Két rangadóval és egy borzasztó sérüléssel kezdődött az NBA-szezon

Gobodics TamásGobodics Tamás
Vágólapra másolva!
2017.10.18. 08:26
null
Gordon Hayward borzasztó sérülést szenvedett (Fotó: Boston Celtics Twitter)
A Cleveland Cavaliers 102–99-re legyőzte a Boston Celticset az NBA 2017–2018-as szezonjának nyitó mérkőzésén. Noha LeBron James remekelt (29 pont, 16 lepattanó, 9 assziszt), az összecsapás minden bizonnyal inkább egy horrorsérülésről marad emlékezetes. A játéknap másik rangadóján a címvédő Golden State Warriors elaludt a negyedik negyedben, aminek a következménye az lett, hogy 122–121-re kikapott a Houston Rocketstől.

 

Cleveland Cavaliers–Boston Celtics 10299

Szörnyű kezdés. Alig öt perc telt el a 2017–2018-as idényből, máris egy borzalmas esemény árnyékolta be ezt az ünnepnapot: egy felugrás közben történt ütközés után eltört Gordon Hayward bokája. A horrorisztikus jelenet alapjaiban határozhatja meg a Boston egész szezonját, hiszen nagyon hosszú időre elveszítették frissen igazolt sztárjukat, ráadásul végül ezt a találkozót is elbukták azok után, hogy az első félidőre alaposan rányomta a bélyegét Hayward esete – tizenöt-húsz pont közötti hátrányba kerültek a vendégek. A fordulás után ugyan feljavultak, Kyrie Irving (22 pont, 8/17 mezőnyből, 10 gólpassz) és a fiatal Jaylen Brown (25 pont, 11/23 mezőnyből, 6 lepattanó) vezetésével kihasználták a Cavs pontatlanságát és visszajöttek a meccsbe, de megnyerni végül nem tudták, csak egy szoros végjátékra futotta – ez persze most abszolút sokadlagos az ő szempontjukból...

A Nemzeti Sport Online szakmai 
együttműködő partnere a kezdo5.hu.
A Nemzeti Sport Online szakmai együttműködő partnere a kezdo5.hu.

James nem bízta a véletlenre. Az előszezonban csak egy meccset játszott és ma estére is kérdéses volt, hogy pályára lép-e LeBron James, de végül ott volt a parketten és parádés teljesítménnyel vezette győzelemre csapatát. A kiscsatár megkapta a „kért” kezdőötösét (Rose, Wade, Crowder és Love rajta kívül), de végül mindenkinél jóval több időt, 41 percet töltött parketten, amely alatt dobott 29 pontot (12/19 mezőnyből), leszedett 16 lepattanót és kiosztott 9 gólpasszt is – ráadásul a negyedik negyedben ismét előlépett, egymaga 13 pontot szórt a kritikus időszakban. Így is szoros lett a vége, kellett egy clutch tripla Love-tól az utolsó percben, de végül megnyerte a derbit a Cavs annak ellenére, hogy szemmel láthatóan idő kell még nekik, egyelőre elég sok volt a hiba mindkét oldalon, de igaz ez a Celticsre is – a hazaiak 5/22, a vendégek 8/32 hármast dobtak, holott ez mindkét oldalon kifejezetten erősségnek számít.

A Cavaliers legjobb dobói: James 29/3, Love 15/3, Rose 14/3
A Celtics legjobb dobói: Brown 25/6, Irving 22/12, Tatum 14/3

Golden State WarriorsHouston Rockets 121122

A végén fordított a Houston. Az első három negyed során úgy tűnt, hogy a Warriors kézben tartja a meccset, a Rockets védekezése még „takarékon” sem jelentett gondot a bajnoknak – Curry és Durant sem erőltette meg magát, de a padról például Nick Young (23 pont, 6/7 tripla) megszórta magát. A záró etapot azonban már a térdsérülést szenvedő Draymond Green (9 pont, 11 lepattanó, 13 gólpassz) nélkül kellett megvívnia a hazai alakulatnak és ez, valamint Andre Iguodala hiánya meglátszott a védekezésen – Chris Paul vezetésével felzárkózott a Rockets, az utolsó percekben már egylabdássá vált a meccs és 44 másodperccel a vége előtt át is vették a vezetést a texasiak. Öt másodperccel a vége előtt volt még egy dobása a negyedik negyedben kilenc pontot szóró Steph Currynek, de ez kimaradt, Durant kísérlete pedig már időn túli volt, így némi meglepetésre, az utolsó negyedet 14 ponttal megnyerve nagy győzelmet aratott a Rockets.

Jobban akarta a Rockets. A Warriors kicsit lazára vette ezt az estét, a második negyed elején egy 14–4-es futással megléptek, ezt az előnyüket tartották a negyedik játékrészig, majd amikor összeállt a Houston, nem tudtak már váltani – Kevin Durant egymaga kilenc labdát szórt el, az első negyed után Klay Thompson is eltűnt és Steph Curry sem tudta végül megnyerni a találkozót. A Houstonnál ellenben mindenki pörgött, Harden (27 pont, 6 lepattanó, 10 gólpassz, 3 eladott labda) villogott, Chris Paul a negyedik negyed elején levezényelte a felzárkózást (4 pont, 11 gólpassz), így az is feledésbe merülhet, hogy egyelőre nem találta a helyét, a kispad pedig parádézott: Eric Gordon 24, PJ Tucker 20 (4/6 tripla), Luc Mbah a Moute pedig 14 pontot tett hozzá, nagy szerepük volt a győzelemben. Hiába a Warriors 34 gólpassza, 16/30 triplája és tíz blokkja, a hajrában nagyot küzdő, jobban koncentráló és a labdára jobban vigyázó Houston bajnokveréssel indította a szezont.

A Warriors legjobb dobói: Young 23/18, Curry 22/9, Durant 20/6
A Rockets legjobb dobói: Harden 27/12, Gordon 24, Tucker 20/12

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik