Nehezen nyertek a listavezetők, nyolcnál jár a Houston

GOBODICS TAMÁS, HEGEDŰS RÓBERT (KEZDŐ5.HU)GOBODICS TAMÁS, HEGEDŰS RÓBERT (KEZDŐ5.HU)
Vágólapra másolva!
2017.01.09. 09:06
null
James Harden remekelt, vezetésével a Rockets legyőzte a Raptorsot (Fotó: Reuters)
Hiába volt már húsz pont feletti előnyben a Cleveland Phoenixben, a hajrában LeBron James kosaraira volt szükség ahhoz, hogy nyerni tudjon a címvédő – a Warriors eközben szoros meccsen tudta legyűrni a Sacramentót. A Rockets sem győzött könnyen, de a 40 pontos tripla duplát szállító James Harden vezérletével felülmúlta a Torontót, a Washington megverte az Antetokounmpót nélkülöző Milwaukee-t, győzött a Philly, a Lakers és a Clippers is, a Memphis 79 ponton tartotta a Jazzt, a Portland–Detroiton pedig dupla hosszabbítás döntött.

 

Brooklyn Nets–Philadelphia 76ers 95–105

Tíz győzelemnél a Sixers. Szorosan alakult a meccs, de a negyedik negyedben egy 17–2-es futással eldöntötte a győztes kilétét a Philly, így idei tizedik sikerét aratta – tavaly összesen nyert ennyit a társaság és Ben Simmons még pályára sem lépett. A harmadik negyedben már az történt, amit a vendégek akartak, remekül védekeztek, elöl pedig az Embiid, Saric páros vezérletével termeltek, ami elégnek bizonyult a győzelemhez – az utóbbi négy találkozójukból hármat megnyertek, Joel Embiid szerint pedig a nyolc meccsre lévő keleti rájátszást kellene megcélozniuk...

Ennyi eladott labda nem fért bele. Pontosabban dobtak a hazaiak, 37 százalékkal tripláztak és amikor Embiid ült, Brook Lopez jól használta ki a lehetőségeket – azonban 22 alkalommal elveszítették a játékszert, ez pedig lenullázta a jobb támadójátékukat. Hiába dolgoztak ezúttal sokkal hatékonyabban védekezésben a megszokottnál, az eladott labdákból kaptak 22 pontot, a második félidőben pedig Kenny Atkinson szerint már közel sem játszottak megfelelő energiával. Trevor Booker bordasérülést szenvedett a harmadik negyedben és úgy tűnt, hogy nem térhet már vissza, de aztán a hajrában mégis ismét pályára lépett, nincs komolyabb gond.

A Nets legjobb dobói: Lopez 26/9, Hamilton 16/6, Bogdanovic 12/6
A 76ers legjobb dobói:
Embiid 20, Saric 18/9, Stauskas 15/9, Covington 15/3

Milwaukee Bucks–Washington Wizards 101–107

Antetokounmpo nélkül. A görög klasszis betegség miatt kihagyta ezt az összecsapást, a Bucks pedig nem is tudta így megnyerni, igaz, nem volt messze ettől a társaság. Az első félidőben 7/12 triplát süllyesztettek el Brogdonék, védekezésben is aktívak voltak (nyolc labdaszerzés az első negyedben), Jabari Parker igyekezett átvenni Antetokounmpo szerepét (28 pont, 8 pattanó, 7 gólpassz, 2 labdaszerzés) és a visszatérő Dellavedova is segített, ám a fordulás után nagyon sok hibát követtek el és végül alulmaradtak. Jason Kidd ezt magára vállalta, szerinte folyamatosan rosszul játszanak a harmadik negyedekben, ez pedig az ő hibája – persze hozzá kell tenni azt is, hogy a 18 pontos Beasley a tárgyalt játékrész végén kidőlt egy sérülés miatt és nem térhetett már vissza.

A második félidőben fordított a Wizards. Gyengén kezdték a meccset a fővárosiak, Scott Brooks szerint egyszerű emberi reflex miatt: megnyugodtak, amikor látták, hogy Antetokounmpo nem játszik. Össze is szedtek egy tíz pont körüli hátrányt, de a nagyszünetet követően feljebb kapcsoltak védekezésben, támadásban pedig Beal és Morris vezetésével haladtak – Wallt eléggé limitálta a Bucks, de most ez is belefért. A záró etapnak már ők mehettek neki előnnyel és ezt végig meg is tartották, Morris két kulcsfontosságú játékkal jelentkezett az utolsó percben, így a Washington ismét 50 százalékon és playoff-helyen áll.

A Bucks legjobb dobói: Parker 28/9, Brogdon 22/6, Beasley 18/3
A Wizards legjobb dobói:
Beal 26/6, Morris 20/3, Oubre Jr. 17/9

Los Angeles Clippers–Miami Heat 98–86

Zsinórban negyedszer. Nem adta magát könnyen a Miami, keményen védekeztek a vendégek, nehezen törte ezt fel a Clippers – Chris Paul azonban jelezte, hogy kérdés nélkül 100 százalékos állapotban van. Az irányító 19 pontját 7/12-es mezőnymutatóval szerezte, kiosztott 18 gólpasszt és csak egyetlen labdát adott el, folyamatosan megtalálta a réseket, a helyzeteket, szenzációsan igazgatta csapatát. Ebből főleg J. J. Redick élt meg, aki berámolt 25 pontot, a gárda pedig a második félidőben már kézben tartotta az összecsapást, húsz pont felett is járt a különbség. Hassan Whiteside és Erik Spoelstra is arról beszélt, hogy a Paul, Redick páros folyamatosan megoldotta a nehéz helyzetet és elsüllyesztette a nehéz dobásokat is, ezzel pedig nem tudtak mit kezdeni – a Clippers sorozatban negyedik győzelmét aratta.

Frusztrált Heat. Hátul komoly munkát végeztek a vendégek, de a Los Angeles szintén nagyon agresszíven védekezett, Jordanék repültek minden lepattanóért és nem engedtek teret a Heat-játékosoknak. Talán ez (és az, hogy a túloldalon sorra szórták be a nehéz dobásokat Paulék) okozta azt a frusztrációt a floridaiaknál, amely miatt Spoelstra és Dragic is technikait kapott és amely miatt Dion Waiterst flagrant-2-vel kiállították – hiába dolgoztak kőkeményen, a második negyedtől kezdve nem sok esélyük volt a győzelemre. A Miami ezzel a vereséggel lecsúszott a Philadelphia mögé és már csak a Brooklynt előzi meg ligaszinten.

A Clippers legjobb dobói: Redick 25/12, Paul 19/3, Speights 19/9
A Heat legjobb dobói:
Dragic 24/6, Whiteside 15, J. Johnson 12/6, T. Johnson 12/3

Toronto Raptors–Houston Rockets 122–129

A hajrában fordított a Houston. Védekezésben nem igazán találtak megoldást a vendégek, ugyan Lowryt limitálták, de DeRozan és Carroll is alaposan megszórta őket, így hiába parádézott James Harden (40 pont, 13/26 mezőnyből, 10 pattanó, 11 gólpassz), a Raptors vezetett a negyedik negyed elején. Ekkor azonban jött egy houstoni roham, egy 15–0-s futás, amikor Harden fent sem volt a pályán, ám a villogó Gordon, Ariza, valamint a 28 pontos, 12/13-at dobó Harrell vezérletével fordított a gárda és tíz pont körüli előnybe került – ezt innentől már beosztotta a D'Antoni-legénység és minden torontói próbálkozásra válaszolni tudott. Hardennél meg kell említeni a tíz eladott labdát is a tripla-dupla mellett, bár csapatszinten összesen 15-öt szórtak el, így ez most nem jelentett gondot.

Back-to-back bukás. Két nap alatt a második vereségét szenvedte el a Raptors, leszakadt a Cavstől és már csak egy meccsel előzi meg a Bostont – szerda hajnalban azonban éppen a Celticset fogadják Valanciunasék. A negyedik negyedre kicsit mintha elfáradtak volna ezúttal, eddig 19–0-ra álltak akkor, ha vezettek a záró etap elején, most azonban sorozatban kétszer is kikaptak ilyen helyzetből, hiába DeRozan (36 pont, 13/21 mezőnyből, 10/10 büntető) idei 18. 30 plusz pontos meccse és DeMarre Carroll 26 pontos, hat triplás karriercsúcsa. Egy párperces rövidzárlat elég volt ahhoz, hogy a Houston behúzza a mérkőzést, így az 53.8 százalékos mezőnymutató, a 44 szézalékos triplázás és a 90 százalékos büntetőzés is kevésnek bizonyult a sikerhez.

A Raptors legjobb dobói: DeRozan 36, Carroll 26/18, Lowry 12/3
A Rockets legjobb dobói:
Harden 40/12, Harrell 28, Gordon 19/3

Memphis Grizzlies–Utah Jazz 88–79

Csak amire számíthattunk. Szenzációs, fizikális védekezés, rengeteg ütközés, lassú tempó jellemezte az összecsapást, ahogy arra két elit védelemmel rendelkező csapat találkozóján lehetett is számítani. Az első félidőben kicsit meglépett a Memphis, majd a fordulás után ugyan felzárkózott a Jazz, de a harmadik negyed végére 12 pontos előnyt építettek ki a hazaiak, köszönhetően Daniels és Carter öt másodperc különbséggel berámolt tripláinak - a záró etapban aztán egy 9–0-s rohammal végleg eldőlt a mérkőzés. A vendégek még egy rohamot indítottak, de csak közelíteni tudtak, egyenlíteni nem, így a két együttes helyet cserélt a tabellán.

Eladott labdák. Mindkét csapat gyengén dobott, egyénileg senkit sem lehet igazán kiemelni, az ilyen kevéspontos meccseken viszont óriási jelentősége van az eladott labdák számának - ebben most a Jazz bukott el. A vendégek már a nagyszünetig 12-szer veszítették el a játékszert, végül 18-cal zártak, amelyekből 26 pontot szerzett a Grizzlies – a hajrában már hiába figyeltek erre Haywardék, a meglévő tetemes hátrányt nem tudták ledolgozni. Az utóbbi négy mérkőzésükből hármat elveszítettek, hiába tért vissza George Hill, az eredményeken ez egyelőre nem látszik.

A Grizzlies legjobb dobói: Conley 19/3, Gasol 17, Randolph 13
A Jazz legjobb dobói:
Hayward 22/9, Hill 15/6, Lyles 11/9

Phoenix Suns–Cleveland Cavaliers 116–120

Kis híján elrontotta a Cavs. Az első negyedben alaposan megszórta ellenfelét a címvédő és még a nagyszünet előtt húsz pont feletti előnyt épített ki, tükörsima vendéggyőzelemnek tűnt a mérkőzés. A fordulás után azonban eléggé leültek Love-ék, a Bledsoe, Booker páros pedig ezt kihasználva visszahozta a meccsbe a Sunst, sőt, még a harmadik negyed végén ki is egyenlített a hazai alakulat – a záró etapban aztán James (12 pont ebben a negyedben) vezérletével ismét meglógott a Cleveland és végül lehozta a találkozót. A kiscsatár egymás után két kulcsfontosságú triplát süllyesztett el, majd egy duplát is hozzátett az utolsó percben, erre pedig már nem érkezett válasz, így ha a vártnál nehezebben is, de hozta a kötelezőt a bajnok.

Javulóban a Suns? Két győzelem után most is visszajött komoly hátrányból és a negyedik negyedben egyenrangú ellenfél volt a Phoenix, sőt, a második félidőben többé-kevésbé a védekezés is rendben volt - erre a három meccsre talán lehet építeni náluk. A veteránok háttérbe szorítása (Dudley nem játszott, Knight és Barbosa alig) és a fiatalok erőltetése kifizetődő lehet hosszabb távon, ezúttal parádézott elöl a Bledsoe, Booker duó (59 pont, 12 gólpassz), csapatszinten 50 százalék felett tüzeltek, de az utolsó lépést nem tudták megtenni - háromszor voltak egy pontnyira a záró tizenkét perc során. Érdekesség, hogy keleti csapatok ellen 8–5-re, nyugatiak ellen 4–21-re állnak, összességében négy mérkőzésre vannak a rájátszástól.

A Suns legjobb dobói: Bledsoe 31/12, Booker 28/6, Warren 15/3
A Cavaliers legjobb dobói:
James 28/6, Irving 27/12, Love 25/9

Sacramento Kings–Golden State Warriors 106–117

Megizzadt érte a Warriors. A Memphis elleni blama után most sem játszott jól a ligaelső, két és fél negyeden keresztül hátrányban volt Steve Kerr csapata. A fordulás után azonban összekapta magát a társaság, a 30 pontos, 6 gólpasszos Steph Curry vezérletével 39–22-re nyerték a harmadik játékrészt, átvették a vezetést, védekezésben eltüntették Cousinst és innentől már megőrizték az előnyt. Összességében csak 10/29 triplát süllyesztettek el, megint eladtak 17 labdát, de az említett Curry mellett Durant (28 pont, 9/15 mezőnyből, 7 pattanó, 6 gólpassz, 4 blokk) is villogott, a klasszisok pedig eldöntötték a derbit, ezzel továbbra is vezeti a ligát a Warriors.

Nem játszott jól a Kings sem. Cousins és Gay is főleg az első negyedben villogott, utóbbi 15 pontot szerzett ebben a játékrészben, később viszont eléggé eltűnt – a fordulás és a GSW rohama után nem volt senki, aki összefogta volna a hazai csapatot. Ugyan hatan is eljutottak legalább 14 pontig és összességében elég hatékonyak voltak, ahhoz nem volt meg a kellő átütőerő, hogy visszaszerezzék az elveszített momentumot és fordítsanak, a záró etapban végig tíz pont körüli hátrányban hajtották maguk előtt a Golden State-et. Ezzel zsinórban harmadszor is kikaptak és nem tudták kihasználni a Portland vereségét, szerda hajnalban a Pistonst fogadják.

A Kings legjobb dobói: Gay 23/6, Cousins 17/3, Tolliver 16/9
A Warriors legjobb dobói:
Curry 30/15, Durant 28/6, Thompson 18/3

Portland Trail Blazers–Detroit Pistons 124–125 – kétszeri hosszabbítás után

Sok munka semmiért. Egy hóvihar miatt egy nappal később játszották a mérkőzést a tervezettnél, és egészen a harmadik negyed végéig úgy tűnt, hogy a sok lábon álló Portland egy kicsit jobb lesz. A fáradságos munkát azonban pár perc alatt semmissé tette a Detroit, 7 pontos hátrányból négy egységnyi előnyt kovácsoltak, és a végén a Crabbe, McCollum duó dobásaira volt szükség, hogy egyáltalán hosszabbításra tudjanak menteni. A két hátvéd volt egyébként a vezér, McCollum 50 százalék felett célzott, Crabbe 12/15-öt szórt mezőnyből (5/5 tripla), ezzel igyekeztek ellensúlyozni Lillard gyenge napját (20 pont, 5 gólpassz, 5 eladott labda). Ki kell még emelni a center létére irányítót alakító Plumlee-t (8 pont, 10 pattanó, 12 gólpassz, 3 blokk), valamint a mezőnyből 7/10-et teljesítő Aminut – ez sem volt azonban elég a győzelemhez. Az első hosszabbítás végén McCollum hármasa után Reggie Jackson még kihagyta a meccsnyerőt, de a második ráadás végén már nem volt visszaút, pedig kaptak segítséget a Pistonstól is – a vereség azt jelenti, hogy nem tudnak elszakadni a nyugati alsóháztól.

Valahogy kibrusztolta a Pistons. Reggie Jackson igyekezett a sereg élére állni, de mellette a kezdőben csak Drummond (28 pont, 14 lepattanó, 4 szerzett labda) és Caldwell-Pope (26 pont, 4 szerzett labda) volt jó, ráadásul Jackson 47 perc alatt osztott ki 3 gólpasszt, nem nagyon működött a csapatjáték. Szerencséjükre a kispadról jól szállt be Tobias Harris és Ish Smith, és a negyedik negyedben majdnem ki is tudták használni az ellenfél megingását. Aztán az első hosszabbítás végén Jackson hibázott, a második végén pedig 124–122-es hátrányban sikerült összehozniuk egy visszajátszást. Ezen az estén viszont a Portland sem állt a helyzet magaslatán, nagyon elbénázták a potenciális győztes támadást, így Caldwell-Pope clutch triplája döntött – hozzá kell tenni, hogy McCollumnak még a legeslegvégén volt egy kísérlete, ha az bemegy, egy szót sem szólhatnak a vendégek...

A Trail Blazers legjobb dobói: McCollum 35/9, Crabbe 30/15, Lillard 20/9.
A Pistons legjobb dobói:
Jackson 31/6, Drummond 28, Caldwell-Pope 26/12.

Los Angeles Lakers–Orlando Magic 111–95

A Lakers megindult? Ezúttal nem a veterán hátvédek (Young, Williams) dobásaiban bízott a Los Angeles, hanem a fiatal magjában, és ők meg is hálálták a bizalmat: Randle (19 pont, 9 pattanó, 5 gólpassz) és Russell (17 pont, 7/10 mezőnyből, 8 pattanó, 7 gólpassz, 3 szerzett labda) sokoldalú játéka mellett a padról jövő Ingram is 17 egységet tett a közösbe. Meg kell említeni a 7/7-es mezőnymutatóval záró Mozgovot, ugyanakkor ami kifejezetten biztató a hazaiaknak: nem a támadójátékkal, hanem a védekezéssel nyerték meg a meccset. 18 eladott labdába hajszolták bele az Orlandót, és a második félidő elején több, mint 7 percig nem engedélyeztek nekik mezőnygólt, végül 9 egységen tartották ellenfelüket a harmadik negyedben. Zsinórban másodszor nyertek, és úgy tűnik, kezdenek visszatalálni idény eleji formájukhoz, amivel simán playoff-helyen álltak. Most még nincsenek ott, de nincsenek is messze tőle.

Az Orlando megállt? Zsinórban harmadszor kapott ki a Magic, és ezzel a három vereséggel alaposan vissza is esett a keleti playoffért zajló közelharcban. Elfrid Payton ezúttal már nem villogott kezdőként, a cseresorból beszálló Augustin (8 gólpassz) igyekezett valami életet lehelni a támadójátékukba, mérsékelt sikerrel. Az első félidőben még jól tartották magukat a Fournier, Ibaka és Vucsevics pontjaira építő vendégek, de a harmadik negyed elején a Lakers úgy rendezte le őket, mint a nagycsapatok a kiscsapatokat – pedig Waltonék is messze vannak még a „nagycsapattól”. Frank Vogel továbbra sem találja azt a kezdőcsapatot és rotációt, amivel stabilan tudnának teljesíteni (nincs egyébként könnyű dolga, tegyük hozzá). Aaron Gordon ma egy 0/5-öt gurított, a sok gólpassz mellett Augustin 1/6-ot, a triplaspecialista Meeks pedig 1/5-öt, így hiába próbált variálni az edző, borzasztó formában vannak a dobóik – hogy a 111 pontot benyelő védekezésről most ne is beszéljünk...

A Lakers legjobb dobói: Randle 19/3, Russell, Ingram 17/6-17/6
A Magic legjobb dobói:
Fournier 19/6, Ibaka, Vucsevics 19/3-19/3

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik