Női kosárlabda: Európa legjobb nyolc csapata közé vágyik a DVTK

F. Z.F. Z.
Vágólapra másolva!
2023.10.11. 11:32
null
Szabó Tamás, a DVTK főtitkára a bajnokságban döntőbe juta, míg a Euroligában az egyik negyeddöntőt érő helyet csípné el (Fotó: Észak Magyarország/Kozma István)
A második Euroliga-idényében szereplő DVTK főtitkára, Szabó Tamás úgy érzi, van esély elcsípni az egyik negyeddöntős helyet.

 

– Győzelemmel kezdték második idényüket az Euroligában. Mi volt az előző évad legfontosabb tanulsága?
– Leginkább az, hogy több, ezen a szinten is bevethető játékos kell ahhoz, hogy jó eredményt érjünk el, mert ha sok a sérült játékos, bizony nehéz győzni ebben a ligában – válaszolta a Nemzeti Sportnak Szabó Tamás, a szerdán a spanyol Zaragozát fogadó DVTK főtitkára. – Ezért is van most öt légiós a csapatban, no meg azért, hogy ha nem muszáj, a fiataloknak ne kelljen elutazniuk három-négy napra, s addig is itthon tudjanak dolgozni, fejlődni. További tanulság, hogy még ebben a sorozatban is szinte bárkit le tudunk győzni, ha csapatként kosárlabdázunk, és semmilyen helyzetben sem ijedünk meg.

– Mi a céljuk?
– Szeretnénk az egyik negyeddöntőt érő helyet elcsípni az Euroligában, a bajnokságban döntőbe jutni, továbbá a felnőttválogatott játékosainkat kiváló állapotban átadni a nemzeti együttesnek az olimpiai selejtezőtornára.

– Ha már itt tartunk, azt nem szerették volna önök megrendezni?
– Dehogynem, nagyon szívesen lettünk volna házigazdák, és biztos vagyok benne, méltó rendezői lettünk volna a tornának. Nagyon szurkolunk a lányoknak, hogy sikerrel vegyék az akadályt, és ott legyenek az olimpián, rendkívül sokat jelentene ez az egész sportágnak.

– Alkalmasnak tartja a csapatot az Euroliga-továbbjutásra?
– A Lyon elleni kezdés megerősítette a hitünket, még ha tudjuk is, hogy a franciáknak voltak hiányzóik. Van esélyünk, de leszögezném, hogy a cél semmiképpen sem elvárás, inkább álom, hogy ott legyünk Európa legjobb nyolc csapata között.

– Most, hogy újra a kontinens élcsapatai érkeznek Diósgyőrbe, mit tapasztalt a szurkolók körében?
– Rengetegen gratuláltak, nem csak nekem, mindenkinek, amikor a selejtezőben kiejtettük a London Lions együttesét. A DVTK-nak nagyon fontos, hogy legyen egy nemzetközi szinten is sikeres csapata, márpedig az Euroliga-részvétel már önmagában is sikernek számít.

– Számít a tradíció is.
– A női kosárlabda 1948 óta van jelen Diósgyőrben, nagy hagyománya és bázisa van a városban és a térségben. Hogy ennél is előrébb lépjünk, az elsősorban az anyagi lehetőségeken múlik, mert szakmailag Völgyi Péter edző és sport­igazgató személye a garancia. Ezért fontos, hogy folyamatosan bővítsük a támogatói kört, de persze az is nagy lendületet adna, ha meg tudnánk nyerni végre az első bajnoki címünket a kupasikerek mellé. A felnőttcsapat folyamatos fejlesztése mellett szeretnénk, ha kiemelt nemzeti akadémiává minősítenének minket. Jelenleg a nőknél Sopronnak és Pécsnek van ilyen akadémiája, de mindkettő távol van a keleti országrésztől, a szülők túlnyomó többsége nem szívesen engedi el ilyen messzire a gyermekét. A DVTK-nál minden feltétel adva van, rendelkezésre állnak a létesítmények, kiemelkedő az egészségügyi háttér és a szakmai hozzáértés – hogy mást ne mondjak, a korábbi felnőtt női szövetségi kapitány, Stefan Svitek is az utánpótlásunkban dolgozik –, valamint szoros az együttműködés a Miskolci Egyetemmel is. Emellett az utánpótlás-játékosaink látják, hová lehet eljutni. Az előző idényben serdülő- és juniorkorosztályban is ezüstérmesek lettünk az utánpótlás-bajnokságban, ami talán jelzi, hogy jó az irány.

KOSÁRLABDA
NŐI EUROLIGA, 2. FORDULÓ
A-CSOPORT
18.00:
DVTK HUN-Therm–Casademont Zaragoza (spanyol)
18.00: Fenerbahce (török)–Mersin (török)
18.15: ACS Sepsiszentgyörgy (romániai)–Famila Schio (olasz)
20.00: Valencia BC (spanyol)–AZS Lublin (lengyel)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik