Nincs kiút: Minnesotában is elbukott a Golden State

Vágólapra másolva!
2017.03.11. 10:27
null
Nem megy Steph Curryéknek, továbbra is gödörben a GSW (Fotó: Twitter)
Továbbra sem tud kimászni a  gödörből a ligaelső GSW és a regnáló kétszeres MVP, Steph Curry – Steve Kerr alakulata ezúttal a Timberwolves otthonában kapott ki egy ponttal. Közben helycsere történt a keleti második helyen, a Boston húszpontos verésben részesült Denverben, míg a Wizards hosszabbításban legyűrte a Sacramentót, így a fővárosiak utolérték és megelőzték a Celticset. Fontos győzelmet aratott az Atlanta, már playoffhelyen van a Milwaukee, nem okozott gondot a Houstonnak a Chicago, hozta a kötelezőt a Dallas, a Charlotte pedig negyven ponttal ütötte ki az Orlandót – nézzük, hogy mi történt az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában!

Charlotte Hornets–Orlando Magic 121–81

Kiütés.
Nem volt kérdés ezen a találkozón, a Hornets az első perctől kezdve dominált és folyamatosan növelte a különbséget - bár a kezdők egyáltalán nem szakadtak meg, Kemba Walker például csak 24 percet játszott. A gárda támadójátéka viszont ellenállhatatlannak bizonyult, 34 gólpasszt osztottak szét Batumék, de az igazán nagy szó az 59.5 százalékos mezőnymutató volt, azt csináltak, amit csak akartak. Mindenki hozzátette a magáét, bedobta, amit be kellett, ez a „pihenős”, önbizalom-növelő siker pedig jót tett a ma esti back-to-back előtt – közelítettek a playoffhelyek felé.

A Nemzeti Sport Online szakmai 
együttműködő partnere a kezdo5.hu.
A Nemzeti Sport Online szakmai együttműködő partnere a kezdo5.hu.

Reménytelen. Ezen az estén csak egy csapat volt a pályán, a Magic még asszisztálni is csak fél gőzzel tudott – teljesen esélytelen játékot produkált Frank Vogel együttese. Pedig az utóbbi találkozókon azért voltak biztató jelek, arattak győzelmeket is, most ebből semmi nem látszott, Terrence Ross például pont nélkül zárt – a teljes összeomlás nem fogható Vucsevics hiányára. Következőleg a Cleveland lesz az ellenfél, nem lesz egyszerű javítani…

A Hornets legjobb dobói: Walker 23/15, Belinelli 18, Roberts 15/9, Batum 15
A Magic legjobb dobói: Gordon 20, Fournier 14/6, Hezonja 11/3

Chicago Bulls–Houston Rockets 94–115

A harmadik negyedben eldőlt.
Remekül kezdett a Bulls és tíz ponttal megnyerte az első játékrészt, de innentől átvette az irányítást a Rockets és a nagyszünet előtt fordított – egy 9–0-t futottak Hardenék, amellyel hétpontos előnybe kerültek. A fordulás után aztán egy újabb 8–0-s rohamot produkált a vendégcsapat és ebben a negyedben lejátszotta ellenfelét a pályáról – James Harden (19 pont, 7 lepattanó, 13 gólpassz) remekül mozgatta a támadójátékot, a „fegyverek” közül pedig Anderson, Capela és Lou Williams is hozzátette a magáét. A 34–16-ra megnyert játékrész után sok kérdés már nem maradt, a Chicago ekkorra teljesen elfogyott, a texasiak előnye pedig bőven húsz egység felett járt, így Mike D'Antoni pihenőt adott a kezdőknek - a lassú kezdés ellenére végül sima győzelmet aratott a nyugati harmadik helyezett.

Lépéshátrányban.
Dwyane Wade egyhetes pihenő után lépett ismét pályára és ez érződött is a játékán, első öt dobását értékesítette, hét perc alatt eljutott 12 pontig és főleg neki köszönhette a Chicago a kezdeti előnyét. Aztán ahogy ő elfogyott, úgy a Bulls lendülete is elapadt, hússzal kevesebb büntetőt harcoltak ki, 23.1 százalékkal tripláztak és a két középső negyedben összesen nem dobtak annyi pontot, mint az elsőben (30–33), így végül gyakorlatilag esélytelenül kaptak ki - sorozatban négy vereségükkel ki is csúsztak a playoffhelyekről, már csak kilencedikek.

A Bulls legjobb dobói:
Wade 21/3, Butler 16, Payne 11/6
A Rockets legjobb dobói: Anderson 21/18, Harden 19/9, Williams 18/6

Milwaukee Bucks–Indiana Pacers 99–85

Éles a Milwaukee. Hiába hiányzott Parker, Beasley, Brogdon és Teletovic, hiába került percek alatt 11 pontos hátrányba a hazai csapat, nagyszerű védekezéssel és kiegyensúlyozott támadójátékkal újabb fontos győzelmet aratott Jason Kidd legénysége. Az első félidő nagy részét még hátrányban töltötték, a nagyszünet után viszont átvették az irányítást és onnantól már végig vezettek – mindössze 35 pontot engedélyeztek a Pacersnsek az utolsó 24 percben. Antetokunbo és Middleton bontotta a védelmet, szabta a fazont, a kispadról pedig Greg Monroe 18 pontja mellett Terry és Henson is nagyszerűen szállt be, utóbbi négy blokkot is kiosztott, fontos szerepe volt a záró etapban. Ezzel a Bucks idén harmadszor is megverte az Indianát és sorozatban ötödik győzelmével feljött a keleti nyolcadik helyre.

Elöl fogyott tel a Pacers. Az ötvenpontos első félidő után már nem volt meg az átütőerő a vendégeknél, összesen két triplát tudtak elsüllyeszteni, így pedig onnantól, hogy Henson megszállta a festéket, nem nagyon működött a támadójáték. Ugyan George és Teague mindent megtett, de ezúttal több lábon állt és sokkal pontosabb volt a Bucks, az utolsó percekben már nem volt esélye a vendégcsapatnak – utoljára nyolc perccel a vége előtt csillant fel a remény számukra, onnantól kontrollálta az összecsapást a Milwaukee. Így hiába hatodik az együttes, továbbra is óriási küzdelemben van a playoffért, a 10. Miami például csak két meccsre van lemaradva.

A Bucks legjobb dobói: Antetokunbo 21/3, Middleton 21/9, Monroe 18
A Pacers legjobb dobói: George 18, Teague 17/3, Ellis 12

Minnesota Timberwolves–Golden State Warriors 103–102

Nincs kiút. Folytatódott Steph Curry és a Warriors kálváriája, a listavezető sorozatban második, az utóbbi hat (Kevin Durant nélküli) meccsből pedig a negyedik vereségét szenvedte el - pedig ott volt a győzelem Curry kezében. A kétszeres MVP az elmúlt 13 mérkőzésen 30 százalék alatt dobja a triplát, ezúttal 1/8-cal (!) zárt pedig az első három kísérlete teljesen üres catch-and-shoot helyzetből érkezett - valami nagyon nincs rendben nála továbbra sem, pedig most már Durant nélkül is lejátszottak hat találkozót. Ugyan Curry 19 másodperccel a vége előtt bedobott egy clutch kettest, de öt másodperccel az órán elhibázta a győztesnek szánt duplát, így Klay Thompson 30 pontja ellenére újabb pofont kaptak. Rendkívül nehéz helyzetben vannak, mert most éppen a fő rivális San Antonióhoz utaznak a back-to-back második felén és Steve Kerr jó eséllyel pihenőt ad a Curry, Thompson, Green, Iguodala négyesnek.

Wiggins javított. Ezúttal is remekül védekezett a Minnesota és nem omlott össze a végén, pedig az ő dobásaik sem ültek az utolsó percekben. 98–98 után Andrew Wiggins 2+1-es játéka robbantotta a csarnokot, majd Curry "szépített", hogy aztán az utolsó fél percben Wiggins 0/2-t dobjon a büntetővonalról – ekkor Curry kosara már a vezetést jelentette a vendégek számára. Wiggins azonban javított, az időkérés után faultot harcolt ki és most hidegvérrel beverte mindkét büntetőt, ez pedig végül győzelmet ért, mert Curry válasza lejött a gyűrűről. A 24 pontos kiscsatár mellett Towns (23 pont, 9 lepattanó) és Rubio (17 pont, 13 gólpassz) is remekelt, Tom Thibodeau alakulata pedig tartja a lépést a playoffversenyben.

A Timberwolves legjobb dobói: Wiggins 24/3, Towns 23/6, Rubio 17
A Warriors legjobb dobói: Thompson 30/9, Curry 26/3, Clark 10/6

Atlanta Hawks–Toronto Raptors 105–99


Fontos győzelem. Nagyon sokat érhet ez a siker az Atlanta számára, hiszen a gárda egyrészt éppen közvetlen riválisához közelített, másrészt az alapszakaszban így 2–1-re ők kerekedtek felül – márpedig jelen pillanatban ez egy első körös playoffpárharc lesz, ahol a hazai pályáról dönthet, hogy melyikük végez előrébb. A győzelem fő letéteményese Dennis Schröder volt, az irányító 26 pontjából 13-at szórt a negyedik negyedben és egymaga vette el a Raptors kedvét 86–86 után - a következő tíz pontból nyolcat ő szerzett, gyakorlatilag itt dőlt el a találkozó. Az ő betörései mellett érdemes kiemelni a Millsap, Hardaway párost, akik szintén elérték a húszpontos határt, ráadásul a kispad is hozzátette a magáét, így 50 százalék feletti mezőnymutatóval zárta a rangadót az együttes.

Se tűzerő, se védekezés.
Hiába az Atlanta tízzel több (!) eladott labdája és hiába Ibakáék 16 támadópattanója, ennyi plusz eséllyel sem tudtak élni a vendégek, ugyanis egyszerűen nem volt meg az átütőerő támadásban. DeRozan 28 pontját 12/30-as mezőnymutatóval szenvedte össze, csapatként alig 40 százalékkal dobtak és összesen 4/25 triplát tudtak a helyére küldeni, ráadásul a hajrában képtelenek voltak megállítani Schrödert – ezek együttesen vereséget eredményeztek, hiába kaptak „ajándékokat” a Hawkstól. Elöl meccsek óta erőlködnek, nagyon kellene már nekik Kyle Lowry, de az irányító valószínűleg csak a playoffra lesz bevethető.

A Hawks legjobb dobói: Schröder 26/3, Millsap 21/3, Hardaway Jr. 20/9
A Raptors legjobb dobói: DeRozan 28/3, Ibaka 18/6, Joseph 15/3

Denver Nuggets–Boston Celtics 119–99

Parádézott a Nuggets. Végig uralta a találkozót a hazai alakulat, a tíz ponttal megnyert első negyed után hamar húsz egységre nőtt a különbség, igaz, innen többször is visszatáncolt tíz környékére a Boston. Összességében viszont nem forgott veszélyben a denveri győzelem, a betegségből visszatérő Jokics (27 perc, 21 pont, 8/10 mezőnyből, 10 lepattanó, 7 gólpassz, 4 labdaszerzés) mellett Chandler és Gallinari is elérte a húszpontos határt, a gárda bőven 50% felett célzott mezőnyből és 49–33-ra megnyerte a lepattanózást is. A keleti második legyőzése mindig nagy szó, ezzel a sikerrel ráadásul sikerült megőrizni a nyugati nyolcadik pozíciójukat a szárnyaló Portland előtt.

Center nélkül nehéz.
Nyilvánvalóan szerepet játszott a fáradtság is a Boston gyengeségeiben, hiszen ötmeccses idegenbeli túrát zárt le (2–3-mal) az együttes, de nem mehetünk el szó nélkül a magasemberek gyenge lepattanózása mellett. Al Horford öt, Amir Johnson három, Jerebko egy, Olynyk két lecsorgót kaparintott meg, a többször small-ball erőcsatárt játszó Crowder pedig néggyel zárt - jellemző, hogy ezen a téren az alacsony irányító, Marcus Smart járt az élen, ő hét lepattanó labdába kapaszkodott bele. Ez már többször probléma volt náluk és most is simán uralta a meccset hármas-négyes-ötös poszton a Denver, Isaiah Thomasnak sem volt túl nagy hatása az eredményre és összességében nagyon gyengén dobtak, így csak közelíteni tudtak néha, valós nyomás alá nem helyezték a hazaiakat. Így hiába a Cleveland borzalmas formája, továbbra is 2,5 meccs a Celtics hátránya, sőt, nem hogy ők közelítettek volna, de utolérte és jelen pillanatban meg is előzte őket a Washington…

A Nuggets legjobb dobói: Chandler 23/9, Jokics 21/3, Gallinari 20/9
A Celtics legjobb dobói:
Thomas 21/3, Bradley 16/12, Horford 15/3

Dallas Mavericks–Brooklyn Nets 105–96

Küzdeni kellett érte. Az első félidőben nem tudott dominálni a Dallas, sőt, a Brooklyn vezetett három ponttal a nagyszünetben – Rick Carlisle szerint a vendégek keményebben játszottak náluk ebben az időszakban. A fordulás után viszont feltüzeltebben jöttek ki a texasiak, a harmadik negyed végén fordítottak, majd a záró etap első perceiben két Nowitzki-triplával el is léptek, innentől pedog már megőrizték az előnyt - nem brillíroztak, de végül hozták a kötelezőt a térdfájdalmak miatt hiányzó Nerlens Noel nélkül is. A Mavs január 9-e óta 17–9-es mérleget produkált, az All-Star-gála óta 6–2-t, így mindössze másfél meccsre van a playofftól.

Triplák és lepattanók. Brook Lopez nélkül nem nagyon volt érdemi játékosuk a vendégeknek belül, így a Mavs még Noel hiányában is simán, 47–35-re nyerte a lepattanóharcot – igaz, a festékből így is a vendégek győztek, húsz pontot vertek itt a Dallasra. Ez azonban nem tudta ellensúlyozni a kinti dobások hiányát, csak 29 százalékkal céloztak távolról, míg a Mavs 42.4 százalékkal, ez pedig éppen akkora különbséget jelentett, hogy a negyedik negyedben ne tudják tartani a lépést – volt 16 pont is a hátrányuk ebben az időszakban. Kenny Atkinson legénysége így 11–53-as mérleggel továbbra is nagyon távol van a mezőnytől…

A Mavericks legjobb dobói: Barnes 21/6, Curry 18/9, Ferrell 17/9
A Nets legjobb dobói: Whitehead 24/9, Lin 18/3, Booker 15/3

Sacramento Kings–Washington Wizards 122–130 – hosszabbítás után


Küzdésből jeles. DeMarcus Cousins elcserélése óta egyetlen meccset nyert csak a jelentősen meggyengült Sacramento, de jó párat csak hosszabbításban vagy szoros végjátékban bukott el - így történt ezúttal is. A kezdőcsapatból mindenki hozzátette a magáét, főleg Cauley-Stein, Collison és Afflalo villogott, de a kispadról is érkezett érdemi segítség – az 50 százalék felett triplamutató mellett a 27 gólpassz is jelzi, hogy jól működött a hazai támadójáték. Kezükben is volt a találkozó, de az utolsó negyedre elfáradtak, leadták 15 pontos előnyüket és a végén még nekik kellett hosszabbításra menteni – igaz, ott már nem volt sok esélyük, frissebben mozogtak a vendégek. Sorozatban hetedik vereségüket szenvedték el, de ez után sincs sok okuk a szégyenkezésre…

Előzött a Wizards. Nagyot hajrázott ezért a sikerért a Washington, három negyeden keresztül nem találtak ellenszert védekezésben, de végül csak sikerült úrrá lenniük a problémákon – a 38 pontos Bradley Beal és a dupla duplázó John Wall vezérletével ledolgozták a hátrányt, majd a hosszabbításban végül a győzelmet is megszerezték. Bár a vártnál nehezebben, de csak hozta a kötelezőt Scott Brooks legénysége és ezzel ráadásul megelőzte a botladozó Bostont – sőt, a listavezető Cleveland sincs éppen messze…

A Kings legjobb dobói: Cauley-Stein 20, Hield 18/12, Afflalo 18/6
A Wizards legjobb dobói: Beal 38/15, Wall 25/3, Porter 18/6

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik