Kosárlabda: történelmi dupla helyett példátlan tarolás

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.04.10. 11:47
null
Geno Auriemma, a sikeredző és a győztes connecticuti hölgykoszorú (Fotó: ncaa.com)
A Louisville férficsapatának egy nappal korábban sikerült, a lányoknak magyar idő szerint szerda hajnalban nem: a Cardinals 93–60-ra kikapott a Connecticut Huskiestól az amerikai egyetemi kosárlabda-bajnokság (NCAA Basketball) női döntőjében. A női fináléban még sohasem született ilyen nagy különbségű győzelem.

 

A győzelem egyik kovácsa a 23 pontig jutó Breanna Stewart volt, aki hét pontot dobott ama 19–0-s connecticuti roham során, amellyel a Huskies nemcsak fordított, hanem tetemes előnyt is szerzett az első félidőben. A Huskies 35 győzelemmel és négy vereséggel masírozott a bajnoki címig.

Breanna Stewart (Fotó: ncaa.com)
Breanna Stewart (Fotó: ncaa.com)

Stewartot választották meg a négyes döntő legjobb játékosának – ő mindössze a negyedik elsőéves egyetemista (1987 óta az első), aki kiérdemelte az elismerést. A 193 centiméter magas, hátvédként és csatárként egyaránt hatékony Stewart az amerikai női kosárlabdázás olyan nagyságainak lépett nyomdokaiba az elsőévesként betöltött döntőbeli vezérszerep révén, mint a később olimpiai bajnoki címet szerző Cheryl Miller és Chamique Holdsclaw.

A Connecticut sorozatban hatodszor játszott döntőt, és nyolcadik alkalommal hódította el a trófeát, amivel utolérte a rangelső Tennessee-t. Ugyanez érvényes Geno Auriemma vezetőedzőre is, aki nyolc bajnoki címével felzárkózott a már visszavonult tennessee-i sikeredző, Pat Summitt mellé – annyival „jobb" is nála, hogy ő ha eljutott a döntőig, meg is nyerte.

A végül vesztes Cardinals az első ötödik kiemelt csapat, amelyik eljutott a döntőig, de a nagy bravúr nem sikerült. Továbbra is a Connecticut Egyetem az egyetlen, amelynek sikerült ugyanabban az évben (2004) a férfiak és a nők között is megnyerni az egyetemi kosárlabda-bajnokságot.

Az eddigi legnagyobb különbségű finálébeli győzelem 23 pontos volt: 1987-ben a Tennessee 67–44-re verte a Louisiana Tech csapatát.

NCAA, KOSÁRLABDA, NŐK
NÉGYES DÖNTŐ, New Orleans, New Orleans Arena
DÖNTŐ
Connecticut Huskies–Louisville Cardinals 93–60 (48–29)
17 545
néző
CONNECTICUT: Mosqueda-Lewis 18 (15), Stewart 23 (9), Dolson 12, Doty, Faris 16 (12). Cs: Buck 2, Hartley 13 (3), Stokes, Jefferson 3, Tuck 6. Vezetőedző: Geno Auriemma
LOUISVILLE: S. Hammond 15 (3), Vails 8, Slaughter 9 (3), S. Schimmel 9 (3), Smith 7. Cs: Reid 5 (3), Harper, J. Schimmel 7 (3), Walton, Deines. Vezetőedző: Jeff Walz

ELŐDÖNTŐ
Louisville–California 64–57
Connecticut–Notre Dame 83–65

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik