HIRDETÉS
Nemzetisport.hu 2011.09.09 15:06 Frissítve: 2015.03.18 02:48

Megköszönték Mészáros Lajos és Székely Norbert munkáját

A Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének (MKOSZ) elnöksége, miután meghallgatta a szakmai bizottság véleményét, megköszönte a Mészáros Lajos, illetve Székely Norbert vezette stábok munkáját. A férfi és a női válogatott irányítására nemzetközi pályázatot írnak ki.

 

Megköszönték Székely Norbert munkáját a válogatottnál (Fotó: Tumbász Hédi)

Mint korábban beszámoltunk róla, a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének (MKOSZ) szakmai bizottsága elfogadta az Európa-bajnoki pótselejtezők során elbukó férfi és női válogatott kapitányainak jelentését.

 AZ ELNÖK ELNÉZÉST KÉRT

A néhány nappal korábban kiszivárgott belső információk és az azóta megjelent cikkek kapcsán a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének elnöksége és a magyar kosárlabda sportág nevében szeretnék elnézést kérni a magyar sportújságíróktól, az ügyben érdekelt médiumoktól és a közvéleménytől.
Az eset nem megengedhető helyzetet teremtett a magyar kosárlabda megújítási folyamatában, és bízunk benne, hogy ilyen többször nem fordul majd elő.
Szeretnénk és bízunk benne, hogy a tudósítások a jövőben a magyar csapatok sikereiről szólhatnak majd.

Szalay Ferenc (az MKOSZ elnöke)

 

A sportvezető levelét az generálta, hogy Székely Norbert a szakmai beszámolójában arra is hivatkozott: a média – a szakember nevesített is, Nemzeti Blikket említve – kiemelten foglalkozott a csapattal, amelyre így a közvélemény figyelme fokozottan is ráirányult. 

Az MKOSZ hétfői tájékoztatása szerint a grémium ugyanakkor számos szakmai jellegű kérdést intézett a férfiaknál szakmai igazgatóként dolgozó Mészáros Lajoshoz, illetve Székely Norbert női kapitányhoz.

A két jelentést, illetve azok bizottsági véleményezését pénteken tárta a szövetség elnöksége elé Sterbenz Tamás főtitkár. Ezek után az elnökség úgy határozott, hogy megköszöni a szakemberek munkáját és nemzetközi pályázatot ír ki stábok részére, amelyre egyaránt várják a hazai és a külföldi jelentkezőket. Az idő (sajnos) nem sürget, de szeretnék még ebben az évben megtalálni az új kapitányokat.

A pályázat előkészítésével az elnökség Sterbenz Tamás főtitkárt bízta meg. A jelenlegi női szakvezetővel és a férfiak szakmai igazgatójával a továbbiakról a következő időszakban egyeztetnek a szövetség illetékesei, az azonban valószínűnek tűnik, hogy Mészáros marad a szövetség kötelékében. 

Székely Norbertet 2009 őszén nevezték ki a női válogatott szövetségi kapitányává, és a megbízatása három évre szólt, azaz eredetileg 2012 novemberében járt volna le. A Sopron csapatával négyszer magyar bajnokságot nyerő szakember a válogatott élén építő munkát végzett, de a németek elleni júniusi Európa-bajnoki pótselejtezőben kettős vereséggel alulmaradt a csapat, s ezzel elúszott a kontinensviadalra való kijutás. Bár ezt sokan kudarcként élték meg, mások amondóak, a fiatal magyar válogatott Székely keze alatt egyre erősebbé vált, és kialakult egy reménykeltő mag. A németek elleni párharc után azonban maradtak kérdőjelek, és a szövetség most úgy döntött, nem Székellyel képzeli el a jövőt.

Mészáros Lajos 2008-ban lett a válogatott szakmai igazgatója, míg a Dzunics, Sabáli kettős 2009-ben csatlakozott a nemzeti csapat stábjához. A férfiakkal kapcsolatban még inkább reális elvárás volt idén, hogy kivívja az Európa-bajnokságon való részvételt (már a honosított Trotter segítségével), de végül a nők után augusztusban a férfiak is elbuktak. 

2019.02.17 23:23:41

Kosárlabda BOBORY BALÁZS

NS-VÉLEMÉNY.Egy ilyen győzelem még inkább összekovácsol egy társaságot.

2019.02.11 21:55:33

Kosárlabda S. TÓTH JÁNOS

ALAPVONAL. A (női) kosárlabda elsődlegesen iskolai sport, minőségi egyetemi kosárlabdázás híján azonban kimarad az a lépcsőfok, amely az átmenetet jelentené az utánpótlásból a profik közé tartóknak.

2019.01.24 00:33:51

Kosárlabda BOBORY BALÁZS

ALAPVONAL. A klubok vagy éppen a játékosok az ilyen esetekben nem mérik fel, hogy a bezárkózással nem építenek és óvnak, hanem rombolnak: tekintélyt, nimbuszt, presztízst, szavahihetőséget.

2019.01.22 23:34:24

Kosárlabda THURY GÁBOR

ALAPVONAL. A legmenőbbek, LeBron James, James Harden, Russell Westbrook vagy Stephen Curry karrierje itthonról is nyomon követhető, de próbálta volna meg valaki fél évszázaddal ezelőtt Magyarországról figyelemmel kísérni a naprakész statisztikákat.

2019.01.15 23:50:09

Kosárlabda BOBORY BALÁZS

NS-VÉLEMÉNY. Helló, Európa, megint itt vagyunk!