Női kosárlabda: hét ponttal kapott ki a válogatott Csehországtól

FAZEKAS ZOLTÁN, FÖLDI IMRE (Prága)FAZEKAS ZOLTÁN, FÖLDI IMRE (Prága)
Vágólapra másolva!
2019.06.13. 20:32
Egy gyenge első félidei játék után ugyan jól hajrázott, de hétpontos vereséget szenvedett a magyar női kosárlabda-válogatott Csehországtól a prágai felkészülési tornán.
A küzdeni tudással Prágában sem volt baj (Fotó: Földi Imre)
A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK!
A küzdeni tudással Prágában sem volt baj (Fotó: Földi Imre) A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK!

 

Nincs félnivalónk
A torna csütörtök kora délutáni bosnyák–lett nyitómeccse, amelyet Székely Norbert szövetségi kapitány és Cziczás László másodedző együtt tekintett meg a helyszínen, elég egyoldalú volt. A magyarok pénteki riválisa, Bosznia-Hercegovina nem tudott egyenrangú ellenfele lenni a letteknek. A bosnyákok korábban az Eb-ről szintén lemaradó horvátokkal csaptak össze két egymást követő napon a hét elején, s mindkettőt simán elbukták (54–69, 56–68). A találkozót végigordító és elégedetlenkedő Goran Lojo együttese a dinamikus és gyors kosárlabdát játszó, az Eb egyik házigazdaszerepét betöltő együttes ellen sem evett meg sok sót, a rózsaszínű mezben játszó lettek könnyedén nyertek 85–62-re.

A hölgyek puszit, a férfiak baráti ölelést kaptak Stefan Svitektől – a korábbi szövetségi kapitány így üdvözölte a magyar delegációt, amely csütörtök délelőtt 11-től tréningezett a bajnok USK Praha csarnokában. Svitek, aki 2015 februárjától 2017 nyaráig irányította a női válogatottat a 2015-ös hazai rendezésű és a 2017-es csehországi Európa-bajnokságon, este már a magyarok ellen vezényelte a cseh együttest, a csütörtökön kezdődött és szombaton végződő nemzetközi torna házigazdáját. A felkészülési viadal magyar vonatkozású első találkozóján a makacs csípőhorpaszizom-sérüléssel bajlódó Studer Ágnes és a szintén nem tökéletes állapotban lévő (gerincproblémák) Kiss Virág maradt ki a keretből.

„Javul, de még a csehek elleni meccset kihagyom, aztán remélhetőleg pénteken a bosnyákok ellen játszom” – mondta a délelőtti dobóedzést a többiekkel együtt végigdolgozó Studer, a szekszárdiak irányítója. Mivel a honosított Turner Yvonne még a női NBA-ben játszik és csak jövő héten csatlakozik a kerethez, így irányítóposzton tűnhetett a csapat karcsúnak, bár az így kezdőbe kerülő Horváth Bernadett jól kezdett. Nem úgy a csapat, amely alaposan beragadt az első húsz percben. A feldobás pillanatában a négytagú fúvószenekar is rázendített – a csaknem üres csarnokban így sokat javult a hangulat, már nem csak a cipők csikorgását és a hozzátartozók beszélgetését lehetett hallani. Pontatlanul játszottunk, csak az első tíz percben hat büntetőt dobtak mellé Határ Bernadették, és több ziccer is kimaradt. A csapatkapitány Raksányi Krisztina triplájával négyperces gólcsend után szerzett pontot együttesünk, de egyre jobban elléptek a hazaiak. Sokkal gördülékenyebb volt a játékuk, a mieinknél sokszor elakadt a labda és a figurákat is ritkán sikerült végigjátszaniuk a fehér mezeseknek, akik egyszer már 17 ponttal is vezettek.

Ám szerencsére jött a fordulat, a nagyszünet után egy sokkal harcosabb és lelkesebb magyar válogatott volt a pályán: Varga Zsófia remek labdaszerzésével és az ebből indított akcióból szerzett Horti Dóra kosárral indult a második félidő, s immár Raksányinál volt a karmesteri pálca. De nem csak az irányító személye, hanem a védekezés minősége és intenzitása is változott, aminek eredményeképpen tíz pontra zárkóztunk. Megnyertük a harmadik negyedet, sőt, Bálint Réka bravúrkosarával, majd Határ Bernadett ziccerével már csak triplányi volt a hátrány a 37. percben, mert közben a csehek négy percig nem találtak be. Az utolsó előtti percben aztán kipontozódott Raksányi és a 15 lepattanót szerző Határ, s a végjátékot a csehek rutinból hozták.

Pénteken lehet és kell is javítani a bosnyákok ellen, főleg ha a második félidőben látott elszántságot és harcmodort látjuk a parketten a mieinktől.

NŐI NEMZETKÖZI FELKÉSZÜLÉSI TORNA, PRÁGA
Csehország–MAGYARORSZÁG 65–58
(18–11, 21–14, 18–21, 8–12)
Prága, 100 néző. Vezette: Vyklicky, Vávrová, Kucirek (csehek)
CSEHORSZÁG: Bartáková 2, Vorácková, KAT. ELHOTOVÁ 12/6, N. Stépanová 8, KRAKOVICOVÁ 15/3. Csere: Brezinová 2, Kar. Elhotová 6, HANUSOVÁ 16/3, Vyoralová 2, Adamcová 2. Szövetségi kapitány: Stefan Svitek
MAGYARORSZÁG: Horváth B. 4, LELIK 9/6, Simon, HORTI 12/3, HATÁR 13. Csere: Varga Zs., Raksányi 8/3, Dubei 2, Barnai, Zele 6, Pusztai 2, Bálint 2. Szövetségi kapitány: Székely Norbert
Az eredmény alakulása. 4. perc: 10–4. 9. p.: 16–6. 12. p.: 24–11. 17. p.: 35–19. 20. p.: 39–22. 21. p.: 39–27. 24. p.: 47–30. 27. p.: 49–39. 34. p.: 57–48. 37. p.: 57–54. 39. p.: 59–56
Kipontozódott: Határ (39. p.), Raksányi (39. p.)
MESTERMÉRLEG
Stefan Svitek:
– Jól kezdtünk, aztán három negyeden keresztül kontrolláltuk a találkozót. A vége szoros lett, mert sokáig nem találtunk be, s a magyarok néhány bravúrkosárral, amiért megdolgoztak, feljöttek.
Székely Norbert: – Akkora előnyt adtunk az ellenfélnek az első félidőben, hogy abból már nehéz volt fordítani. Közelebb jöttünk, a második félidőt megnyertük, ilyen szinten nagyon. De nem lehet kihagyni tizenkét büntetőt, nem lehet, hogy tízzel kevesebb lepattanót szedjünk, s nem lehet ennyire rosszul megválasztani a védőtávolságot. Egy mérkőzést úgy kell elkezdeni, ahogy a második félidőt kezdtük.
Lelik Réka, a magyar válogatott hátvédje: – Számítottunk arra, hogy a csehek keményen játszanak, ennek ellenére sajnos az első félidőben nem tudtunk ehhez a stílushoz alkalmazkodni, s tetemes hátrányba kerültünk. A fordulás után javítottunk, szépen változtattunk, fokozatosan lefaragtuk a hátrányunkat, de fordítani nem sikerült.

A nap másik mérkőzésén:
Lettország–Bosznia-Hercegovina 85–62
(21–13, 19–17, 25–16, 20–16)

A PÉNTEKI PROGRAM
15.30:
Bosznia-Hercegovina–MAGYARORSZÁG
18.00: Csehország–Lettország

A Nemzeti Sport tudósítói az eseményről: FAZEKAS ZOLTÁN, FÖLDI IMRE (fotó)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik