BOBORY BALÁZS, GYŐRI FERENC 2019.12.30 11:49 Frissítve: 2019.12.30 14:40

Sikeres időszak – ilyen volt a magyar női kosárlabda 2019-es éve

Nem lehetünk elégedetlenek: felnőttválogatottunk Európa-bajnoki hetedik helyezést szerzett, a Sopron Basket ismét bejutott az Euroliga final fourjába és újra meg is rendezte – az esztendőre egyedül a hősiesen küzdő Gereben Lívia súlyos betegsége vet árnyékot.


A magyar női válogatott nagyszerűen kezdte az Európa-bajnokságot a szerbiai Nisben. Előbb a szlovénokat, majd az olaszokat is legyőzte, ezzel csoportelsőként jutott a legjobb nyolc közé, és a negyeddöntőben folytathatta szereplését Belgrádban. Az Eb-n megszerzett hetedik hely felülmúlta a várakozásokat (Fotó: Koncz György)
AZ ÉV JÁTÉKOSA: HATÁR BERNADETT
Fotó: Koncz György

– A válogatottban és már a Sopron Basketben is fontos szereplő lett, különösen a nemzeti csapatnál szembeötlő ez. Érzi is a növekvő felelősséget, az egyre nagyobb elvárást?
– Mindenképpen. Ahogy idősödik az ember, érthetően egyre többet várnak el tőle. Nehéz ennek megfelelni, de igyekszem napról napra dolgozni és fejlődni – meglátjuk, milyen messzire és magasra juttat el ez a munka.
Mennyire volt elégedett azzal, amit a 2019-es évben elért?
– Az Európa-bajnoksággal elégedettnek kellene lennünk, ám az utolsó két meccs miatt keserédes marad az emlék. Nagyon jó helyezést értünk el, de baj, hogy a vége rosszul sikerült, így nem teljes a boldogság.
Régen sokan kritizálták a teljesítményét a pályán, nekünk úgy tűnik, elhalkultak ezek a hangok. Ön is így gondolja?
– Egyáltalán nem. Ha jól játszom, akkor persze minden rendben van, de amikor becsúszik néhány gyengébb mérkőzésem, ismét erősödnek a kritikák. Úgy érzem, nagyobb elvárással kell szembenéznem, mint egy átlagos játékosnak.
Az átlagon felüli magassága lehet ennek az oka?
– A magasságom miatt sokan talán azt hiszik, nekem mindent könnyebb megoldani és feljebb teszik a lécet, mint másnál. De tény, hogy most már jobban játszom, mint korábban, ezért összességében valóban kevesebb a kritika.
A hollandiai vereség ellenére is optimista a 2021-es Európa-bajnoki kvalifikációt illetően?
– Igen, ugyan a hollandok elleni meccset eléggé elrontottuk, de a szlovákok ellen össze tudtuk szedni magunkat. Megmutattuk, hogy van potenciál a csapatunkban, így ismét a saját kezünkben van a sorsunk.

AZ ÉV LÉGIÓSA: CANDICE DUPREE
Fotó: Koncz György

Örvendetes, ha Candice Dupree-hez hasonló képességű játékos hazánkban játszik s ez nemcsak a 2018–2019-es évadban adatott meg, hiszen a napokban visszatért Magyarországra, hogy az idény hátralévő részében ismét a Sopron Basketet erősítse. Az immár hétszeres WNBA All Star-játékos, aki kétszer világbajnok volt, míg egyszer megnyerte az észak-amerikai profi női ligát, oszlopa volt az itthon mindent bezsebelő és az Euroligában is remeklő Sopronnak. Legemlékezetesebb pillanata a nemzetközi sorozat Bourges elleni negyeddöntő első felvonásának utolsó pillanataiban szerzett győztes duplája volt – a 35 éves amerikai csillag sokat lendíthet a csapata szekerén.

EZ VOLT 2019

Március 3. Története nyolcadik Magyar Kupa-győzelmét szerezte meg a Sopron Basket, a győri nyolcas döntő fináléjában a címvédő Atomerőmű KSC Szekszárdot győzte le 81–72-re, Turner Yvonne 20 pontot dobott. A harmadik helyen az Aluinvent DVTK Miskolc végzett, a bronzmeccsen simán verte a Zalaegerszeget.

Március 8. Lendületben maradt a soproni csapat az MK-siker után és megismételte a 2018-as bravúrt: bejutott az Euroliga négyes döntőjébe. Roberto Íniguez együttese a Bourges-zsal csapott össze a negyeddöntőben, az itthoni egypontos siker után Franciaországban tízzel nyert és kettős győzelemmel lépett tovább.

Április 12. Egymás után második alkalommal adhatott otthont Sopron az Euroliga négyes döntőjének. A házigazda magyar bajnok nem tudta megismételni előző évi szereplését (második hely), az elődöntőben 81–59-re kikapott a Jekatyerinburgtól, aztán fáradtan a bronzmeccset is elveszítette az USK Praha ellen.

Május 2. A Sopron hazai porondon vigasztalódott, sorozatban ötödik, összességében 13. bajnoki aranyérmét is begyűjtötte a DVTK elleni döntőben. A finálé három meccs alatt eldőlt, és ez azt is jelentette, hogy a soproniak sem a bajnokságban, sem a Magyar Kupában nem kaptak ki a 2018–2019-es idényben.

Május 11. A Szekszárd és a magyar válogatott alapemberének, Gereben Líviának szülei bejelentették, hogy a 19 éves bedobó akut leukémiával küzd.

Június 23. A 3x3-as női válogatott óriási sikert ért el az amszterdami világbajnokságon, Kína mögött ezüstérmes lett. A friss olimpiai szakágban Károlyi Andrea csapata hét mérkőzéséből ötöt megnyert Hollandiában, a negyeddöntőben Medgyessy Dóra csodálatos duplájával sikerült fordítani az utolsó pillanatban Spanyolország ellen.

Június 27. Szlovénia ellen, 88–84-es sikerrel kezdte meg szereplését Szerbiában, Nisben az Európa-bajnokságon a női válogatott. A győzelem lendületet adott, az olaszok legyőzése a második fordulóban már a csoportelsőséget jelentette, így a törökök elleni egypontos vereség nem osztott, nem szorzott.

Július 4. A magyar válogatott Belgrádban küzdött meg a britek ellen a legjobb négy közé jutásért, de hiába hajrázott remekül, a szerencse elpártolt tőle és 62–59-es vereség lett a vége. Az 5–6. helyért zajló helyosztón Belgium ellen már nem volt esély, így az is eldőlt, hogy a mieink nem selejtezőzhetnek az olimpiai részvételért.

Július 14. Európa-bajnoki ezüstérmes lett a magyar U18-as lány válogatott, miután a Bosznia-Hercegovinában megrendezett viadal döntőjében 70–62-re alulmaradt Olaszország ellen.

November 14. Kellemetlen vereséggel kezdte a 2021-es Európa-bajnokság selejtezőit a magyar válogatott, hiszen az első fordulóban az előzetesen esélytelenebbnek tartott Hollandia Amszterdamban 66–56-ra legyőzte a mieinket. Székely Norbert együtteséből rutinos kulcsemberek hiányoztak.

November 17. Szerencsére gyorsan sikerült javítani, mégpedig Sopronban, a szlovákok ellen. A második Eb-selejtezőnkön a vendégek csak az első negyedben tudtak kellemetlenkedni, aztán elkapta a fonalat a magyar csapat, a két középső játékrészben eldöntötte az összecsapást (73–59), nyitva maradt így az út a kontinensviadalra.

AZ ÉV EDZŐJE: ROBERTO ÍNIGUEZ
Fotó: Török Attila

A spanyol szakember ugyan már nincs a Sopron Basketnél, sőt, azóta az orosz Dinamo Kurszknál sem, ugyanis a döcögős idénykezdés, az Euroligás szenvedés okán megköszönték a munkáját, de rajta kívül mást nem nevezhetünk meg, ha a 2019-es év edzőjét keressük, s ezzel megvédte címét. Íniguez egymás utáni második évben is bejuttatta Európa négy legjobb csapata közé a Sopront, s bár idén nem sikerült akkorát domborítaniuk, mint tavaly (a döntőbe jutást negyedik hely követte), ám ez a bravúr és a veretlenül megnyert magyar bajnoki cím, továbbá a Magyar Kupa-győzelem egyértelművé teszi, nem érdemtelenül méltatjuk őt ezeken a hasábokon. Más kérdés, hogy a búcsúja nem volt zökkenőmentes, emlékezetes az Euroliga bronzmérkőzése utáni kifakadása, de mindez nem teszi zárójelbe, amit Magyarországon véghez vitt a legutóbbi két idény alatt.

AZ ÉV AZ NSO-N A KÖVETKEZŐ ÉV

A legolvasottabb női kosárlabdacikk nekünk fájdalmas összecsapást örökített meg: a magyar hölgyek Európa-bajnoki menetelésének végállomását jelentő, Nagy-Britannia elleni negyeddöntő iránt mutatkozott a legnagyobb érdeklődés. Studer Ágnesék korábban – Szlovénia és Olaszország legyőzésével nem kis bravúrt végrehajtva – kiharcolták a csoportelsőséget, így nem meglepő a jelentős olvasói figyelem. Sajnos a britek végül három ponttal jobbnak bizonyultak.

A felnőttválogatott szempontjából nyugalmas esztendő lesz 2020, lehet szépen építkezni a nyári összetartás során, mert csupán egyetlen novemberi Európa-bajnoki selejtező vár Székely Norbert együttesére – azt viszont muszáj megnyerni Hollandia ellen hazai pályán, mert Amszterdamban vereséget szenvedtek a mieink. 3x3-as csapatunk először Indiában, majd ha ott nem sikerül, a férfiakhoz hasonlóan Budapesten is megpróbálhatja kiharcolni a tokiói olimpiai szereplést – erre minden esélye megvan, hiszen a világelitbe tartozik.

Március 6–8. Magyar Kupa, nyolcas döntő, Pécs
Március 11. Euroliga, a negyeddöntő kezdete
Március 18–22. 3x3-as olimpiai selejtező, India
Március 25. A bajnoki rájátszás kezdete
Április 17–19. Euroliga, négyes döntő
Április 22. A bajnoki döntő kezdete
Április 24–26. 3x3-as olimpiai pótselejtező, Budapest
Augusztus 8–16. U20-as Európa-bajnokság, Sopron
November 15.
Magyarország–Hollandia, Európa-bajnoki selejtező


2020.07.06 17:40:46

Kosárlabda VINCZE SZABOLCS

Musimbe Dávid Dennist, a Dumaszínház humoristáját még a menyasszonya is a kosárlabdához köti.

2020.05.23 20:31:28

Kosárlabda S. TÓTH JÁNOS

ALAPVONAL. Továbbra is csodaszámba megy, ha női edző kerül női együtteshez, a férfiszakág csapatai pedig a »teve a tű fokán« kategóriába tartoznak a női szakvezetők számára.

2020.05.02 09:59:31

Kosárlabda GYŐRI FERENC

A magyar válogatott kosárlabdázója nem lepődött meg Vojvoda Dávid hazatérésén.

2020.04.27 13:48:18

Kosárlabda THURY GÁBOR

Atlantában nem engedhették meg maguknak, hogy ne a legjobbakkal álljanak ki.

2020.04.14 16:20:10

Kosárlabda L. PAP ISTVÁN

A háborúban álló Jugoszláviából érkező mester először 1995-ben a BSE ellen vezette a dobogó tetejére a PVSK-t.