Sikeres időszak – ilyen volt a magyar női kosárlabda 2019-es éve

BOBORY BALÁZS, GYŐRI FERENCBOBORY BALÁZS, GYŐRI FERENC
Vágólapra másolva!
2019.12.30. 11:49
null
A magyar női válogatott nagyszerűen kezdte az Európa-bajnokságot a szerbiai Nisben. Előbb a szlovénokat, majd az olaszokat is legyőzte, ezzel csoportelsőként jutott a legjobb nyolc közé, és a negyeddöntőben folytathatta szereplését Belgrádban. Az Eb-n megszerzett hetedik hely felülmúlta a várakozásokat (Fotó: Koncz György)
Nem lehetünk elégedetlenek: felnőttválogatottunk Európa-bajnoki hetedik helyezést szerzett, a Sopron Basket ismét bejutott az Euroliga final fourjába és újra meg is rendezte – az esztendőre egyedül a hősiesen küzdő Gereben Lívia súlyos betegsége vet árnyékot.
Fotó: Koncz György
Fotó: Koncz György

EZ VOLT 2019

Március 3. Története nyolcadik Magyar Kupa-győzelmét szerezte meg a Sopron Basket, a győri nyolcas döntő fináléjában a címvédő Atomerőmű KSC Szekszárdot győzte le 81–72-re, Turner Yvonne 20 pontot dobott. A harmadik helyen az Aluinvent DVTK Miskolc végzett, a bronzmeccsen simán verte a Zalaegerszeget.

Március 8. Lendületben maradt a soproni csapat az MK-siker után és megismételte a 2018-as bravúrt: bejutott az Euroliga négyes döntőjébe. Roberto Íniguez együttese a Bourges-zsal csapott össze a negyeddöntőben, az itthoni egypontos siker után Franciaországban tízzel nyert és kettős győzelemmel lépett tovább.

Április 12. Egymás után második alkalommal adhatott otthont Sopron az Euroliga négyes döntőjének. A házigazda magyar bajnok nem tudta megismételni előző évi szereplését (második hely), az elődöntőben 81–59-re kikapott a Jekatyerinburgtól, aztán fáradtan a bronzmeccset is elveszítette az USK Praha ellen.

Május 2. A Sopron hazai porondon vigasztalódott, sorozatban ötödik, összességében 13. bajnoki aranyérmét is begyűjtötte a DVTK elleni döntőben. A finálé három meccs alatt eldőlt, és ez azt is jelentette, hogy a soproniak sem a bajnokságban, sem a Magyar Kupában nem kaptak ki a 2018–2019-es idényben.

Május 11. A Szekszárd és a magyar válogatott alapemberének, Gereben Líviának szülei bejelentették, hogy a 19 éves bedobó akut leukémiával küzd.

Június 23. A 3x3-as női válogatott óriási sikert ért el az amszterdami világbajnokságon, Kína mögött ezüstérmes lett. A friss olimpiai szakágban Károlyi Andrea csapata hét mérkőzéséből ötöt megnyert Hollandiában, a negyeddöntőben Medgyessy Dóra csodálatos duplájával sikerült fordítani az utolsó pillanatban Spanyolország ellen.

Június 27. Szlovénia ellen, 88–84-es sikerrel kezdte meg szereplését Szerbiában, Nisben az Európa-bajnokságon a női válogatott. A győzelem lendületet adott, az olaszok legyőzése a második fordulóban már a csoportelsőséget jelentette, így a törökök elleni egypontos vereség nem osztott, nem szorzott.

Július 4. A magyar válogatott Belgrádban küzdött meg a britek ellen a legjobb négy közé jutásért, de hiába hajrázott remekül, a szerencse elpártolt tőle és 62–59-es vereség lett a vége. Az 5–6. helyért zajló helyosztón Belgium ellen már nem volt esély, így az is eldőlt, hogy a mieink nem selejtezőzhetnek az olimpiai részvételért.

Július 14. Európa-bajnoki ezüstérmes lett a magyar U18-as lány válogatott, miután a Bosznia-Hercegovinában megrendezett viadal döntőjében 70–62-re alulmaradt Olaszország ellen.

November 14. Kellemetlen vereséggel kezdte a 2021-es Európa-bajnokság selejtezőit a magyar válogatott, hiszen az első fordulóban az előzetesen esélytelenebbnek tartott Hollandia Amszterdamban 66–56-ra legyőzte a mieinket. Székely Norbert együtteséből rutinos kulcsemberek hiányoztak.

November 17. Szerencsére gyorsan sikerült javítani, mégpedig Sopronban, a szlovákok ellen. A második Eb-selejtezőnkön a vendégek csak az első negyedben tudtak kellemetlenkedni, aztán elkapta a fonalat a magyar csapat, a két középső játékrészben eldöntötte az összecsapást (73–59), nyitva maradt így az út a kontinensviadalra.

Fotó: Török Attila
Fotó: Török Attila
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik