Női kosár Eb: jöhet az első menet! – Szlovénia ellen kezd a válogatott

BOBORY BALÁZS, KONCZ GYÖRGY (Nis)BOBORY BALÁZS, KONCZ GYÖRGY (Nis)
Vágólapra másolva!
2019.06.27. 07:53
Csütörtökön Szlovénia ellen megkezdi szereplését a lett-szerb közös rendezésű kontinensviadalon a magyar női kosárlabda-válogatott. A mieink még szerdán is kettőt edzettek és megpróbáltak a lehető legjobban felkészülni az ellenfél játékára.
A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK! (Fotó: Koncz György)
A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK! (Fotó: Koncz György)

 

 

„Mi vagyunk a magyar csapat”
„Nagyon jól sikerült az utolsó néhány nap, jó volt az utunk Nisbe, eleget tudtunk pihenni és Turner Yvonne is megérkezett, szerintem mindent a tervek szerint sikerült megvalósítani. Az izgalom egyre nő, ez természetes, ráadásul többen vannak olyanok a keretben, akiknek ez lesz az első felnőtt Európa-bajnokságuk. Az első mérkőzés mindig nagyon fontos, ilyenkor még mindenki ismerkedik az atmoszférával, a hangulattal, de nekünk meg kell mutatnunk, hogy mi vagyunk a magyar csapat, nem véletlenül vagyunk itt” – mondta Zele Dorina, a válogatott erőcsatára
„Nagyon tetszik a szállodánk, hosszú folyosói vannak, olyan, mint egy labirintus. Szerencsére a körülményekre, az ellátásra semmi panaszunk nem lehet. A csapat alakul, örülök, hogy Yvonne csatlakozott a kerethez, hozott némi frissességet, ami sokat lendíthet rajtunk” – nyilatkozta Horti Dóra, a válogatott centere.

Gereben Lívia itt van Nisben.

A szekszárdiak súlyos beteg, orvosi kezelés alatt álló bedobója természetesen nem utazhatott el az Eb helyszínére Székely Norbert együttesével, azonban amikor a játékostársak először beléptek a Csair sportcsarnokba, kikerekedett szemmel konstatálták, hogy egy hatalmas poszteren a viadal minden résztvevő csapatából egy játékos mosolyog vissza rájuk, a szervezők – vélhetően véletlenül – a mieink közül Gereben Líviát választották ki. Úgy tűnt, a magyar játékosoknál ez a fotó pont azt a hatást váltotta ki, amely egy kis pluszt jelenthet a mérkőzéseken, nyilvánvaló, hogy a társak már csak Liviért is harcolni fognak.

A hangulatra egyébként sem lehet panasz, a játékosokra szerdán a nemzetközi szövetség által szervezett hivatalos csapat- és egyéni fotózás várt, és persze bárki állt a vakuk elé, a többiek zrikálták rendesen.

„Gyerünk, rendesen rogyassz!” – mondta nevetve valaki, amikor Pusztai Petrától a fotográfus azt kérte, szinte guggoló helyzetben pózoljon kezében a labdával. A mosolygós felvétel nem is maradt el, majd zárásként összeállt a 12 magyar lány, és egy nagy csataüvöltéssel köszönt el a fényképezőgéptől, indulni kellett edzeni.

„Tíz percre van a szállodánk a csarnoktól, a távot háromszor tettük meg eddig busszal, de egyszer sem sikerült tartani az időt – mesélte már Székely Norbert szövetségi kapitány. – Mindig rendőri felvezetést kapunk, az első alkalommal rendben felültünk a buszra, beállt elénk a motoros rendőr és tíz percet várt, nem tudtuk, hogy mire. Aztán amikor leszálltunk megkérdezni, miért veszteglünk, ő az fellelte, hogy azt hitte, mi várunk valamire. Másodszorra már könnyen elindultunk, akkor viszont a rendőr egy olyan utcába hajtott be, ahová a buszunkkal nem lehetett, ezért veszítettünk időt. Harmadszor meg egészen egyszerűen eltévesztett egy kihajtót a körforgalomban, szóval ezzel a buszozással eddig nem volt szerencsénk.”

Ismerősök között
Szlovénia az egyetlen csapat a csoportunkban, amely mögöttünk áll a legfrissebb világranglistán, amíg mi az 50. helyen vagyunk, délnyugati szomszédaink a 63.-ak. Ez a besorolás azonban nagyon becsapós lehet, mert hiába érkeztek az utolsó, azaz a negyedik kalapból a C-csoportba a szlovénok, keretük tele van rutinos, Európában elismert játékossal. Rutin és tapasztalat terén biztosan jobban állnak nálunk, de a rotációjuk nem túl bő, ezért az esetleges sérülések, vagy a faultproblémák sok mindent boríthatnak. Szlovénia soraiban régi ismerősöket köszönthetünk, a center Eva Lisec a 2016–2017-es idényben pattogatott Szekszárdon, Teja Oblak a 2017–2018-asban, utóbbi a tolnai városban mutatott teljesítményével hívta fel magára a prágai vezetők figyelmét, és végül nyert a ZVVZ USK Prahával Euroliga-bronzérmet a mögöttünk álló évadban. Bitang nehéz feladat vár a mieinkre, de megijedni nem szabad, fontos lenne egy szép sikerrel rajtolni.

Hogy a csütörtöki, szlovénok elleni nyitó mérkőzésen lesz-e, még jó kérdés, de a szakmai stáb mindent megtett, hogy semmi ne múljon Fortunán. A társaság már a székesfehérvári edzőtáborban is látott videókat a riválisról, majd szerdán a szállodában kétszer is a különterembe, a kivetítő elé álltak Studer Ágnesék.

És nem csak videózásból volt kettő, hanem edzésből is, egy délelőtt, egy délután.

„Végre volt egy kis sebességünk, és úgy látom, hogy Turner Yvonne is szépen épül be a csapatba emberileg – ecsetelte a szövetségi kapitány. – A szakmai oldal már más kérdés, mert három nap alatt nehéz csodát tenni, de a társakhoz való hozzáállása, és az ő fogadtatása jó alap lehet a mérkőzéseken is. Amit lehetett, átvettünk vele az eddigi edzéseken, de az idő akkor is kevés lenne, ha egész nap tréningeznénk. Szerdán gyakoroltuk a zónavédekezést, illetve az emberfogást, csináltunk gyors indításokat. A szlovénokat testközelből láttuk, nagy termetűek, erősek, ennek ellenére lábbal is fürgék, szóval nagyon nehéz dolgunk lesz.”

A 4000 fő befogadására képes Csair sportcsarnok messze nem lesz tele a csütörtöki első meccsen, a játékosoknak viszont tetszik az aréna, amelyben kifejezetten kellemes a klíma, ellenben a kinti, 33–34 Celsius-fokkal.

 

Sokan azt mondják, a magyar csapat sorsa már a szlovénok elleni összecsapáson eldőlhet, azonban tényleg nagyon kiegyensúlyozott a csoport, bőven lehetnek körbeverések. Persze nem lenne baj, ha az első sikert a mieink neve mellé jegyeznék be.

MINIINTERJÚ
Vállalja a felelősséget – Dubei Debóra, a válogatott bedobója

– Rajtra kész a csapat?
– Szerintem igen, mindenki izgatottan várja már az Európa-bajnokságot. Kedden egy, szerdán két edzésünk volt, megismertük a termet, megszoktuk a szállodát, szóval jöhet az első meccs.

– Ez lesz a második Európa-bajnoksága. Mi változott a két évvel ezelőtti óta?
– Most egy kicsit más a helyzet, 2017-ben Csehországban szinte tizenkettedik játékosként, egyedüli fiatalként voltam ott, most minden bizonnyal nagyobb szerep vár rám.
– Ezzel együtt nagyobb felelősség is…
– Így van. Két évvel idősebb lettem, tapasztaltabb is és két Euroliga-négyes döntő van a hátam mögött, sok Euroliga-meccs és fontos magyar bajnoki összecsapások. Nagyon bízom benne, hogy ezeknek is köszönhetően jó teljesítménnyel tudom segíteni a csapatot.
– Mi a véleménye a csoportunkról? Sok minden eldőlhet az első napon, vagy végig nyílt lesz a harc a továbbjutó helyekért?
– Amikor a sorsolás után először megláttam a csoportunkat, úgy gondoltam, jól jártunk a többihez képest, mert azt hiszem, minden lehetséges. Lehet, hogy valaki három vereséggel hazamegy, de az is, hogy körbeverések lesznek. Minden meccs nagyon fontos lesz, mert nem tudhatjuk, hogy az eredmények hogyan alakulnak. Ezzel együtt a csütörtöki meccs eredménye meghatározhatja az egész Európa-bajnokságunkat.
– Milyennek látja a szlovén csapatot?
– Nagyon erős csapat, védekezésben harcos, sokat futó együttes. Szeret gyors indítás után dobni, négy kulcsjátékossal rendelkezik, ők az Euroligában szerepelnek. Nem lesz egyszerű meccs, nekünk is meg kell találni azokat az embereket, akik valamilyen különlegességgel tudnak jelentkezni a mérkőzés során.

 

37. NŐI KOSÁRLABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG, SZERBIA ÉS LETTORSZÁG
CSOPORTKÖR

C-CSOPORT (NIS)
MAGYARORSZÁG
SZLOVÉNIA
TÖRÖKORSZÁG
OLASZORSZÁG

1. FORDULÓ
Június 27. MAGYARORSZÁG–Szlovénia 16.00 (Tv: M4 Sport)
Június 27. Törökország–Olaszország 18.30
2. FORDULÓ
Június 28. Szlovénia–Törökország 16.00
Június 28. Olaszország–MAGYARORSZÁG 18.30 (Tv: M4 Sport)
3. FORDULÓ
Június 30. MAGYARORSZÁG–Törökország 16.00 (Tv: Duna World)
Június 30. Olaszország–Szlovénia 18.30

A magyar válogatott kerete
Dubei
Debóra (Sopron Basket), Határ Bernadett (Sopron Basket),HortiDóra (ZTE NKK),Horváth Bernadett (NKE-FCSM Csata),KissVirág (KSC Szekszárd),Lelik Réka (NKE-FCSM Csata),Pusztai Petra (Aluinvent DVTK), Raksányi Krisztina (CMB Cargo-UNI Győr),StuderÁgnes (KSC Szekszárd),TurnerYvonne (Phoenix Mercury),Varga Zsófia (CMB Cargo-UNI Győr),Zele Dorina (Aluinvent DVTK)

Az eseményről a Nemzeti Sportot tudósítják: Bobory Balázs (riport), Koncz György (fotó)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik