NBA-történelmet írt a Houston, dudaszóra nyert a Jazz

Vágólapra másolva!
2016.12.17. 09:27
null
James Harden vezérletével zsinórban kilencedszer nyert a hárompontosdobásban verhetetlen Houston
A Pelicans sem tudta megszorítani a Houstont, James Hardenék három ligarekordot is megdöntöttek és sorozatban kilencedik győzelmüket aratták az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában. Némi meglepetésre győzni tudott Memphisben a Sacramento, az Atlanta Torontóban nyert dobópárbajt, megszakította negatív sorozatát a Lakers, a Clippers pedig Jordan támadópattanójával nyomta le a Miamit. Győzött a Boston, a Washington, az Orlando és a Jazz, Chicagóban viszont súlyos gondok vannak.

 

Washington Wizards–Detroit Pistons 122–108

Működött a jól bevált duó. A második negyedben ütemet váltott a Wizards és egy 21-8-as etappal (mely öt triplát tartalmazott) nagyon hamar ellépett a vendégektől. A jó széria kialakításában élen járt Wall (8/14 mezőnyből, 4/4 tripla, 11 gólpassz) és Beal (10/16), de a társak sem maradtak el mögöttük sokkal – olyan lendületet vett a vendéglátó a második játékrészben, hogy onnan már momentuma sem lehetett a Pistons-nak. A fővárosiak egészen parádés támadójátékkal (csupán 5 eladott labda), szezonbeli legponterősebb találkozójukat hozták le és utolsó öt mérkőzésükből négyet megnyertek.

A Nemzeti Sport Online szakmai 
együttműködő partnere a kezdo5.hu.
A Nemzeti Sport Online szakmai együttműködő partnere a kezdo5.hu.

Hol maradt a védekezés? A liga eddigi második legjobb védelme (96,6 pont/meccs) totális csődöt mondott ezen az estén. Elég beszédesek a számok, hiszen mindössze 5 eladott labdát tudtak kicsikarni Jacksonék és egészen hihetetlen, 57%-os mezőny-, és 48%-os triplamutatót engedélyeztek a hazaiaknak. Így hiába dobott vendégként teljesen elfogadhatóan a Detroit, a találkozónak akadt olyan szakasza, ahol már 24 ponttal ment az ellen. Morris 1/8-as estéjét Leuer (8/12, 5 lepattanó, 7 gólpassz) feledtette a padról, de a végére csak kozmetikázott a Pistons, mely győzelemre vereség sormintáját nyolc meccs óta tartja.

A Wizards legjobb dobói: Wall 29/12, Beal 25/6, Porter Jr. 15/9
A Pistons legjobb dobói: Caldwell-Pope 24/12, Leuer 17/3, Jackson 14/6, Harris 14/3

Orlando Magic–Brooklyn Nets 118–111

A francia megoldás. Kevés energiát fordított a védekezésre a hazai együttes, de nagyobb bajként hatott náluk, hogy a támadó oldalon eléggé hadilábon álltak a dobásokkal, egyedül Ibaka (8/13, 10 lepattanó, 5 blokk) tudott 50% feletti mezőnymutatóval zárni a komplett csapatból. A kimaradó lehetőségeket viszont a Nets által kínált büntetőkkel foltozta be a Magic, 42-szer állhattak játékosai a büntetővonalra, 33 alkalommal sikeresen próbálkoztak. Ebből Fournier csak az utolsó 2 és fél percben 8/8-at vállalt magára, amivel a lehető legjobbkor lendítette előre és ezzel győzelembe együttesét.

Tart az idegenbeli vesszőfutás. Nem igazán szerencsés a Nets csillagzata, ugyanis ma éjjel hiába fordultak döntetlen állással az utolsó három percre, onnan már fikarcnyi győzelmi esélyük sem volt Lopezéknek. A padról Scola (12 perc, 3/3 tripla, 11 pont) és Lin (20 perc, 7/13 mezőny) nagyon hasznosan szállt be, viszont messze ellenfele előtt járt a Brooklyn eladott labdákban (17) és személyi hibákban (32). Nyerhető meccset bukott a Nets, melynek edzője sem bírta cérnával a találkozót, a harmadik negyedben technikaival jutalmazták reklamálását a játékvezetők.

A Magic legjobb dobói: Fournier 21/9, Vucsevics 21, Ibaka 18/3, Augustin 17/6
A Nets legjobb dobói: Lopez 22, Lin 17/3, Bogdanovic 15/3

Boston Celtics–Charlotte Hornets 96–88

A második félidő a Bostoné volt. Az első két negyedben még jól játszott a Kemba Walkert nélkülöző vendégcsapat, félidőben vezetett is kilenc ponttal, de a fordulást követően sebességet váltott a visszatérő Isaiah Thomas: az elmúlt meccseket kihagyó irányító 26 pontjából 16 született ekkor, a Celtics pedig fordítani tudott. Védekezésben nagyon agresszíven és jól dolgozott Brad Stevens csapata, elöl pedig a tarthatatlan Thomas mellé fellépett Al Horford (18 pont, 8 pattanó, 5 gólpassz, 5 blokk) is, így 17 pontot vertek ellenfelükre az utolsó 24 percben – nem sziporkázva, de hozta a nagyon fontos győzelmet a hazai alakulat.

Nagyon hiányzott Walker. Személyes okok miatt nem volt ott a csapattal az irányító, nélküle pedig éppen a rendszer motorja tűnt el – a helyén játszó Sessions csak 5/16-ot dobott mezőnyből és főleg a második félidőben hiányzott egy vezér. Batum egymaga kevésnek bizonyult és a gárda végül mindössze 32,7%-kal célzott, amit a remek lepattanózás sem tudott ellensúlyozni – ráadásul a fordulás után kaptak 55 pontot, védekezésben is akadtak gondok. Zsinórban már negyedik vereségüket szenvedték el Belinelliék és 14-13-ról folytatják.

A Celtics legjobb dobói: Thomas 26/6, Horford 18, Bradley 12/6, Crowder 12/6
A Hornets legjobb dobói: Batum 22/6, Sessions 13/3, Williams 12/6

Toronto Raptors–Atlanta Hawks 121–125

Ez már impresszív volt. Ugyan a Toronto támadójátékát nem tudta lelassítani, elöl még egy fokkal jobban kosárlabdázott az Atlanta és végig vezetve aratott bravúrgyőzelmet. Amellett, hogy parádésan működött a Schröder-Howard duó, a kispad is nagyon sokat tett hozzá, kezdve mindjárt a hat triplát berámoló Kyle Korverrel – a második negyedben tíz pont felett járt a vendégek előnye és a fordulás után is csak közelíteni tudott a Raptors. A hajrában azonban remekül büntetőzött a Hawks, így sikerült előre menekülniük Millsapéknek és behúzták a meccset – az 53,5%-os mezőnymutató mellett ki kell emelni a 44-28-ra megnyert lepattanózást is. Kelet második legjobb csapatát mindig nagy fegyvertény legyőzni, főleg idegenben és bár a védekezés nem volt az igazi, erre a sikerre már lehet alapozni a kiutat kereső Atlantánál.

Most már védekezni is kellene. Az utóbbi időszakban gyakorlatilag mindenkit (11 meccsből 10 győzelem) túldobott a Toronto, a ligaelső támadójátékra senkinek nem volt ellenszere – azonban a védekezés egyre inkább háttérbe szorult a gárdánál. A gond most sem elöl volt, parádézott DeRozan (34 pont, 15/26 mezőnyből) és Lowry (6/8 tripla), a többiek is hozzátették a magukét, csak éppen hátul komoly rések tátongtak a pajzson: Howard lubickolt a festékben (27 pont, 10/13 mezőnyből, 15 pattanó), de Schröder betöréseit (24 pont, 8/12, 6 gólpassz) sem tudták levédekezni. A nagyszünetig bekapott 69 pontra nehéz volt válaszolni és bár mindent megtettek a hazaiak, a Hawks nem hibázott, így sorozatban négy győzelem után buktak el Carrollék.

A Raptors legjobb dobói: DeRozan 34, Lowry 27/18, Joseph 17/3
A Hawks legjobb dobói: Howard 27, Schröder 24/6, Korver 19/18

Chicago Bulls–Milwaukee Bucks 69–95

Izgalommentes. Egy nappal azután, hogy otthon legyőzte a Chicagót, ott folytatta a Bucks, ahol abbahagyta: 34-15-re nyerte az első negyedet és maximálisan érvényesítette akaratát. Innentől nem nagyon volt kérdés, a vendégek sokkal gyorsabbak, energikusabbak voltak és könnyedén őrizték, sőt, növelték az egyébként is tetemes előnyt – végül csak Antetokunmpo (22 pont, 7 pattanó, 11 gólpassz, 3 labdaszerzés) játszott harminc perc felett. A játék minden elemében nagy volt a különbség, védekezésben teljesen megfojtották Butleréket – a Bulls oda-vissza legyőzése után ugyanilyen párharcot vív a Milwaukee a Clevelanddel is.

Van gond. A tegnapi idegenbeli vereség még hagyján, ez a mostani előadás viszont nem intézhető el egy kézlegyintéssel Chicagóban. Az első perctől esélytelenek voltak, egy pillanatig sem találtak megoldást, enervált, lassú játékot mutattak be a hazaiak, ezt pedig a közönség sem díjazta – a 30,2%-os mezőnymutató és 69 pont jól jelzi, hogy mennyire maguk alatt teljesítettek. Az együttes az utóbbi nyolc találkozóját 2-6-ra hozta és éppen a Milwaukee előzte meg őket ezen az estén – már csak 50% a mérlegük, mindenképpen változtatni kell.

A Bulls legjobb dobói: Wade 12/3, Portis 10/6, Gibson 8, Lopez 8
A Bucks legjobb dobói: Antetokunmpo 22/6, Monroe 14, Teletovics 13/9

Memphis Grizzlies–Sacramento Kings 92–96

Elégtétel. Dave Joerger most először tért vissza Memphisbe azóta, hogy tavasszal kirúgták a Grizzlies éléről és volt csapata ellen fordította saját fegyverét: az agresszív, fizikális védekezést. A Kings-játékosok végig tapadtak a hazaiakra és nagyon megnehezítették a dolgukat, igaz, Allenék üres helyzeteket is mellédobtak ezen az estén – egy fokkal végig hatékonyabban dolgoztak a vendégek. Három és fél negyeden keresztül az is történt a pályán, amit Joerger elképzelt, aztán a hajrában még felszívta magát a Memphis, de az utolsó dobás kimaradt, így komoly bravúrgyőzelmet aratott a Rudy Gay-t nélkülöző Sacramento. Ehhez 40% alatti mezőnymutató is elég volt, erre a védekezésre pedig mindenképpen építhet a továbbiakban a gárda – Dallasban zárja idegenbeli túráját, majd otthon folytatja az alapszakaszt.

Mike Conley visszatért. Kilenc mérkőzés után ismét játszhatott az irányító, de egyelőre nem igazán találta a ritmust, hét dobásból nyolc pontot szerzett és ő rontotta el a végén egyenlítőnek szánt triplát is. Nem csak rajta múlt azonban a Grizzlies veresége, ma Marc Gasol is megszenvedett, a kinti dobások egyáltalán nem ültek és húsz pontot kaptak leindításból, egy ilyen szoros meccsen nem lehet ennyi könnyű kosarat engedni. Hiába próbált cserélni, időt kérni, szerkezetet váltani Fizdale, most semmi sem működött, ráadásul a kissé meglepő vereség után egy újabb fizikális csatára készülhet a gárda, hiszen a Jazzt fogadja.

A Grizzlies legjobb dobói: Gasol 20, Allen 16, Daniels 13/12
A Kings legjobb dobói: Cousins 22, Temple 17/9, Koufos 16

Houston Rockets–New Orleans Pelicans 122–100

Dőlnek a rekordok. Újabb parádés estét produkált a houstoni támadójáték, a texasiak 61 (!) hárompontossal kísérleteztek és 24-et a helyére is küldtek, mindkettő NBA-rekord – előbbivel saját, utóbbival szintén saját (az Orlandóval holtversenyben birtokolt) csúcsukat adták át a múltnak. Már félidőben 14/31-nél jártak kintről (a 31 félidei kísérlet szintén rekord), de a gyakorlatilag megnyert találkozó nagy kedvvel hajigáltak a folytatásban is. James Harden brillírozott (29 pont, 7/15 mezőnyből, 11 lepattanó, 13 gólpassz), ezzel 15. tripla-dupláját jegyezte és ezen a téren megelőzte Hakeem Olajuwont (így már ő áll az élen a franchise-örökranglistáján), de Eric Gordon (29 pont, 7/12 tripla) is dobófesztivált rendezett volt csapata ellen. A Rocketsre már egy ideje nem érkezik válasz, a gárda sorozatban kilencedik győzelmét aratta, most back-to-backre utazik Minnesotába.

Csak asszisztált a Pelicans. Hamar kiderült, hogy ezen az estén nem osztottak lapot a vendégeknek, képtelenek voltak tartani a lépést a gálázó Houstonnal – félidőig kaptak 72 pontot és már több, mint húsz volt közte a hazaiak javára. Nem is erőltették meg magukat, egyébként is back-to-backet vívtak, Solomon Hill New Orleansban maradt gyermeke születése miatt, Tyreke Evanst be sem vetették és végül Anthony Davis is pihenőt kapott 23 percnyi játék után. Hétfő hajnalban San Antonióban újra megpróbálkoznak egy bravúrgyőzelemmel...

A Rockets legjobb dobói: Harden 29/18, Gordon 29/21, Ariza 20/15
A Pelicans legjobb dobói: Davis 19, Jones 16, Holiday 11/3, Hield 11/9

Philadelphia 76ers–Los Angeles Lakers 89–100

Megszakadt a széria. Komoly vereségsorozatot sikerült lezárnia a Lakersnek ezen az estén és talán áttört egy gátat az együttes – ez különösen fontos, hiszen éppen egy 12 nap alatt teljesítendő hétmeccses túrán vannak és legközelebb a Clevelandhez utaznak. Az első negyedben a 25 pontos Julius Randle vezetésével kiharcoltak egy masszív előnyt, amit az ezúttal jól működő védekezésnek köszönhetően meg is őriztek, sőt, a harmadik játékrész elején húsz egység fölé növeltek – itt eldőlt a találkozó, a végén már csak kozmetikázni tudott a Sixers. Ugyan elöl még mindig akadozott a gépezet, a 11 szerzett labda sokat segített, hiszen 27 pontot dobtak leindításból, ez pedig elégnek bizonyult a sikerhez – Nick Young szerint nagy megkönnyebbülés újra nyerni.

Kezdődnek a gondok. Ezúttal is egyszerre kezdett Okafor és Embiid, de a két klasszikus center egyszerűen nem működik együtt – amikor így voltak fent, rendre elhúzott a Lakers. Embiid most egyébként sem játszott igazán jól, de az látszik, hogy ez a szerkezet nem vezethet sok eredményre, miközben Nerlens Noel összesen nyolc percet játszott és emiatt fel is emelte a szavát – szerinte ő túl jó ahhoz, hogy ennyit padozzon. A három center már most is sok, ráadásul Saric lendülete is kicsit megtört, a „vezérbikának" szánt Simmons pedig még nem is játszik – lesznek még itt bajok...

A 76ers legjobb dobói: Emiid 15/6, Okafor 14, Covington 14
A Lakers legjobb dobói: Randle 25, Williams 18/3, Russell 15/9, Young 15/6

Miami Heat–Los Angeles Clippers 98–102

Jordan döntötte el. A Clippers centeréről Hassan Whiteside nyilatkozta azt a meccs előtt, hogy nem csinál mást, csak behúzza Chris Paul labdáit, de most éppen DAJ volt az, aki utoljára nevetett. Az első félidőben simán, 16 ponttal vezetett a vendégcsapat, de fokozatosan elfogyott az erő a támadójátékból és felzárkózott a Heat – egy 2+1-es játék és egy labdaszerzés után egészen 99-98-ig közelített. A floridaiak alacsony szerkezettel várták, hogy Chris Paul bedobja a büntetőit, Whiteside pályán sem volt, de Paul elrontotta a másodikat és az érkező Jordan (12 pont, 19 lepattanó) leszedte a támadót, majd visszarakta azt a gyűrűbe – ezzel egy labdán kívül került és megnyerte a meccset a Clippers. Doc Rivers csapata a fordulást követően nem játszott jól, de így is sorozatban negyedszer nyert és hétfő hajnalban Washingtonban meccsel – érdekesség, hogy ezután január 23-áig nem játszanak Keleten Griffinék.

A félig teli pohár. Goran Dragic szerint ezt a meccset az első félidőben veszítették el, amikor gyengén védekeztek, nem találtak megoldást a Clippers játékára, sokat hibáztak és komoly hátrányt halmoztak fel – igaza lehet, a fordulás utáni játék viszont elég biztatóra sikerült. Erik Spoelstra is azt emelte ki, hogy remekül kosárlabdáztak a második félidőben egy bajnokesélyes csapat ellen, Justise Winslow nagyszerűen szállt be a padról, óriásit védekeztek és kis híján nyertek, de 48 percig kell ezt csinálniuk, ha jó csapattá akarnak válni. Jelenleg 9-18-cal állnak és hétfő hajnalban a Bostont fogadják, de nehezíti a dolgukat, hogy a harmadik negyedben megsérült Wayne Ellington.

A Heat legjobb dobói: Dragic 21, Winslow 15/3, Ellington 13/3
A Clippers legjobb dobói: Griffin 20, Paul 17/3, Redick 17/6

Utah Jazz–Dallas Mavericks 103–100

Hood, a nyerőember. Nem brillírozott, de egy fokkal végig jobb volt ellenfelénél a Hillt és Favorst nélkülöző Jazz, bő négy perccel a vége előtt is vezetett még kilenc ponttal - ám ekkor lefagyott a gárda és bedeszkázták számára a gyűrűt. A Mavs ezt kihasználta és az utolsó percben Harrison Barnes kiegyenlített, majd Hayward rontott dobása után meg is nyerhette volna a meccset - Williams hármasa azonban kimaradt. Hat másodperccel az órán Rodney Hood leszedte a lepattanót, némi hezitálás után felrohant, majd futtából, emberrel az arcában elsüllyesztette a győztes triplát - még nyolc tized maradt, de ezzel véget ért a találkozó. Ugyan az utolsó negyedben csak tizenhárom pontot szerzett, így is 56,9%-kal dobott mezőnyből a hazai alakulat, igaz, meglehetősen lassan játszottak Gobert-ék. Összességében megmenekültek és hozták a kötelezőt, így 17-10-ről folytathatják.

Elrontotta a Mavs. Végig partiban voltak a vendégek és bár a harmadik negyedben kissé leszakadtak, a Jazz hibáit kihasználva vissza tudtak kapaszkodni. Az utolsó fél percben már ők voltak felül, de egy kissé elkapkodott dobást vállalt Deron Williams, ezzel lehetőséget adott a hazaiaknak (holott nem lett volna muszáj), akik ezt meg is büntették - egy rossz döntéssel kukába dobták a felzárkózást. Összességében elöl és hátul sem voltak rosszak, a kispad is hozzátette a magáét, ez egy nyerhető meccs volt - így viszont 6-20-ra romlott a mérlegük.

A Jazz legjobb dobói: Gobert 16, Hood 15/6, Hayward 13/9, Lyles 13/3
A Mavericks legjobb dobói: Barnes 21/3, Williams 18/3, Matthews 13/9, Curry 13/9

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik