Sikerült a fordítás: a Szolnok harmadszor bajnok

Vágólapra másolva!
2011.05.18. 19:01
null
Báder Márton (labdával) volt a mindent eldöntő mérkőzés legeredményesebb játékosa (Fotók: Szabó Miklós)
Címkék
A Szolnoki Olaj 80–72-re nyert az Albacomp ellen a férfi kosárlabda NB I fináléjának ötödik, mindent eldöntő mérkőzésén, így a párharcot 0–2-ről megfordító Tisza-parti csapaté lett az aranyérem, története során harmadszor.

 

1. NEGYED

Az első percben Hanga Ádám és Damian Hollis duplája is sikeres volt, Obie Trotter viszont a gyűrűt sem találta el. A Szolnok azonban hamar belelendült, Ivory Clark és Trotter pontjaival gyorsan fordított.

Nem volt megállás egy pillanatra sem, az Albacomp triplákkal vette vissza a vezetést, Simon Balázs, Hanga és Bódi Ferenc is betalált a vonalon túlról. Utóbbi nem sokkal később egy remek asszisztot is kiosztott, amely után Keller Ákos zsákolt hatalmasat.

Trotter remek hármassal válaszolt, a negyed utolsó sikeres dobása pedig Simon nevéhez fűződött. 20–23

2. NEGYED

A GALÉRIA  MEGTEKINTÉSÉHEZ
 KATTINTSON A KÉPRE!
A GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!

A második játékrész Trepák Zoltán tiszteletet parancsoló zsákolásával kezdődött, majd újabb triplák következtek, Horváth Ákos, Bódi, majd Hanga tüzelt pontosan távolról. Keller Ákos zsákolási kísérletét Báder Márton akadályozta meg, egy labdaszerzés után azonban Hollis behúzta a labdát a gyűrűbe, ezzel 33–27-re vezetett a vendégcsapat. Pór Péter jobbnak látta időt kérni.

A rövid szünet után Báder büntetőkből, majd közelebbről is eredményes volt, a másik oldalon azonban Hollis támadó lepattanója után Hanga már a harmadik hármasával hűtötte le a kedélyeket. A külföld felé kacsintgató 21 éves válogatott játékos ezt követően sem vett vissza a tempóból, újabb két nagyszerű dobással tízpontosra növelte csapata előnyét. 32–42

A szolnokiak támadásban „megálltak”, védekezésben pedig Hangával nem bírnak. A hullámvölgyből Trotter hármasa lendítette ki a gondban lévő hazaiakat, majd hiába szerelt ziccerben Hanga, Horváthhoz került a labda, aki beállította a félidei állást. 37–44

3. NEGYED

BÁDER: HANGA OLYAN KOSARAKAT DOBOTT, AMILYENEKRE CSAK Ő KÉPES
„Null kettőről felálltunk, ma mínusz tízről felálltunk, csodás így a siker – fogalmazott Báder Márton, a Szolnok centere. – Az Albacomp a második félidőre elfáradt, ez döntött a javunkra. Az elején Hanga Ádámot nehéz volt tartani, olyan kosarakat dobott, amilyenekre csak ő képes. Ez az első bajnoki címem itthon, nagyon büszke vagyok rá.”

Jonathan Jones a palánk alatt nem bizonyul túl hatékonynak, ám a fehérváriak a „bepöccintései” nélkül is tartani tudják előnyüket. Az amerikai center védekezésben sem remekelt, Báder könnyen tört be mellette.

Négy pontra feljött az Olaj, de az Albacomp játékosainak helyén volt a szívük, Bódi és Keller Vidor is biztos kézzel értékesítette büntetőit, így a 25. percben ismét nyolccal mentek a vendégek. 50–58

Hogy ne legyen még kritikusabb a Szolnok helyzete, arról Báder Márton gondoskodott, kosaraival két pontra feljött csapata, az utolsó negyed előtt teljesen nyílt volt a csata. 60–62

4. NEGYED

Horváth Ákos rögtön egyenlített, Dzunics Braniszlav pedig időt kért. Szavai nem hoztak azonnali eredményt, az övéi számára legalábbis, hiszen a Szolnok lendületből elhúzott az Albától, Horváth és Fodor kulcsfontosságú hármast dobott, a másik oldalon viszont Simon mindkét büntetőjét kihagyta. Veljko Budimir első kosarával hét perccel a vége előtt 70–62 volt az Olajnak.

Elvesztette a fonalat az Albacomp, amelynek játékosain ekkor már óriási volt a nyomás, Báder és Fodor viszont könnyű kosarakat szerzett. Alig több mint három perccel a vége előtt Hanga egy hármassal lopta közelebb az Albát, majd a játékvezetők lépést fújtak a másik oldalon.

Ezzel együtt másfél perccel a vége előtt már sejteni lehetett, hogy az Olajé lesz arany, ugyanis 78–70-et mutatott az eredményjelző. A fehérvári csoda elmaradt a végén, az Olaj 80–72-re győzött, így története során harmadszor megnyerte a magyar élvonal küzdelmeit, az Albacompnak pedig a Magyar Kupa után – amelynek döntőjében szintén az Olaj volt jobb nála – ezúttal is az ezüst jutott.

BAJNOK A SZOLNOK!

 

 

FÉRFI KOSÁRLABDA NB I
DÖNTŐ, ÖTÖDIK MÉRKŐZÉS
SZOLNOKI OLAJ KK–ALBACOMP 80–72 (20–23, 17–21, 23–18, 20–10)
Szolnok, 3000 néző. Vezette: Hartyáni, Pálla, Ádám
SZOLNOK: TROTTER 19/9, HORVÁTH Á. 12/6, FODOR M. 10/6, Clark 5/3, BÁDER 24. Csere: Budimir 2, TREPÁK 6, Grebenár 2. Edző: Pór Péter
ALBACOMP: Simon B. 9/3, HANGA 23/12, HOLLIS 14/3, Jones 8, Keller Á. 6. Csere: Bódi 12/6, Madár, Hendlein, Kertész, Antal. Edző: Dzunics Braniszlav
Az eredmény alakulása. 2. p.: 0–4. 3. p.: 7–4. 5. p.: 11–8. 8. p.: 15–19. 14. p.: 27–33. 18. p.: 37–44. 23. p.: 40–50. 26. p.: 50–54. 32. p.: 62–62. 33. p.: 70–62. 36. p.: 74–64. 38. p.: 76–70. 40. p.: 80–70.
Kipontozódott: Hollis (40. p.)
Az egyik fél harmadik győzelméig tartó párharc végeredménye: 3–2 a Szolnok javára
MESTERMÉRLEG

PÓR PÉTER: – A Magyar Kupában aratott siker is fontos, de ez értékesebb, a 2007-es bajnoki cím mellett a helye. A párharc a harmadik mérkőzés második félidejében változott meg, Simon Balázs és Hanga Ádám addig könnyedén átjátszotta a védelmünket, de megtaláltuk a módját annak, hogy megállítsuk őket. Ez volt a kulcs.

DZUNICS BRANISZLAV: – Minden elismerésem a fiúké, az egész évben nemcsak, hogy eredményesen játszottunk, hanem szépen is. Mi játszottuk a leggyorsabb kosárlabdát Magyarországon, nagyon büszke vagyok a fiúkra. A második félidőben a védekezésünk nem volt elég jó, amit a fáradtság számlájára írok. Gratulálok a Szolnoknak, a legjobb csapat, még ha nem is olyan nagy különbséggel. Most csalódottak vagyunk, de holnapután örülni fogunk ennek a második helyezésnek is.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik