Jimmy Butler 52 ponttal kezdte 2017-et

Gobodics TamásGobodics Tamás
Vágólapra másolva!
2017.01.03. 09:01
null
Jimmy Butler (21-esben) volt a Chicago Bulls vezére (Fotó: Reuters)
Egymaga vezette sikerre a Chicagót Jimmy Butler az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában, hiszen Rajon Rondo és Dwyane Wade hiányában 52 ponttal, valamint káprázatos utolsó négy perccel szomorította el a Charlotte-ot. Pontpárbajt húzott be a GSW a Denver ellen, a Cleveland sem nyert könnyen a New Orleansszal szemben, a Washington csak lelassítani tudta a Houstont, de megállítani nem, míg a Clippers megtörte vereségsorozatát és legyőzte a Phoenixet. A Bucks egylabdás meccsen felülmúlta az OKC-t, a negyedik negyedben emelt a tempón a Jazz, a New York viszont tovább süllyed, Carmelo Anthonyék most az Orlandótól kaptak ki.

Milwaukee Bucks–Oklahoma City Thunder 9894

Westbrook nem találta az ellenszert. Eléggé megszenvedett a Bucks védekezésével a vendégek sztárja, az első félidőben még többé-kevésbé hozta, amit kell, a fordulás után azonban 17 dobásából csak három akadt be – összesen 9/28-cal zárt mezőnyből, közte 2/10 triplával. Leginkább Tony Snell játéka nem ízlett neki, aki parádés munkát végzett rajta, nem csak a dobásait, de a passzait is el tudta venni (hat gólpassz, öt eladott labda), majd a hajrában, clutch helyzetben kiütötte a kezéből a játékszert, ezzel tulajdonképpen eldöntötte a derbit. Westbrook szenvedése nagyon rányomta a bélyegét az OKC játékára, hiába volt jó Adams és Oladipo, az utolsó percben három dobást is elhibázott az irányító az eladott labda mellett, ezeket pedig megbüntette a Milwaukee.

Több lábon állt a Milwaukee. Küzdelmes, brusztolós meccs volt, de egy fokkal hatékonyabban játszottak a hazaiak, akiknél természetesen Giannis Antetokounmpo (26 pont, 10/19 mezőnyből, 10 pattanó, 5 gólpassz) volt az első opció - mellette viszont termelt Parker, termelt Monroe és a Henson, Brogdon páros is hozzátette a magáét. Ezzel együtt iszonyatos szenvedést láthattunk a hajrában, az utolsó öt percnek 88–88-ról mentek neki a felek, sőt, 55 másodperccel az órán még 94–94 volt – ekkor Henson tette a helyére Antetokunbo labdáját, majd Westbrook hibáit kihasználva Brogdon büntetőzött remekül. Egylabdás meccset húzott be a Bucks, parádés védekezéssel és saját bevallásuk szerint talán némi szerencsével, de csak a győzelem számít és az, hogy újra 50 százalék felett van a mérlegük.

A Bucks legjobb dobói: Antetokunbo 26/3, Parker 19/6, Monroe 15
A Thunder legjobb dobói: Westbrook 30/6, Adams 20, Oladipo 18/12

Cleveland CavaliersNew Orleans Pelicans 9082

Most már hiányzott a hátvédsor. Legutóbb még nem jelentett problémát Kyrie Irving és JR Smith hiánya, most viszont érezhető volt, hogy a McRae, Liggins kettős nem ugyanazt jelenti támadásban. A bajnoknál Kevin Love sem találta magát (7/19 mezőnyből, 0/7 tripla, 12 pont), gyengén kezdtek, majd a harmadik negyedben már tízpontos hátrányból kellett felállniuk – megtették, a záró etapot szinte egálról kezdhették. Itt előlépett Kay Felder és egymaga beszórt nyolc pontot ebben a periódusban, de a döntő szót természetesen LeBron James mondta ki – 84–82 után csak ő tudott már pontot szerezni az utolsó bő két percben, emellett kiosztott egy blokkot is a saját palánkja alatt. Ezek miatt a Cleveland végül behúzta az összecsapást és elkerülte a negatív szezoncsúcsot a dobott pontok tekintetében, de érdemes kiemelni a Frye, Felder, Shumpert, Jefferson cseresort, akik megtolták a gárda szekerét – amíg a kezdők voltak fent, jobb volt a New Orleans...

A félig abszolvált teszt. Az utóbbi mérkőzések sikerei után ezúttal is jól játszott a Pelicans, hozta azt a védekezést, aminek az elmúlt meccseken a győzelmeket köszönhette, de ezúttal nem tudta megnyerni a találkozót. Hiába voltak borzasztó agresszívek hátul (a Cavs 16 gólpassza és 6/31 triplája jól jelzi ezt), elöl nekik is komoly gondjaik voltak: Anthony Davis csak 10/27-et szenvedett össze mezőnyből, csupán 36.4 százalékkal dobtak csapatként, elveszítették a lepattanózást és alig tudtak büntetőket kiharcolni – a második negyed közepén állhattak először a vonalra. Az utolsó szűk három percben aztán végleg leolvadtak, itt már egyetlen pontot sem tudtak szerezni, öt rontott dobás mellett volt eladott labdájuk is, míg a túloldalon James megbüntette őket.

A Cavaliers legjobb dobói: James 26, Frye 14/12, Love 12, Jefferson 12/3, Felder 12
A Pelicans legjobb dobói: Davis 20, Hield 20/12, Holiday 11/6

Brooklyn NetsUtah Jazz 89101

A negyedik negyed döntött. A gyengén dobó Jazz nem tudott fölénybe kerülni három játékrészen keresztül és a záró tizenkét percnek 70–70-ről feszültek neki a felek – itt azonban begyújtotta a rakétákat a vendégcsapat. Villogott a kispad, Joe Johnson, Raul Neto és Joe Ingles is remekül szállt be, de hozzátett Rodney Hood is ebben az időszakban, a gárda pedig hat perc alatt tíz pont feletti előnyt épített ki – ezt már nem adta ki a kezéből, a Nets minden kísérletét visszaverte. Kiemelendő Gordon Hayward játéka, aki ismét csapata vezére volt, harminc ponttal (9/18 mezőnyből, 3/4 tripla, 9/9 büntető), valamint jó védekezéssel állt a Jazz élére. Quin Snyder együttese 22–13-ra áll, ilyen magasságokban 35 meccs után utoljára a 2010–2011-es szezonban volt, ám akkor tavasszal összeomlott, 39–43-mal zárt és lemaradt a rájátszásról.

Otthon semmi baj nincs. A hazai találkozóin egyáltalán nem játszik rosszul a Nets, ugyan ezúttal megszenvedtek a Jazz védekezésével és gyengén dobtak, de cserébe három negyeden keresztül ők is remekül szívták Goberték vérét – szoros csatában kaptak ki végül a nyugati negyedik helyezett ellen. A gond akkor jelentkezik, amikor el kell menni idegenbe, hiszen ott 1–16-ra állnak jelenleg, ennek köszönhető, hogy ők a ligautolsók – ha valamit át tudnának menteni a hazai formájukból és főleg, ha végre stabilan játszhatna Jeremy Lin...

A Nets legjobb dobói: Booker 17/3, Lopez 14/3, Whitehead 12/3
A Jazz legjobb dobói: Hayward 30/9, Gobert 15, Mack 15/3, Hood 15/3

New York KnicksOrlando Magic 103115

Bajban a New York? Volt már keleti harmadik is az idei alapszakasz során a Knicks, amikor úgy tűnt, hogy jól működik a gépezet, ám ennek már jó ideje vége – ezúttal sorozatban ötödik vereségét könyvelhette el a gárda. A három sérült közül végül csak Kristaps Porzingis hiányzott, Anthony és Lee ott volt a parketten, de védekezésben egyáltalán nem volt válaszuk a back-to-backet játszó Magicre – a vendégek 35 gólpasszt osztottak szét és 15 triplát rámoltak be. Emellett már eltörpült, hogy támadásban nem volt meg a lendület, az átütőerő, ráadásul 18 gólpasszukra 18 eladott labda is jutott, így nem tudták tartani a lépést – már kicsúsztak a playoffhelyekről és két meccsel 50 százalék alatt állnak.

Fournier nélkül is megy ez. Már zsinórban ötödik találkozóját hagyta ki a Magic dobógépe, de amikor megvan a ritmus, fel sem tűnik a hiánya – Jodie Meeks 23 pontos szezoncsúccsal, közte 6/7 triplával jelentkezett a helyén, míg a festékben az Ibaka, Gordon, Vucsevics trió használta ki Porzingis távollétét. A kispadról Elfrid Payton 13 pontos, 14 gólpasszos dupla duplát gyártott és a gárda végig kézben tartotta az összecsapást, a második félidőben már nem volt sok esélye a New Yorknak – Biyombóék egy meccsel még így is a Knicks mögött vannak, de továbbra is kapaszkodnak.

A Knicks legjobb dobói: Anthony 19, Rose 18, Lee 14/3
A Magic legjobb dobói: Meeks 23/18, Gordon 22/9, Ibaka 22/6

Chicago BullsCharlotte Hornets 118111

Jimmy Butlerre nincsenek szavak. A Bulls vezére idén már többször produkált kiemelkedő teljesítményt (például alig egy hete a Brooklyn ellen), de ezúttal minden eddigit felülmúlva 52 pontig jutott, eggyel elmaradva közel egy éve felállított karriercsúcsától. Rajon Rondo és Dwyane Wade sem lépett pályára, ráadásul hiába az extra teljesítmény, így is nagyrészt a Hornets vezetett, amíg az utolsó négy percben nem lépett még egy szintet Butler. A dobóhátvéd ebben a kulcsfontosságú időszakban egymaga 17 (!) pontot rámolt be, míg a Hornets összesen csak 11-et, egész egyszerűen nem tudtak vele mit kezdeni – sorozatosan megbontotta a védelmet, betört és csak faulttal tudták megállítani. Összesen 21/22 büntetővel és csak 1/4 triplával (15/24 mezőnyből) zárt, leszedett 12 lepattanót, kiosztott hat gólpasszt és ellopott három labdát – egészen elképesztő estéjével a keleti negyedik helyezettet sikerült megverniük.

Védekezni sem ártana. A vendégeknél parádésan játszott Kemba Walker, eljutott 34 pontig (idén először dobott back-to-back minimum 30-at), beszórt 6/8 triplát (13/19 mezőnyből) és folyamatosan szétszedte a Bulls védekezését, Steve Clifford azonban nem volt elégedett, még az irányítóval sem. A mérkőzés után úgy fogalmazott, hogy ugyan játékosa jó munkát végzett elöl, de hátul is legalább így kellene teljesítenie, ahogy mindenki mástól is ezt várja – túl puhák voltak, a Bulls pedig azt játszotta, amit akart. A gárda a liga első felébe tartozik alapvetően a védekezést tekintve, de az előző két találkozón 121 és 118 pontot kapott, ezen mindenképpen változtatnia kell.

A Bulls legjobb dobói: Butler 52/3, Mirotic 12/6, McDermott 11
A Hornets legjobb dobói: Walker 34/18, Batum 19/3, Lamb 15/3

Houston RocketsWashington Wizards 10191

Nem szépen, de nyert a Houston. Ezúttal közel sem brillírozott annyira a texasi alakulat, mint legutóbb, James Harden pedig ugyan ismét tripla duplázott, de erre nem igazán lehet büszke – 23 pontját 6/24-es mezőnymutatóval szedte össze, tíz gólpassza mellett pedig eladott hat labdát. Azonban egyrészt Beverley nélkül is nagyon jól védekezett a társaság és kordában tartotta a Wizards játékát, másrészt Eric Gordon megint parádézott: beszórt 31 pontot, közte hat triplával és több fontos játékkal a negyedik negyedben. Az első félidőben még erősen akadozott a hazaiak gépezete, eladtak nyolc labdát és csak 2/17 hármast süllyesztettek el a nagyszünetig, de a fordulás után tudtak változtatni és a 15–2-es december után a januárt is győzelemmel kezdték – egyetlen meccsre vannak a San Antoniótól.

Nem érkezett washingtoni válasz. Amíg a Houston nem találta a dobását és rossz döntéseket hozott, vezettek a vendégek, ám ahogy Gordonék elkezdtek rohanni és berámolni a kinti helyzeteiket, úgy fordult meg a meccs – a harmadik negyedet 37–17-re nyerték a hazaiak. A Washington nem tudott erre válaszolni, védekezésben képtelen volt lelassítani a belendülő Houstont, elöl pedig most ők hibáztak rengeteget és végül több eladott labdával zártak, mint a Rockets. Bradley Beal 27 ponttal tért vissza, John Wall dupla duplázott, de mindez kevésnek bizonyult – most Dallasba utaznak, ahol nagyon kellene nekik a győzelem.

A Rockets legjobb dobói: Gordon 31/18, Harden 23/6, Harrell 14
A Wizards legjobb dobói: Beal 27/15, Wall 18, Gortat 13

Golden State WarriorsDenver Nuggets 127119

Egy futás elégnek bizonyult. Végig tartotta a lépést a Denver, az első félidőben is folyamatosan tapadt a Golden State-re a vendégcsapat és nem okozott gondot Jokicséknak, hogy szétszedjék a GSW védekezését. A harmadik negyed elején azonban volt egy gyengébb periódusuk, amikor szűk öt perc alatt csak négy pontot tudtak szerezni, itt tíz egység körüli előnyt épített ki a hazai alakulat, amelyet megtartott a találkozó végéig – hiába voltak egálban innentől megint, közelebb nem tudott jönni a Nuggets. A 33 kiosztott gólpassz jelzi, hogy megvolt a ritmus, a Curryékhez képest kicsit gyengébb dobóformát pedig 16 támadópattanóval ellensúlyozták – fordítani azonban nem tudtak, így végül alulmaradtak.

Kiegyensúlyozott Warriors. Úgy szerzett 127 pontot a listavezető, hogy senki nem játszott kiemelkedően, Draymond Green tripla duplázott, Thompson, Curry és Durant pedig tulajdonképpen ugyanannyi kísérletből ugyanannyi pontot tettek hozzá. Egyikük sem produkált extrát, csak amit a Nuggets védekezése engedett, így jutott tíz egység fölé Zaza Pacsulia és Ian Clark is – a gárda 52.6 százalékkal tüzelt mezőnyből, 44 százalékkal triplázott és a Denverhez hasonlóan 33 gólpasszal zárt. Ugyan lezárni nem tudták az összecsapást, de a győzelmet így is hozták, ezzel 30–5-re állnak és 2.5 meccsel vezetnek a Spurs előtt.

A Warriors legjobb dobói: Thompson 25/12, Curry 22/9, Durant 21/3
A Nuggets legjobb dobói: Chandler 21/9, Jokics 21/3, Gallinari 19/6

Los Angeles Clippers–Phoenix Suns 109–98

Új év, új remények. Sorozatban hat vereség után tudott nyerni a Chris Pault és Blake Griffint továbbra is nélkülöző Clippers, ezúttal elkapta a fonalat Redick (22 pont, 3/5 tripla) és Jordan (20 pattanó, 3 blokk), mindenki tette a dolgát, ami most elégnek bizonyult. A harmadik negyedben ráadásul bemutattak egy 14–0-s futást, amellyel eldöntötték az összecsapást, innen ugyan még egyszer visszakapaszkodott a Suns, de lemenedzselte a hátralévő időt a hazai alakulat. Ugyan ezúttal sem brillíroztak, több eladott labdájuk volt, mint gólpasszuk, de ezeket a Suns nem tudta megbüntetni, így lezárhatták a bukószériát – igaz, a szokásos flagrant most sem maradhatott el, ezúttal Redick osztott ki egy könyököst.

Gyengén dobott a Phoenix. A vendégek Jordan mellett is leszedtek 19 támadópattanót és összesen 102 mezőnykísérlettel zártak, ám ezeknek kevesebb, mint 40 százalékát értékesítették csak, ráadásul a 2/15 tripla sem túl biztató teljesítmény – tehát több dobást vállaltak mezőnyből, mint ahány pontot szereztek összesen. Bledsoe és Booker is rengeteget hibázott, egyedül a 24 pontos, 8 pattanós Warren dicsérhető, de a harmadik negyed 7/27-es mezőnymutatója már nem férhetett bele. A gárda ezzel nyugati utolsó, ligaszinten pedig csak a Philly és a Brooklyn áll rosszabb mérleggel.

A Clippers legjobb dobói: Redick 22/9, Crawford 18, Felton 16
A Suns legjobb dobói: Warren 24, Bledsoe 22/3, Booker 13/3

NBA, ALAPSZAKASZ
Cleveland Cavaliers–New Orleans Pelicans 90–82
Milwaukee Bucks–Oklahoma City Thunder 98–94
Brooklyn Nets–Utah Jazz 89–101
New York Knicks–Orlando Magic 103–115
Chicago Bulls–Charlotte Hornets 118–111
Houston Rockets–Washington Wizards 101–91
Golden State Warriors–Denver Nuggets 127–119
LA Clippers–Phoenix Suns 109–98

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik