦ Továbbra is az Újpest bajnoki mérkőzésein esett a legkevesebb gól eddig a 2018–2019-es bajnokságban, az átlag csupán 1.73 találat mérkőzésenként. A Haladás bajnokijain születik holtversenyben a második legtöbb gól, az átlag 2.92.

♦ A Haladás a Diósgyőrrel együtt a legrosszabb formában levő csapat az NB I-ben, mindkét csapat elveszítette legutóbbi öt mérkőzését. Jelenleg a szombathelyieké az élvonalban a legrosszabb aktív széria (nyolcmérkőzéses nyeretlenség). Ha ez nem lenne elég, a Hali legutóbbi három mérkőzésén még gólt sem szerzett, nem csoda, hogy Horváth Ferenc kínjában már az áldozatbemutatáson gondolkodott…

♦ A Haladás idegenben kilencmérkőzéses nyeretlenségi sorozatban van, a megszerezhető 27 pontból csak egyet gyűjtött be.

♦ A Haladás szakvezetője, Horváth Ferenc edzői pályafutása során most először veszítette el első négy bajnoki mérkőzését aktuális csapatánál.

♦ Szép, kerek szám: a Haladás az előző 25 idegenbeli bajnokija mindegyikén kapott gólt. Legutóbb 2017 áprilisában, az MTK ellen hoztak nullára idegenbeli bajnokit a szombathelyiek (0–0).

♦ Az Újpest hazai pályán ötmérkőzéses veretlenségi sorozatban van, legutóbbi három találkozóján nem kapott gólt.

PUSKÁS AKADÉMIA FC–DIÓSGYŐRI VTK

♦ Tizenegy NB I-es mérkőzést játszottak eddig, ötször a felcsútiak nyertek, négyszer a diósgyőriek, kétszer nem bírtak egymással. A DVTK négyes nyeretlenségi sorozatban van a PAFC ellen.

♦ A DVTK 2013 őszén győzött a Puskás Akadémia vendégeként, igaz, azt a mérkőzést még Székesfehérváron, a Sóstói Stadionban játszották. A Pancho Arénában három mérkőzés, három 1–0-s vereség a miskolci mérleg.

♦ A Diósgyőr hétmérkőzéses nyeretlenségi sorozatban van a bajnokságban, ráadásul legutóbbi öt mérkőzését elvesztette. Legutóbb augusztus 18-án győzött Fernando csapata, méghozzá a mezőny másik kieső helyen álló együttese, a Haladás ellen.

♦ A DVTK legutóbbi 20 idegenbeli bajnoki mérkőzéséből csak egyet nyert meg – és tizenötöt elveszített a húszból.

♦ A Puskás Akadémia veretlen legutóbbi négy hazai bajnoki mérkőzésén, és megnyerte a legutóbbi hármat. Ezeken a három legutóbbi bajnokot tudta legyőzni (Vidi, Honvéd, Ferencváros).

MEZŐKÖVESD–DEBRECENI VSC

♦ Kiegyenlített a két csapat NB I-es mérlege, eddigi 9 első osztályú bajnokijukon 3–3–3 a mutató. A Loki négy mérkőzésből csak egyet veszített el a Mezőkövesd otthonában.

♦ A Mezőkövesd megnyerte legutóbbi három hazai bajnokiját, ráadásul mindhármat kétgólos különbséggel.

♦ A kövesdiek legutóbbi négy hazai bajnoki vereségüket fővárosi csapattól szenvedték el. Vidéki vendégcsapat legutóbb március 31-én nyert Mezőkövesden, akkor a Paks vitte el a három pontot egy 3–2-vel.

♦ Amikor a Mezőkövesd hazai pályán vezetést szerzett ebben a bajnokságban, mindig meg is nyerte a mérkőzést.

♦ A Debrecen négymérkőzéses veretlenségi sorozatban van, a négy találkozóból hármat megnyert és mindannyiszor legalább két gólt szerzett.

♦ Említettük már Molnár Gábor remek formáját: a mezőkövesdi szélső hat góllal holtversenyben vezeti az NB I góllövőlistáját, és már csak két találat hiányzik neki ahhoz, hogy beállítsa egyéni élvonalbeli gólcsúcsát.

FERENCVÁROS–MTK BUDAPEST

♦ Ez lesz a magyar labdarúgás történetében a 214. bajnoki mérkőzés a két klub között. Találkozójukat már jóval a második világháború előtt is örökrangadóként emlegették, nem ok nélkül, hiszen 1903 és 1929 között csak ez a két klub nyert bajnokságot, nagy szériájukat az Újpest törte meg. A magyarfutball.hu adatai szerint a Ferencváros 86, az MTK 78 örökrangadót nyert meg, a döntetlenek száma 49. A tempofradi.hu statisztikái szerint 87 Fradi-győzelem, 48 döntetlen és 78 MTK-siker a mérleg.

♦ Régen látott jó szériában van a Ferencváros hazai pályán ősi riválisa ellen. A zöld-fehérek 2003 és 2015 között zsinórban 11 hazai bajnokin győzték le az MTK-t, azóta hozzátettek még két döntetlent, így veretlenségi sorozatuk tizenhármas. Az MTK legutóbb több mint 16 éve, 2002. szeptember elsején győzött a Ferencváros vendégeként – a mindkét csapatnál nagy kedvencnek számító, tragikusan fiatalon elhunyt Zavadszky Gábor góljával nyertek a kék-fehérek. Ilyen hosszú nyeretlensége az MTK-nak a Fradi otthonában 1972–1990 óta nem volt, ebben a periódusban egymás után tizenkilencszer maradtak sikerélmény nélkül a kék-fehérek. A mostani a Fradi második leghosszabb hazai veretlenségi sorozata az örökrangadók 1903 óta íródó történetében.

♦ A Ferencváros 26 mérkőzéses hazai bajnoki veretlenségi szériában van – 2017. április 15-én, a Vasas ellen szenvedett legutóbb vereséget a Groupama Arénában (1–2). A sorozaton belüli mérleg: 18 győzelem, 8 döntetlen.

♦ Ha a Ferencváros most is szerez gólt, akkor ez lesz egymás után a 25. hazai bajnoki, amelyen betalál az ellenfél hálójába. Legutóbb a DVSC úszta meg a Groupama Arénában kapott gól nélkül, még 2017 májusában (0–0).

♦ Az FTC válogatott szélsője, Varga Roland kilenc bajnoki forduló óta gólképtelen – 2016-ban fordult vele elő legutóbb, hogy ilyen hosszú ideig nem tudott NB I-es mérkőzésen betalálni.

♦ A 2018–2019-es bajnoki idényben már csak a DVSC, a Paks és a Ferencváros őrzi hazai veretlenségét. Az MTK viszont idegenben a mezőny egyik legveszélyesebb csapata, 21 pontjából 13-at idegenben gyűjtött, és vendégként csupán egyszer kapott eddig ki (a Pakstól, 3–0-ra).

♦ Az MTK egy kivételével mindegyik idegenbeli bajnokiján meg tudta szerezni a vezetést ebben a bajnokságban.


NB I, 2018–2019, 13. FORDULÓ
NOVEMBER 3., SZOMBATHELYSZÍN
JÁTÉKVEZETŐ
17.00: Paksi FC–Mol Vidi FC
Paks,
Városi Stadion
Kassai Viktor
17.00: Kisvárda–Bp. Honvéd
Kisvárda,
Várkerti Sporttelep
Solymosi Péter
17.00: Újpest FC–Szombathelyi Haladás
Budapest,
Szusza Ferenc Stadion
Karakó Ferenc
17.00: Puskás Akadémia–Diósgyőri VTK
Felcsút,
Pancho Aréna
Pintér Csaba
17.00: Mezőkövesd–Debreceni VSC
(Tv: M4 Sport)
Mezőkövesd,
Városi Stadion
Bognár Tamás
19.30: Ferencváros–MTK Budapest
(Tv: M4 Sport)
Budapest,
Groupama Aréna
Andó-Szabó Sándor
TABELLA • GÓLLÖVŐLISTA

AZ ÁLLÁS
1. Ferencvárosi TC 12 8 3 1 25–10 +15 27
2. Budapest Honvéd 12 7 2 3 15– 8 +7 23
3. MTK Budapest 12 6 3 3 18–16 +2 21
4. Debreceni VSC 12 5 5 2 18–15 +3 20
5. Mol Vidi FC 11 5 4 2 20–12 +8 19
6. Paksi FC 12 5 4 3 19–14 +5 19
7. Mezőkövesd Zsóry FC 12 5 3 4 19–15 +4 18
8. Újpest FC 11 4 4 3 10– 9 +1 16
9. Puskás Akadémia FC 12 3 2 7 12–18 –6 11
10. Kisvárda 12 2 3 7 12–25 –13 9
11. Diósgyőri VTK 12 1 3 8 9–22 –13 6
12. Szombathelyi Haladás 12 1 2 9 11–24 –13 5
A 6. fordulóból elhalasztott Mol Vidi–Újpest összecsapást november 21-én rendezik meg.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik