Görög csoda: megint kikapott a címvédő!

K. SZ., SZ. G., P. T.K. SZ., SZ. G., P. T.
Vágólapra másolva!
2013.09.12. 20:32
null
Vaszilisz Szpanuliszt (labdával) nem tudták megállítani a spanyolok (Fotó: FIBA)
A görögök a 20 pontos Vaszilisz Szpanulisz vezérletével 79–75-re nyertek a címvédő spanyolok ellen a férfi kosárlabda Európa-bajnokság középdöntőjében, az F-csoport 1. fordulójában. A horvátok 88–63-ra megverték a szlovéniai torna meglepetéscsapatát, a finn válogatottat. A nap utolsó mérkőzésén a házigazda szlovénok a Dragic testvérek parádéjával legyőzték az eddig veretlen olaszokat.

 

Spanyolország–Görögország 75–79 (26–16, 12–25, 11–19,17–28)

Az utóbbi évtized európai egyeduralkodója, a spanyol válogatott az első középdöntős mérkőzésén az egyik legveszélyesebb kihívójának tartott Görögország továbblépési esélyeit igyekezett minimálisra redukálni, mert bizony a középdöntőbe hozott győzelem nélkül érkező Printeziszék számára már csak a győzelem jelenthetett valós életben maradási esélyt. Orenga mester fiai ennek megfelelően hatalmas elánnal kezdték a csoportrangadót, hatékony játékkal, pontosan célozva (ekkor még 60 százalék felett járt a hispánok mezőnyszázaléka) uralták ez első negyedet a többet hibázó, és főleg a „festékben” hanyagul védekező görögök ellen. De a spanyol hívek nem örülhettek korán, Marc Gasol hamar összeszedte harmadik hibáját, így a második negyedben már nem kockáztathatta játékát Orenga. A Memphis Grizzlies centerének korai (időleges) kiválása komoly esélyhez juttatta a görögöket, Szpanuliszék pedig éltek is ezzel a lehetőséggel. Apropó Szpanulisz, az Olympiakosz ikonja – aki az Eb első csoportkörének nagy részét, kisebb sérülése okán „átpihente” – volt a bámulatos hellén fordítás vezére a második negyedben, a Gasol nélkül csak szenvedő spanyolokra 13 pontot vert egy negyed alatt az életéért harcoló, és a 3. negyedre már előnnyel forduló Görögország.

Fault-problémák ide vagy oda, az ibériaiak a folytatásban már nem jegelhették tovább Gasolt. A meccsbe visszatérő spanyol óriás klasszisa és tekintélye lefékezte a görögök lendületét, és az amúgy rendkívül kiegyenlített 3. negyed hajrájában példátlanul sok eladott labdája ellenére is apró lépéselőnyre tett szert a spanyol armada. Azonban hiába vált hatékonyabbá Rubióék védekezése a görög külső sorral szemben, hiába aludta át a harmadik negyedet a görögök vezére, Szpanulisz, az Euroliga-MVP-t nem abból a fából faragták, hogy ezt megtörte volna. Kivételes klasszisát igazolandó a záró negyedben megint csak ő hozta vissza a hellén reményeket. A címvédő oldalán Marc Gasol és Rudy Fernández extra teljesítménye mellé csak Víctor Claver tudott a meccs bizonyos szakaszaiban felnőni, így végül megérdemelt győzelmet aratott az esélyeit ezzel életben tartó Görögország.

Spanyolország legjobb dobói: Szpanulisz 20/9, Kajmakoglu 11/6, Printezisz 10, Buruszisz 10
Görögország legjobb dobói: M. Gasol 20/3, R. Fernández 20/6, Claver 9/3

 

Szlovénia–Olaszország 84–77 (18–21, 27–18, 15–15, 24–23)

A közel telt házas arénában szinte tapintani lehetett a feszültséget, főként a szlovénok számára óriási jelentőséggel bírt ez a meccs, mégis az olaszok vettek villámrajtot, két és fél perc után 0–4-et mutatott az eredményjelző tábla. Azonban nem kellett sokáig várnia a nagyérdeműnek az első szlovén egységekre sem, a Goran Dragic és Bostjan Nachbar húzta házigazdák hamar bemelegedtek, fej-fej mellett haladtak a felek, de összeszedettebb játékuknak köszönhetően a taljánok 3 pontos előnnyel zárták az első tíz percet (18–21).

A második negyedben azonban robbantottak déli szomszédaink, összekapták védekezésüket, és kihasználva palánk alatti fölényüket állandósítani tudták 5-6 pontos előnyüket, amihez egyébként jól jött, hogy a Datome vezette olaszok hamar begyűjtötték öt személyi hibájukat. Az első félidő végét büntetők hada jellemezte, amelyben a szlovéneknek sikerült megtartaniuk előnyüket (45–39).

A második félidőben egy pillanatra megdermedt a levegő: Goran Dragic egy tempót követően rosszul érkezett a talajra, de szerencsére nem történt nagy baj, hamar felpattant a remekül játszó kisember. 48–43-as állásnál Blazic kikelve magából technikait kapott, amelyet a triplagyáros Datoméék köszöntek szépen; újra egált jelzett a tábla. A rajongók nagy örömére azonban ez az incidens nem zavarta meg Zoran Dragicékat, egy 10–0-s etap után robbant a csarnok (58–48). Hiába dobtak közel kétszer annyi triplát Gentiléék (6–11), a lepattanózásban csúnyán elvéreztek (45–28). Nagy kapkodás közepette ért véget a harmadik játékrész, 6 pontos szlovén vezetéssel (60–54).

A negyedik negyed rémálomszerűen kezdődött az olaszok számára, újra tízpontos előny birtokában jártak a szlovének, elsősorban a Dragic-fivéreknek köszönhetően (Z. Dragic: 15 pont, 11 lepattanó; G. Dragic: 22 pont, 6 gólpassz). Gentile tartotta életben az olasz győzelmi reményeket, a vendégegyüttes egyéni akciókkal próbált operálni, ám a szlovéneknél remekül működő csapatjáték – mindenki betett néhány egységet a közösbe – és az extra performanszok hasznosabbnak bizonyultak. De Nachbarék 69 pontnál beragadtak, és 2 perccel a derbi vége előtt csupán 3 pont volt az olasz hátrány. Ám a közönség előtt szívét-lelkét beleadó Maljkovics-tanítványok nem hagyták kiénekelni a sajtot a szájukból, maradt még bennük annyi energia és tartás, hogy a legfontosabb támadásokból pontokat kovácsoljanak és ezzel megnyerjék a rangadót (84–77).

Szlovénia legjobb dobói: G. Dragic 22/6, Z. Dragic 15/3, Nachbar 13/3
Olaszország legjobb dobói: Gentile 20/6, Datome 16/12, Belinelli 11/6

 

Finnország–Horvátország 63–88 (11–17, 9–22, 18–24, 25–25)

A horvátok úgy lettek másodikak alapcsoportjukban, hogy negatív volt a kosárkülönbségük, pedig 4–1-es győzelem-vereség mutatóval rendelkeztek. Ez a több kis siker mellett beszedett nagy „spanyol" zakónak volt köszönhető. A finnek ugyanakkor totális meglepetései ennek az Eb-nek, hiszen nem elég, hogy a legjobb 12-be kerültek, de ők is csak egyszer kaptak ki, az olaszoktól, ám az akkor még hihetetlennek tűnő, azóta lassan megemésztett sikereiket például a törökök, az oroszok, sőt, a görögök, illetve a svédek ellen érték el. Ám nagy kérdés volt, mi lesz velük a 37 éves Möttola nélkül, aki sérülés miatt kiesett a játékból. Kíváncsian vártuk tehát, hogy a magára találó horvát válogatottal mire megy ez a finn nemzeti gárda, hiszen egy nagyon eltalált gépezetben olykor elég, ha csak egy pici alkatrész meghibásodik, máris vége mindennek. A mostani F jelű középszakaszi csoportban négy alakulat is 1–1-es mutatóval állt a mai nap előtt, ezek közé tartozott a finn és a horvát együttes is. Aki ma győz – sejthető volt –, jókorát lép a legjobb 8 felé. Ugyanakkor az északiaknak sok választásuk nem volt arra, ki ellen próbáljanak meg még nyerni, hiszen ők a középszakaszban a horvátok mellett még a spanyolokkal és a szlovénekkel, tehát két, talán a horvátoknál is jobb gárdával csapnak össze az elkövetkező időszakban.

Nos, Ante Tomicék igen komolyan vették ezt a meccset. Az első félidőben ellenfelüknél kétszer annyi lepattanót szedve (16–32) és gyakorlatilag más szinten dobva mezőnyből majdhogynem el is döntötték a találkozót. A finnek 9–8-ra még vezettek, majd 11–11-nél még egálban voltak a horvátokkal, ám már az első negyed vége is a délszlávok szája íze szerint alakult, aztán pedig nem volt pardon, a második negyedben tíz pont alatt tartották Koponenéket. A hármasokat elég gyengén dobta mindkét gárda, de az, hogy a finnek húsz perc alatt csak 2, azaz két duplát tudtak begyötörni mezőnyből, hihetetlen. Összességében ekkor 17 százalékos volt Koivistóék mezőnymutatója, ami bárhol vereséget prognosztizáló adat lenne félidőben. Főleg úgy, hogy Horvátország legjobbjai 41 százalékot elérően céloztak. A finn mezőnyembereket nagyon megfogták Ukicék, Koponen és Huff, akik pedig bőven 10 pont feletti dobóátlaggal jöttek ebbe a meccsbe, egyaránt nullán álltak a nagyszünetben. Dobóhelyzetig is nehezen jutottak a finn fiúk, akik ráadásul eddig a meccsig egészen jól lepattanóztak, vagyis az, hogy ebben is „emberükre" találtak, megpecsételni látszott a sorsukat: rengeteg rontott dobás, kevés lepattanó, egyenlő kapituláció.

A második félidőben megpróbált felzárkózni Dettmann mester együttese, de ha beesett egy finn tripla, jött is a válasz rá horvát részről (a Zaragoza erőcsatára, Rudez igencsak fickándozott, ahogyan Bogdanovic is), és lassan tovább nőtt a különbség (38–63). Mindenesetre az eddig látottak alapján ezt nem vártuk a meccstől. A negyedik játékrészben is egy darabig csak távolodtak Delasék az északiaktól, de aztán a végére legalább ezt a negyedet ikszre mentette Finnország. A minden mutatóban jobb Repesa-legénység lelépte a finneket, s ezzel a lépéssel a negyeddöntőhöz is jócskán közelebb került.

Finnország legjobb dobói: Huff 10/6.
Horvátország legjobb dobói: Rudez 17/15, Bogdanovic 15/3, Ukic 11/3, Tomic 11.

FÉRFI KOSÁRLABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG, SZLOVÉNIA
KÖZÉPSZAKASZ, F-CSOPORT, 1. FORDULÓ

Finnország–Horvátország 63–88 (11–17, 9–22, 18–24, 25–25)
Görögország–Spanyolország 79–75 (16–26 25–12 11–19 27–18)
Szlovénia–Olaszország 84–77 (18–21, 27–18, 15–15, 24–23)

AZ F-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Olaszország 3
2 1
220–200+20 5
2. Szlovénia 3
2
1 236–222+14 5
3. Horvátország3
21 204–205−15
4. Spanyolország 3
1 2
212–197 +15 4
5. Görögország 3
1
2 228–242−14 4
6. Finnország 3
1 2193–227−34 4
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik