Kosárlabda: amerikai és szerb érdeklődő is van a szövetségi kapitányi posztok iránt

Vágólapra másolva!
2011.10.13. 11:45
Címkék
Külföldi szövetségi kapitánya lehet a magyar felnőtt kosárlabda-válogatottaknak, miután komoly nemzetközi visszhangja lett a szövetség pályázatának – nyilatkozta Sterbenz Tamás, a Magyar Kosárlabda-szövetség főtitkára a DIGI Sport Reggeli Start című műsorában.

„Európa szinte minden országából érdeklődtek, pályázatonként 4-5 jelentkező már most is van, hogy ki fogja beadni hivatalosan is a papírt, az más kérdés. A hazai pályázók óvatosabbnak tűnnek, de november 30. a határidő, tehát van még egy bő hónapunk. Az biztos, hogy az elnökség jó jelöltek közül választhat majd" – kezdte a főtitkár.

A szövetségi kapitány kiválasztásánál fontos szempont lesz a nemzetközi tapasztalat, „a válogatottban már nem lehet tapasztalatot szerezni, oda eleve olyan szakembert várunk, akit Európában is ismernek és ő is ismeri az európai kosárlabdát".

Sterbenz elmondta, van olyan tengerentúli érdeklődő is, aki hosszú idő óta Európában dolgozik. Ha hasonló jelöltek pályáznak, akkor magyar lesz a kapitány, de ha a magyar szakembereknél több nemzetközi tapasztalattal rendelkező külföldi jelölt is van, akkor neki talán nagyobb esélye lesz – mondta a főtitkár, aki szerint érv lehet egy külföldi szakember mellett az is, hogy a magyar belharcokból kimaradt.

A sportág 6.3-6.4 milliárd forint társaságiadó-kedvezményre pályázott, ezen belül a szövetség 740 millióra.

„Holnap lesz elnökségi ülés, több forgatókönyv is létezik, de azt hiszem, hogy ennek az összegnek a fele – amiben szerintem reálisan bízunk – már érzékelhető javulást okozhat a sportágban, ha olyan helyekre kerül, ahol valóban a minőségi képzést helyezik előtérbe" – jelentette ki.

Sterbenz Tamás közölte, elsősorban az utánpótlást fejlesztenék az elnyert pénzből, a képző- és kiválasztó központokat támogatnák, és kiemelkedő tudású csapatoknak kellene létrejönniük. Szeretnék megváltoztatni a bajnokság rendszerét is, ugyanis „ha a mai bajnoki szerkezetben költjük el ezt a pénzt, semmi nem változik majd, legfeljebb több pénz lesz a rendszerben".

A főtitkár szerint a felnőtt bajnokságokban a férfiaknál négy-hat kiemelkedő klub van a mezőnyben, a nemzetközi porondon, az Eurochallenge főtábláján is érdekelt Paks és Szolnok mellett az Albacomp, a Kecskemét, a Falco és a Körmend is „odaérhet a bajnokságban". A Paks és a Szolnok példája azt mutatja, hogy a többiek nem húzzák vissza őket, inkább ők is emelkednek az európai szint felé. A harmadik legrangosabb európai kupasorozatban érdekelt két csapat közül „ha egy továbbjut a csoportjából, már azt mondom, ismét léptünk előre, de mindkettőnek van esélye" – jelentette ki a főtitkár. A legfontosabbnak mégis azt tartja, hogy a játékosok „év közben is érezzék a nemzetközi meccsek légkörét, talán ez a tapasztalat is hiányzott a válogatott nyári meccsein."

Sterbenz Tamás szerint a két magyar gyökerű NBA-játékos, a Cleveland Cavaliers csatára, Luke Harangody és az utóbbi években alacsonyabb osztályokban játszó Nick Fazekas közül egynél van esély arra, hogy magyar válogatott legyen, de ez a majdani szövetségi kapitány javaslata alapján történik meg. „A honosítás nem döntő kérdés, mivel a szabályok szerint egyszerre csak egy ilyen játékos lehet a pályán, tehát ez nem változtatja meg a sportág helyzetét" – jelentette ki a szövetség főtitkára.

A nőknél a főtitkár szerint az Euroliga két magyar résztvevője, a Sopron és a Győr is továbbjuthat csoportjából, de Sterbenz azt nem tippelte meg, hogy a nyolc résztvevősre bővült döntőbe, a Final Eight-be bejuthatnak-e. „A nagyobb célok nagyobb forrásokat is igényelhetnek" – vélekedett a sportvezető, aki szerint a Pécs csődhelyzete miatt a hazai bajnokságban is ez a két gárda dominálhat.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik