Kosárlabda: Európa-bajnok a magyar női 3x3-as válogatott

Vágólapra másolva!
2016.09.05. 13:03
null
Győzelem! (Fotók: fiba.com)
Káprázatos teljesítménnyel aranyérmes lett a magyar női válogatott a romániai FIBA 3x3 Európa-bajnokságon. A Károlyi Andrea és Jakab Máté által felkészített együttes öt mérkőzést nyert meg, a házigazda románokat a csoportmeccsen, majd a döntőben is legyőzte. A bukaresti eseményt óriási érdeklődés kísérte, a vasárnapi helyosztókon több ezren szurkoltak az AFI Palace-ban.

 

A Medgyessy Dóra, Ruják Nóra, Szabó Petra, Theodoreán Alexandra összeállítású magyar válogatott előbb a kellemetlen stílusban játszó belgákat ütötte ki 18–7-re, majd az első nap záró mérkőzésén a több ezer fanatikus által segített házigazdát verte meg biztosan, 17–13-ra.

Az így megszerzett csoportelsőség negyeddöntőt ért. Vasárnap aztán a spanyolok ellen 19–16-ra nyert Magyarország, majd az elődöntőben az Európa-bajnok orosz válogatottat 14–12-re legyőzve a döntőbe jutott.

A fináléban ismét Románia következett, és a mieink ezúttal még nagyobb fölényben játszottak (21–14). Az újabb remeklés már aranyérmet ért, a döntőben nyolc pontot szerző Medgyessy Dóra pedig az Európa-bajnoki cím mellé még egy díjat bezsebelhetett: az öt az öt elleni játékban is válogatott klasszist választották meg a kontinenstorna legértékesebb játékosának (MVP).

 

„Mint egy álom, olyan volt az Európa-bajnokság – mondta Medgyessy, a »nagyválogatott« és az élvonalbeli Cegléd játékosa. – Azt beszéltük a lányokkal, ha most kezdődne a torna, mindent pontosan ugyanúgy csinálnánk. Hogy mi volt a csapatunk erőssége? Talán az, hogy nincs »lyuk« az együttesben. Miközben szinte minden riválisunknál akadt egy-egy gyengébb játékos, nálunk mindenki kiegyensúlyozottan teljesített. Mindig kis célokat tűztünk ki magunk elé, a soron következő mérkőzésre összpontosítottunk, és elhittük, hogy sikerülhet a győzelem. Nagyon büszkék vagyunk arra is, hogy a férfimezőny játékosai közül is rengetegen gratuláltak, kiemelve, hogy szépen kosaraztunk, jó volt nézni bennünket.”

 

Ami azt illeti, meglepte a magyar válogatott teljesítménye Károlyi Andreát is. Az egykori klasszis a torna előtt úgy kalkulált, a legjobb hat közé kerülés nagyszerű eredmény lenne.

„Sokat készülhettünk együtt, ezért köszönettel tartozunk a magyar szövetségnek, ugyanakkor akadtak nehézségek is – kezdte a mieink edzője. – Medgyessy Dóri az öt az öt elleni játékban is tagja a válogatottnak, rá például csak közvetlenül az andorrai selejtező előtt számíthattunk. Minden hétvégén tornákra jártunk, a csapat pedig szépen összekovácsolódott, és hihetetlen egység alakult ki a négy lány között. Meggyőződésem, hogy a köztük lévő »kémiának« köszönhető az Európa-bajnoki cím.”

A 3x3-as magyar női válogatottat jelenleg a világranglista harmadik helyén jegyzik, így ott lehet az októberi, kínai világbajnokságon. Noha a lányokra akkor már a klubjukban is temérdek feladat vár (hogy mást ne mondjunk, a torna MVP-je európai kupameccseket játszik a Cegléddel…), csak remélni lehet, hogy marad az „aranyos” Medgyessy, Ruják, Szabó, Theodoreán összeállítás.

 

3X3-AS KOSÁRLABDA EB, BUKAREST
Nők
Európa-bajnok: MAGYARORSZÁG (Medgyessy Dóra, Ruják Nóra, Szabó Petra, Theodoreán Alexandra, szakvezetők: Károlyi Andrea, Jakab Máté),
2. Románia, 3. Oroszország, 4. Svájc, 5. Csehország, 6. Ukrajna
Az Európa-bajnokság legértékesebb játékosa: Medgyessy Dóra
Magyarország eredményei
Csoportmérkőzés:
Magyarország–Belgium 18–7, Magyarország–Románia 17–13. Negyeddöntő: Magyarország–Spanyolország 19–16. Elődöntő: Magyarország–Oroszország 14–12. Döntő: Magyarország–Románia 21–14

Férfiak
Európa-bajnok: Szlovénia,
2. Szerbia, 3. Hollandia, 4. Oroszország, 5. Olaszország, 6. Spanyolország

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik