Kosár BL: Falco-rajt a főtáblán, történelmi meccs Dijonban

GYŐRI FERENC (Dijon)GYŐRI FERENC (Dijon)
Vágólapra másolva!
2019.10.16. 08:19
null
Benke Szilárd (11) a nagyváradiak elleni BL-selejtezőn (Fotó: Unger Tamás)
Szerdán bemutatkozik a harmadik számú európai kosárlabda-sorozatban, a Bajnokok Ligája főtábláján a Falco, amelynek kiemelten fontos a lepattanókért való küzdelem a francia vetélytárs otthonában.

 

 

Ki korán kel, aranyat lel, tartja a mondás, s ha ez valóban így van, a Falco-Vulcano Energia KC Szombathely játékoskerete és stábja minimum mázsás rögökbe botlik, mert kedden hajnali fél ötkor gyülekeztek az Arena Savaria előtt, hogy útnak induljanak Dijonba, a klub történetének első Bajnokok Ligája-főtáblás mérkőzésére. Persze volt, aki némi spéttel érkezett meg a találkozóra, de ez bele is volt kalkulálva az indulásba. Nem a csapattal buszozott Bécsbe a szlovén vezetőedző, Gasper Okorn, ugyanis családja az osztrák fővárosban él, mert feleségét oda köti a munkája, így ő a repülőtéren csatlakozott a többiekhez.

Játékosból csak tíz utazott el Franciaországba, Okorn mester úgy döntött, a legfiatalabbakra ezúttal nem tart igényt, jobban járnak, ha Szombathelyen edzenek ahelyett, hogy a kispadon gubbasztanak a mérkőzésen, előtte és utána pedig hosszú órákat töltenek utazással. Amely odáig kifogástalan mederben zajlott, hogy a gép landolt a Bázel–Mulhouse–Freiburg, a svájci-francia-német hármashatár közvetlen közelében fekvő reptéren.

Ott viszonylag hosszú ideig kellett várni a francián kívüli nyelvekhez egyáltalán nem konyító sofőrre, aki egy osztálykirándulásra méretezett busszal várta a különítményt. Ezzel nem is lett volna baj, ha mondjuk 15 perces utat tesznek meg vele, azonban Dijon háromórányira található a repülőtértől… Benke Szilárdnak ráadásul már csak leghátul akadt hely (nem adatott meg az a luxus, hogy egy főre két ülés jusson), ahol a kosz uralkodott.

A virtuális panaszkönyvbe azonban szerencsére nem kellett több bejegyzést írni, mert bár a csapatnak helyet adó szálloda kívülről legalábbis visszafogottnak látszott, belül minden igényt kielégített. Ebéd, uzsonna és videózás után este héttől edzett a gárda a Jean-Michel Geoffroy kézilabdázóról elnevezett csarnokban, amelyben szerdán 20 órától olyan együttes vár a Falcóra, amely hazája bajnokságában három siker mellett csupán az Euroliga-résztvevő Asvel Lyontól kapott ki. A vasiak eddig mindhárom NB I-es mérkőzésüket megnyerték.

 

„A Dijon tipikus francia csapat – mutatta be a vetélytársat Gasper Okorn. – Erőssége a fizikai játék, játékosai szeretnek futni és jól szedik a lepattanókat. Nagyon fontos, hogy kontrollálni tudjuk a lepattanók megszerzését, hogy ne jussanak sok második esélyhez, és nem szabad bután eladni a labdát. Higgadtan kell támadnunk és idejében visszazárnunk, nem hagyhatunk teljesen szabad pályát ellenfelünknek, mert fő taktikája, hogy hét-nyolc másodperc alatt kosarat szerezzen. Ha sokszor szorítjuk öt az öt elleni játékra, nőnek az esélyeink.”

A szakember David Holstont emelte ki a Dijonból, a 33 éves amerikai irányító (aki a legutóbbi francia bajnoki évad legértékesebb játékosa volt) az egyetlen a csapatból, aki legalább harminc percet a parketten tölt. Minden körülötte forog, ő a gárda agya, motorja, ő az első számú gólpasszfelelős és a pontgyáros.

Okorn hozzátette, fontos, hogy élvezzék a BL mérkőzéseit, mert megérdemelték, hogy eljussanak ide. Ugyanakkor nem turistának kerültek fel a főtáblára, nem elégedhetnek meg azzal, amit elértek, nincs rajtuk teher, ám képesek lehetnek felnőni a többi csapat szintjére. Különösen Szombathelyen, hazai pályán igenis nagy önbizalommal kell pályára lépniük a játékosoknak, akik talán a legfiatalabbak a mezőnyben, és akik Magyarországot is képviselik a sorozatban. Az edző nem úgy fogja fel a helyzetet, hogy ha már egy mérkőzést megnyernek a csoportban, bravúrt értek el.

Mindenesetre ez már nem a FIBA Európa-kupa, a Bajnokok Ligája a résztvevők minőségében és az anyagiakat tekintve is jóval magasabb polcon helyezkedik el.

BAJNOKOK LIGÁJA, FÉRFIAK
D-CSOPORT, 1. FORDULÓ

Kedd
Neptunas Klaipeda (litván)
–Happy Casa Brindisi (olasz) 81–71
PAOK (görög)–Besiktas Sompo Sigorta (török) 60–69
Szerda
20.00:
JDA Dijon (francia)–FALCO-VULCANO ENERGIA KC SZOMBATHELY
20.00: Telekom Baskets Bonn (német)–Casademont Zaragoza (spanyol)

A csoport első négy helyezettje továbbjut az egyenes kieséses szakaszba, a korábbiakkal ellentétben az ötödik és hatodik helyezett nem folytathatja a szereplést a FIBA Európa-kupában.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik