Szerbia-Brazília és Litvánia-Törökország az elődöntőért

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.09.08. 00:28
null
A törökök a sírból hozták maguknak vissza az ausztrálok elleni nyolcaddöntőt (Fotó: fiba.com)
Szerbia–Brazília és Litvánia–Törökország mérkőzéseket rendeznek a négy közé jutásért a Spanyolországban zajló férfi kosárlabda-világbajnokságon. Búcsúzott a remek első negyeddel nyitó, de aztán lefagyó Argentína, az eddig veretlen Görögország, a sokáig bravúr küszöbén álló Új-Zéland, valamint a vége előtt egy perccel még ötpontos előnyben lévő Ausztrália.

 

Törökország–Ausztrália 65–64

A nap egyik, ha nem a legszorosabbnak várt csatája nagyon sokáig inkább csak a védekezésről és a nagyon fegyelmezett csapatjátékról szólt – ebből kifolyólag az edzők stratégiai párharca kicsit "felemésztette" a játék szépségét, de aki látta ezt a derbit, sosem feledi!

A Dante Exumtól ma nulla pontot kapó ausszik félidőben vezettek eggyel, de ezzel nem lehettek elégedettek, ugyanis egyértelműen jobban és ötletesebben kosaraztak, mint a 16-ot szóró Güler húzta török válogatott, ám az NBA-bajnok Baynes (15 pont, 7 lepattanó, 2 blokk) hathatós segítségével még hárommal megtoldotta előnyét Ausztrália a záró etap előtt.

Az utolsó negyed viszont egyértelműen arról szólt, hogy melyik gárdába szorult több vagányság, s itt Andrew Bogut, valamint Patty Mills hiánya fájdalmas módon ütött vissza. Történt ugyanis, hogy az utolsó percekre fordulva annyi volt a különbség (5–7 pont), hogy egyértelműnek tűnt: onnan már két csapat kell a fordításhoz, illetve nagy büntetőpárbaj következhet, csakhogy...

Emir Preldzic 48 másodperccel a lefújás előtt beverte az első kulcsfontosságú tripláját 5 egységnyi török hátrányban, majd az ausztrálok annyira türelmesen támadott, hogy lejárt a 24 másodperc, tehát a döntés Ergin Ataman fiai kezében volt. Türelmes adogatás után megint eljutott a labda a 16 egységgel végző török-bosnyák-szlovén állampolgárhoz, aki kegyetlenül beszórta harmadik hármasát is öt szekundummal a végső dudaszó előtt, erre pedig a lefagyó ausztrálok már dobáskísérlettel sem tudtak válaszolni.

Hiába volt teljes mértékben Joe Inglesék (10 pont, 6 lepattanó, 3 gólpassz) kezében a meccs, egyszerűen teljesen leálltak támadásban és védekezésben is a hajrára, ezzel nagy esélyt elszalasztva kiestek, a négy évvel korábbi ezüstérmes pedig a negyeddöntőben Litvániával találkozik majd.

Törökország legjobb dobói: Preldzic 16/9, Güler 16, Arslan 11/9.
Ausztrália legjobb dobói: Baynes 15, Dellavedova 13/6, Ingles 10/3, Bairstow 10.

Szerbia–Görögország 90–72

Nikola Kalinics (12 pont, 4 lepattanó), a Crvena Zvezda új szerzeménye már 2-2 után megadta az alaphangot, brutálisan nagy zsákolást mutatott be a fiatal bedobó a végig elég indiszponáltnak látszó Bourousist (9 pont, 5 lepattanó, kipontozódás) "poszterre téve", onnantól a Djordjevics-legénység fokozatosan őrölte fel az utóbbi világversenyeken valamiért téthelyzetben mindig korán elbukó helléneket.

A félidő még hullámzóan csordogált le, igen magas színvonalú játék mellett, de az említett Kalinics akkor is tudta, mivel adhat sajátjainak extra energiát a folytatásra - az ő zsákolása biztosította a délszlávok (akkor még csak négy pontos) vezetését a nagyszünetre.

A fordulást követően viszont mintha teljesen más szinten pörgő csapatok küzdöttek volna egymással, a 11-ből 7-es mezőnymutatóval 21 pontot szóró Bogdan Bogdanovics magasan a legjobbját nyújtotta az ezen a vb-n látottakat illetően, Milos Teodoszics (13 pont, 5 gólpassz) korábbi frusztráltsága is elillant, így Nenad Krsztics újabb gyengélkedését (10 pont, 2 lepattanó, 15 játékperc alatt) is elbírta Szerbia, mely a negyedik etap derekán már majd 20-szal ment, ezzel eldöntvén a nyolc közé jutás sorsát.

Déli szomszédainknál az eddig élete világversenyét produkáló tavalyi NBA-újonc, Miroszlav Raduljica (16 pont, 6 lepattanó) is hozta, amire képes, sőt, Nemanja Bjelica (8 pont, 10 lepattanó, 2 szerzett labda) is "éledezik", a szerbek pedig a negyeddöntőben a Brazília - Argentina derbi győztese ellen nem esélytelenként mehet majd fel a parkettre, annyi bizonyos.

A világbajnokságra csak szabadkártyával kijutó görögöknél a 14-et dobó és 5 lepattanót begyűjtő Calathesen kívül senki sem tudta kritikus pillanatokban hátára venni a csapatát, Giannis Antetokounmpo (7 pont, 2 lepattanó 14 perc alatt) még csak domináns sem tudott lenni a dörzsölt szerb védelem ellen, csak egy látványos zsákolással rukkolt elő, Kostas Papanikolaou (1 pont, 2 lepattanó 16 perc alatt) pedig a nap eddigi legnagyobb csalódását jelentette produkciójával, így Printezis (12 pont, 4 lepattanó, 5 gólpassz) és Nikos Zisis (12 pont, 3 gólpassz) hiába nyújtották azt, amit az ő rutinjukkal kellett, Szerbia ma egyszerűen élesebb volt Görögországánál és megérdemelten jutott a legjobb nyolc közé.

Szerbia legjobb dobói: Bog. Bogdanovics 21/12, Raduljica 16, Teodoszics 13/6
Görögország legjobb dobói: Calathes 14/6, Zisis 12/3, Printezis 12

Új-Zéland–Litvánia 7176

A Motiejunas-Valanciunas páros dominanciájával kezdődött a találkozó, ketten gyorsan beszórtak öt pontot és szépen fejezték be a litván támadásokat. Az első percekben szép, kijátszott figurákat láthattunk. Ez nagyjából négy percig tartott, akkor mindkét fél kicsit kapkodós játékra váltott és sok volt a pontatlanság – a minőségbeli különbséget a litvánok belső párosa jelentette, vezetésükkel 12-5-re meglógtak, majd három perccel a negyed vége előtt 177-re növelték az előnyüket. A gyűrű alá bemenni nem volt esélye az új-zélandiaknak, kintről pedig semmi sem akadt be, így nagyon simán, 239-re nyerte Litvánia már az első etapot.

A második negyed elején nagyon bátran dobáltak továbbra is kintről az új-zélandiak, Webster és Fotu révén pedig be is esett néhány. A gyűrű alatt továbbra is az európaiak uralkodtak, viszont támadásban ők is inkább a periméterre helyezték a hangsúlyt – a különbség tíz pont alá csökkent. Ez sem tartott sokáig, újfent visszakerült Valanciunashoz a labda, beszórt két kosarat, kimaradt két teljesen esélytelen új-zélandi dobás és ismét tizenöttel vezettek a zöld mezesek. Lezárniuk viszont nem sikerült az összességében simának tűnő derbit, kulcspillanatokban elhagyták a labdát, kicsúszott a kezükből, nem volt meg a gyilkos ösztön, hiányzott némi koncentráció – így mindössze tízpontos előnnyel vonulhattak nagyszünetre (3626).

A harmadik negyedet aztán egy litván kosár után Abercrombie vezetésével a óceániaiak kezdték jobban és hat pontra zárkóztak. Rögtön ezután Jasaitis roskadt üvöltve a földre, majd jött le a pályáról, Webster könyökével találkozott. Litvánia a krízishelyzetben természetesen Valanciuanshoz nyúlt, aki egy nehéz kettes után kiosztott egy óriási blokkot és stabilizálta csapatát. A játékrész végén aztán Lavrinovic triplájával ismét kétszámjegyűvé vált a különbség, sőt, Seibutis 2+1-es akciója után megnyugodhattak az európaiak. Meg is nyugodtak, túlságosan is, és egy nagy rohanással az utolsó pillanatokban még egyszer visszajöttek a meccsbe Websterék és 5850-ről indult a záró etap.

Ennek rögtön megadta az alaphangot Corey Webster egy palánkos triplával, majd a lélektelen litván támadások után Fotu is bepörkölt egyet kintről, így 5856-nál, gyakorlatilag az első perc óta először egylabdás meccset láthattunk. Sőt! Hét perccel a vége előtt Corey Webster újabb hármast süllyesztett el, ezzel egy 120-s futással átvették a vezetést, kiült a döbbenet a litván játékosok és szurkoló arcára. Itt viszont ismét előlépett Valanciunas, aki sorra hozta a támadópattanókat és értékesítette a büntetőket, így levegőhöz jutottak a litvánok – hogy aztán Seibutis homálya elvegye a momentumukat. Valanciunast azonban nem lehetett tartani, így az utolsó szűk percnek négypontos litván vezetéssel feszültek neki a felek, egy perc múlva pedig eldőlt: egy új-zélandi eladott labda után Maciulis pörkölt be egy triplát (bár Webster még borzolta a kedélyeket két kosárral), ezzel a vártnál és a látottaknál sokkal nehezebben, de készülhet a negyeddöntőre Litvánia.

Új-Zéland legjobb dobói: C. Webster 26/9, Fotu 11/6, Vukona 9
Litvánia legjobb dobói: Valanciunas 22, Pocius 11/6, Lavrinovic 10/6

Brazília–Argentína 85–65

A 17. férfi kosárlabda-világbajnokság nyolcaddöntőinek sorozata dél-amerikai csúcsrangadóval zárult: Brazília–Argentína, ma már ez nemcsak futballban örök klasszikus. A tét a presztízsen és a legjobb nyolc közé jutáson túl sem volt kicsi, hiszen az is eldőlt hogy az Egyesült Államok gárdáján kívül ki lesz az a másik nemzet, aki nem európaiként folytathatja a 6 európai ország válogatottja mellett a negyeddöntőben. Az első negyed, egy rövidke perióduson túl, egyértelműen az ezúttal feketében játszó argentinoké volt, különösen Pablo Prigioni volt elemében, a New York Knicks veterán kisembere makulátlan mérleggel süllyesztette el tripláit a brazil gyűrűben, ennek eredményeként pedig 8 pontos argentin előnyt (13–21) jegyezhettünk fel az első negyed végén.

A késői időpont ellenére is kissé későn ébredő selecao a folytatásban valamelyest összeszedte magát. A négy NBA profival (az argentin oldalon ketten képviselték a földkerekség legerősebb bajnokságát) felálló brazilok a második 10 percben nyílttá tették a rangadót, főleg az olyan rutinos harcosaiknak köszönhetően, mint a 34 éves Giulherme Giovannoni (a 2000-es években majd 10 évig Spanyolországban és Olaszországban kereste a kenyerét) vagy a szintén 30-on túli Leandro Barbosa (Golden State Warriors). A nagyszünetre mindössze 3 pontosra (33–36) apadt Scolaék előnye, a gauchok legjobbja pedig továbbra is a káprázatosan kosarazó Prigioni volt, aki két negyed után mind a büntetővonalról, mind mezőnyből (legyen szó dupláról vagy hármasról) hibátlanul célzott, és 15 pontjával magasan a mezőny legjobbja volt ekkor.

A 3. negyed elején azonban komoly gondba került Julio Lamas mester. Előbb Luis Scola gyűjtötte be a 3. személyi hibáját, majd legjobbjára, Prigionira fújtak gyors egymásutánban 2 faultot (összességében már a negyediket!), így pedig már nem volt más választása Lamasnak: egyből le kellett kapnia Dávid Kornél egykori vitoriai csapattársát. Vezérét vesztette Argentína. Ősi riválisuk megingását a rutinos brazilok rögtön kihasználták, és alig néhány perc alatt már 9 ponttal (51–42) húztak el Huertasék!

Az argentin vesszőfutás a záró negyedben is folytatódott, Scola is begyűjtötte a 4. hibáját, a ma amúgy is borzalmasan gyengén játszó, immáron saját újdonsült madridi közönsége előtt szereplő Nocioni pedig 3 személyi hibánál járt. A két magasembere, Tiago Splitter és Marquinhos Vieira által húzott brazilok pedig tovább növelhették előnyüket, ekkor már 14 ponttal (66–52) vezettek. Hiába jött vissza Prigioni, innen már nem volt visszaút az argentinok számára, így a brazil siker nemcsak megérdemelt volt, hanem végül a vártnál is jóval magabiztosabb lett. Az argentin(!!) Ruben Magnano mester által irányított Brazília a negyeddöntőben Szerbiával csaphat össze, egyáltalán nem esélytelenül.

Brazília legjobb dobói: Neto 21/3, Vieira 13/3, Barbosa 10, Splitter 10.
Argentína legjobb dobói: Prigioni 18/9, Campazzo 11/6, Safar 10/6.

FÉRFI KOSÁRLABDA-VB, SPANYOLORSZÁG
NYOLCADDÖNTŐ

Brazília–Argentína 85–65 (13–21, 20–15, 24–13, 28–16)
Szerbia–Görögország 90–72 (23–20, 23–22, 18–13, 26–17)
Új Zéland–Litvánia 71–76 (9–23, 17–13, 24–22, 21–18)
Törökország–Ausztrália 65–64 (15–18, 19–17, 12–15, 19–14)
A NEGYEDDÖNTŐ PÁROSÍTÁSA (ÁGRAJZ SZERINT)
Spanyolország–Franciaország
Szerbia–Brazília
Egyesült Államok–Szlovénia
Litvánia–Törökország

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik