Söpört a Cleveland, nyert Oklahoma Cityben a Rockets

Vágólapra másolva!
2017.04.24. 08:27
null
Hibátlanul ment tovább a Cleveland (Fotó: Twitter)
Ugyan szorossá tette a hajrát az Indiana, de ezúttal sem bírt LeBron Jamesszel és a Clevelanddel, így a címvédő 4–0-val megnyerte a párharcot – ezzel megvan az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) idei rájátszásának első továbbjutója. Közel került ehhez a Houston is, miután óriási csatában nyerni tudott Oklahoma Cityben, így 3–1-es előnybe került, a Boston és a Jazz viszont egyenlíteni tudott – utóbbi gárdánál visszatért Rudy Gobert is.

 

Indiana Pacers–Cleveland Cavaliers 102–106

Vége. Negyedszer sem tudta megverni ellenfelét az Indiana, így győzelem nélkül ért véget számára a sorozat, kisöpörte George-ékat a címvédő – holott a négy találkozó alatt összesen tizenhat (!) pont volt köztük a különbség. Ezúttal azonban megint elrontotta a szoros végjátékot a hazai alakulat, hiába jött vissza a hajrában 13 pontos hátrányból, hiába vette át már a vezetést is, hiába adta meg az esélyt JR Smith egy eladott labdával az utolsó pillanatban, a Pacers nem tudott élni a lehetőséggel. A gárda így ahelyett, hogy a három szoros meccsből legalább kettőt megnyerve egállal utazhatna vissza Clevelandbe, 0–4-gyel kiesett és befejezte a szezont - ezen a meccsen leginkább Stephensont (22 pont, 6 pattanó, 3 gólpassz, 9/15 mezőnyből) lehet dicsérni, míg George (5/21 mezőnyből, 15 pont) ezúttal nagyon rossz napot fogott ki.

James rekordja. Nem volt igazán meggyőző ebben a körben a Cleveland, de egy 4–0-s győzelmet ez maximum csak kicsit árnyalhat, különösebb magyarázatra nem szorul. Ezen az estén nagyrészt azért a vendégek akarata érvényesült, LeBron James (33 pont, 10 pattanó, 4 gólpassz, 4 labdaszerzés, 2 blokk) mellé bizonyos időszakokban felnőtt Kyrie Irving (28 pont, 10/25 mezőnyből, 0 gólpassz), a gyenge dobószázalék (csapatszinten 30 százalék alatti triplázás) ellenére pedig a meccs jelentős részében vezettek is. A negyedik negyedben aztán jött a leolvadás a hajrában, sorra maradtak ki a dobások, jöttek a rossz döntések, de végül a 45 percet játszó James előlépett: amikor átvette a vezetést a Pacers, rögtön bevert egy óriási triplát, majd pár másodperccel később ellopott egy labdát, ezzel ismét tartást adott csapatának. James egyébként ezzel a sikerrel rekordot is döntött, hiszen sorozatban 21. elsőkörös meccsét nyerte meg, erre pedig még soha senki nem volt képes az NBA történetében.

A Pacers legjobb dobói: Stephenson 22/12, Turner 20, George 15/9, Teague 15/3
A Cavaliers legjobb dobói: James 33/3, Irving 28/3, Deron Williams 14/6

Az egyik fél negyedik győzelméig tartó párharc végeredménye: 0–4

Oklahoma City Thunder–Houston Rockets 109–113

A Nemzeti Sport Online szakmai 
együttműködő partnere a kezdo5.hu.
A Nemzeti Sport Online szakmai együttműködő partnere a kezdo5.hu.

Megint a szoros végjáték. Russell Westbrook most is végig csapata vezére volt, 35 ponttal, 14 lepattanóval és 14 gólpasszal zárt, már félidőben elérte sorozatban harmadik tripla-dupláját, ráadásul megállt öt eladott labdánál – emellé szerzett is hármat. A dobásaival ugyan megint komoly gondok voltak, a második félidőben csak 5/17-et értékesített mezőnyből és végül 10/28-cal zárt, de ezzel együtt a hatása megkérdőjelezhetetlen volt ismét, vele a pályán jobb volt az OKC, míg nélküle általában zárkózott a Houston. Hiába vezetett azonban a harmadik negyedben már 14 ponttal is a Thunder, visszajött a Rockets, sőt, a záró etap elején már át is vette a vezetést, majd jöttek Roberson kínos pillanatai: 42 másodperc alatt 2/8 büntetőt dobott csak be, itt lépett meg kicsit a vendégcsapat. Az utolsó percekben Westbrook próbálta megnyerni a mérkőzést, bevert egy irgalmatlanul nagy hármast, a játékvezetők fújásai is többször vitathatóak voltak, de a hátrányát már nem tudta eltüntetni a Thunder, így hazai pályán is vereséget szenvedett - újfent óriási csatában, de ezzel már 1–3 az állás az ő szemszögükből, így utaznak el Houstonba.

Megúszta Harden. Nem játszott jól a Rockets sztárja, az MVP-csatát ezúttal kiütéssel nyerte Westbrook, a mérkőzést viszont be tudta húzni a vendégcsapat, ez pedig nyilvánvalóan fontosabb siker. Szakáll (5/16 mezőnyből, 0/7 tripla, 8 gólpassz, 7 eladott labda) a egész mérkőzés folyamán szenvedett Robersonnal szemben, a hajrában egy jó tempó mellett elég sokat hibázott, de szerencséjére kisegítette őt a kispad: az ismét remekló és 36 ponttal jelentkező Gordon, Williams duó mellett Nené volt a meccs legjobbja, aki hibátlan dobóteljesítménnyel rámolt be 28 egységet. Rá a végjátékban is lehetett számítani, az OKC hibáját kihasználva hozott egy kulcsfontosságú 2+1-es játékot és óriási szerepet játszott abban, hogy a Rockets behúzza a harmadik győzelmet – innentől három lövése van a társaságnak lezárni a párharcot, ebből kettő hazai pályán.

A Thunder legjobb dobói: Westbrook 35/9, Adams 18, Oladipo 15/3
A Rockets legjobb dobói: Nené 28, Gordon 18/12, L. Williams 18/3

Az egyik fél negyedik győzelméig tartó párharc állása: 1–3

Chicago Bulls–Boston Celtics 95–104

Egyszer még leolvadt a Boston. Ezúttal is nagyon erősen kezdett a vendégcsapat és a Thomas, Green, Horford trióra építve húszpontos előnyt szedett össze, ám ezt egyszer még elszórta a találkozó folyamán – olyannyira, hogy a Bulls a vezetést is átvette. A harmadik negyedben aztán megvillant Isaiah Thomas (33 pont, 10/21 mezőnyből, 7 gólpassz), egymaga beszórt tíz pontot és egy 12–0-s futással ismét kézbe vette a meccset a Celtics, innentől pedig már nem is nézett hátra, az utolsó negyedet kontrollálta és behúzta a győzelmet. Ezzel kijött a szorításból és 0–2 után 2–2-vel utazhat vissza Bostonba, ahol a Rondo nélküli Bulls ellen már egyértelmű fölényben lesz.

Nincs megoldás. Jimmy Butler ugyan összekapta magát a Bullsnál, de ez önmagában csak arra volt elég, hogy felálljon a komoly hátrányból a gárda és szorosabbá tegye a végeredményt, mint az előző találkozón. Butler (33 pont, 19/23 büntető, 9 gólpassz) egyedül próbálta húzni a Chicagót, de nem akadt társa, Dwyane Wade (11 pont, 5/12 mezőnyből, 2 gólpassz) képtelen volt hozzátenni, egyes poszton pedig az első három meccsen inaktív Canaan kapott 34 percet, aki ugyan jól szállt be, de nem jelentett megfelelő megoldást – egyszerűen mélyebb, pontosabb volt most a Celtics. A hazaiak 5/24 triplával zárták a találkozót, nem jöttek ki a dobóhelyzetek, a lepattanózásbeli fölényük is lecsökkent és nehéz helyzetben vannak: a 2-2 ellenére innen már óriási bravúr lenne, ha ők jutnának tovább.

A Bulls legjobb dobói: Butler 33, Canaan 13/9, Mirotic 13/6
A Celtics legjobb dobói: Thomas 33/3, Green 18/12, Horford 15/3

Az egyik fél negyedik győzelméig tartó párharc állása: 2–2

Utah Jazz–Los Angeles Clippers 105–98

Gobert visszatért, Hayward kidőlt, Joe Johnson büntetett. Eseménydús meccset játszott a Utah, hiszen kisebb meglepetésre ott volt a kezdőben Rudy Gobert, aki (főleg Blake Griffin sérülésével együtt) akár meg is fordíthatja a párharc alakulását – elsőre 15 pontos, 13 pattanós dupla duplát hozott 24 perc alatt 6/6-os mezőnymutatóval, valamint két blokkal fűszerezve. Ezúttal sem lehetett azonban teljes a keret, Gordon Hayward ugyanis csak kilenc percet játszott ételmérgezés miatt, majd kidőlt erre a meccsre, így legjobb pontszerzője nélkül kellett megvívnia a kulcsfontosságú csatát csapatának. A helyzetet végül Joe Johnson oldotta meg, az első meccset megnyerő veterán dobógép 28 pontot termelt (12/17 mezőnyből) öt-öt pattanó és gólpassz mellett, a negyedik negyedben ő vette a vállára a Jazzt és tizenegy pontot vert be a kulcsfontosságú időszakban – az ő vezérletével kerekedett felül a hazai alakulat a hajrában és a győzelemmel kiegyenlítette a párharcot. Johnson mellett Ingles, Hood és Favors is dicsérhető, a Jazz 54.1 százalékos mezőnymutatóval zárt, a negyedik negyedre a védekezés is összeállt, így bizakodva utazhat vissza a társaság Los Angelesbe – Hayward problémái valószínűleg addigra elmúlnak.

A végét rontotta el a Clippers. A mérkőzés nagy része úgy alakult, ahogy a vendégek tervezték, Chris Paul (27 pont, 9 pattanó, 12 gólpassz) irányított, a padról beszálló Jamal Crawford dobott (25 pont, 9/13 mezőnyből, 5/7 tripla) és DeAndre Jordan sem játszott rosszul, elbírták Blake Griffin hiányát. A negyedik negyedben aztán kifulladt a társaság, egyre több volt a hiba támadásban, védekezésben pedig Joe Johnsonnal nem tudtak mit kezdeni – 91–90-nél fordított a Jazz szűk négy perccel a vége előtt és innentől már nem is tudott válaszolni Doc Rivers együttese. A gárda egyébként rögtön megérezte Gobert hatását a festékben és 22 ponttal kapott ki erről a területről, ezzel valamit kezdeniük kell a következő találkozóra - egál állással, de pályaelőnnyel térhetnek haza, egyelőre azért nem állnak rosszul.

A Jazz legjobb dobói: Joe Johnson 28/6, Hood 18/9, Favors 17
A Clippers legjobb dobói: Paul 27/3, Crawford 25/15, Jordan 12, Redick 12/6

Az egyik fél negyedik győzelméig tartó párharc állása: 2–2

NBA, RÁJÁTSZÁS
FŐCSOPORT-NEGYEDDÖNTŐ
KELETI FŐCSOPORT
Indiana Pacers (7.)–Cleveland Cavaliers (2.) 102–106

Az egyik fél negyedik győzelméig tartó párharc végeredménye: 0–4

Chicago Bulls (8.)–Boston Celtics (1.) 95–104

Az egyik fél negyedik győzelméig tartó párharc állása: 2–2

NYUGATI FŐCSOPORT
Utah Jazz (5.)–
Los Angeles Clippers (4.) 105–98

Az egyik fél negyedik győzelméig tartó párharc állása: 2–2

Oklahoma City Thunder (6.)–Houston Rockets (3.) 109–113

Az egyik fél negyedik győzelméig tartó párharc állása: 1–3

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik