Kevin Durant nem kímélte volt csapatát, simán nyert a GSW

Vágólapra másolva!
2017.01.19. 09:58
null
Kevin Durant remekelt volt csapata ellen (Fotó: AFP, archív)
Mindössze három rontott mezőnykísérlettel jutott el negyven pontig Kevin Durant az Oklahoma City ellen, vezérletével végül sima győzelmet aratott a Golden State az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában. Jó védekezéssel és James Harden 38 pontjával nyert a Houston, a Philadelphia a Torontót is elkapta, a New York Derrick Rose-ra építve győztesen távozott Bostonból, a Detroit egy negyed alatt szétlőtte az Atlantát, míg Washingtonban a Memphis is elbukott – nézzük, hogy mi történt!


Philadelphia 76ers–Toronto Raptors 94–89


Beindult a show Philadelphiában. A keleti második csapat legyőzése akkor is nagy szó, ha az éppen idegenbeli back-to-backet játszik, a Sixersnél pedig nagyon régóta vágynak hasonló élményekre. Az utóbbi időben nem lehet okuk panaszra, csapatuk az előző kilenc meccséből hetet megnyert és mászik felfelé a tabellán, Joel Embiid személyében megvan a franchise-playerük, aki ráadásul a közönség bevonásához is nagyon ért–- nem csak a játékával, de a viselkedésével is lázba hozza a nézőket. Ezúttal is ő állt a Sixers élére (26 pont, 9 lepattanó, 2 blokk), sorozatban tizedik alkalommal érte el a húszpontos határt úgy, hogy még egyszer sem játszott harminc percet, de vezérletével főleg védekezésben brillírozott a gárda: a liga legjobb támadócsapatát tartották 84 ponton, szenzációs teljesítmény. Mellette kiemelendő Ilyasova, a több fontos játékot bemutató Saric, valamint a hajrában négy kulcsfontosságú pontot berámoló McConnell is – a 22 eladott labdát is elbírták, végig limitálni tudták a Torontót. Következőleg a Portlandet fogadják és azt kell írnunk, hogy akár esélyesek is lehetnek…

Kellemetlen meglepetés. Nem igazán volt felkészülve a Sixers játékára a Raptors és nagyon gyengén is dobott mezőnyből a fáradtabb vendégcsapat – csak DeRozan és Lowry termelte a pontokat, de előbbi szintén 0/6-tal kezdett mezőnyből. Ezzel együtt szinte végig fej-fej mellett haladtak a felek, szűk két perccel a vége előtt 86–85-re vezetett a Toronto, de innentől sorozatban öt dobást hibáztak el Lowry-ék (ebben két blokk is volt), mielőtt már tét nélkül beesett volna egy Powell-tripla – a Sixersnél viszont ez idő alatt Embiid öt, McConnell négy pontot tett hozzá. A meglepő vereség mellett további rossz hír a vendégek számára, hogy Patterson, Nogueira és Sullinger mellett most DeMarre Carroll is kidőlt, a harmadik negyedben a nyaka sérült meg és nem tudott visszatérni a pályára.

A 76ers legjobb dobói: Embiid 26/6, Ilyasova 18/9, Covington 10/3, McConnell 10
A Raptors legjobb dobói: DeRozan 25, Lowry 24/9, Valanciunas 10

Washington Wizards–Memphis Grizzlies 104–101

Washington bevehetetlen. Sorozatban 13. hazai mérkőzését is behúzta a fővárosi alakulat, így jelen pillanatban a keleti ötödik helyen áll, másfél meccsre a negyedik Atlantától. Az első félidőben azt csinált a gárda, amit akart, semmi sem látszott a Memphis elit védekezéséből, Bradley Bealék beszórtak 66 pontot két negyed alatt és volt, hogy 19-cel vezettek, simán lejátszották a vendégeket. A folytatás aztán azért izgalmasan alakult, elfogyott az erő a hazai támadójátékból, de kulcspillanatban mindig érkezett a 25 pontos, 13 gólpasszos John Wall és megtolta a szekeret – végig ellenfele előtt maradt a Wizards és végül behúzta a győzelmet. Ki kell emelni még a 25 pontos Otto Portert is, aki karriercsúcsnak számító 6/8 triplát rámolt be úgy, hogy rajta kívül az egész csapat összesen két hármast tudott hozzátenni.

Sem elöl, sem hátul nem volt az igazi a Grizzlies. Az első félidőben reménytelen volt a vendégek védekezése, de a fordulás után azért összekapták magukat Conley-ék és 38 ponton tartották a Washingtont a harmadik és negyedik negyedben. Az első félidei gyengélkedést azonban nem tudták semmissé tenni, elöl ugyan voltak jobb időszakaik, Marc Gasol és Mike Conley is jól játszott, de csapatszinten így is 40 százalék alatt maradtak mezőnyből, az igazi átütőerő hiányzott. A hajrában ugyan feljöttek egyszer két pontra, de gyors hat egységgel válaszolt a Wizards és nem adta ki a kezéből a vezetést, így a Memphis újabb vereséget könyvelhetett el – szombat hajnalban a Sacramento ellen lehet javítani.

A Wizards legjobb dobói: Wall 25/3, Porter 25/18, Morris 17
A Grizzlies legjobb dobói: Gasol 28, Conley 20/6, Green 15/6

Charlotte Hornets–Portland Trail Blazers 107–85


Ha van védekezés, van győzelem. Sorozatban nyolc mérkőzésen keresztül kapott legalább száz pontot a Charlotte, most viszont koncentráltan és hatékonyan tudott védekezni a gárda – ez elég is volt ahhoz, hogy kézben tartsa a találkozót. Persze kellett hozzá Kemba Walker (23 pont, 4/8 tripla), Nic Batum vagy éppen Roy Hibbert ponterős játéka is, de a kulcs ezúttal a védekezés volt: a második negyedben húsz, a negyedikben pedig 13 ponton tartották a Portlandet. A záró etapban egyébként Frank Kaminsky is feléledt, mind a 11 pontját ekkor dobta, itt került látótávolságon kívül a Blazers – a sikerrel ismét playoff-helyen van a Charlotte, szombat hajnalban a Torontót fogadja.

Megint süllyed a Portland. Hiába tűnt úgy január első felében, hogy megindulhat felfelé a Blazers, most ismét sorozatban harmadszor kapott már ki a gárda és egy meccsre van a nyugati nyolcadik helytől. Ráadásul nem is az eddig gyenge pontnak számító védekezéssel voltak gondok, egyszerűen tompa, ötlettelen támadójátékot mutattak be Lillardék, csak az irányító és McCollum jelentett veszélyt a gyűrűre, a kispad 10/35-öt szenvedett össze mezőnyből és az Aminu, Harkless, Plumlee triót sem lehetett komolyan venni. Elöl nem sűrűn játszik ennyire gyengén a gárda és hiába beszél róla mindenki, hogy ez nem a tavalyi csapat, mégsem látni a mindent elsöprő akaratot – ha nem javulnak, következőleg Philadelphiában is könnyen megéghetnek.

A Hornets legjobb dobói: Walker 23/12, Batum 17/3, Hibbert 16
A Trail Blazers legjobb dobói: Lillard 21/6, McCollum 18/6, Harkless 9/3

Boston Celtics–New York Knicks 106–117


Nagyon kellett ez már a New Yorknak. Sok gyenge meccs mellett néhányszor a szerencse sem a Knicks mellett állt az elmúlt hetekben, így nagy szüksége volt a csapatnak egy felemelő győzelemre – ez most a keleti harmadik és egyébként is régi rivális Celtics otthonában született meg. Hiányzott a kezdő magasember-páros (Porzingis és Noah), de Kuzminskas és Hernangomez is remekül szállt be, sőt, Jennings, Holiday és Courtney Lee is megtette a magáét, a vezér azonban ezen az estén Derrick Rose volt. Az irányító beszórt harminc pontot (13/24 mezőnyből), leszedett tíz lepattanót, kiosztott öt gólpasszt, valamint védekezésben is hozzátett két-két labdaszerzést és blokkot – a negyedik negyedben is lehetett rá számítani, ő volt a Knicks motorja. A tizenkét ponttal megnyert második játékrész után már végig a vendégek vezettek, ugyan a Celtics többször is feljött egy kosárnyira, de mindig érkezett rá válasz – az utóbbi 14 meccsből ez volt a harmadik Knicks-siker, most back-to-backet játszanak a Washington ellen, igaz, hazai pályán.

Thomas extrája kevés volt. Ahogy azt már megszokhattuk, most is Isaiah Thomas próbálta megnyerni a meccset a Bostonnak, be is rámolt 39 pontot (12/25 mezőnyből, 10/10 büntető), de ezúttal a csapatjáték nem igazán működött – csak 38.5 százalékkal dobtak mezőnyből és a tripláik sem ültek. Érdekesség, hogy a mindössze 2/14-gyel (1/8 tripla) záró Al Horford centerként kiosztott tíz gólpasszt, de Thomas parádéjának és a csapatszinten eladott mindössze három labdának köszönhetően voltak partiban a végéig – fordítani azonban nem tudtak, így elszenvedték idei 16. vereségüket. Avery Bradley végül nem tudott pályára lépni, ezúttal Marcus Smart sem tett hozzá sokat, ráadásul 57–33-ra elveszítették a lepattanózást úgy, hogy a Knicks két kezdő magasa nem is játszott – Horfordra inkább itt lett volna nagy szükség…

A Celtics legjobb dobói: Thomas 39/15, Crowder 21/6, Brown 12
A Knicks legjobb dobói: Rose 30, Kuzminskas 17/6, Hernangomez 17

New Orleans Pelicans–Orlando Magic 118–98

Nem volt esélye az Orlandónak. Holtfáradtak voltak a vendégek, hatmeccses idegenbeli túrát zártak le éppen, ebből az utolsó ötöt nyolc nap alatt kellett lejátszaniuk – ráadásul ezúttal sem léphetett pályára legjobb dobójuk, Evan Fournier. Végig hátrányban is voltak, félidőben tíz pont felett járt a különbség, de később volt, hogy a harmincat is közelítette, nem voltak egy súlycsoportban a felek – már az első félidőben 29 pontot kaptak leindításból a vendégek. Vucsevicsék így négy és fél meccsre vannak a keleti nyolcadik helytől, ami már kezd sok lenni, főleg úgy, hogy ez csak a 12. helyet jelenti számukra, ráadásul nagyon jön mögöttük a Sixers is.

Kötelező volt. Idegenbeli túrájáról hazatérve sorozatban hat hazai mérkőzést játszik a Pelicans, a fáradt Orlando után érkezik a ligautolsó Brooklyn, most kell felzárkóznia a csapatnak – jelenleg másfél meccsre vannak a nyugati nyolcadik Denvertől. Ezúttal nem is igazán izzadtak meg, kihasználták a Magic hibáit és a padról beszálló Galloway, Evans páros révén kintről is megsorozták ellenfelüket: bevertek 15 triplát 41.7 százalékkal. Üröm az örömben, hogy bár ismét játszott Anthony Davis, megint meg kellett röntgenezni meccs közben egy újabb sérülés miatt, igaz, ezúttal visszatérhetett és végül dupla duplázott.

A Pelicans legjobb dobói: Davis 21, Galloway 18/12, Evans 18/12
A Magic legjobb dobói: Gordon 14/3, Payton 14/6, Green 13/3

Houston Rockets–Milwaukee Bucks 111–92

Houstonban védekezés is van. Bár legtöbbször a Rockets triplazáporos támadójátékáról beszélünk, a gárda ezúttal megmutatta, hogy védekezni is tud: ugyan ezúttal sem dobtak jól kintről, egyáltalán nem forgott veszélyben a győzelmük. Összességében 40 százalék alatt tartották mezőnyből a Milwaukee-t, kiosztottak 12 blokkot, a második negyedben összesen 12 pontot engedélyeztek a Bucksnak és úgy nyertek, hogy az első félidőben csupán 4/20 triplát tudtak elsüllyeszteni. Hozzá kell tenni, hogy a gyengébb triplázást és a remek védekezést is okozhatta az a tény, hogy Ryan Anderson betegség miatt hiányzott és Corey Brewer került be a kezdőbe – ő kőkemény munkát végzett hátul, elöl viszont nem igazán lehetett rá számítani. Ki kell emelnünk James Hardent, aki 38 ponttal (14/25 mezőnyből), hat lepattanóval, nyolc gólpasszal és csak két eladott labdával állt a Rockets élére, Giannis Antetokounmpo szerint ezúttal is szinte lehetetlen volt levédekezni az MVP-cím egyik nagy esélyesét.

Agresszívebbé kell válnia a Bucksnak.
Antetokounmpo ezúttal is mindent megtett (32 pont, 13/20 mezőnyből, 11 lepattanó, 6 gólpassz, 3 blokk) csapata sikeréért, extra hatékonysággal dolgozott, de saját bevallása szerint a negyedik negyedben nem voltak elég kemények – ezen kell dolgozniuk, mert nem csak most fordult elő. Ezzel együtt a második negyedben veszítették el a meccset, amikor 18 ponttal nyert a Houston, onnantól csak futottak az eredmény után inkább kevesebb, mint több sikerrel – Antetokounmpo mellé senki nem tudott felnőni, egymaga pedig kevésnek bizonyult. A záró etapban ráadásul megint előjött a régi probléma (szintén a keménységre visszavezethető), hogy nem tudták levédeni a triplákat, ugyan az első félidőben jól megoldották ezt a feladatot, a hajrában sorra ültek a Rockets kinti dobásai, ezért sem tudtak közelebb kapaszkodni. Zsinórban három vereségük után muszáj lesz javítaniuk, de az igazán komoly feladat a Houstonra vár: a Golden State-et fogadják James Hardenék.

A Rockets legjobb dobói: Harden 38/12, Gordon 25/18, Beverley 12/6, Harrell 12
A Bucks legjobb dobói: Antetokounmpo 32/3, Parker 15, Beasley 14/6

Detroit Pistons–Atlanta Hawks 118–95

Egy negyed alatt eldőlt. Állva hagyta ellenfelét a Pistons, hatalmas fordulatszámon pörgött a hazai gárda az első játékrészben: ők szerezték az első hét pontot, végül 42–18-ra (!) húzták be az első negyedet. Mezőnyből 16/26-ot dobtak ez idő alatt, 6/7 triplával kezdtek és itt el is döntötték az összecsapást – a második negyed elején elérte a különbség a harminc pontot, innentől nem volt miről beszélni. A találkozó végéig már csak az volt Jacksonék feladata, hogy ne sérüljenek meg és ne engedjenek nagy futásokat az Atlantának, mindkettőt teljesítették, így kiütéses győzelmet arattak Caldwell-Pope és Leuer nélkül is.

Felejtsük el. Érthetetlen rajtot produkált az egyébként jó formában lévő Atlanta, védekezésben mintha pályán sem lettek volna – kicsit az öltözőben maradtak, ezt pedig könyörtelenül megbüntette a Pistons. Mire észbe kaptak a vendégek, már közte húsz volt, gyakorlatilag nem maradt esélyük, így túl sok szakmai tanulságot nem lehet levonni az összecsapásból – Schröderéknek ezt el kell felejteni és továbblépni, szombat hajnalban a Chicagót fogadják.

A Pistons legjobb dobói: Jackson 26/6, Harris 19/12, Bullock 15/6
A Hawks legjobb dobói: Millsap 21/3, Schröder 13, Humphries 13/3

Sacramento Kings–Indiana Pacers 100–106

Óriási feltámadás a Pacerstől. Az első félidőben nem volt pályán a vendégcsapat, 22 ponttal is égtek már, nagyszünetben 19 egység volt közte. A harmadik negyedben aztán elkezdett sokkal okosabban játszani az Indiana, Jeff Teague szinte tökéletes estét produkált, remekül mozgatta a csapatot (22 pont, 5/6 mezőny, 11/11 büntető, 7 pattanó, 11 gólpassz), Myles Turner (16 pont) és a padról beszálló Al Jefferson (20 pont) szintén extra dobóformát fogott ki, így George-tól végül egy átlagos este is elég volt. A második félidőben 25 pontot vert ellenfelére a Pacers, és bizonyította, hogy az utóbbi nyolc meccsén aratott hetedik győzelme nem a véletlen műve – a gyenge szezonkezdet után az Indiana már holtversenyben az 5-6. helyen áll keleten.

Rudy Gay elvesztése már nem fért bele. Az egész szezonban sérülésekkel bajlódott a veterán kiscsatár, ma pedig a harmadik negyedben szenvedett komolynak tűnő Achilles-sérülést. A Pacers feljavulása mellett ez már sok volt: Cousins tripla duplája elég Westbrookosra sikeredett (25 pont, 7/19 mezőnyből, 12 pattanó, 10 gólpassz, 9 eladott labda), a kezdőötös többi tagja szép lassan eltűnt a második félidőben, a kispadra pedig ezúttal nem számíthattak. Az utóbbi hét hazai meccsükből a hatodikat bukták el, ennek köszönhetően már csak 11. helyen állnak nyugaton. Ha Gay kiesik a szezon hátralévő részére, akkor idénre is jó eséllyel elköszönhetnek a playoff-álmaiktól.

A Kings legjobb dobói: Cousins 25/3, Gay 21/9, Afflalo 11/6, Koufos, Collison 11-11.
A Pacers legjobb dobói: George 24/6, Teague 22/3, Jefferson 20.

Golden State Warriors–Oklahoma City Thunder 121–100

Durant másodszor is sziporkázott. A szezon elején játszott meccsükhöz hasonlóan az egykori Thunder-sztár újfent remekelt, szezoncsúcsot jelentő 40 pontot rámolt be, mellette 12 pattanót, 4 gólpasszt és 3 blokkot is betett a közösbe. Steph Curry is kiváló volt (24 pont, 8 gólpassz, 3 szerzett labda), Thompson és Green is hozzátette, amit kellett, a cseresorból pedig jöttek a veteránok: Iguodala 6 pontja mellett 5 gólpasszt és 4 labdalopást jegyzett, és a West, Livingston duóban is volt pont. Az egál első félidő után a harmadik negyedben gyújtotta be a rakétákat a GSW, a gyorsabb játékot pedig a negyedikben is folytatták, így az OKC ismét esélytelen volt a győzelemre – gyors indulásokkal lehetett volna esélyük, de ebben a műfajban is jobb volt a GSW (29–12). A hazaiak egyetlen bánata lehet, hogy a rutinos csere, David West ujjtörést szedett össze.

Westbrook felemás estéje. Szezonbeli 21. tripla-dupláját is megcsinálta az OKC irányítója (27 pont, 15 pattanó, 13 gólpassz), de pontatlanul dobott és 10 labdát el is szórt, utóbbiból a hazaiak elég sok pontot raktak fel a táblára, ráadásul Zaza Pachulia közvetlenül a nagyszünet előtt flagrant faultot érően tarolta le. Oladipo és Kanter mindent megtett, amit lehetett, meglepően pontosan céloztak és szállítottak 42 pontot, támadásban viszont ennyi volt a csapatban, Steven Adams távollétében megint nem működött a védekezésük, így a vége nem is lehetett más, mint tükörsima vereség.

A Warriors legjobb dobói: Durant 40/15, Curry 24/6, Thompson 14/9.
A Thunder legjobb dobói: Westbrook 27/3, Kanter 22, Oladipo 20/12.

NBA, ALAPSZAKASZ
Charlotte Hornets–Portland Trail Blazers 107–85
Philadelphia 76ers–Toronto Raptors 94–89
Washington Wizards–Memphis Grizzlies 104–101
Boston Celtics–New York Knicks 106–117
Detroit Pistons–Atlanta Hawks 118–95
Houston Rockets–Milwaukee Bucks 111–92
New Orleans Pelicans–Orlando Magic 118–98
Golden State Warriors–Oklahoma City Thunder 121–100
Sacramento Kings–Indiana Pacers 100–106

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik