Ivkovics: Kane becsapott minket, mostantól a jogászok beszélnek

BOBORY BALÁZS (VARSÓ)BOBORY BALÁZS (VARSÓ)
Vágólapra másolva!
2017.08.24. 13:51
null
Hanga Ádám már Varsóban van, DeAndre Kane ezzel szemben…
Megérkezett a jó idő Varsóba, ezzel együtt elérkezett az ideje a magyar férfi kosárlabda-válogatott Európa-bajnoki főpróbája első felvonásának is, Ivkovics Sztojan szövetségi kapitány együttese este, 20.45-től Nagy-Britanniával találkozik a négycsapatos felkészülési torna keretében. Bár már régóta lehetett tudni, hogy a honosított játékos, DeAndre Kane nem lesz ott az Európa-bajnokságon, az ügyre végérvényesen pont került.

 

A varsó felkészülési torna első játéknapjának reggelén úgy érezte magát az ember a szálloda éttermében, mintha egy jófajta diáktáborban lenne. Legalábbis a hangulat olyannak tűnt, bár amikor egy 100 négyzetméteres helységbe húsz-huszonöt két méter körüli ember bezsúfolódik, akkor pincér, egyéb vendég, vagy éppen újságíró liliputinak érzi magát.

Szóval ezek a hatalmas fickók kerülgették egymást a sajtokat, felvágottakat, rántottát, vagy éppen virslit tartalmazó tálak előtt, és nem kevés mennyiségű energiát pakoltak magukba a megerőltető nap előtt.

A magyar játékosok mindenkinél később reggeliztek, megtehették, hiszen a meccs előtti edzés csak délben kezdődött, az esti meccs meg 20.45-re van kiírva, vagyis belefért egy kis lustálkodás, reggel kilenc óráig eszébe sem jutott senkinek az étteremben megjelenni.

A déli átmozgató edzés a megszokott mederben zajlott, a torna helyszínéül szolgáló Legionowo Arénában az esti ellenfelet, a briteket váltották a mieink a parketten. Ivkovics Sztojan néhány figura lesétálásával kezdte a tréninget, majd jött egy kis futóiskola, végül dobás, és ennyi elegendő is volt az ebéd, majd a csendes pihenő előtt.

 

A szövetségi kapitány a torna előtt azt ígérte, a három mérkőzésből egyen az őszi világbajnoki selejtezőkön szereplő, azaz fiatalokkal teletűzdelt együttes fog pályára lépni. Lehet, hogy ez a mérkőzés a tavaly oda-vissza legyőzött britek elleni lesz az.

Vége a Kane-ügynek

Eldőlt, vége. Ezt már sejtettük, napok, de lehet, hogy hetek óta és a szövetségi kapitány is utalt rá: DeAndre Kane nem lesz ott a magyar válogatottban az Európa-bajnokságon. A tavasszal honosított amerikai irányító sokáig hitegette a magyar szövetséget, hogy csatlakozik a csapathoz, késéseit várandós, állítása szerint veszélyeztetett terhes párjával magyarázta, nem akarta egyedül hagyni hitvesét. Aztán Kane szerdán megérkezett klubjához, a Maccabbi Tel-Avivhoz, hogy megkezdje a felkészülést a következő szezonra…

„Én választottam Kane-t, háromszor járt Magyarországon, kollégáimmal lefolytatott megbeszélései után pozitívak voltak a tapasztalatok, az ajánlólevele is hasonlóan pozitív volt. A korábbi egyeztetések során végig nyitott és normális volt – mondta Ivkovics Sztojan. Sajnos becsapott minket. Az Európa-bajnoki szereplők közül majdnem mindenki igyekszik honosítani játékost, az esetek többsége hasonlóan zajlik, mint a miénk, tudtuk ezt, ezért kötöttünk olyan szerződést, amely komoly elvárásokat támaszt vele szemben. Mostantól a jogászok beszélnek.”

A Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége felkészült a játékossal való szerződéskötés során erre az eshetőségre is, így a megállapodás tartalmaz szankciókat. Hogy ezzel milyen mértékben kíván élni a szövetség, arról az Eb után az elnökség határoz.

„Öt évvel ezelőtt, amikor elkezdtük a munkát ezzel a csapattal, akkor azt kértem mindenkitől, hogy ne foglalkozzunk azokkal, akik nincsenek itt és lemondták a válogatottságot, most is az a kérésem, foglalkozzunk azokkal, akik az Európa-bajnokságra készülnek. Jó lenne, ha az Eb-ig nyugalom venné körül a csapatot” – vélekedett Ivkovics.

FELKÉSZÜLÉSI TORNA, VARSÓ
Csütörtök
18.15: Lengyelország–Izrael
20.45: MAGYARORSZÁG–Nagy-Britannia
Péntek
18.00: Lengyelország–Nagy-Britannia
20.30: MAGYARORSZÁG–Izrael
Szombat
15.30: Nagy-Britannia–Izrael
18.00: Lengyelország–MAGYARORSZÁG

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik