Kiestek az oroszok és a címvédő ausztrálok

Vágólapra másolva!
2010.10.01. 15:00
null
A kép csalóka: a meccs nagy részében nem volt ekkora küzdelem – a fehéroroszok könnyedén nyertek az oroszok ellen (Fotó: Action Images)
Címkék
Nem jutott elődöntőbe a női kosárlabda-világbajnokságon az orosz és a címvédő ausztrál válogatott sem. Előbbit a negyeddöntőbe éppen csak becsúszó fehéroroszok, utóbbit pedig a házigazda csehek búcsúztatták. Az Egyesült Államok 106–44-re nyert Dél-Korea ellen, míg Spanyolország drámai mérkőzésen, hosszabbításban múlta felül a franciákat.

A papírforma szerint az eddig mindegyik meccsét megnyerő Eb-ezüstérmes orosz válogatottnak könnyedén meg kellett volna vernie a nyolc közé éppen csak becsúszó Eb-negyedik fehéroroszokat, ám a meccs nem úgy indult, ahogy a szbornaja szövetségi kapitánya, Borisz Szokolovszkij elképzelte.

Jelena Leucsanka vezetésével 8–8 után megléptek a fehéroroszok, míg Sztyepanováék teljesen tanácstalanok voltak a támadásépítéseknél – egymás után adták el a labdákat (a második negyed elején már hétnél tartottak), és nem mellékesen 16 pontos hátrányba kerültek.

Ezt követően viszont megakadt Anatolij Bujalszki csapata, míg az oroszoknál az addig több dobást is elrontó Rebecca Hammon beszórt két triplát, és nyolc pontjával nagyban hozzájárult ahhoz, hogy hat pontra felzárkózzon csapata. Igaz, Julija Durejka triplájának köszönhetően végül 36–27-es fehérorosz vezetésnél fejeződött be a második negyed.

A harmadik játékrészben folytatták a felzárkózást az oroszok, előbb Szvetlana Abroszimova dobott egy triplát, majd Hammon is eredményes volt, ám Durejka két hármassal válaszolni tudott. A fehéroroszok egyik legjobbja (a másik Leucsanka volt) az első hat dobásából ötöt értékesített, ebből három tripla volt. Az ő játékának és a kisebb pihenő után visszatérő Leucsanka kosarainak köszönhetően a harmadik negyed végén már 15 ponttal vezettek a fehéroroszok, majd a záró játékrész elején már 54–35 is volt a javukra.

Ezt a különbséget pedig képtelenek voltak ledolgozni a nagyon rossz napot kifogó oroszok, akik végül 70–53-as vereséget szenvedtek, azaz nem jutottak be a legjobb négy közé. Ez pedig azt jelenti, hogy a Sztyepanova, Korsztyin, Abroszimova, Hammon fémjelezte generációnak továbbra is várnia kell az átütő sikerre, amit egy világbajnokság megnyerése jelenthetne.

A másik meccsen aztán az égvilágon semmi meglepetés nem volt: az Amerikai Egyesült Államok rendkívül sima mérkőzésen 106–44-re legyőzte Dél-Korea legjobbjait.

Az amerikaiak az első 25 pontból 19-et szerezve jelezték: nem szeretnének úgy járni, mint a Fehéroroszország ellen „elszálló" oroszok. A Team USA hat játékosa is tíz pontig vagy afölé jutott, a legeredményesebb amerikai dobó a mezőnyből 72.7 százalékkal célzó Angel McCoughtry (17 pont) volt. Az Egyesült Államok sorozatban hetedszer jutott be az elődöntőbe a női világbajnokságok történetében.

A harmadik mérkőzésen következett az újabb meglepetés, a házigazda ugyanis legyőzte a címvédő Ausztráliát. Az első két negyedben még egyek fél sem tudott ellépni, a nagyszünet után viszont a cseheknek sikerült tízpontos előnyre szert tenniük (42–32). Ekkor még visszajöttek az ausztrálok, akik az utolsó negyed előtt csak egypontos hátrányban voltak.

A záró tízperc elején azonban Hana Horáková két triplájával a csehek ismét elhúztak, és már nem is engedték ki a kezükből az irányítást.

A hárompontosokat 47.6 százalékkal dobó hazaiak legjobbja a 21 pontos Horáková mellett a 27 pontig jutó Eva Vitecková volt, az ausztrálok legeredményesebb játékosa Elizabeth Cambage (22 pont).

Az utolsó negyeddöntős mérkőzésen végig a spanyolok szaladtak az eredmény után, fél perccel a rendes játékidő vége pedig még hatpontos hátrányban voltak, ám így is sikerült kiharcolniuk a hosszabbítást.

A ráadásban aztán már ők voltak a jobbak, így készülhetnek az Egyesült Államok elleni elődöntőre. A másik ágon Fehéroroszország és Csehország küzd meg a fináléba jutásért.

 NŐI KOSÁRLABDA-VB, CSEHORSZÁG
NEGYEDDÖNTŐ
Csehország–Ausztrália 79–68 (15–18, 20–14, 17–19, 27–17)
Fehéroroszország–Oroszország  70–53 (23–11, 13–16, 14–8, 20–18)
Egyesült Államok–Dél-Korea 106–44 (28–11, 20–11, 35–7, 23–15)
Franciaország–Spanyolország 71–74 (16–14, 10–8, 26–21, 13–22, 6–9) – h. u.

AZ ELŐDÖNTŐ PÁROSÍTÁSA
 Spanyolország–Egyesült Államok
 Csehország–Fehéroroszország
 
 A 9–12. HELYÉRT
 Görögország–Japán 59–63
 Kanada–Brazília 58–64
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik