Nem javul a bajnok: a Wizards is szétdobta a Clevelandet

Gobodics TamásGobodics Tamás
Vágólapra másolva!
2017.03.26. 09:41
Továbbra is értékelhetetlen védekezést mutat be a címvédő Cleveland, LeBron Jamesék ezúttal hazai pályán buktak el a könnyedén játszó Washingtontól, így a győzelmek számát tekintve ma este már megelőzheti őket Keleten a Boston. A Clippers ellenben remekül védekezett és Jamal Crawford vezérletével megnyerte a kulcsmeccset a Jazz ellen, a Knicks ugyan ráijesztett a Spursre, de Kawhi Leonardék végül hozták a kötelezőt, a Portland átlépett a Minnesotán, a Toronto pedig playoff-szintű védekezéssel tudott nyerni Dallasban. Nézzük, hogy mi történt az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában!



John Wall parádézott a bajnok ellen (kezdo5.hu)
John Wall parádézott a bajnok ellen (kezdo5.hu)

Los Angeles Clippers – Utah Jazz 108–95

Crawford állt a Clippers élére. A veterán hátvéd nagyon kellett most a hazai csapatnak, hiszen Chris Paul (5/18 mezőnyből, 5 gólpassz) csak árnyéka volt önmagának és Blake Griffin (6/16 mezőnyből, 15 pont) is nagyon messze volt a jó formától – ráadásul igazából senki nem tudott mit kezdeni a Jazz védekezésével, egyedül Crawford. Quin Snyder szerint a dobógépet nem zavarta, hogy jól védekeztek rajta és végül ő döntötte el a találkozót, hiszen 28 pontjából (8/12 mezőnyből, 9/9 büntető) 17-et szerzett a negyedik negyedben azok után, hogy a hamar kiharcolt előnyt elveszítette csapata – a záró etapban az ő vezérletével léptek meg ismét és kerekedtek a Jazz fölé. A hazaiak emellett határozott és fegyelmezett csapatvédekezéssel rukkoltak elő, a Jazz két fő fegyverét (Hayward és Hill) erősen limitálták, így remek játékkal verték meg fő riválisukat és fél meccsre csökkentették a távolságot.

Csak Gobert volt megbízható. Nem igazán működött a vendégek támadójátéka, George Hillt teljesen levette a pályáról Chris Paul és bár cserébe ő is limitálta a klasszis irányítót a túloldalon, ezt nagyon megérezte a Jazz. Hayward sem igazán találta a dobásait, egyedül a kettő-kettőket, támadópattanókat, illetve a gyűrű alá belőtt labdákat parádésan megoldó Rudy Gobert (26 pont, 10/13 mezőnyből, 14 pattanó) termelte megbízhatóan a kosarakat, valamint a padról Joe Johnson adott némi lendületet – ez azonban csak arra volt elég, hogy ledolgozzák korai 16 pontos hátrányukat és visszajöjjenek a meccsbe. Összességében elég gyengén dobtak, több labdát adtak el és elveszítették a lepattanózást is, de végül Crawfordon ment el számukra a mérkőzés, az ő egy-egyeit képtelenek voltak hatástalanítani és gyakorlatilag egyedül megverte őket az utolsó negyedben – az utóbbi öt meccsből négyet elbuktak, ideje lenne felébredniük.

A Clippers legjobb dobói: Crawford 28/9, Griffin 15/3, Paul 14
A Jazz legjobb dobói: Gobert 26, J. Johnson 17/9, Hayward 13/6

Cleveland Cavaliers – Washington Wizards 115–127

A Nemzeti Sport Online szakmai 
együttműködő partnere a kezdo5.hu.
A Nemzeti Sport Online szakmai együttműködő partnere a kezdo5.hu.

Nem, nem és nem. Újabb vereségbe nézett bele a Cleveland, pedig nagyon akarta ezt a meccset is a címvédő, LeBron James szemsérüléssel együtt is vállalta a játékot, majd pályán töltött 41 percet (24 pont, 11 lepattanó, 8 gólpassz), Tyronn Lue pedig ezúttal is nagyon szűkre szabta a rotációt – hiába a nagyon hosszú kispad, csak Korver, Deron Williams és Jefferson léphetett pályára az utolsó két perc előtt. A gárda azonban nem tudta összeszedni magát, az első negyedben pont ugyanolyan vállalhatatlanul védekezett, mint az utóbbi időben legtöbbször, 14 pontos hátrányba került és bár ebből faragott a későbbiekben, a záró etapban nem tudott egy kosáron belülre zárkózni, majd 109–105 után végleg eldöntötték a derbit a vendégek. Most már nem egy-egy rossz meccsről beszélünk velük kapcsolatban, hanem hetek óta tartó, mély problémákról, amit sürgősen meg kell oldaniuk, nem lehet annyival elintézni, hogy ez nem a playoff – ha ma este megveri a Boston a Miamit, akkor utoléri a címvédőt, Jamesék ráadásul most San Antonióba utaznak.

John Wall elszórakozott a Cavsszel. A Wizards irányítója úgy ment át a hazaiak védekezésén, mint kés a vajon, azt csinált Irvinggel, amit csak akart, de Deron Williams, vagy éppen JR Smith sem tudott vele mit kezdeni. Rögtön az első nyolc dobását a helyére küldte zsinórban és 18 ponttal zárta az első negyedet, amelyben csapata 82 százalékkal (!) célzott – az itt kiépített előnyt osztották be a találkozó nagy részében, legközelebb a záró etapban kellett rákapcsolniuk. Wall mindenesetre könnyedén jutott el a gyűrűig és végül 31 ponttal (14/21 mezőnyből, 2/2 tripla), valamint 11 gólpasszal zárt, mellette Bradley Beal is beszórt 27 egységet és azt is elbírták, hogy Bogdanovic egy hátsérülés miatt ne lépjen pályára – a padról Oubre (7/8 mezőnyből) vette át a horvát szerepét. A fővárosiak összességében 59.8 százalékkal (!) dobtak mezőnyből, egészen félelmetes hatékonysággal dolgoztak és visszavágtak a korábbi hosszabbításos vereségért – üzentek a Cavsnek a playoffra, sőt, még akár veszélyesek is lehetnek rá az alapszakaszban.

A Cavaliers legjobb dobói: James 24, Irving 23/3, Love 17/9
A Wizards legjobb dobói: Wall 37/6, Beal 27/6, Oubre Jr. 16

Dallas Mavericks – Toronto Raptors 86–94

Kézben tartotta a meccset a Raptors. Az utóbbi találkozókkal ellentétben most nem kellett futni az eredmény után és felzárkózást produkálni a Torontónak, Ibaka és DeRozan vezérletével már az első negyedben megléptek és ők alakítottak ki magabiztos előnyt. A ligaelit védekezésük ezúttal is remekül működött és elvették a Dallas játékait, ezzel végig kontrollálni tudták az összecsapást – még a negyedik negyed elején is megvolt a 15 pontos előnyük, mielőtt egy 10–0-s rohammal visszajött volna a Mavs. Itt azonban érkezett több fontos kosár Ibakától, a 4/4 triplás Patterson is hozzászólt az utolsó percbe fordulva, ez pedig elvette a hazaiak utolsó reményét is – most már meccsek óta playoff-védekezést és ehhez illő szervezett támadójátékot mutat be a Raptors, meg is nyert zsinórban öt meccset úgy, hogy Kyle Lowry továbbra sincs, ráadásul ezúttal DeMarre Carroll is hiányzott.

Nem tudott „kiszabadulni” a Dallas. Magas szerkezettel (Curry–Matthews–Barnes–Nowitzki–Noel) kezdtek a vendégek, de sem ez, sem a Ferrell-lel, Bareával kialakított small-ball nem működött hatékonyan – bőven 40 százalék alatt dobtak mezőnyből, nem ültek a tripláik, nem tudtak elszakadni a Raptors védőitől. A negyedik negyedben aztán jött egy jobb időszak, Harris és Nowitzki megtolta a gárda szekerét, majd a végén Curry is beszórt gyors öt pontot, de ez már késeinek bizonyult, ezúttal hiányzott az átütőerő – ezzel a vereséggel nagyon úgy fest, hogy elment számukra a rájátszás és már csak a Portland érheti utol a Denvert.

A Mavericks legjobb dobói: Barnes 23, Curry 11/6, Ferrell 10/6
A Raptors legjobb dobói: Ibaka 18/6, DeRozan 18/3, Patterson 14/12

San Antonio Spurs – New York Knicks 106–98

Kapaszkodni kellett. A pihenőt kapó Danny Greent nélkülöző Spurs könnyedén lejátszotta ellenfelét az első félidőben, fokozatosan növelte az előnyét és úgy tűnt, hogy sima kiütés lesz a vége – a nagyszünetben 18 pont volt közte. A fordulás után azonban nem adta fel a Knicks és felzárkózott, a San Antoniónak pedig izzadnia kellett ezért a győzelemért, a negyedik negyedben 83–80-ig kapaszkodott a vendégcsapat – itt kellett két gyors Mills-tripla és egy Leonard-hármas, hogy ismét stabilizálják magukat Aldridge-ék. Egyébként is Leonard és Mills volt a fő mozgatórugó, kiegészítve Pau Gasollal (19 pont, 3/4 tripla, 10 pattanó, 2 blokk), végül a texasiak hozták a kötelezőt és sorozatban negyedik győzelmükkel hangoltak a Cavs, illetve a GSW elleni rangadóra.

Kuzminskas és Hernangomez használható. Az utóbbi meccseken egyre többször került előtérbe a két európai újonc a New Yorknál és Carmelo Anthony hiánya, valamint Kristaps Porzingis faultgondjai miatt most is elég nagy teher hárult rájuk – ez azonban a legjobbat hozta ki belőlük, Derrick Rose lendülete mellett ők ketten húzták a csapatot. Mindketten remek hatékonysággal dolgoztak és pontosan azt csinálták, ami a feladatuk, túlnyomórészt nekik köszönhető a Knicks erős harmadik negyede és felzárkózása, viszont körülöttük annyira gyenge volt a gárda, hogy ez végül csak ennyire volt elég. A New York így az utóbbi 12 meccséből tizedszer kapott ki, de örülhetnek a csapatnál annak, hogy Porzingis mellett van még két tehetséges európai újoncuk, akik bőven használhatók – igaz, Kuzminskas már 27 éves, csak tapasztalatlan NBA-szinten, nem fiatal.

A Spurs legjobb dobói: Leonard 29/12, Aldridge 19/3, Gasol 19/9
A Knicks legjobb dobói: Hernangomez 24, Rose 24, Kuzminskas 19/9

Portland Trail Blazers – Minnesota Timberwolves 112–100

Előre a rájátszásért. Jusuf Nurkic megszerzése óta ismét legit playoff-esélyes a Portland, az utóbbi tizenhárom meccsből tízet megnyert a gárda, jó formában van a Lillard-McCollum páros és ha nem is jó, de elfogadható a csapatvédekezés – egy meccs a hátrányuk a Denverhez képest és az utolsó tíz találkozójukból hetet otthon játszanak majd. Ezúttal nem adott esélyt ellenfelének Terry Stotts csapata, fokozatosan növelte az előnyét, az első negyed után hat, félidőben 14, három játékrészt követően pedig húsz pont volt közte – McCollum (32 pont, 11/13 mezőnyből, 4/5 tripla) brutális hatékonysággal dobott, de Lillard (21 pont, 8 gólpassz, 8/13 mezőnyből) és Nurkic (14 pont, 9 pattanó, 4 gólpassz) is villogott. Végül egyiküknek sem kellett még félórát sem pályán tölteni, tudtak pihenni, nagyon magabiztosan hozták a kötelezőt, ráadásul egészen elképesztő, 62.5 százalékos (!) mezőnymutatóval zártak – ma este jön az újabb kötelező, most a Lakershez látogatnak.

Romba dőlt a Minnesota. Előző este hosszabbításos vereséget szenvedett a Wolves a nyugati utolsó Lakers ellen, most pedig köze sem volt a Portland elleni meccshez – bár pár hete még playoff-esélyes volt a gárda, most zsinórban hat vereségnél jár, teljesen összeomlott a Thibodeau-legénység. Nem volt a játéknak olyan eleme, amelyben pariban lettek volna Wigginsék, ahogy a két csapat korábbi meccsén, most sem tudták megfogni McCollumot (akkor 43-at dobott) és további rossz hír számukra, hogy a következő bő tíz napban még kétszer találkoznak ezzel a Blazersszel – igaz, számukra már nincs tétje ennek a szezonnak.

A Trail Blazers legjobb dobói: McCollum 32/12, Lillard 21/9, Nurkic 14
A Timberwolves legjobb dobói: Wiggins 20, Dunn 17/3, Rubio 16/3, Towns 16

NBA, ALAPSZAKASZ
Los Angeles Clippers–
Utah Jazz 108–95
Cleveland Cavaliers–Washington Wizards 115–127
Dallas Mavericks–Toronto Raptors 86–94
San Antonio Spurs–New York Knicks 106–98
Portland Trail Blazers–Minnesota Timberwolves 112–100

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik