Olaj volt a fehérvári tűzre, bajnokavatás elnapolva

Vágólapra másolva!
2011.05.16. 22:03
null
A Szolnok 0–2-ről állt fel és jutott el az ötödik mérkőzésig (Fotó: Szabó Miklós)
Címkék
Az élvonalbeli férfi kosárlabda-bajnokság egyik fél harmadik győztes mérkőzéséig tartó fináléjában a Szolnoki Olaj összesítésben 0–2-ről is kiegyenlített, miután a döntő negyedik mérkőzésén óriási csatában, színvonalas mérkőzésen egypontos győzelmet aratott az Albacomp vendégeként. A döntő csatára szerdán, Szolnokon kerül sor. A fehérváriak másodszor sem tudták kihasználni a jó rajtból fakadó helyzeti előnyüket és 2–0-s vezetés után lezárni a bajnoki küzdelmet.

A döntő első felvonásán nem kis meglepetésre az alapszakaszban első, hazai pályán roppant magabiztos Olaj pályaelőnye rögtön odalett, az alapszakaszban második fehérváriak Szolnokon tudtak győzni 18 ponttal (87–69). A székesfehérvári folytatásnál így alaposan fel volt adva a lecke az Olaj számára, de a 21 pontos Albacomp-siker (88–67) után már csak egy lépésre került a bajnok címtől Dzunics Braniszlav együttese.

SZAVAZÁS

Ön szerint melyik csapat nyeri meg a férfi kosárlabda-bajnokságot?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

Az utolsó szalmaszálba aztán belekapaszkodott az Olaj, Szolnokon nagyot küzdve, kiegyenlített három negyedet követően a hajrában akaratban ellenfele fölé nőtt (76–66) és összesítésben szépített. A fehérváriak így első „mérkőzéslabdájukat" nem tudták kihasználni, viszont hazai pályán ünnepelhetnek, ha harmadszor is győznek.

A szolnokiak legutóbb a 2006–2007-es bajnokságban végeztek az első helyen, a székesfehérváriak viszont az 1999–2000-es idényben. Előbbiek harmadszor, utóbbiak negyedszer lehetnek bajnokok, az Albacomp játékosait külön motiválhatja, hogy a jégkorongozók és a labdarúgók után ismét az egyik nagy csapatsportágban szerezhetnek dicsőséget Székesfehérvárnak.

1. NEGYED

A feldobásnál a szolnokiak hozták el a labdát, így a vendégek a támadhattak először. Horváth Ákos bátor betöréssel szerezte meg övéinek a vezetést, majd Fodor szórt egy triplát, a sokat hibázó, kapkodó, ideges fehérváriakat Simon Balázs lendítette át a holtponton (2–5). Ez viszont olyan jól sikerült, hogy két gyors támadást is kosárral fejezett be az Albacomp, amely átvette a vezetést (6–5) a harmadik perc végére. A fordulatok mérkőzésén ismét 5–0-t hozott a Szolnok, amely szilárd védekezésből indulva bátran támadott (6–10). Hiába szerzett támadó lepattanót három védő között Báder Márton, az Albacomp megtalálta a rést az addig jól záró szolnoki pajzson és a hatodik perc végén szorosan tapadt ellenfelére (12–14). Egy perccel később már utol érte ellenfelét a fehérvári egylet, de Clarke szép tempóba állt bele, nem is hibázott. Két perccel a negyed vége előtt Simon Balázs távoli triplával vette vissza a vezetést (19–18). A negyed hajrájában gyorsított a játékon a hazai gárda, ebbe viszont hibák is belefértek. A végére a lehetőségeivel jobban gazdálkodó vendégek előnye azért nem lett három pontos, mert kiszorított helyzetben Hanga Ádám félfordulattal engedett el egy triplát két védő mellett. (24–24)

Óriási csatát hozott az első felvonás, amelyben egyik fél sem tudott a másik fölé kerekedni, teljesen nyílt volt az ütközet, a döntetlen állás és a 48 pont hű tükörképe volt a pályán történteknek.

2. NEGYED

Simon Balázs a fehérváriak első büntetőit rögtön értékesítette – ez jól jellemzi a vendégek nagyszerű védőmunkáját –, a Szolnok ellen pedig labda nélküli faultot is fújtak. Két perc telt el a felvonásból, amikor a nagy lendülettel a második hullámban a palánk alá érkező Hendlein a negyed első mezőnypontjait szerezte, Pór Péter úgy érezte: eljött a szolnoki időkérés pillanata, hogy rendezze csapata támadójátékát (28–24). Hiába ért el a motivált Horváth Ákos duplát, Báder mindkét büntetőt elrontotta, így elmaradt az egyenlítés. Nem volt türelme a felfokozott hangulatban az Albacompnak, hogy erőfölényét pontokra és nagyobb előnyre váltani, sokat hibáztak a vendéglátók olyan helyzetekben, amelyeket máskor csukott szemmel is behúznak.

Obie Trotter vállalt főszerepet szolnoki részről, aki a jól záró hazai védelmet kétszer is átdobta a triplavonalon kívülről, így kiegyenlített az Olaj a 15. percre (32–32), de az irányító közben összeszedte a harmadik személyi hibáját. A hazai védelem sok mozgással, a vendégeké határozottsággal dominált, így kényszerítve hibázásra a támadókat. Keller Ákos mindkét palánk alatt kitűnt, a szünet előtti percben a fehérváriaknál volt az előny (38–36). Clark két védővel is behúzott a kosárba, majd Trepák az idő szorításában engedett el egy sikeres triplát, így a vendégeknél volt az előny a félidőben. (39–41)

A második negyed sok hibát és kapkodást hozott – a szolnokiak büntetőzése kimerítette a bűntény fogalmát, tízből hármat értékesítettek –, de a jó védekezés vezetést ért a támadásban ideges fehérváriak ellen, akik az ellenfél palánkja alatt közel sem tudtak olyan higgadtan játszani, mint sajátjuk alatt.

3. NEGYED

A harmadik negyed elején Horváth Ákos tudta növelni a vendégek előnyét. közvetlen utána Hollis kétszer szedte le a saját lepattanóját, harmadikra erre már nem volt szükség. Horváth triplával felelt meg, a Szolnok nagyon küzdött a pihenő után. Hanga-trojka tartotta versenyben az Albacompot, nagyon odapirítottak a felek az első két percben, amit a 13 pontnál járó Keller triplája zárt (47–46). Horváth egyszemélyes csapatot alkotott, ismét beküldött egy triplát, majd Clark sikeresen büntetőzött (47–51). Horváth alig több mint három perc alatt már 11 pontnál járt a negyedben, a harmadik triplát is bevágta, óriásit meccselt. Majd sokoldalúságát bizonyítva betörés után is kosarat szerzett. A negyed közepén hét pont volt az Olaj előnye (49–56).

Pór Pétert ragadta magával a mérkőzés hangulata, alig lehetett leküldeni a pályáról a hevesen reklamáló szolnoki mestert, majd Trotter triplája jelenthetett nyugalmat. Az első félidőben önmagához képest sokat rontó Hanga vállalkozó kedve nem lankadt, a fehérváriak egyik kedvence remek triplát engedett el, nagyszerűen elkapta a fonalat a játékrészben. Keményedett a mérkőzés, több volt a kakaskodás, érződött, közelgett a hajrá és egyik fél sem tudott döntően a másik fölébe kerekedni. Másfél perccel a vége előtt Horváth-triplával lett ismét ötpontos az Olaj előnye (59–64). Az utolsó perc kemény ütközéseket hozott, a vendégek őrizték előnyüket. (61–66)

Horváth Ákos nagyszerű játékával tartotta előnyben csapatát, aki Trotter személyében kapott segítséget, miközben a szolnoki csapat rendesen aládolgozott. A házigazdáknál Hanga javult fel, de egyedül kevés volt, hogy a nagyszerű szolnokiakat megfogta volna az Albacomp.

4. NEGYED

A játékrész első másfél perce őrült rohanást és egyetlen pontot sem hozott, majd Budimir indította be a pontgyártást és növelte a vendégek előnyét. Csapata vergődését látva Dzunics Braniszlav kért időt, mielőtt túl késő lett volna. Hanga kezén szakadt fel a bőr, a vérzést kötéssel tudták elállítani, a válogatott védő csak így tudta folytatni a játékot, de ez cseppet sem zavarta meg abban, hogy ne dobjon egy triplát. Utolsó erőtartalékjaikat mozgósították a pályán lévők, a szolnoki előny csökkent ugyan, de még kitartott a hajrá öt perce előtt (68–72).

Hanga betörése mellett büntetőt is dobhatott, 7–0-s etappal ellenfele nyomába ért az Albacomp. Majd Keller zsákolta át Bádert – a fehérvári éppen karriercsúcsát dobta túl –, a házigazdák visszavették a vezetést. (73–72). Clark kipontozódott, vérszagot kapott az Albacomp, de Jones csak az egyik büntetőt értékesítette. Nem sikerültek a szolnoki triplák, a lepattanókat pedig rendre a fehérváriak gyűjtötték be. A mérkőzésen először a fáradtság jeleit mutatkoztak a vendégeken, Trotter azért három perccel a vége előtt egyenlített (74–74). Hanga védekezte le Horváth Ákost, majd Trotter Hangát, és végül Simon Balázs Trottert. Nagyot rohantak a csapatok, a gyűrű hálója pedig közben megszáradt...

Budimir ott, Simon itt hagyott ki egy-egy büntetőt, Horváth Ákos pedig betörést rontott, 30 mp-vel a vége előtt Hanga keze is megremegett büntetőnél, csak a másodikat küldte a helyére (76–75). Pór Péter kért idő 24 mp-vel a vége előtt, támadhatott az Olaj. 9 mp-vel a vége előtt Horváth tempózott nagyot (76–77). Akkor Dzunics mester kért időt. Hanga megcsinálta a ziccert, de Trotter kiszedte, nyert a Szolnok!(76–77)

A Szolnok a padlóról kelt fel és jutott el addig a fináléban, hogy végül hazai pályán döntsön a bajnoki címről. A fehérváriak ezúttal otthon kaptak ki egy olyan meccsen, amelyen döntően ellenfelük után kapaszkodtak. Az Olaj-játékosok önbizalma az egekben, a fehérváriak csalódottsága szintén. Két nap múlva azonban várhatóan ismét kiegyenlített, nagy csatát láthatunk majd, függetlenül a helyszíntől. Bár kétszer nyerni a szolnoki katlanban, nem kis feladat, még egy jó passzban lévő Albacompnak is…

POKOL VÁR AZ ALBACOMPRA SZOLNOKON

 

FÉRFI KOSÁRLABDA NB I
DÖNTŐ, NEGYEDIK MÉRKŐZÉS
ALBACOMP–SZOLNOKI OLAJ
76–77 (24–24, 15–17, 22–25, 15–11)
Székesfehérvár, 3000 néző. V: Földházi, Kapitány, Benczur
ALBACOMP: SIMON B. 15/3, HANGA 27/15, Bódi, KELLER Á. 15/3, Jones 4. Cs: Hollis 13/6, Hendlein 2. Edző: Dzunics Braniszlav
SZOLNOK: TROTTER 17/12, HORVÁTH Á. 26/12, Fodor M. 5/3, CLARK 8, BÁDER 6. Cs: Trepák 7/3, Budimir 8/3, Szabó P. Edző: Pór Péter
Dobószázalék. Mezőny: 48 (29/60), ill. 52 (29/56). Büntető: 69 (9/13), ill. 44 (8/18).
Lepattanók: 34, ill. 32. Legtöbb lepattanó: Hollis 11, ill. Báder 11
Legtöbb gólpassz: Simon B. 5, ill. Trotter 4
Az eredmény alakulása. 5. p.: 6–10. 8. p.: 16–18. 11. p.: 22–24. 14. p.: 30–26. 18. p.: 37–36. 22. p.: 41–43. 27. p.: 51–59. 31. p: 61–64. 35. p.: 64–72. 37. p.: 74–72. 40. p.: 74–75
Az egyik fél harmadik győzelméig tartó párharc állása: 2–2
MESTERMÉRLEG
Dzunics Braniszlav (Albacomp): – Nagyon nagy küzdelem volt, úgy érzem, tipikus egylabdás meccs. Most talán a szerencsésebb csapat nyert.
Pór Péter (Szolnok): – Nem is tudom, mit mondjak… Negyven percig kiegyenlített, hatalmas csata zajlott a parketten. Egyik csapat sem tudott olyan előnyt kiharcolni, amellyel biztossá tehette volna a győzelmét. A kulcsmomentum az volt, hogy most is sikerült az eladott labdákat minimalizálni, így nem tudott az Albacomp gyorsan indulni.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik