Ivkovics: A szerbek kosárlabda szempontjából számunkra nem jelentenek sok jót

BOBORY BALÁZSBOBORY BALÁZS
Vágólapra másolva!
2017.09.08. 19:30
null
Ivkovics Sztojan túl van a baklaván
Péntek délelőtt a FIBA által biztosított charterjárattal – a spanyol, a horvát és a montenegrói csapattal együtt – utazott a magyar férfi kosárlabda-válogatott az egyenes kieséses rendszerű folytatás helyszínére, Isztambulba, ahol vasárnap, 14.15-től Szerbiával találkozik a nyolcaddöntőben.

 

Hét nap alatt öt mérkőzés, ehhez végképp nem szoktak hozzá a magyar játékosok.

Na már csak ezért is le a kalappal előttük, hogy bírták a strapát, a számukra ismeretlen tempót és sikerült továbbjutniuk.

Nyilván egyetlen kosárlabdázó sem szereti, ha kora reggel bárhová el kell indulni, ám vélhetően hiába volt elcsigázott egy kissé a társaság a pénteki utazás előtt, a játékosok izgatottan várták az utazást Kolozsvárról Isztambulba.

Már maga az csodálatos élmény lehetett, hogy a mieink a másik három továbbjutóval, az összes sztárral egy gépen mentek a török metropoliszba, majd miután megtették a repülőtérről a hotelig a mintegy 15 perces utat, tátva maradt a szájuk Isztambul egyik legszebb, legimpozánsabb szállodája előtt.

„Finom volt a baklava, már az első ebéd alkalmával megkóstoltam – mondta nevetve a délutáni csendes pihenő után Ivkovics Sztojan szövetségi kapitány, aki tartotta ígéretét, s Isztambulban a sütemény elfogyasztása után tért csak a szakmai kérdésekre. – Ahogy várni lehetett, a szerbek jönnek a nyolcaddöntőben, ami kosárlabda szempontjából számunkra nem sok jót jelent, de persze mindig van remény. Azért az remek érzés, hogy itt mennyien gratulálnak, mennyi szakmai elismerést kapunk az eddigi szereplésünk okán.”

A magyar válogatott a nyolcaddöntőben sem akarja lerombolni a saját maga által felépített jó renoméját, az már más kérdés, hogy a tavalyi olimpiai ezüstérmes ellen lehet-e reális esélye a világraszóló bravúrra.

„Nincs nagyon gyenge pontjuk a szerbeknek – állapította meg Ivkovics. – Ők az aranyéremért jöttek az Eb-re, és elfogadom azokat az otthoni véleményeket is, hogy mi nem tartozunk az elithez, de van valamink, ami keveseknek ezen a tornán: akarat és elkötelezettség. Ezzel értünk el mindent eddig, vasárnap is ebben bízhatunk. Ami a kosárlabdázás szakmai részében fontos, a tudás, a fizikai paraméterek, a képesség, az mind az ellenfél mellett szólnak. Jobban örültem volna az oroszoknak, mert készség terén elmaradnak a szerbektől, nekünk jobban ízlik, ha valakinek nem annyira szigorú a harcmodora, mint a szerbeké.”

Azzal, hogy a mieink útjába a nyolcaddöntőben Szerbiát sodorta a sors, Ivkovics Sztojan számára is bezárult egy kör, hiszen édesanyja horvát, édesapja szerb, magát pedig montenegróinak tartja, miközben immár magyar állampolgár is.

„Tényleg olyan ez, mint egy vízilabdatorna, a csoportban a horvátokkal és a montenegróiakkal találkoztunk, most meg jönnek a szerbek – jegyezte meg a szövetségi kapitány. – Érzelmileg egyik meccs sem jelent többet a megszokottnál, igaz, a montenegróiak ellen különleges volt játszani, mivel annak a csapatnak is voltam az edzője, és a játékosokkal érzelmileg ugyanolyan kötődés alakult mi, mint a magyar válogatott tagjaival. Én azonban magyar edző vagyok, huszonhét éve itt élek, itt kezdtem a szakmát is.”

Abban azért biztosak vagyunk, hogy Ivkovics – csakúgy, mint az egész válogatott – élete legnagyobb meccsére készül a szerbek ellen, az akarattal és az elkötelezettséggel most sem lesz baj.

FÉRFI KOSÁRLABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG, ISZTAMBUL
NYOLCADDÖNTŐ (szeptember 10., vasárnap)

14.15: Szerbia–MAGYARORSZÁG (Tv: M4 Sport)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik