Női kosár Eb: Remélem, nem ez a végállomás – Zele

Vágólapra másolva!
2019.06.30. 13:00
null
Zele Dorina úgy érezte, elvégezte a feladatát (Fotó: Koncz György)
A C-csoportot már két forduló után megnyerő magyar válogatott egyik kulcsemberévé lépett elő az Aluinvent DVTK erőcsatára, Zele Dorina, aki a szlovénok és az olaszok elleni sikerből is alaposan kivette a részét.

 

– Az olaszok elleni győzelem után Székely Norbert azt hangoztatta, hogy ön volt a mérkőzés hőse. Milyen érzés egy ennyire „direkt” elismerést begyűjteni a szövetségi kapitánytól?
Természetesen nagyon jó, meg is lepődtem egy kicsit, nem gondoltam, hogy ilyen véleménnyel van a teljesítményemről. Azt hiszem, most sem csináltam mást, mint máskor, igyekeztem a feladatomat a lehető legjobban megoldani.

Az első meccsen még kilencedik játékosként került a pályára, a másodikon már a kezdő ötös tagja volt. Számított a felkészülés alatt arra, hogy ekkora szerepet kaphat az Eb-n?
Nem, erre nem számítottam, azonban igyekszem élni a lehetőséggel.

SZÉKELY NORBERT SZÖVETSÉGI KAPITÁNY

„A felkészülés alatt egy céget megbíztunk azzal, hogy csináljon a játékosokról személyiségtérképet, ennek köszönhetően Zele Dorináról is nagyon fontos információkat kaptunk. Az ő személyiségtérképe rengeteg értékről tanúskodott, így biztos voltam benne, hogy bizonyos szituációkban kulcsszerepe lesz az Európa-bajnokságon, és ez így is lett.”

 

Milyen formában érezte magát a torna előtt?
Azt még Székely Norberttel is megbeszéltem, hogy legfőképpen mentálisan éreztem magam igazán felkészültnek. Úgy érkeztem ide, hogy ha egy percet kapok egy mérkőzésen, akkor abba kell a legjobbamat sűrítenem. Úgy tűnik, ez a hozzáállás ezt eredményezte, hogy megkapom a bizalmat a szakmai stábtól.

A két évvel ezelőtti Európa-bajnokságon szerepelt csapathoz képest mennyiben más ez a mostani?
Nekem ez már a harmadik kontinensviadalom, és mindegyiknek megvan a maga szépsége számomra. A 2015-ös természetesen azért emlékezetes, mert az volt az első, a 2017-es csehországin sikerült továbbjutni a csoportból és annak is nagyon örültünk, ez a mostani meg egy fantasztikus történet, nem is tudom, van-e még feljebb. Azt hiszem, a legjobb nyolcba jutásunk nagyon kellett a magyar női kosárlabdázásnak.

Visszakérdezek: van még feljebb?
Nagyon remélem, hogy igen.

Az első két meccsen két, előzetesen magasabbra taksált ellenfelet győztünk le. Mivel tudtunk föléjük kerekedni?
Mindig rá tudtunk tenni egy lapáttal, ha kellett, egy-egy egyéni teljesítmény pedig továbblendítette a csapatot a nehéz pillanatokon. Nem vártunk a másikra, nem toltuk át a felelősséget, mindig akadt valaki, aki kirángatta a komfortzónájából az együttest.

A törökök elleni mérkőzést hogyan lehet felhasználni arra, hogy a negyeddöntőt is sikerrel vehessük?
Fontos a regeneráció, de az még inkább, hogy abban a pillanatban, amikor kiderül, ki lesz az ellenfelünk, a lehető legjobban felkészüljünk belőle. Biztos vagyok benne, hogy a szakmai stáb alaposan feltérképezi leendő riválisunkat.

Székely Norbert a felkészülés kezdetén egy olimpiai selejtezős hely elérését fogalmazta meg vágyként. Ez akkor még rózsaszín álomnak tűnt, most viszont elérhető közelségben van.
Ez jelentené a mindent számunkra. Tényleg a legmerészebb álmainkban sem gondoltuk volna, hogy két meccs után a nyolc között leszünk és beszélhetünk az olimpiai selejtező lehetőségéről. Remek érzés volt szombat reggel úgy felkelni, hogy negyeddöntősök vagyunk, és nagyon remélem, hogy nem ez a végállomás ezen az Eb-n.

Az eseményről a Nemzeti Sportot tudósítják: Bobory Balázs (riport), Koncz György (fotó)

KOSÁRLABDA
NŐI EURÓPA-BAJNOKSÁG
3. FORDULÓ

A-CSOPORT
13.00:
Ukrajna–Nagy-Britannia
18.30:
Lettország–Spanyolország
B-CSOPORT

15.30:
Csehország–Montenegró
21.00:
Svédország–Franciaország
C-CSOPORT
16.00:
Magyarország–Törökország (Tv: Duna World) – élőben az NSO-n!
18.30:
Olaszország–Szlovénia
D-CSOPORT

17.45:
Fehéroroszország–Oroszország
20.30:
Belgium–Szerbia

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik