Kosárlabda: Borzasztó nehéz idény vár ránk – Hanga

FAZEKAS ZOLTÁNFAZEKAS ZOLTÁN
2020.09.17. 08:47
null
Hanga Ádám a nyáron érkező litván edzőnél is alapember lesz, s továbbra is elsősorban karmesterként kap lehetőséget (Fotó: Getty Images)
A Barcelona új csapatkapitány-helyettese a nyáron érkező litván edzőnél is alapember lesz, s továbbra is elsősorban karmesterként kap lehetőséget.

 

– Készen áll a szombati rajtra?
– Úgy érzem, igen, de borzasztó nehéz idény vár ránk – válaszolta Hanga Ádám, a vasárnap az évadot a Burgos ellen elkezdő spanyol FC Barcelona 31 éves magyar válogatott hátvédje. – Egy hónap szünet után kezdtünk, de igazából csak mentálisan tudtam kipihenni magam, fizikailag nemigen. A bajnoki döntő után hazajöttünk a családdal, ám költöztünk, így valójában csak egy hetet pihentem. Edzettem csapattal, a válogatottal néhány napot, illetve egyénileg is, hiszen nem akartam leállni. A koronavírus miatt, ugye, előbb három hónapot karanténban töltöttem, aztán Valenciában három hetet buborékban, szóval viharos volt az évad.

Sarunas Jasikevicius, a Barca edzője
„Megkönnyítettük a Real dolgát, nem a Barcelona szintjén játszottunk. A rengeteg személyi hiba miatt a madridiak sok büntetőt dobhattak, ez is olyan apróság, amely miatt kikaptunk. Az előző hetekben egyértelműen fejlődtünk, viszont sok idő kell még a játékosoknak, hogy az általam megszabott rendszerben tudjunk játszani.”

– Túltette már magát a Baskonia elleni, utolsó másodpercekben elveszített bajnoki döntő kudarcán?
– Ha ezt szombaton kérdezi, azt válaszolom, igen, csakhogy a Real Madrid ellen 72–67-re elvesztett vasárnapi Szuperkupa-meccs óta nem így érzem. Ez a vereség legalább annyira fájt, mint a Baskonia ellen elvesztett aranycsata. Jó lenne már ledobni magunkról ezt az úgynevezett vesztes bélyeget.

– Ebben mennyit segíthet az új edző, a litván Sarunas Jasikevicius?
– Teljesen más stílust képvisel, mint a szerb Szvetiszlav Pesics, akivel az előző két és fél évben dolgoztunk. Az edzésmódszerei változatosabbak, a mentális felkészítés is különbözik az eddigiektől, viszont ami a legnagyobb nehézséget okozza, hogy el kell felejtenünk azokat a játékelemeket, amelyeket automatizmusig gyakoroltunk Pesiccsel. A régi beidegződéseknek nincs helye. A legnagyobb változás az lesz, hogy míg korábban a meccsek nagy részét hét-nyolc játékossal játszottuk le, Jasikeviciusnál nagyobb lesz a rotáció.

– A saját szerepe mennyiben változott?
– Nem sokban, elsősorban irányító leszek ezentúl is, habár nem első számú, mert a görög Nikolaosz Kalatheszt erre a posztra igazolta a klub. Magam ellen beszélek, viszont ő Európa-klasszis, óriási tapasztalattal, tehát egyértelmű erősítés. Persze nemcsak az ő cseréje leszek, játszom majd kettes és hármas poszton is.

Hátrány lesz a hazai pálya?
A koronavírus-járvány speciális rendezési elveket követel meg a mérkőzések szervezésében és lebonyolításában is, ám egyelőre Hanga Ádámék sem tudják pontosan, mi vár rájuk a szombaton rajtoló ACB-ligában és az októberben kezdődő Euroligában. A Barca klasszisa elmondta, a spanyol bajnokik minden bizonnyal februárig zárt kapuk mögött pörögnek, de az Euroligában már más a helyzet.
„A minap részt vettem egy Euroliga-konferencián, amely négy és fél óráig tartott – mondta Hanga. – A csapatok kilencven százaléka különgéppel utazik a bajnokikra, de mindenhol az adott ország protokolljához igazodnak a felek. Litvániában például a      Zalgiris Kaunas      fél ház előtt játszhat, ami hétezer szurkolót jelent, mi viszont a spanyol szabályok szerint nézők nélkül fogadjuk majd ellenfeleinket – ez a döntés nem feltétlen a sportszerűség szellemében született. A játékosokat két-három naponta tesztelik, s ha valaki megbetegszik, tizennégy nap karantén után két negatív teszttel kerülhet vissza a csapatba. Ez az, ami biztos.”

– Augusztus végén nagy megtiszteltetés érte, hiszen új státuszba került...
– Egyszerű a történet: a Barcelonánál a vezetőség nevezi ki a csapatkapitányt és a helyetteseit, vagyis nem kell regénybe illő titkos szavazásra gondolni. A spanyol Pierre Oriola lett a „cséká”, mögé a szerb-spanyol Nikola Miroticsot, a gárda kirakatjátékosát, illetve engem neveztek meg helyettesnek. Óriási elismerés, már az is, hogy szóba kerültem.

– Meglepte?
– Nem, mivel tudom, miért történt. Az előző három évben a szívem-lelkem kitettem a csapatért, alázatosan és sokat dolgoztam, nem nyafogtam. Ez visszaigazolás: értékelik, hogy mindent alárendelek a csapat sikerének.

– Az első megszerezhető trófeát azonban nem sikerült megcsípniük – ugyanakkor maradt még három a következő tíz hónapra...
– ...amelyeket természetesen megcélzunk. Ennél a klubnál nem szokás célokat megfogalmazni, mert az alap, hogy másért nem is lehet küzdeni, mint a bajnoki aranyért, a kupákért. Én azt mondom, Spanyolországban és az Euroligában is döntőt szeretnék játszani, majd nyerni – főleg bajnokságot, mert az nekem még nem sikerült.

– Erre milyen esélyük lehet?
– Egyelőre nem tudjuk, mert még mi sem ismerjük az ellenfelek valós erejét. Hozzánk senki sem érkezett Kalatheszen kívül, új csapatot legalább nem kell építenünk.

Ezek is érdekelhetik
Legfrissebb hírek