Női kosár Eb: fejesugrás a mély vízbe fiatalokkal

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2019.06.26. 18:30
Sikeresen vette a selejtezősorozatot Székely Norbert válogatottja, ami nem volt egyszerű feladat. Ráadásul a csapat a 2017-es kezdet óta is fiatalodott, ezért sem lesz könnyű dolga a szövetségi kapitánynak az Európa-bajnokságon.
A GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!
A GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!

 

– A felkészülés kezdetekor nagyon optimistán nyilatkozott, az olimpiai kvalifikációs tornára való kijutást, azaz a legjobb hatba kerülést sem tartotta elképzelhetetlennek az Európa-bajnokságon. A vártnál is sikeresebb selejtezősorozat mondatta ezt önnel?
– A selejtező eredményei, az ott mutatott teljesítmény alapján talán nem számított hurráoptimizmusnak, hanem olyan beállítottság, amelyet egyébként is szeretek magam körül tudni – mondta Székely Norbert, a magyar válogatott szövetségi kapitánya. – Ennek a hozzáállásnak végig meg kell maradnia. Itt le is zárhatnám a választ, de minden bizonnyal a következő kérdés az lesz, hogy most miképpen gondolom.

NS-szakértő: BALOGH JUDIT korábbi 223-szoros válogatott játékos
„Úgy érzem, vannak még hiányosságok, nem vagyunk elég szilárdak minden poszton. Régen fordult elő, hogy a magyar válogatottban a centerposzt a legerősebb – egyelőre a mezőnyjátékosok jó teljesítményét hiányolom, igaz, a felkészülési szakasz után gyarlóság messzemenő következtetéseket levonni, mert nem az edzőmeccseken kell igazán jól játszani. Az sem szerencsés, ha túl korán lendül jó formába a csapat. Szóval egyáltalán nem baj, hogy becsúsztak vereségek. Kíváncsian várom, hogyan áll össze a csapat az Európa-bajnokságra, például Turner Yvonne szereplése is érdekes kérdés. Vajon hogy tud beilleszkedni, főleg az elmúlt két Európa-bajnokság tapasztalatainak tükrében, amikor Quigley Alexandria és Vander­sloot Courtney csatlakozott későn a válogatotthoz. Nem tudni, ilyen rövid idő alatt hogyan sajátítja el a játékrendszert, de úgy gondolom, több csapat is hasonló cipőben jár. Szerintem minden világverseny előtt végbemegy valamilyen szintű generációváltás, ami nálunk most élesen érzékelhető. Hogy rózsaszínű-e a magyar női kosárlabdázás jövője? Meglátjuk… Sok sikeres utánpótlás-korosztályunk volt már korábban is, de ez nem garancia a későbbi eredményességre. Én azt érzem, hogy kevés a női játékos, sokkal több kellene, hogy a válogatott is igazán profitálhasson ebből a rendszerből.”

– Igen, ez következett volna.
– Azóta eltelt néhány hét, és megmérettünk olyan csapatok ellen, amelyek az Európa-bajnokságon is fontos szereplők lehetnek, bár – esetleg a török válogatottat kivéve – vélhetően egyik sem jut el a legjobb négyig. Most úgy tűnik, a hasonló erősségű csapatok elleni verseny még nem a mi játszóterünk. Persze ha az Eb kezdetéig bizonyos tényezők kedvezően alakulnak, lehet meglepetés is, de nem az a realitás, hogy a magyar válogatott ott legyen az olimpián. Csapatunk – ha a hagyományos erőviszonyokat vesszük alapul – nagy tettet hajtott végre azzal, hogy ott tud lenni az Eb-n. A két utolsó, fehéroroszok elleni felkészülési mérkőzésen jól látszott, hogy a világranglista tizenharmadik helyezettje játszik az ötvenedikkel. Az első napon a ranglistahelyeknek megfelelő eredmény született, biztonsági játékkal rendesen kikaptunk; a második napon viszont rizikóztunk, és csak két pont lett közte.

SOK VÁLTOZÁS, SOK KÉRDŐJEL

– Ebben az összetételben még nem annyira érett a társaság, hogy olyan csapásokat elviseljen, mint Gereben Lívia betegsége, a keretet érintő sérülések vagy éppen Turner Yvonne kései csatlakozása?
– A magyar női kosárlabdázás még elég vékony jégen táncol. Vannak biztató dolgok, a jövőben talán nagyon erősek is tudunk lenni – amiért sokat kell még dolgoznunk –, de tény, hogy a felsorolt körülmények nehézségeket okoztak, és nem tudtuk úgy pótolni a hiányzó játékosokat, ahogy kellett volna. Egyelőre azt sem tudjuk igazán, hogyan állunk össze, amikor Turner Yvonne is a pályán lesz. Nem szabad elfelejteni, hogy az Eb-selejtező kezdetéhez, azaz 2017 novemberéhez képest elég nagy változások történtek a játékoskeretben, gondolok elsősorban a fiatalításra. A fiatalok nagyon tehetségesek, nagyon ügyesek, és bízunk benne, hogy hamarosan arra a szintre lépnek, amelyet elvárunk tőlük. Továbbra is tartom, hogy ezen az Eb-n keresztül vezet az útjuk, itt szerezhetnek kellő tapasztalatot. Az biztos, nagyon nehéz az út, amelynek nem a végén, hanem az elején járnak és járunk.

RAKSÁNYI KRISZTINA
a magyar válogatott csapatkapitánya

– Bőven van összehasonlítási alapja a korábbi Eb-csapatok és a mostani között. Mi a különbség, mondjuk, a két évvel ezelőtti magyar válogatotthoz képest?
– Az első, ami eszembe jut, hogy alacsonyabb az átlagéletkor. Sok az új arc, több akkori meghatározó játékos már nincs velünk. Fegyverneky Zsófia visszavonult a válogatottól, Nagy-Bujdosó Nóra a játéktól is, Krivacsevics Tijana sérült. A selejtezőben szereplők közül Medgyessy Dóra a 3x3-as világbajnokságon szerepelt, a honosított játékosok közül pedig nincs már Vandersloot Courtney, és most Cyesha Goree sem, helyettük érkezett Turner Yvonne.

– Frisseséget, lendületet jelenthet a fiatalabb korosztály, vagy inkább nehézséget, mert ez mégiscsak Eb lesz?
– Igen, frissességet mindenképpen hozhat a fiatalítás. Szerencsére mindenki részt vett már legalább egyszer hosszabb összetartásokon, s bár sok csere volt a keretben, karakterében nincs nagy különbség a korábbi és a mostani alakulat között.

– Hosszú felkészülés utolsó napjaiban járunk, rengeteg kemény edzőmeccset játszott a csapat, de sok sikerélményben nem volt része. Hogy lehetett ezt kezelni az öltözőben?
– Nagyon örülök, hogy nálunk magasabban rangsorolt, erős csapatokkal találkoztunk, legalább reális képet kaptunk róla, hol járunk a felkészülésben. A szombati utolsó, fehéroroszok elleni meccs már jól nézett ki, bár itt-ott érezhető volt a fáradtság, és bizonyos taktikai variációkat még nem jól hajtottunk végre. Lesz még néhány edzés a rajtig, javítanunk kell. De jobb volt ez így – ha gyengébb csapatokkal tesztelünk és nyerünk, lehet, hogy hamis képet kaptunk volna.

– A csapat még nem játszott együtt a legerősebb felállásban. Turner Yvonne mekkora segítséget jelenthet, egyáltalán elég-e három-négy nap, hogy beépüljön a válogatottba?
– Biztos vagyok benne, hogy sikerül beépíteni. Korábban is edzett velünk összetartáson, jönni akart a magyar válogatottba, intelligens, jó felfogású játékos. A taktikai repertoárunk úgy alakult ki, hogy komfortosan érezze magát.

– Székely Norbert szövetségi kapitány azt mondta, a szlovénok elleni nyitány a legfontosabb mérkőzés. Egyetért?
– Igen, mindenképpen fontos lenne győzelemmel kezdeni. Nagyon készültünk a szlovénokra, megpróbálunk nekik menni. Kiegyensúlyozott a csoportunk, lehetnek körbeverések, de akár egy győzelemmel is tovább lehet jutni. Abban viszont biztos vagyok, bármi is történik a szlovénok elleni meccsen, mi a későbbiekben sem adjuk fel, kitartó csapat vagyunk.

– Mekkora nehézséget jelent, hogy sok a fiatal játékos a keretben, viszont kevés az olyan, aki meghatározó szerepet tölt be nemzetközi porondon szereplő csapatában?
– Ezt le lehetett mérni a felkészülési mérkőzéseken. Nehéz utat választottunk, mert olyan csapatok ellen játszottunk, amelyek nem a futottak még kategóriába tartoznak, meghatározó kosárlabdázóik az Euroligában vagy a WNBA-ben edződnek, esetleg a nemzeti bajnokságukban vagy az Európa-kupában van fontos szerepük. Nálunk ilyen kosárlabdázóból tényleg nincs sok, de ezt felesleges felemlegetni. Együtt kell élnünk ezzel a helyzettel, amely valószínűleg így is marad egy darabig. A magyar bajnokság viszont erősödik, és azok az együttesek, amelyek korábban kevésbé voltak versenyképesek, egyre jobbak lesznek. Ezekben a csapatokban a jövőben szerintem egyre fontosabb szerepet kaphatnak a magyar játékosok, aminek köszönhetően a válogatott is versenyképesebb lehet. A fiatalok ilyen súlyú szerepeltetésének egyik oka éppen ez: nagyon jó képességű, a saját korosztályukban világviszonylatban is kimagasló játékosok, és ők képesek a meglepetésre. A másik ok, hogy a jövőt építjük. A juniorok eredményeiből kiindulva két-három éven belül olyan csapat tud összeállni, amely a hat közé jutás céljával indulhat neki egy Eb-nek. Ehhez viszont felnőtt Eb-n kell érdemi tapasztalatot szerezniük ezeknek a fiataloknak.

MOST A CENTEREK STABILABBAK

– Ha végigvesszük a felkészülési mérkőzéseket, azt látjuk, hogy a mezőnyposztokon adódtak inkább problémák, és a palánk alatti játék volt stabilabb.
– Igen, ez egy nagyon érdekes szituáció, mert a magyar válogatottnál általában fordítva szokott lenni. Úgy néz ki, mi most találtunk olyan játékkapcsolatokat, igazodási pontokat és olyan játékosokat, akik képesek rá, hogy a palánk alatt nagy játékerőt képviseljenek a jó csapatok ellen is. Sok összetevője van, hogy a mezőnysorunk miért nem olyan, mint amilyet szeretnénk. Azért bízom benne, hogy előlép még egy-két ember, és képes lesz betölteni az űrt. Jobb sebességet várok, és azt, hogy a labdás kettő a kettő elleni játékaink bontásában mélységet tudjunk csinálni. Szeretném, ha olyan nyomást gyakorolnánk az ellenfélre az egész pályán is, hogy meg tudjuk nehezíteni a labdás és labda nélküli mozgásokat. Ezt mind a mezőnysortól várom.

– Mekkora szerepe lehet ebben Turnernek?
– Én mindig azt szerettem volna hangsúlyozni a csapat és a közvélemény előtt is, hogy a válogatottnak Turner Yvonne nélkül is meg kell állnia a helyét. Bizonyos értelemben meg is felelt a csapat ennek az elvárásnak. Ettől még nagyon sokat fog számítani Turner, ugyanakkor nem akarom, hogy messiásként kezeljék, mert nem az – szeretném, ha tudnánk támaszkodni az értékeire, amelyek kiaknázása érdekében nagyon gyorsan kell tanulnunk és integrálnunk a tudását.

– A hét felkészülési mérkőzésből hatot elveszített a csapat. Mentálisan hogy lehet tűzben tartani a játékosokat, hogy ne törjenek meg sikerélmények híján?
– Ez kulcskérdés, amikor egy csapat vereségeket szenved. Ilyen helyzetekben nemcsak a játékosok, hanem az edzők lelkével is foglalkozni kell, hogy közösen lehessen elindulni felfelé. Pedagógusnak érzem elsősorban magam, és a pedagógiai módszerek nagyon széles skáláján próbálok játszani, hogy ezt a kellemetlen szituációt megoldjuk. Nem gondolom, hogy minden helyzetre tökéletesen tudunk reagálni, sem a játékosok, sem Székely Norbert, de azon van mindenki, hogy megoldja, és ez nagyon jó érzés. Sokat dolgoztunk a csapategységen, modern módszereket is alkalmaztunk, és úgy gondolom, messze átlagon felüli, ahogy ebben a közösségben a játékosok egymásért képesek küzdeni. Remélem, ezt a pályán is mindenki látni fogja.

RÖGTÖN AZ ELSŐ A LEGFONTOSABB

– Csütörtökön a szlovénok ellen kezdődik nekünk az Eb. Ez az a meccs, amelyen sok minden eldőlhet, és szinte létkérdés a győzelem a továbbjutás miatt?
– Egyértelműen, és lehet, hogy ezzel a kérdéssel sokkal tovább nem is kell foglalkozni. Látva a riválisok felkészülési mérkőzéseit, és összhangba állítva ezekkel a saját meccseink tapasztalatát, úgy gondolom, hogy a szlovénok elleni találkozó döntő fontosságú lesz.

– Attól függetlenül, hogy mi lesz a szlovénok ellen az eredmény, kimondható, hogy ezen az Eb-n mi már a jövőt építjük?
– Nagyon jó a kérdés, nem is akarom megkerülni. Ez egy Európa-bajnokság, amelyen az eredmény és a teljesítmény számít. Fontos, hogy a magyar csapat a lehető legtöbbet hozza ki magából, ami az eredményekre is vonatkozik. Nagy dolog, hogy ott leszünk az Európa-bajnokságon, de úgy fogalmaznék, hogy a hab a tortán az lenne, ha folytathatnánk a küzdelmet a csoportkör után is. A csapatépítés szempontjából fontos az Eb, de az eredmény határozza meg a csapat helyét. Nekem szövetségi kapitányként nagy dilemma volt, hogy a biztonságra menjek-e, elégedjek meg eleve azzal, hogy a tizenharmadik–tizenhatodik hely között végzünk, és vigyek egy teljesen »biztonságos csapatot«, vagy vállaljam a rizikót, hogy meglepetést tudjunk szerezni. Nem volt nehéz döntés. Nem indulhatunk úgy neki, hogy – az erőviszonyok tükrében – örülünk, ha itt vagyunk. Ennél mi többet akarunk. A csapattól azt várom, hogy mindenki a maximumot hozza, illetve annyi energiát mozgósítson, és annyira akarjon, ami nemzetközi szinten kimagasló. De nem lennék szakember, ha helyezésekről nyilatkoznék, itt tényleg sok minden előfordulhat.

– Milyen feladatok várnak a válogatottra az utolsó napokban? Mennyire lehet kihasználni ezt a rövid időt Turner beépítésére?
– Sok mindent meg kell tanítanunk neki, és figyelembe kell venni, hogy mihez igazodjunk mi vele és ő velünk kapcsolatban. Van egy nagyon fontos aspektusa ennek a kérdésnek, mégpedig az, hogy Turner Yvonne-t az egész csapat tárt karokkal várta. Nem messiásként, de tárt karokkal, mert nagyon szeretik, és ez sok lehetőséget ad nekem.

37. NŐI KOSÁRLABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG, SZERBIA ÉS LETTORSZÁG
CSOPORTKÖR

C-CSOPORT (NIS)
MAGYARORSZÁG
SZLOVÉNIA
TÖRÖKORSZÁG
OLASZORSZÁG

A VÁLOGATOTT KERETE
PUSZTAI PETRA hátvéd
Született: 1999. 4. 27.
Magasság: 180 cm
Mezszám: 1
Klub: Aluinvent DVTK
Nagy tehetség, a felkészülés során meghálálta a bizalmat, és Székely Norbert is úgy gondolja, hogy hosszú távon sokat segíthet a válogatottnak. A rutinszerzésre új klubjában, a nemzetközi kupaszereplő DVTK-ban is sok lehetősége lesz.
KISS VIRÁG center
Született: 1998. 4. 12.
Magasság: 193 cm
Mezszám: 2
Klub: Atomerőmű KSC Szekszárd
Klubjában az elmúlt idényben egyre több szerepet kapott, ami feltétlenül szükséges, hogy kiaknázza a benne rejlő lehetőségeket. Fizikai adottságai kiválóak, fontos lenne, hogy támadásban is nagy önbizalommal vállalkozzon.
DUBEI DEBÓRA bedobó
Született: 1997. 1. 4.
Magasság: 182 cm
Mezszám: 4
Klub: Sopron Basket
Évről évre lépked előre, egyre több izmot szed magára, és megszokta a legmagasabb szinten tapasztalható tempót. A válogatottban még több, még fontosabb szerep vár rá, mint eddig Sopronban, bátran kell dobnia, mert kiváló keze van.
RAKSÁNYI KRISZTINA hátvéd
Született: 1991. 9. 26.
Magasság: 180 cm
Mezszám: 5
Klub: CMB Cargo-UNI Győr
A csapat kapitánya, aki mentalitásával, szívével, nagy rutinjával a fontos pillanatokban magával húzhatja a többieket. Több poszton bevethető kiváló védő, akinek sülhet is a keze, nagyon fontos szerepe lesz az Európa-bajnokságon.
STUDER ÁGNES irányító
Született: 1998. 9. 10.
Magasság: 166 cm
Mezszám: 9
Klub: Atomerőmű KSC Szekszárd
A felkészülés első részében izomsérülés miatt nem tudott a többiekkel edzeni, de amikor beszállt, nem látszott a játékán. Első számú irányítóvá lépett elő, aki sebességet vihet a játékba, főként rajta múlik a csapat tempója.
VARGA ZSÓFIA bedobó
Született: 1989. 1. 15.
Magasság: 182 cm
Mezszám: 10
Klub: CMB Cargo-UNI Győr
Ő az a játékos, aki minden kapitánynál ott van a tizenkettes keretben, mégpedig azért, mert azokat a feladatokat, amelyekkel megbízzák, egyszerűen és pontosan akarja végrehajtani. Most is ez várható tőle Szerbiában.
HORTI DÓRA center
Született: 1987. 4. 25.
Magasság: 190 cm
Mezszám: 11
Klub: ZTE NKK
Térdszalagszakadás és szülés után, két év kihagyást követően jobb fizikai állapotban tért vissza, mint korábban. A ZTE-t bronzéremhez segítette, Székely Norbert kérésére újra válogatott lett, remekelt a felkészülés alatt.
LELIK RÉKA hátvéd
Született: 1999. 4. 14.
Magasság: 185 cm
Mezszám: 18
Klub: NKE-Csata
A csapat meglepetésembere lehet. Már tavaly ősszel bemutatkozott a válogatottban, az Eb-felkészülés alatt pedig az egyik legbátrabb, legponterőssebb játékos volt, és vélhetően Szerbiában sem fog megijedni a saját árnyékától.
TURNER YVONNE hátvéd
Született: 1987. 10. 13.
Magasság: 178 cm
Mezszám: 22
Klub: Phoenix Mercury (amerikai)
Végre egy olyan játékos, aki valóban tudja, milyen magyar klubért, magyar színekért játszani. Európai gondolkodású amerikai, aki csapatember, de ha kell, egyedül is eldönt meccseket – viszont keveset tudott együtt edzeni társaival.
HORVÁTH BERNADETT irányító
Született: 1996. 8. 27.
Magasság: 170 cm
Mezszám: 23
Klub: NKE-Csata
Kisebb hullámvölgy után visszanyerte formáját és önbizalmát a Csatában, így a válogatottba is visszakerült. Bátor, ügyes játékos, aki vélhetően részfeladatokat kap az Eb-n, azokat kell majd a lehető legjobban megoldania.
HATÁR BERNADETT center
Született: 1994. 8. 24.
Magasság: 208 cm
Mezszám: 44
Klub: Sopron Basket
A felkészülési mérkőzések alapján az egyik legveszélyesebb fegyvere a magyar válogatottnak, remélhetőleg a tétmérkőzések sem tompítanak formáján, és remek adottságainak köszönhetően főnök lesz a palánk alatt.
ZELE DORINA center
Született: 1992. 2. 13.
Magasság: 185 cm
Mezszám: 51
Klub: Aluinvent DVTK
Bár posztján szinte mindig magasabb játékosokkal találkozik, gyakran kerül helyzetbe, érzi, hol lehet feltenni a labdát, és még távolról is veszélyes. Lesznek olyan helyzetek, pillanatok, amikor sokat segíthet a csapaton.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik