Griffin-parádé és pécsi örömünnep Sopronban

Vágólapra másolva!
2011.04.13. 17:55
null
Egyelőre a pécsi kapitány, Iványi Dalma (balra) jövője is kérdéses (Fotó: Czerkl Gábor, archív)
Címkék
A Pécs 2010 óriási csatában, a 24 pontos Kelsey Griffin vezetésével másodszor is legyőzte a Sopront a bajnoki fináléban, így 2–0-ra vezet az egyik csapat harmadik győzelméig tartó párharcban.  

1. NEGYED

A pécsieknél a meccs előtt eldőlt, hogy a sérüléssel bajlódó játékosok közül Nagy-Bujdosó Nóra és az amerikai Kesley Griffin is vállalni tudta a játékot – mindketten fontos szerepet játszottak abban, hogy a Pécs már az első percektől vezetett.

A találkozó két elrontott dobáskísérlettel kezdődött: a soproniaknál Marissa Coleman triplája jött le a gyűrűről, a másik oldalon Griffin próbálkozott.

Az első pécsi támadásnál az amerikai magasbedobó még nem járt sikerrel, de a következőnél már igen, és a duplája mellett egy büntetőt is bedobott. Nem sokkal később a sérüléssel bajlódó másik pécsi, Nagy-Bujdosó is eredményes volt közelről. 0–5

A Sopron első kosarát a korábbi pécsi Krivacsevics Tijana szerezte, miután a palánk alatt kisarkazta Geriffint. A pécsi Alexandria Quigley gyorsan válaszolni tudott a kosárra, majd a soproniak másik magas embere, Zane Tamane értékesített egy duplát és egy büntetőt. 5–7

A meccs első tripláját Nagy-Bujdosó szerezte, aki már az első meccsen is nagyon eredményes volt távolról.

A Sopron a kicsit lassú kezdés után fokozatosan kezdett játékba lendülni, köszönhetően többek között Amber Holtnak, aki rövid időn belül öt pontot is szerzett.

A soproniak azonban védekezésben továbbra sem találták a nagyon lendületesen játszó pécsiek ellenszerét, Regina Palusna a palánk alól volt eredményes, Sarok Nikolett beszórt egy hármast, és ezzel 17–10-re megléptek a vendégek.

Mindkét csapat szorgalmasan gyűjtögette a támadó lepattanókat, más kérdés, hogy ezeket a hazaiak nem tudták pontra váltani, nem úgy mint a pécsiek játékosa, Griffin, aki az első negyedben három lepattanóval és öt ponttal zárt.

A játékrész egyébként Fegyverneky Zsófia duplájával és 21–12-es pécsi vezetéssel zárult.

2. NEGYED

REAKCIÓK

 

„Gratulálok a Pécsnek, emberfeletti volt, amit nyújtott. A pécsiek tökéletes taktikával megvalósították azt, amit kértek tőlük. Ugyanakkor meggyőződésem, hogy Magyarországon rossz irányba halad a női kosárlabda" – kezdte a meccs utáni nyilatkozatát a találkozót közvetítő Sport Klub televízióban Székely Norbert.

 

„A játékvezetés teljesen korrekt volt, de erre nem mehet a játék, ez a fajta játékfelfogás a női kézilabdában megengedhető, de a kosárlabda nem mehet ebbe az irányba. Lejáratjuk magunkat Európa előtt" – fogalmazott a soproni szakvezető, aki a pécsiek túlságosan kemény játékát kifogásolta.

 

A baranyaiak részéről Iványi Dalma reagált Székely szavaira.

„Évről évre keményedik a játék, de nemcsak nálunk, hanem Európában is. Mi, játékosok azt tesszük, amit a bírók engednek. Küzdünk-hajtunk minden labdáért, sajnálatos, ha ez néha durva játékba csap át" – mondta az irányító.

 

„Aki szereti ezt a játékot, az élvezi a Sopron elleni meccseinket. A negyedik negyed már elérte a férfiak szintjét. Szenzációs csapat vagyunk. Minden fronton megvalósítottuk már a céljainkat, de szurkolóinkért, a világ legjobb táboráért harcolnunk kell a végső győzelemért" – mondta a soproni siker után a Sport Klub televíziónak Zseljko Djokics, a pécsiek edzője.

 

„Most felfelé tettünk két lépést, és már csak egyre vagyunk a Mount Everest csúcsától. Szenzációsan küzdöttek a lányok, az utasításaimat maradéktalanul betartották, ez vezetett a győzelemhez" – tette hozzá a szakember a Nemzeti Sportnak adott nyilatkozatában.

 

 

A meccs második szakaszát a hazaiak kezdték jobban, Krivacsevics és Tamane is betalált, 21–16-ra zárkózott fel a Sopron.

A pécsieknél tovább gyarapította pontjai számát Griffin – ezúttal büntetőből. A másik oldalon a soproniak amerikai légiósa, az első negyedben több dobást is elrontó Coleman tett vissza sikerrel egy támadólepattanót, majd az egyre jobban játszó Tamane is betalált.

A Pécs eközben kihagyott két büntetőt (Iványi Dalma rontott kétszer egymás után), Palusna viszont leszedett két lepattanót, és egy kosarat is szerzett. A soproniakat többször is leindították a vendégek, Szara Krnjics is megkezdte a pontgyártást, Iványi pedig egy triplát is beszórt, így megakadt a soproniak felzárkózása 24–32

A soproniaknak megvoltak a dobóhelyzeteik, de nem tudtak élni vele, Eördögh Edit például teljesen tiszta helyzetből rontott.

A pécsieknél nagyon jól működött a zónavédekezés, azt követően is, hogy Székely Norbert időt kért. Griffin két büntetőjével pedig tíz pontra nőtt a különbség! 24–34 – a hazaiak trénere pedig ismét megbeszélésére hívta az övéit.

A pécsiek a meccs ezen szakaszában negyven százalékkal dobták a duplákat, ötven százalékkal a triplákat. A nagyszünetig még egy-egy kosár született mindkét oldalon, így két játékrész után 36–26-ra vezetett a Pécs.

3. NEGYED

A játékrész elején Tamane faulttal együtt talált a gyűrűbe a palánk alól, majd bedobta a büntetőt is, de a pécsiek is átdobták a soproni zónát. Gyors kosárváltások után 33–40-re módosult az eredmény, majd Krivacsevics középtávolijával tovább csökkent a különbség.

Honti Kata egy labdaszerzés után három pontra hozta fel csapatát, 37–40-nél Holt távolról egyenlíthetett is volna, de labdája leszédült a gyűrőről. Ezt követően időt kértek a pécsiek.

A Sopron játéka elsősorban védekezésben változott sokat, az első félidőben nem nagyon láthattunk arra példát, hogy a pécsiek dobóhelyzetig sem jutnak a támadóidejük alatt – a harmadik negyedben ez is többször megtörtént.

A Sopron a meccsen először (26 perc után) átvette a vezetést 41–40-nél Honti Kata két büntetője után.

Griffin hosszú idő után először talált a gyűrűbe pécsi oldalon, de a következő akcióból Coleman beszórt egy középtávolit. Ezután viszont büntetőket hibáztak a hazaiak, a pécsi Raksányi Krisztina bravúros felugrással begyűjtött egy támadó lepattanót, Griffin pedig a hármasvonalon túlról is betalált.

Az amerikai a folytatásban is parádésan játszott, leszedte a tizedik lepattanóját, majd dobott egy tempót közelről, ismét vezettek a vendégek – 45–47.

A szünetig előbb ismét a hazaiak pillanatai következtek – Holt duplát, Eördögh pedig két büntetőt dobott be –, majd Sarok Nikolett volt kétszer is eredményes a büntetővonalról, így 48–49-nél ért véget a harmadik negyed.

4. NEGYED

Griffin személyi hibája után Coleman értékesítette a büntetőket. Griffin nemcsak a személyiket, hanem a támadólepattanókat is tovább gyűjtögette, igaz ezúttal elmaradt belőle a pontszerzés. Újabb Coleman-büntetők után 52–48-ra vezetett a Sopron, miközben a pécsi Alexandria Quigleynek továbbra sem ment igazán a játék – triplát rontott. Krnjicsnek sem ment igazán a játék, ő büntetőket hibázott.

Tamane duplája után 54–48-ra is vezetett a Sopron, ám ezután Ivány Dalma szerzett gyorsan öt pontot, majd Quigley is dobott egy hármast, így 56–56-nál ismét döntetetlenre állt a meccs.

Soproni részről Krivacsevics is igyekezett kivenni a részét a hazai pontgyártásból, de Fegyverneky triplája után újra a Pécs vezetett. 58–59

Griffin pedig egyszerűen feltartóztathatatlan volt – ismét támadólepattanót szerzett, majd egy kettő plusz egy után megdobta a 21. pontját is. Az utolsó kettő perc ötpontos, 68–63-as pécsi vezetésnél kezdődött meg, Iványi Dalma két, majd Fegyverneky egy büntetőjével pedig még nőtt is a vendégelőny. A pécsi szurkolók ekkor már extázisban ugráltak a vendégszektorban.

64–71-nél Tamanénál egy rúgásért sportszerűtlent fújtak a bírók, amivel eldőlt a meccs.

A pécsiek ugyan ebből csak egy pontot tudtak szerezni, de utána a soproniak is hibáztak, Krivacsevics kipontozódott, a Pécs végül a 24 pontos Griffin vezérletével 78–68-ra győzött, ezzel 2–0-ra vezet az egyik csapat harmadik győzelméig tartó párharcban.

NŐI KOSÁRLABDA NB I
DÖNTŐ, 2. MÉRKŐZÉS
MKB-EUROLEASING SOPRON–PÉCS 2010 68–78 (12–21, 14–15, 22–13, 20–29)
Sopron, 1200 néző. V: Hartyáni, Győrffy, Király
SOPRON: Honti 12, Holt 12, Coleman 13, TAMANE 17, KRIVACSEVICS 13. Csere: Németh B., Horti, Eördögh 1, Fűrész D.
PÉCS: IVÁNYI 11/3, FEGYVERNEKY 8/3, Quigley 11/3, Nagy-Bujdosó 9/3, GRIFFIN 24/3. Csere: Palusna 4, Sarok 5/3, Krnjics 6, Raksányi
Az eredmény alakulása. 3. p.: 0–5. 6. p.: 5–10. 9. p.: 10–17. 14. p.: 20–23. 20. p.: 24–34. 24. p.: 34–40. 27. p.: 41–40. 29. p.: 45–47. 34. p.: 54–49. 36. p.: 58–59. 39. p.: 63–71.
Kipontozódott: Krivacsevics (40. p.), Sarok (40. p.)
Az egyik fél harmadik győzelméig tartó párharc állása: 2–0 a Pécs javára

A találkozót beharangozó cikkünket itt olvashatja!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik