Két percet kell javítanunk az ukránok ellen

Vágólapra másolva!
2012.08.30. 13:35
Címkék
Döntően befolyásolhatja válogatottunk továbbjutási esélyeit az Európa-bajnoki selejtezőben, hogy milyen eredményt ér el a csapat csütörtökön Ukrajna ellen. A nemzeti együttes a dnyipropetrovszki rajton 38 percig uralta a meccset, ám a hajrában elkövetett hibák miatt hat ponttal kikapott. Ha a válogatott legalább hét ponttal meg tudja nyerni a pécsi mérkőzést, óriási lépést tesz előre a szlovéniai kontinenstornára kerülésért folytatott harcban.

Kosárlabdában kilencvenhét másodperc alatt rengeteg dolog megtörténik, változik, ezt a magyar férfiválogatott tagjai saját bőrükön tapasztalhatták, amikor az Eb-selejtezősorozat első meccsén Dnyipropetrovszkban játszottak. Pontosan ennyi volt hátra a találkozóból, amelyen Horváth Ákosék szervezetten, fegyelmezetten és jól játszva hárompontos előnyben voltak az ukránokkal szemben, aztán jött a majd’ kétperces rövidzárlat.

Horváth Ákos (pirosban) önbizalma nem ingott meg 
(Fotó: Mirkó István)
Horváth Ákos (pirosban) önbizalma nem ingott meg (Fotó: Mirkó István)

A hazaiak Stiven Bertt duplájával elkezdték a felzárkózást, majd a honosított amerikai kosara után még szereztek hét pontot, a magyarok pedig egyet sem. Így lett 77–71 a vége, s alakult ki az a helyzet, hogy csütörtökön Pécsen hét egységgel kell megverni Ukrajnát ahhoz, hogy esetleges pontazonosságnál az egymás elleni összevetésben Magyarország legyen jobb helyzetben.

„Ha csak az ottani meccset vesszük alapul, sok mindenen nem kell változtatnunk, az utolsó két percet kellene kijavítani – vélekedett Horváth Ákos, a Szolnok hátvédje. – Nagy lehetőséget szalasztottunk el Ukrajnában, no de ez már történelem. Ha most hét ponttal nyernénk, az lenne a jövő évi Európa-bajnoki szereplésre vezető utunkon tett első, de mérföldnyi lépés. Ha sikerül, egészen más lelkiállapotban játszhatunk Ausztriában és Cipruson, valamint a horvátok elleni hazai meccsen. Jó az ellenfél, de minden poszton fel tudjuk venni velük a versenyt, ezt az első mérkőzés is megmutatta. Egységes védekezéssel, nagy akarással és több kiemelkedő egyéni teljesítménnyel megvalósítható a feladat. Szerintem fegyvertárunk repertoárjának nagyobbik részét még meg sem mutattuk, remélem, hogy most villantunk. Nagyon várja a társaság a találkozót.”

A válogatott eddig két meccset nyert – Ausztriát és Ciprust győzte le hazai pályán – és kétszer kikapott – a már említett dnyipropetrovszki meccsen Ukrajnában és Horvátországtól Eszéken. A várt, pontosabban elvárt győzelmeket szállította a csapat, de a második hely megszerzéséhez még legalább három győzelem, köztük a csütörtöki kellene. Ehhez viszont az átlagban 20, illetve 14 pontot átlagoló Hanga Ádám és Lóránt Péter mellé biztosan szükség lesz egy harmadik pontgyárosra, mondjuk éppen a 2011–2012-es szezon legjobb játékosára, Horváth Ákosra, aki eddig tőle kevésbé megszokott módon mindössze hat pontot átlagol…

„Hogy miért? Ujjal mutogathatok – magamra. A cél ugyanaz, a karikába be kell tenni a labdát… Fizikailag rendben vagyok, a dobóformám javulóban, persze volt már néhány szerencsétlen kísérletem, rossz választásom. Nem vagyok elégedett magammal, de az önbizalmam nem párolgott el, szóval csak kiszakad a zsák előbb vagy utóbb. De ha nem, az sem érdekel, ha közben kijutunk az Európa-bajnokságra” – fogalmazott a 31 éves játékos.

KOSÁRLABDA, EURÓPA-BAJNOKI SELEJTEZŐ
AZ 5. FORDULÓ PROGRAMJA, CSÜTÖRTÖK
Magyarország–Ukrajna, Pécs, 19 (Digi Sport 2)
Ausztria–Ciprus, Schwechat, 20.20
AZ ÁLLÁS
1. Horvátország 4 4 344–257 8
2. Ukrajna 4 3 1 285–255 7
3. MAGYARORSZÁG 4 2 2 294–305 6
4. Ausztria 4 1 3 296–310 5
5. Ciprus 4 4 235–327 4
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik