Női kosár: már az olimpiai selejtezőre összpontosít a női válogatott

B. Ö. B.B. Ö. B.
Vágólapra másolva!
2023.12.27. 19:08
null
Remek hangulatban kezdték a munkát Székely Norbert és a lányok (Fotó: Dömötör Csaba)
Bár a légiósok nem jöhettek, az itthon szereplő meghívottak szerdán felvették a munkát az MKOSZ fehérvári edzőközpontjában, ahol a magyar női kosárlabda-válogatott péntekig készül a februári, soproni olimpiai selejtezőtornára.

Még bőszen pattogtattak az U18-as lány kosárlabda-válogatott tagjai, amikor szép, lassan elkezdtek az MKOSZ fehérvári edzőcentrumának csarnokába szivárogni felnőtt nemzeti csapatunk tagjai. Szinte mindenki a szűk, vagy tágabb családi körtől köszönt el karácsony végeztével, és Székely Norbert meghívottjai mosolyogva köszöntötték egymást a parkett szélén, mielőtt lehelyezték volna a bemelegítéshez, a nyújtógyakorlatokhoz elengedhetetlen rózsaszín polifoamokat. Az első percekben olyan kedélyes volt a hangulat, hogy akár a karácsonyról megmaradt bejglit, aprósüteményt, vagy éppen pogácsát is kínálgathatták volna egymásnak a lányok, de aztán ahogy befejezték a tréninget az „ifik”, mindenki ráhangolódott a munkára.

„Jó volt ez a pár nap a szeretteink körében, de örülök, hogy végre mozoghatunk egy kicsit” – mondta mosolyogva Dombai Réka, a válogatott győri bedobója. – Mindenki örömmel jön a válogatottba, kiváló a hangulat, várjuk a találkozást, ráadásul tudjuk, miért dolgozunk most, a motiváltsággal semmi baj, mindenki szeretné kiharcolni a helyét a keretben.”

A MAGYAR KERET
Bach Boglárka, Dombai Réka, Dubei Debóra, Ruff-Nagy Dóra, Török Ágnes (mindegyik Győr), Boros Júlia, Miklós Melinda (mindkettő Szekszárd), Czukor Dalma (Roma), Lelik Réka (DVTK), Mérész Beatrix (Pécs), Tóth Franka (BEAC), Sitku Zsuzsanna, Varga Alíz (mindkettő Sopron), Szabó Fanni (TFSE)

Mégpedig abban a keretben, amely február 8. és 11. között Sopronban vívja meg az olimpiai selejtezőtornát, a csoportban Kanadával, Japánnal és Spanyolországgal találkozunk és három játéknap után a kvartett első három helyezettje jut ki a jövő évi párizsi játékokra. Magyar kosárlabda-válogatott negyvennégy év után lehet ott újra olimpián, így nem meglepő, hogy a klubok akceptálták Székely Norbert kérését, és elengedték a szokatlan időpontban sorra kerülő, három napos összetartásra a játékosokat. A légiósok nem jöhettek, amit persze a kapitány sajnál, viszont hangsúlyozta, bárki kiesik a külföldön játszók közül, azoknak kell pótolnia, akik viszont ezeken az edzéseken gyakorolják be a taktikai elemeket.

„Ezúttal tényleg három napunk van együtt edzeni, egyébként viszont hét éve készülünk már – kezdte Székely Norbert. – A mögöttünk álló esztendők során felhalmozott taktikai repertoárt kell felhasználnunk. Három különböző stílusú ellenféllel találkozunk majd Sopronban. A japánok nagyon mozgékonyak, öt külső játékossal állnak fel, remélem, hogy ki tudjuk domborítani az erényeinket ellenük. Kanadánál talán nem is az a kérdés, hogy az olimpiai selejtezőt sikerrel veszik, hanem hogy Párizsban a legjobb négybe jutnak-e, az előzetes feltérképezés alapján bombaerős csapat. A spanyolokat nem kell bemutatni, de ellenük az elmúlt években sokat játszottunk, így bőven van ismeretünk róluk.”

A magyar válogatott tagjainak bő egy hónapja van arra, hogy a lehető legjobb állapotba kerüljenek. A sérültek közül Juhász Dorkáról jó hírek érkeztek Olaszországból, és felépülése a vártnál gyorsabban halad és hamarosan visszatérhet. Az egységet pedig mutatja az is, hogy a hónapok óta maródi Kányási Veronika és a mindkét térdébe injekciót kapó Aho Nina is megjelent a fehérvári edzőtáborban, hogy együtt legyen a többiekkel, még ha az edzésbe még nem is szállhattak be.

Karácsony után, szilveszter előtt tehát egymás társaságát élvezik pár napig a kosaras hölgyek, és így a rövid pihenő ugyan elmarad, de ha februárban sikerülne kijutni az olimpiára, az talán minden lemondásért kárpótolná a játékosokat.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik