Női kosár: visszatérők, meglepetések – Székely keretet hirdetett

FAZEKAS ZOLTÁNFAZEKAS ZOLTÁN
Vágólapra másolva!
2020.06.24. 08:30
null
Székely Norbert szövetségi kapitány a rutinos játékosok mellett sok új arcra is kíváncsi lesz a táborozás során (Fotó: Földi Imre)
A kényszerű és hosszú kihagyás után hétfőtől négy héten át tart a magyar női kosárlabda-válogatott nyári edzőtábora Székesfehérváron, ahol kemény és szisztematikus munka vár a fiatal keretre.

 

„Íme, a keret!” – mondta leplezetlen boldogsággal Székely Norbert, amikor megkerestük a női válogatott jövő héten Székesfehérváron kezdődő négyhetes edzőtáborával kapcsolatban. A szövetségi kapitány hangja tele volt lelkesedéssel, ami persze nem csoda, hiszen ahogyan a játékosok, ő is nagyon várja már a koronavírus-járvány miatt eltolt időpontban kezdődő munkát a nemzeti együttes keretét alkotó 18 játékossal.

„Gyorsan leszögezném, hogy a megnevezetteken kívül még számítunk néhány játékosra – kezdte Székely –, például Juhász Dorkára, aki bekapcsolódik, ha majd – remélhetőleg – hosszabb időre is haza tud jönni az Egyesült Államokból, ahol még iskolai elfoglaltsága van. Aztán ott van Határ Bernadett, aki jelenleg sérült, nemrég műtötték, de ott lesz velünk az elsőtől az utolsó napig, ami mutatja profi szemléletét. Gereben Lívia is tagja a keretnek, de egyelőre nem tud folyamatosan velünk dolgozni, ezért csak a második héten csatlakozik hozzánk öt napra.”

RÉMÁLOM IS LEHET A VÉGE

A nemzetközi szövetség (FIBA) legfrissebb közleménye szerint novemberben folytatódnak a 2021-es Európa-bajnokság selejtezői, a H-csoportban szereplő mieink 15-én fogadják a hollandokat. Ha a novemberi találkozókat a koronavírus-járvány esetleges második hulláma miatt nem lehetne megrendezni, a következő játéknapokra kijelölt hónapban, azaz februárban kerülne sor erre a mérkőzésre. Ha viszont akkor sem lehet játszani, sajnos lemaradunk az Eb-ről, mert a FIBA mindenképpen megrendezi a kontinenstornát, még akkor is, ha elmaradnak a selejtezők. Ebben az esetben az aktuális európai rangsor legjobb 16 válogatottja vesz részt a viadalon – a magyar válogatott a 17. helyen áll.

A keretben akad néhány meglepetés, természetesen ezekről is beszélt a kapitány: „Az 1999-es korosztályból is kipróbálunk játékosokat, Kányási Veronikát és Mérész Beatrixet, akik már a felnőttek közé tartoznak. Dúl Pankát, Dombai Rékát és Tóth Orsolyát is figyeljük, de mivel ők még jövőre is utánpótláskorúak lesznek, fontos, hogy előbb saját korosztályukban mutassák meg, mit tudnak. A tizenkilenc éves Kiss Angelika viszont velünk lesz, ez az én döntésem, a legutóbbi idényben olyan erényeket csillogtatott, hogy úgy érzem, ott kell lennie a felnőttek között.”

A névsorban találunk két nagy visszatérőt is: Licskai Zsófia és Katona Szidónia is hosszabb idő után kapott meghívót. Velük kapcsolatban a kapitány elmondta, hogy korábban mindketten sérülés miatt maradtak távol a nemzeti csapattól, viszont a stáb úgy határozott, újra megnézik őket és a korábban ugyanezért kimaradókat, azaz ismét esélyt kapnak a bizonyításra. Aho Nina esete kicsit más: az 1997-es korosztály meghatározó játékosa elvégezte a Duquesne Egyetemet Amerikában, nemrég Miskolcra szerződött, most az ő játékát is tesztelik.

„Június huszonkilencedikén kezdünk, s jár a köszönet a szövetségnek, amely ebben a nehéz és sanyarú helyzetben is megteremti a lehetőséget a munkára – fejezte ki háláját Székely. – A négy hétben a munkán lesz a hangsúly, de az együtt töltött idő hosszúsága miatt a keretprogramok is fontosak. Ezek szervezésében két MKOSZ-elnökségi tag, Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere és Pukler Gábor is segít – lesz majd csapatfőzés, s megyünk együtt moziba is. Sajnos a vírus miatt edzőmeccset csak egymás közt játszhatunk, ezek alkalmával kell olyan szituációkat kitalálnunk, amelyek minél jobban modellezik a versenyhelyzetet. Egyébként az országos vírushelyzethez igazodunk, engedélyezzük a lányoknak az edzőtábor elhagyását, a szabadnapokon hazamehetnek – de ha bármi változik, alkalmazkodunk. Testőrt nem állítunk senki mellé. A több mint három hónapos kényszerszünet miatt fokozatosan és óvatosan kell adagolni a terhelést, gyakran ellenőrizzük majd, hogyan reagálnak a játékosok. Ebben a helyzetben hatványozottan kell vigyázni, ne legyen sérülés!”

A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE
Aho Nina, Kányási Veronika, Kiss Angelika, Pusztai Petra (mind Aluinvent DVTK Miskolc), Barnai Judit, Dubei Debóra, Török Ágnes, Weninger Virág (mind Uni Győr Mély-Út), Bálint Réka, Studer Ágnes, Zele Dorina (mindhárom Atomerőmű KSC Szekszárd), Horváth Bernadett, Lelik Réka (mindkettő NKE-FCSM Csata), Katona Szidónia (TFSE-MTK), Kiss Virág, Licskai Zsófia, Raksányi Krisztina (mindhárman klub nélküliek), Mérész Beatrix (ELTE BEAC Újbuda)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik