Női kosár Eb-sel.: megszenvedtünk a finnekkel, de végül legyőztük őket

FAZEKAS ZOLTÁN (HELSINKI)FAZEKAS ZOLTÁN (HELSINKI)
Vágólapra másolva!
2023.11.12. 16:47
null
Finnország feladta a leckét, de megoldottuk a feladatot (Fotó: FIBA)
Kevés pontot, ám annál több hibát hozó mérkőzésen remek hajrával kibrusztolta a győzelmet és 11 ponttal nyert Finnország ellen idegenben a magyar női kosárlabda-válogatott, így hibátlan maradt az Európa-bajnoki selejtezőben.

 

VÉLEMÉNYEK

Lelik Réka, a magyar válogatott bedobója: – Nehéz mit mondani, kemény csatára számítottunk, de azt a kemény harcmodort, stílust, ami ehhez a sikerhez elengedhetetlen volt, azt csak elég későn tudtuk felvenni. Háttérbe szorultak a figuráink és a betöréseket erőltetni, ez okozott némi zavart. Az ellenfél legjobbját, Awak Kuiert sikerült 17 ponton tartani, ami szerintem jó teljesítmény tőlünk, s végül, ha nehezen is, de megnyertük a meccset.

Studer Ágnes, a magyar válogatott irányítója: – A legfontosabb, hogy győztünk. Rosszul kezdtük a találkozót, mert bejött a taktikájuk, hogy agresszíven kijönnek ránk védekezésben, s beállítottak a játékvezetőknél egy olyan magas faulthatárt, ami az egész meccsen megmaradt és nem kedvezett nekünk. Sokat kapkodtunk, rengeteg labdát eladtunk, viszont nehéz körülmények között is találtunk fontos kosarakat. Nem a legszebb meccsünk volt, de fontos győzelmet arattunk.

Univerzális és kissé exhibicionista buszsofőrt kapott a magyar csapat Helsinkiben – az első út előtt szombaton rövid beszédet tartott a reptér parkolójában, mintegy idegenvezetőként köszöntötte az érkező delegációt, a biztonsági övek becsatolását kérte, míg vasárnap a meccsnapon egy fura kiejtéssel előadott hajrával magyarul kívánt sok szerencsét. A hatvan pluszos úriember kétségkívül kedves volt, de azért privátban elárulta, szerinte nyernek a finnek, majd azt is megtudtuk tőle, hogy nem a legjobbkor jöttünk, mert Helsinkiben a november a legborzasztóbb hónap az évben, ugyanis hó még nincs, annál többször esik az eső és van köd.

Valóban kellemetlen volt az időjárás, de nem emiatt döntött úgy a stáb, hogy a vasárnapi dobóedzés helyett a szálloda tetején található mini edzőteremben mozogjanak kicsit a játékosok vasárnap délelőtt. A szombati tréningen viszont remek hangulatban vették át a legfontosabb taktikai elemeket az Urhea Arénában Dubei Debóráék. A magyar női kosárlabda-válogatott csütörtökön 70–51-re legyőzte Szlovéniát Sopronban az Európa-bajnoki selejtező nyitó fordulójában, de Székely Norbert szövetségi kapitány együttesére motivált finn együttes várt, amely bulgáriai sikerrel kezdett, és nagyon készült egy bravúrgyőzelemre.

Amire sokáig esélye is volt, noha a vasárnapi találkozónak a magyar csapat volt az esélyese. Jussi Laakso, a finnek másodedzője az összecsapás előtt úgy vélte, ha meg tudják akadályozni a magyarok gyors akcióit, akkor lehet sanszuk meglepetést okozni.

Ehhez elengedhetetlen lett volna Awak Kuier jó játéka: az olasz Venezia egyiptomi származású centere Bulgáriában, ahol 75–65-re nyertek a finnek, remekelt (27 pont, 11 lepattanó), s a mieink ellen is ő szerezte az első kosarat. Sajnos elég dekoncentráltan kezdtek a magyarok, három perc alatt három eladott labdával és mindössze két Lelik Réka-büntetővel. Székely is nyugtatta csapatát, de nem járt sikerrel, amit az első negyed végi eredmény (13–15) is bizonyított.

Nem a védekezéssel, hanem a támadással adódtak gondjaik Aho Nináéknak, nyoma sem volt annak a magabiztosságnak a mieinknél, mint Sopronban, így noha kínosan hatott, de még a második negyed közepén is a lelkes, ám szerény képességű finnek vezettek, ekkor Székelynek időt kellett kérnie. Juhász Dorka egyenlített szép triplával, azonban távolról pocsékul dobtak a mieink (a félidőre 15 kísérletből négy ért mindössze célba), akik végül Goree Cyesha hármasával a 19. percben visszavették a vezetést, majd Aho dudaszós trojkája háromegységnyi előnyt ért a nagyszünetre.

Jobban kellett vigyázni a labdára, amit tizenegyszer adtak el a mieink az első húsz percben, s támadásban kellett javulni – ennek megfelelően valamivel jobban összpontosítva folytatták a piros mezesek a meccset a fordulást követően, de a sok hiba és pontatlanság miatt megnyugtató előnyt nem tudtak felépíteni Juhászék. Közben egy-egy jó hazai dobás után a pályaválasztó egyre lelkesebben játszott, s tapadt a vendéggárdára. Nem jött jól az a két, magyarokra fújt támadóhiba sem, ami erősen vitathatónak tűnt, sőt, valamilyen szinten nevetségesnek is, mert mindkét esetben erősen színészkedtek a magukat látványosan hanyatt dobó finn játékosok...

Határ Bernadett és Aho dupláival az ezen a meccsen tekintélyesnek mondható hétpontos előnyt szerzett a magyar együttes a 32. percben, ám mielőtt hátra dőlhettünk volna, Kuier pontjaival három perc alatt fordítottak a hazaiak, mert közben a mieink nem tudtak pontot dobni. Hogy ne kelljen rágni a körmünket, Studer Ágnes dobott egy fantasztikus hárompontost nyolc méterről, amivel tulajdonképpen eldőlt a mérkőzés a javunkra, mert innen már nem tudott újra kiegyenlíteni a házigazda, sőt, a Mersin karmestere még tíz méterről is dobott egy triplát a meccs végét jelző dudaszó pillanatában, így 11 ponttal győzött a válogatott.

Amely nem játszott jól, de kiszenvedte a győzelmet, s két sikerrel vezeti a csoportját. A slusszpoén pedig az volt, hogy a buszsofőr a találkozó utáni hazaút előtt újra a csapathoz szólva nem csak gratulált, de elmondta, boldog, mert a magyar volt a jobb csapat...

Gyenge dobóforma mindkét csapattól
Mezőnybeli dobószázalék
21/52 (40%) : 25/67 (37%)
Hárompontosok dobószázaléka
7/23 (30%) : 9/30 (30%)
Büntetők dobószázaléka
7/15 (47%) : 8/9 (89%)
Lepattanók (támadó)
32 (4) : 43 (14)
Legtöbb lepattanó
Kuier 10, ill. Juhász 7
Gólpasszok
17 : 17
Legtöbb gólpassz
Lahtinen, Koskimies 4-4, ill. Lelik 5
Szerzett/eladott labda
8/18 : 8/17

KOSÁRLABDA
NŐI EURÓPA-BAJNOKI SELEJTEZŐ
B-CSOPORT, 2. FORDULÓ, HELSINKI

Finnország–Magyarország 56–67 (13–15, 15–16, 15–15, 13–21)
Helsinki, 1152 néző. V:Tomic (horvát), Radinovics (montenegrói), Borusas (litván).
FINNORSZÁG:Kanerva 6/3,Lahtinen 5/3,Koskimies 8,Tulonen 1,KUIER 17/12. Csere:Pounds, Agyei 7,Seppälä2,Pirttinen 1, AIJANEN 7/3, Lehtoranta2. Szövetségi kapitány:Ilkka Palviainen
MAGYARORSZÁG:STUDER 11/9,Aho 7/3,LELIK 11/3,Kiss V. 8,JUHÁSZ 11/3. Csere:Dubei 8/6,Goree 5/3,Határ 6,Horváth B., Ruff-Nagy. Szövetségi kapitány:Székely Norbert
Az eredmény alakulása. 5. perc:5–2. 7. p.:5–9. 9. p.:10–13. 15. p.:20–15. 17. p.:24–20. 24. p.:34–33. 25. p.:34–38. 28. p.:42–43. 32. p.:43–50. 35. p.:51–50. 38. p.:51–59. 40. p.:56–61
MESTERMÉRLEG
Ilkka Palviainen: –A magyar válogatott az előző évek legtöbbet fejlődött csapata és azt gondolom, hogy a következő évek egyik meghatározó együttese lesz, amely érmekért küzdhet majd. Ráadásul még mindig fejlődik, szóval nagy eredmény a részünkről, hogy megszorongattuk. Még nem tartunk ott, hogy nyerjünk is ellene, de dolgozunk tovább. Nem lehetek elégedetlen a csapatommal, minden tőlünk telhetőt megtettünk ezen a meccsen is.
Székely Norbert: –Nehéz mérkőzés volt, erre is számítottunk, remekül felkészült a finn együttes, amely rengeteget fejlődött az előző években. A mentalitásunk kiváló volt, viszont a támadójátékunk nem volt azon a szinten, amit szerettünk volna. Kiszorultunk a gyűrű alól és ez sokszor önbizalomvesztéshez vezetett, végül a saját hajunknál fogva sikerült kihúzni magunkat a csávából, a saját hajunk pedig a védekezés volt.

Az állás: 1. MAGYARORSZÁG 4 pont, 2. Finnország 3 (131–132), 3. Szlovénia 3 (129r133), 4. Bulgária 2

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik