Litvánia nem adott esélyt Parkeréknek

K. SZ., ZS. G., K. G.K. SZ., ZS. G., K. G.
Vágólapra másolva!
2013.09.11. 23:05
null
Litván öröm (Fotó: FIBA)
A litván válogatott 76–62-re nyert a Tony Parker vezette Franciaország ellen a férfi kosárlabda Európa-bajnokság középszakaszában, az E-csoport 1. fordulójának rangadóján. A szerbek 7 ponttal múlták felül a belgákat, míg a lettek kiütötték Ukrajnát.

 

E-CSOPORT (KÖZÉPSZAKASZ)

Lettország– Ukrajna 85–51 (24–11, 18–11, 23–10, 20–19)


Ukrajna és Lettország is másodikként végzett az alapcsoportjában, de ide a következő körbe csak az ukránok hoztak magukkal egy győzelmet, amivel a mostani E jelű középdöntős csoportot a 4. helyről kezdhették, éppen az ötödik, nulla győzelmet ide hozó lettek előtt. Ahogyan a délszlávoknál, úgy az egykori Szovjetunió utódállamainál is mindenképpen érdekes egy-egy összecsapás, főleg, ha nagy tétre megy.

Az első negyed egyértelműen a letteké volt. Nem volt egyetlen kimagasló dobó sem Lettország válogatottjában, viszont 9 (!) kosaras szerzett pontot a második negyed elejéig, míg az ukránoknál csak három – ez sokatmondó adat a több lábon állásról és a csapatmunkáról. Az előző idényben a két magyarországi ismerőst, Pantelicset és Timberlake-et is foglalkoztató Weissenfels centere, Meiers már 8 lepattanónál járt ekkor, ami a csapatmunkával közösen magabiztos vezetést ért. Ezt a második negyedben gyakorlatilag tartották a baltiak, ami az ő 55 százalékos mezőnydobási mutatójuk és az ellenfél 29 százalékos „pontossága” tekintetében talán nem is meglepő.

Az az ukrán gárda, amely eddig bravúrosan szerepelve csak a franciáktól kapott ki (ellenük se nagyon, 77–71-re), kezdett nehéz helyzetbe kerülni a kiválóan dobó lettek ellen. A második negyedben már 40–19-re is vezettek Janicenoksék, ami mindenképpen meglepetésnek számított, még akkor is, ha voltaképp a papírforma lett sikert ígért. Talán mostanra billent helyre a világ rendje...

S ez a kvázi rend később is megmaradt, a triplaparádét tartó Lettország nagyon elpáholta a fejben talán elfáradó Ukrajnát. Mivel tudjuk, hogy innen már csak a legjobb négy megy tovább az egyenes kieséses szakaszba, úgy tűnik, hogy a letteknek erre még lehet sanszuk, de az ukránoknak nem sok.

Lettország legjobb dobói: Janicenoks 14/12, Kuksiks 13/9, Meiers 11.
Ukrajna legjobb dobói: Hladir 12/6.

 

Belgium–Szerbia 69–76 (18–19, 18–21, 15–14, 18–22)

Ahogy az várható volt, a középszakasz kezdetére, és a szerbek legnagyobb örömére visszatért a pályára Nenad Krisztics. A klasszis center csapata eddigi legeredményesebbje az Eb-n, ám a lényegi kérdések eldőlése után pihentette őt Dusan Ivkovics szövetségi kapitány.

A szerb mester nem sajnálta rögtön az elején, 4–0-s hátránynál kikérni első idejét, ám a folytatásban ez a különbség mégis gyorsan a duplájára nőtt, nagyon nem találták a belga zóna ellenszerét déli szomszédaink. Belgium nagyon összeszedetten, koncentráltan kosárlabdázott ekkor, Mukubu vezetésével alighanem a tőlük elvárható maximumot hozták a meccs elején. Előnyük azonban néhány pontos szerb dobásnak és Sztefan Markovicsnak köszönhetően rövidesen semmivé lett, a negyed végén már egypontos hátrányban voltak (18–19). A folytatásban aztán a szerbek akarata érvényesült inkább, ám a belgák egy-egy extra triplával rendre lőtávolban tartották magukat, sőt a vezetést is visszavették egy pillanatra. A negyed zárása aztán kissé nyögvenyelősre sikerült mindkét fél részéről, végül 40–36-os szerb előnyt mutatott félidőben az eredményjelző.

A nagyszünet után sem változott sokat a meccs képe, nem volt igazán élvezetes a találkozó, egymás játékának elrontására törekedtek a felek. A belgák megtették, ami tőlük telik, a szerbek pedig mintha arra a néhány perces szériára vártak volna, ami eldönti javukra a találkozót. Mindez azonban egyelőre nem következett be, Hervellék triplái pedig ismét elkezdtek behullani, így 48 pontnál újfent egyenlő volt az állás. A záró játékrészben aztán a belgák fáradni látszottak, így a meccs legnagyobb különbsége alakult ki a végjáték előtt (52–61). A nyugat-európai legénység azonban nem adta fel, fogcsikorgatva visszajött a meccsbe (63–65). A szerb fejek azonban újfent higgadtak tudtak maradni, így behúzták az esetleges csoportelsőségük szempontjából oly fontos győzelmet, amely egyben minden bizonnyal már most a továbbjutást jelenti az Ivkovics-tanítványoknak.

Belgium legjobb dobói: Mukubu,16/6, Van Rossom 12/6, Beghin 12/3.
Szerbia legjobb dobói: Nen. Krisztics 17, Markovics 15/9, Bog. Bogdanovics 12/3.

Litvánia–Franciaország 76–62 (16–10, 16–17, 19–15, 25–20)

Az első negyed derekáig fej-fej mellett haladtak a felek, de nagyon feszesen játszott mindkét alakulat, ami biztos volt, hogy a rohanós kosárlabdában jobbnak számító franciák számára nem lesz előnyös hosszabb távon. Mégis a 13 pontos, 6 lepattanós, mezőnyből 100 százalékkal (6-ból 6) dolgozó ifjonc, Jonas Valanciunas és társai tudtak előbb ritmust váltani, s a nyitó negyed végén már hategységnyi fórban volt a középdöntőbe csak az utolsó pillanatban bejutó litván válogatott.

A 11 ponton tartott Tony Parker mellé ugyan De Colo és az ezen a tornán meglepően produktív Alexis Ajinca is fellépett, de a San Antonio Spurs kezdőirányítója nem tudott kedvére fickándozni Mantas Kalnietis mellett. A torna talán legalulértékeltebb játékmestere, az örök ígéretnek tartott Kalnietis (8 pont, 6 lepattanó, 7 gólpassz) ma sem vállalta túl magát, ám elég sok kritikus helyzetet oldott meg a Kazlauskas-legénység számára – kosárral vagy gólpasszal –, rajta kívül pedig a 15-öt szóró Seibutis, valamint az utóbbi napokban már a (sokkal) jobbik arcát mutató Linas Kleiza (11 pont, 7 lepattanó, 3 blokk) képes volt bizonyos periódusokban a hátán vinni a baltiakat. Hasonló vezér pedig ma – nagyban Parker kikapcsolásának köszönhetően – nem volt a galloknál.

A fordulás után már többször kúszott 10 fölé a differencia, az utolsó negyedben pedig nyilvánvaló volt, hogy óriási ritmusváltásra lenne szükségük a látszólag nem sok csapatszintű elképzeléssel kosárlabdázó franciáknak a fordításhoz. A legutóbb elővigyázatosságból pihentetett Batum megállt 8 egységnél, amit 10-ből 3-as mezőnymutatóval hozott össze, de ő legalább hasznosságban hozta, ami elvárható tőle (6 lepattanó, 2 szerzett labda, 2 blokk), ahogy hasonló szavak igazak Boris Diaw-ra is (7 pont, 10-ből 3 mezőnyből, 4 lepattanó, 6 gólpassz, 2 szerzett labda), ám utóbbi védekezésben nem sokat tudott ma felmutatni.

A litvánok ezzel a győzelmükkel gyakorlatilag meg is váltották a jegyüket a negyeddöntőre – már amennyiben eget rengetően nagy meglepetések sorozata nem történik meg ebben a hatosban, míg a franciáknak nincs miért aggódniuk, belga és/vagy ukrán csoda kéne ahhoz, hogy Parkerék kicsússzanak a szextett legjobb négy helyezettje közül. Mindennel együtt viszont szembetűnő, hogy a középdöntő első játéknapján meccset sem nyert az A-csoport három továbbjutója a B-jelű alap egység legjobbjai ellen.

Litvánia legjobb dobói: Seibutis 15/3, Valanciunas 13, Kleiza 11/6
Franciaország legjobb dobói: De Colo 12/6, Parker 11/3, Ajinca 10

 

FÉRFI KOSÁRLABDA EB, SZLOVÉNIA
KÖZÉPSZAKASZ, E-CSOPORT, 1. FORDULÓ

Lettország–Ukrajna 85–51
Belgium–Szerbia 69–76
Litvánia–Franciaország 76–62

AZ E-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Szerbia
3
3

219–196
6 pont
2. Litvánia32
1
199–184
5
3. Franciaország
3
2
1
221–212
5
4. Lettország
31
2
215–198
4
5. Ukrajna
3
1
2
180–219
4
6. Belgium
3

3
191–216
3

• A továbbjutók magukkal hozták az egymás elleni eredményeiket.
• Az első négy helyezett jut a negyeddöntőbe.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik