Női kosár: győzelem Szlovákia ellen, javított helyzetén a női válogatott

Vágólapra másolva!
2019.11.17. 22:24
Időnként igen jó játékkal sokat javított a helyzetén a magyar női kosárlabda-válogatott, amely 14 ponttal verte Sopronban Szlovákiát.
Határ Bernadett fontos pontokat szerzett (Fotó: Földi Imre)
A GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!
Határ Bernadett fontos pontokat szerzett (Fotó: Földi Imre) A GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!

A legjobb módja a felejtésnek, ha kevéssel a negatív élmény után már a következő feladatra összpontosítasz. Ezt tette a magyar női kosárlabda-válogatott szakmai stábja is, amely már a csütörtöki hollandiai vereség utáni vacsorán a második Európa-bajnoki selejtezős ellenfél, Szlovákia elemzésével foglalkozott.

Ez persze kevés lett volna, a játékosokba is bele kellett valahogyan táplálni, nem olyan rosszak ők, hogy természetesnek vehessünk egy meglehetősen kilátástalan produktummal párosuló tízpontos vereséget Hollandiától.

A vasárnapi soproni találkozón tehát a szlovákokat kellett felülmúlni, amely nem tűnt lehetetlennek, noha egyértelműen erősebbnek tűntek a hollandoknál. A mérkőzés előtt nemzeti csapatunk két emblematikus figuráját, két Zsófiát, Fegyvernekyt és Vargát búcsúztatta el a honi szövetség a címeres meztől. Aztán visszatértek a parkettre még egy gyors melegítés erejéig a kerettagok, felcsendült a Welcome to the Jungle című klasszikus sláger, és csapatunk irányítója, Horváth Bernadett igyekezett felspannolni magát a sorsdöntő ütközetre. A lelkes kosaras tűnt egyébként a leginkább elkeseredettnek a legutóbbi vereség után, a sors furcsa fintora, hogy ezúttal nem kapott szerepet.

Amszterdamban nyolcpontos előnnyel zárták a nyitó negyedet a mieink, a leghűségesebb városban hatpontos hátránnyal, miután Nikola Dudásová dudaszós triplája bepottyant (13–19). Székely Norbert együttese híján volt az átütőerőnek, erőlködött, s gyakran a legtisztább helyzetek is kimaradtak – ez a koncentráció hiánya mellett a túlzott izgatottságnak tudható be.

A második negyed már sokkal jobban festett, nagyon jól jöttek két rutinos spíler, Határ Bernadett és Zele Dorina nyugtató pontjai (27–26). Most Zele jelentkezett dudaszós kosárral, néggyel vezetett a magyar válogatott a nagyszünetben.

A szlovákok jóval többször próbálkoztak kinti dobásokkal, mint legjobbjaink, szerencsére nem valami jó hatékonysággal. Remekül védekeztek a mieink, nem hagytak levegőt északi szomszédainknak, s bár továbbra sem volt hibátlan a játék – ez nem is lehetett elvárás –, biztató előnyre tettek szert Dubei Debóráék (43–34). Végre volt lendület, megjött az önbizalom – mégiscsak Európa nyolc legerősebb válogatottjának egyike a magyar, erről „papírja” is van, a nyári Európa-bajnokságon szerezte. Nem feledhettük azonban, hogy a minél nagyobb különbségnek is fontos szerepe volt – Kiss Virág harmadik(!) triplája után 18-cal lépett el Magyarország, Lelik Réka öt pontja és Határ kettese után meg 23-mal!

A záró felvonásban így már nem a győzelem, sokkal inkább a differencia volt kérdéses. A szlovákok némiképp feljavultak kintről, de a magyar sikert nem tudták veszélyeztetni. A kiütést azonban elkerülték, végül a saját szempontjukból vállalható vereséget szenvedtek (73–59).

Nemzeti csapatunk felemásan zárta az első selejtezős ablakot, de dicséretet érdemel, mert három nap alatt igen mélyről kapaszkodott vissza és kiköszörülte a renoméján esett csorbát.

„Röpke” egy esztendő szünet, és jövő novemberben jöhet a visszavágás a hollandoknak!

NŐI KOSÁRLABDA EURÓPA-BAJNOKI SELEJTEZŐ

2. FORDULÓ, H-CSOPORT
MAGYARORSZÁG–SZLOVÁKIA 73–59 (13–19, 23–13, 24–11, 13–16)
Sopron,
1100 néző. Vezette: Juras (szerb), Tomic (horvát), Vulic (horvát)
MAGYARORSZÁG: Studer Á. 5/3, TURNER 12, Dubei 5/3, ZELE 17/3, HATÁR 20. Csere: KISS V. 9/9, Pusztai, Lelik 5/3. Szövetségi kapitány: Székely Norbert
SZLOVÁKIA: BÁLTINTOVÁ 13/6, Slamová 10/6, Mistinová 6/6, Hruscaková 4, Jakubcová 4. Csere: Dudásová 3/3, OROSZOVÁ 14/9, Sujová 5/3. Szövetségi kapitány: Juraj Suja
Az eredmény alakulása: 2. p.: 4–2. 8. p.: 11–13. 11. p.: 13–21. 15. p.: 25–26. 18. p.: 32–26. 23. p.: 41–32. 29. p.: 60–37. 33. p.: 62–49. 36. p.: 71–54
MESTERMÉRLEG
Székely Norbert:
– Nagyon örülök, hogy tudott változtatni a csapat, és fogékony volt az újra. Nagy szívvel játszottunk, így könnyű volt eksztázisba kerülni, persze a közönség is sokat segített. Idegesen kezdtünk, hiszen egy rosszul sikerült mérkőzés után voltunk. Kell egy összeérési folyamat, nekünk négy napunk volt a hollandiai összecsapás előtt a közös gyakorlásra. Az első, hollandok elleni meccsen olyan ritmustalanul játszottunk, mint a szlovákok most. Büszke vagyok a győzelemre, mert nagyon mélyről jöttünk fel.
Juraj Suja: – Elismerésem a hazai csapatnak, nem bírtuk megállítani a magyar válogatottat, hogy kihasználja az erősségeit, noha ismertük ezeket – ez volt a legfontosabb oka, hogy nem tudtunk nyerni. Nem volt mélységi játékunk támadásban, sok külső dobással próbálkoztunk, de gyengén vagy csupán átlagosan használtuk ki a tiszta helyzeteinket.

AZ ÁLLÁS
1. MAGYARORSZÁG 2 1 1 129–125 3
2. Hollandia 1 1
66–56 2
3. Szlovákia 1
1 59–73 1

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik