Váratlan pofont kapott a Houston New Orleansban

Gobodics TamásGobodics Tamás
Vágólapra másolva!
2017.03.18. 09:10
DeMarcus Cousins nem játszott, a Pelicans viszont parádés teljesítménnyel szedte szét a Houstont az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában – pedig a texasiaknál James Harden 41 pontos tripla duplát ért el. Isaiah Thomas nélkül nyert a Boston, hozta a kötelezőt a Wizards, ismét győzött a Bucks és a Heat, de utóbbinál megsérült Dion Waiters, míg a Detroit és a Dallas teljesen összeomlott ezúttal. Nézzük, mi minden történt!

Philadelphia 76ers–Dallas Mavericks 116–74Philadelphia 76ers–Dallas Mavericks 116–74

Összeomlás. Az első negyedben még nem sok minden utalt arra, hogy ennyire gyenge meccset zár majd a Dallas, 23–21-re megnyerték a játékrészt Nowitzkiék, ezt követőben viszont összezuhantak és minden negyedben húsz pont alatt maradtak. A kezdőcsapat kész csőd volt, Barnes, Ferrell, Matthews és Curry is értékelhetetlen teljesítményt nyújtott, a kispadról Powell és Barea igyekezett lendületet adni, de a csapat egésze teljesen reménytelen produkciót mutatott be. Rick Carlisle szerint messze legrosszabb meccsüket játszották az idei szezonban és mindegyiküknek tükörbe kell nézni – már csak azért is, mert könnyen lehet, hogy ezzel a vereséggel elmegy számukra a rájátszás.

A Nemzeti Sport Online szakmai 
együttműködő partnere a kezdo5.hu.
A Nemzeti Sport Online szakmai együttműködő partnere a kezdo5.hu.

Noel visszatért. Az idény közben került Dallasba a Sixers alapkövének szánt, idén Embiid miatt azonban kegyvesztetté vált center, akit videós megemlékezéssel köszöntöttek a csarnokban, a meccs előtt pedig egy kedvelt étteremben találkozhattak vele a szurkolók, illetve Richaun Holmesszal futott össze. Utóbbival aztán a pályán is farkasszemet néztek, hiszen Holmes kezdett a Sixersnél ötös poszton, Noel pedig a padról beszállva kicsit sem tudta megtolni a Mavs szekerét – a szárnyaló Phillynél heten érték el a tízpontos határt és az utóbbi kilenc év legnagyobb arányú győzelmét aratták. Egyénileg ki lehet emelni Justin Andersont, aki a Noel-cserében érkezett és akiről lemondott a Mavs, most nagyon motiváltan játszott és 19 (7/11 mezőnyből, 8 lepattanó, 3 gólpassz) ponttal beállította karriercsúcsát – a gárda azt csinált, amit akart, a harmadik negyed végén már harminc pont felett járt a különbség.

A 76ers legjobb dobói: Anderson 19/6, Covington 18/9, Holmes 17
A Mavericks legjobb dobói: Powell 14/6, Barea 11/6, Nowitzki 10

Washington Wizards–Chicago Bulls 112–107

A második félidőre összeállt a Bulls. Gyengén kezdtek a vendégek, Jimmy Butler szerint egyszerűen puhán játszottak, amelynek köszönhetően komoly hátrányba kerültek – minden leindítás a Wizards szájíze szerint alakult és az összes 50-50-es labdát a hazaiak szerezték meg. Ennek fényében nem meglepő, hogy domináltak a fővárosiak és 19 ponttal vezettek a nagyszünetben, de a fordulás után összekapta magát a Chicago és elkezdte lefaragni a hátrányt – a hibákat javították, elöl pedig Butler és a 25 pontos szezoncsúcsot szállító Lopez hozta a kosarakat. Ez végül késeinek bizonyult, ugyan az utolsó percben már egy labdán belül voltak a vendégek, de egy engedett támadópattanó, a Wizards remek büntetőzése és Butler elrontott dobása megpecsételte a sorsukat, így bár nagyot küzdöttek, végül vereséget szenvedtek. Fred Hoiberg együttese nagyon nehéz helyzetbe került, most már meg kell állítaniuk a zuhanást, igaz, a második félidei játékra lehet alapozni a későbbiekben.

Wall lubickolt. Kisebb sérüléssel együtt vállalta a játékot a Washington irányítója és a dobásai egyáltalán nem is ültek, ellenben a társakat rendszeresen megtalálta – karriercsúcsot jelentő húsz gólpasszal zárt mindössze két eladott labda mellett, de az utolsó percben négy kulcsfontosságú büntetőt is a helyére küldött. Nagyon kellett ő a csapatnak, de a padról beszálló Jennings is nyolc gólpasszt jegyzett 17 perc alatt, működött a játék, igaz, a második félidőben kicsit belealudtak a meccsbe és emiatt kis híján elszórakozták a tetemes előnyt. Kiemelendő a 24 pontos Bradley Beal, a padról 16 egységgel jelentkező Mahinmi, valamint a Morris helyén kezdő Jason Smith is, így végül bár nem dobtak túl jól, hozták a kötelezőnek számító győzelmet.

A Wizards legjobb dobói: Beal 24/9, Smith 17/9, Mahinmi 16
A Bulls legjobb dobói: Butler 28/6, R. Lopez 25, Mirotic 15/6

Brooklyn Nets–Boston Celtics 95–98

Talált megoldást a Boston. A liga második legponterősebb játékosa, Isaiah Thomas ezúttal nem tudott pályára lépni, nélküle kellett hoznia a kötelezőt a Bostonnak, amiért alaposan meg is küzdött a csapat, hiszen nem adta magát könnyen a Brooklyn. Még a negyedik negyedben is vezettek a hazaiak, de Jae Crowder és Al Horford is előlépett, mindketten parádéztak a hajrában és vezérletükkel végül nyerni tudott a Celtics – a kiscsatár 24 pontjából kilenc érkezett kulcspillanatban és a center (14 pont, 8 pattanó, 4 gólpassz, 4 blokk) is ebben az időszakban találta meg a dobását. A csata így is a végletekig kiélezett volt, sőt, az utolsó másodpercekben még dobása volt a Netsnek a hosszabbításért, de ezt megúszták a vendégek, így kiizzadták a győzelmet és továbbra is két meccsre vannak csak a Clevelandtől.

Most nem a támadójáték dominált. Az utóbbi időben magához képest sikeresen szerepelt a Brooklyn, méghozzá a kiemelkedően ponterős támadójáték miatt, ezen az estén azonban csak 36.1 százalékkal céloztak a hazaiak, mégis végig partiban voltak. Kintről még így is veszélyesebbek voltak, mint a Boston és nem adtak nekik könnyű lehetőségeket, a megszokottnál jóval szervezettebbek voltak hátul, a végén azonban nem tudtak mit kezdeni Crowderrel, így ezúttal nem koronázta a teljesítményüket győzelem. Egyénileg Lopezt, Lint és Foye-t lehet leginkább dicsérni, a 13–55-tel álló gárda ezzel a lendülettel vasárnap este a Dallast sem esélytelenül fogadja.

A Nets legjobb dobói: B. Lopez 23/6, Foye 14/9, Nicholson 11/3
A Celtics legjobb dobói: Crowder 24/12, Bradley 16, Horford 14/3

Detroit Pistons–Toronto Raptors 75–87

Bedeszkázták a gyűrűt. Egyébként is elég pontszegény, erőlködős, izmozós meccset vívtak a felek, ezt a 16–13-as első negyed is jelzi, de ebből alapvetően a Pistons jött ki jobban sokáig, az utolsó játékrész elején kilenc ponttal vezetett a gárda. Itt azonban történt valami, a hátralévő kilenc és fél percben összesen három (!) pontot volt képes szerezni az együttes, egészen elképesztő lefagyást produkáltak Harrisék, így hiába Drummond 22 lepattanója, a hajrában esélyük sem volt a sikerre – bő kilenc perc alatt 24–3-ra kaptak ki, mintha bedeszkázták volna előttük a gyűrűt. A negyedik negyedben egyébként elveszítették a kipontozódó Drummondot, ami szintén nem segített, de Van Gundy szerint nincs miről beszélni, üres dobások tömkelegét hagyták ki, csak azon csodálkozik, hogy nem dőlt el korábban a meccs – ezzel a vereséggel ráadásul lépéshátrányba kerültek a playoffért folytatott küzdelemben.

Fontos győzelem. A gyenge formában lévő és támadásban most is nagyon erőlködő Raptors alapvetően nem túl sikeres a back-to-backek második felén, ezzel a mostanival javultak 7–9-re idén ilyen esetekben, ezért is fontos, hogy most nyerni tudtak. Minden apró sikerre szükségük van a keleti helyezkedésben, de most végig koncentráltak, fegyelmezettek maradtak, kőkeményen védekeztek, amelynek a hajrában meglett az eredménye – a dobásaik egyszer csak beestek, miközben a Detroit egyre nagyobb gödörbe került. Elöl az Ibaka, DeRozan, Joseph triót lehet leginkább kiemelni, amikor ők pályán voltak, akkor a Toronto szájíze szerint alakult a meccs, a fontos siker után pedig újabb hasonlóan fontos találkozó következik, hiszen az Indiana ellen lépnek pályára.

A Pistons legjobb dobói: Jackson 20, Harris 14, Leuer 12/3
A Raptors legjobb dobói: Ibaka 17/9, DeRozan 14, Carroll 12/3

New Orleans Pelicans–Houston Rockets 128–112

Solomon Hill 30 pontos karriercsúccsal jelentkezett
Solomon Hill 30 pontos karriercsúccsal jelentkezett

Cousins nélkül, váratlanul jó játékkal. Több apró sérülés miatt kihagyta a találkozót a Pelicans nagy reményekkel igazolt klasszisa és ahogy egyszer már megtörtént, most is nyerni tudott nélküle a csapat: 2–0-ra állnak akkor, ha nem lép pályára és 3–7-re, amikor igen. Ezzel együtt váratlan volt az, amit bemutattak a hazaiak, rendkívül agresszíven, magabiztosan támadtak és védekeztek, az első negyedben nagyon meglepték a Houstont és az itt megtalált ritmussal végig is vitték a találkozót – a 6.5 pontot átlagoló Solomon Hill bevert 30-at (karriercsúcs), közte 6/8 triplával, de Anthony Davis mellett Holiday, Selden és Frazier is tíz pont felett zárt. Összességében remekül járt a labda, kiosztottak 29 gólpasszt, elsüllyesztettek 12 hármast és 50% felett céloztak mezőnyből, tulajdonképpen a szezon legjobb támadójátékát mutatták be – félidőben 18 ponttal vezettek, ezt pedig megtartották a végéig.

Harden egyedül maradt. Nagyon rosszul kezdett a Rockets, akarat nélkül indították a meccset a vendégek és emiatt pillanatok alatt hátrányba is kerültek, ebből a gödörből pedig egyáltalán nem tudtak kimászni. Védekezésben nem találtak megoldást a felpörgő New Orleansra, hiába gyorsítottak, tartotta a lépést a hazai alakulat és bedobott mindent, amit be kellett, eközben a texasiak igyekeztek saját játékukra találni – ez nem igazán sikerült, a dobógépek gyakorlatilag mind egy szálig besültek. Így eléggé egyedül maradt James Harden, aki viszont hiába játszott parádés estét (41 pont, 14 pattanó, 11 gólpassz), a csapatvédekezés teljes hiánya miatt nem tudta szorossá tenni az összecsapást, így meglepő pofont kapott az együttes – igaz, az ő harmadik helyük így is szinte be van már betonozva.

A Pelicans legjobb dobói: Hill 30/18, Davis 24, Holiday 19
A Rockets legjobb dobói: Harden 41/12, Williams 14, Harrell 13

Miami Heat–Minnesota Timberwolves 123–105

Sima győzelem, de... A mérkőzést alapvetően uralta a Miami, egészen elképesztő támadójátékot mutatott be a hazai alakulat, hiszen 58.8 százalékkal tüzelt mezőnyből – Goran Dragic (19 pont, 10 gólpassz) mellett főleg Whiteside (10/11 mezőnyből, 23 pont, 14 lepattanó, 3 blokk) és a két Johnson (együtt 17/25 mezőnyből, 40 pont) villogott. Vezérletükkel félidőben már tizenöt pont volt a különbség és bár a fordulás után némileg zárkózott a Wolves, a negyedik negyedben fölényessé tette győzelmét Erik Spoelstra csapata – ezzel hosszú hetek (hónapok) parádés játéka után végre ott vannak a keleti első nyolcban. Nagyon rossz hír viszont, hogy a második negyedben bokasérülést szenvedett Dion Waiters, nem tért már vissza a pályára és bár a röntgen negatív lett, nem tudni, hogy mikor léphet pályára – ugyan most nélküle is nyertek, ha ő kidől, azzal lehet, hogy mégis kidobhatják a szezont.

Van még remény? Jelenleg öt meccs a Wolves hátránya a nyugati nyolcadik, remek formában lévő Denverhez képest és még 14 találkozót játszanak le a csapatok – ráadásul ha már a Denver formája, meg kell említenünk, hogy zsinórban négy idegenbeli meccset vesztettek el Wigginsék. Ezúttal pocsék védekezést mutattak be, pedig éppen hátul voltak olyan stabilak az utóbbi időben, hogy esélyt teremtettek maguknak a playoffra, de ezúttal minden téren messze elmaradtak a Miamitól – Thibodeau szerint mindenkinek el kellene végezni a munkáját, mert ez már nem az egyetemi kosárlabda. A hátralévő 14 találkozóból ráadásul már csak egyet játszik a gárda keleti ellenféllel szemben, szóval kiemelten fontos derbik jönnek, illene ismét a fegyelmezett játékot előhúzni, különben nagyon hamar megpecsételődik a sorsuk.

A Heat legjobb dobói: Whiteside 23, T. Johnson 23/6, Dragic 19/3
A Timberwolves legjobb dobói: Towns 31/3, Wiggins 26/3, Rubio 20

Phoenix Suns–Orlando Magic 103–109

Csak a fiatalok. Tyson Chandler az All-Star óta egyáltalán nem lépett pályára a Sunsnál, Brandon Knight is kikerült a rotációból, majd most hivatalosan bejelentették, hogy Eric Bledsoe sem játszik már idén, ráadásul betegség miatt Leandro Barbosa is hiányzott. Mindezek fényében csak a fiatalok kaptak lehetőséget, az újonc Ulis másodszor kezdett az NBA-ben és 19 ponttal, valamint nyolc gólpasszal jelentkezett, TJ Warren 26 egységig jutott, a kisebb sérülés miatt csak 26 percet játszó, szintén újonc Chriss pedig 13 pontot, nyolc lepattanót és négy blokkot tett a közösbe. A győzelemhez viszont ez nem volt elég, a szoros végjátékot elveszítették az ifjoncok, igaz, a siker jelen pillanatban nem az elsőszámú prioritás a csapatnál.

Négy vereség után győzelem. Negatív szériát sikerült fordulatos meccsen megtörnie az Orlandónak, amely a hajrában kihasználta a rutint és a tapasztalatot, az utolsó bő öt percben főleg ezekkel kerekedtek felül. A kisebb sérüléssel együtt játszó Vucsevics, valamint Gordon mellett Evan Fournier villogott leginkább, ő több nagyon fontos kosarat is elsüllyesztett a hajrában és végül 25 ponttal zárt – az ő nevéhez fűződnek a találkozót lezáró büntetők is. A kezdőben egyébként Payton és Ross sem játszott rosszul, így az abszolút tét nélküli összecsapásról a vendégek távozhattak győztesen.

A Suns legjobb dobói: Warren 26, Ulis 19, Chriss 13/3
A Magic legjobb dobói: Fournier 25/9, Vucsevics 18, Gordon 17/3

Los Angeles Lakers–Milwaukee Bucks 103–107

Tömegjelenet. Kissé elszabadultak az indulatok a harmadik negyed végén, amikor a nagy hátrányból zárkózott a Lakers, Brogdon egy kőkemény faultot ütött be Nick Youngon – utóbbi ezt zokon vette, de gyakorlatilag az összes játékos odarohant az esethez. Végül Young, Monroe és D'Angelo Russell is a kiállítás sorsára jutott a lökdösődésben, így két fontos láncszemét veszítette el a hazai alakulat, de folytatta a felzárkózást és szorossá tette a végjátékot – közben a vendégeknél Antetokunbo kipontozódott, ő is kivált a meccsből. Az arany-lilák egyébként ezzel hivatalosan is lemaradtak a rájátszásról, sorozatban negyedik évük ér véget az alapszakasszal.

Megvan a kötelező. Alapvetően érződött a két csapat közötti különbség, az ismét sokoldalúan (26 pont, 8 pattanó, 5 gólpassz, 2 blokk) játszó Antetokunbo mellett a 30 pontos szezoncsúccsal jelentkező Middleton is remekelt, vezérletükkel pedig 18 egységnyi előnyt építettek ki a vendégek. A fordulás után azonban kicsit belealudtak a találkozóba, majd az említett tömegjelenet után kezdett apadni az előny és az utolsó másodpercekben még kellett két Middleton-büntető, hogy biztos legyen a Bucks-siker – ezzel hozta a kötelezőt a gárda és továbbra is őrzi fél meccs előnyét a Miami előtt.

A Lakers legjobb dobói: Clarkson 21/12, Zubac 18, Young 16/12
A Bucks legjobb dobói: Middleton 30, Antetokunbo 26/3, Monroe 12

NBA, ALAPSZAKASZ
Philadelphia 76ers–Dallas Mavericks 116–74
Washington Wizards–Chicago Bulls 112–107
Brooklyn Nets–Boston Celtics 95–98
Detroit Pistons–Toronto Raptors 75–87
Miami Heat–Minnesota Timberwolves 123–105
New Orleans Pelicans–Houston Rockets 128–112
Phoenix Suns–Orlando Magic 103–109
Los Angeles Lakers–Milwaukee Bucks 103–107

A következő játéknap magyar idő szerint szombati mérkőzései:
20.00: Oklahoma City Thunder–Sacramento Kings
23.00: Atlanta Hawks–Portland Trail Blazers (Tv: Sport1)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik