A női labdarúgás legnagyobb napja

2386379 23863792386379 2386379
Vágólapra másolva!
2012.08.01. 12:08
Női futballmeccs a magyar közszolgálati tévé műsorán, és ami még ennél is durvább: a Wembley gyepén, 70.584 néző előtt. Bármilyen futurisztikus...

Női futballmeccs a magyar közszolgálati tévé műsorán, és ami még ennél is durvább: a Wembley gyepén, 70.584 néző előtt. Bármilyen futurisztikus, mindezt átéltük tegnap a Nagy-Britannia-Brazília meccsen.Női futballmeccs a magyar közszolgálati tévé műsorán, és ami még ennél is durvább: a Wembley gyepén, 70.584 néző előtt. Bármilyen futurisztikus, mindezt átéltük tegnap a Nagy-Britannia-Brazília meccsen.

A történelmi meccs hőse, Stephanie Houghton

Az olimpiai foci már csak azért is különleges (és különösen fontos a sportág szempontjából), mert a hölgyek olyan stadionokban játszanak, ahová az egyszerű földi halandó női futballista be sem teheti a stoplisát. Glasgow és Coventry mellett például az Old Traffordon is rendeznek meccseket, az amerikai csapat rendesen meg is volt hatódva a Twitter-bejegyzéseik alapján, hogy itt léphetett pályára.

A Wembley azonban még ennél is nagyobb presztízzsel bír, különösen, ha ismerjük az FA nőifutball-ellenes tiltásait a XX. századból. Nem túlzás tehát azt írnom, hogy történelmi jelentőségű meccsnek lehetett tegnap szemtanúja az m2 valamennyi nézője, és világszerte még jó pár millió ember, aki ezt a meccset választotta. A hazai csapat természetesen óriási pluszt kapott a szurkolóktól, és szörnyen boldog volt, hogy átélhette a női labdarúgás egyik fontos mérföldkövét.

Casey Stoney csapatkapitány így nyilatkozott a meccs után:

„A továbbjutásod már biztos. 70.000 ember van itt, hogy neked szurkoljon. Azért jöttek, hogy nézzék, ahogy te azt csinálod, amit szeretsz. Azt mondtuk magunkban: oké, ez itt a mi meccsünk. Ez itt a mi pályánk. Ez a mi időnk. Most pedig kimegyünk, és játszunk!”

A brit csapat egy korai góllal el is döntötte a meccset (1-0), a brillírozó Steph Houghton ismét betalált.

A Wambach szemét kis híján kitoló Lady Andradét két meccsre elmeszelték, Hope Solo meg jól összebalhézott Twitteren az amerikai csapat védelmét kritizáló korábbi világbajnokkal, Brandi Chastainnel, aki az olimpiai meccsek egyik kommentátora. Solo azt üzente neki, elszomorító, hogy támogatás helyett bántja a csapatot, és szomorú, hogy le kell némítania a szurkolóknak a tévét, ha ő közvetít.

A többi eredmény:

Franciaország-Kolumbia: 1-0

(Thomis 5')

Kanada-Svédország: 2-2

(Tancredi 43', 84' ill. Hammarstrom 14', Jakobsson 16')

USA-Észak-Korea: 1-0

(Wambach 25')

Japán-Dél-Afrika: 0-0

Új-Zéland-Kamerun: 3-1

(Smith 43’, Sonkeng 49’ OG, Gregorius 62’, ill. Onguene 75’)

A csoportok végeredménye tehát a következő:



Mivel a csoportelsők és másodikok mellett a két legjobb csoportharmadik is továbbjutott, nagy meglepetésre Új-Zéland is a legjobb nyolc között. A negyeddöntők párosításai:

USA-Új-Zéland

Nagy-Britannia-Kanada

Svédország-Franciaország

Brazília-Japán

A meccseket augusztus 3-án rendezik.

Láttad már a Kötényblog London 2012 fotóalbumát? Itt megnézheted!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik