Indul a nagydöntő: mennyit ér a fehérvári pályaelőny a Szolnok ellen?

Vágólapra másolva!
2013.05.22. 13:30
null
A döntőben sok minden megtörténhet, egy dolog aligha: az egyik fél söpörni tud (Fotó: NS-archív, Korponai Tamás)
Kézilabdában és vízilabdában tegnap ért véget a férfibajnokság nagydöntője, ma a kosárlabdázóknál veszi kezdetét. A papírforma esetükben nem borult a korábbi időszakban, így a címvédő – az alapszakaszt Adria-ligabeli kötelezettsége miatt kihagyó – Szolnoki Olaj ellenfele az alapszakasz után a középszakaszban is első helyen végző Alba Fehérvár lesz. A pályaelőny utóbbinál van, kiegyenlített erők csatájában ez akár döntő lehet. Az egyik fél három győzelméig tartó sorozat első felvonását ma 19 órától rendezik meg, a Nemzeti Sport Online élőképes cikkben közvetíti a mérkőzést!

 

A két együttes számára nem ismeretlen az egymás elleni nagydöntő, a legutóbbi két bajnoki címet megszerző Szolnoki Olaj a 2010–2011-es idényben meccselt az aranycsatában a fehérváriakkal. Utóbbiak akkor nem kis meglepetést szolgáltatva rögtön elvették a szolnoki pályaelőnyt (87–69), majd hazai győzelmükkel (88–67) összesítésben 2–0-ra elhúztak.

DÖNTŐ
(Az egyik fél harmadik győzelméig.)
ALBA FEHÉRVÁR–SZOLNOKI OLAJ
Fehérvár–Szolnok19 óra (Tv: Sport Klub)
Szolnok–Fehérvármájus 25. (szombat)
Fehérvár–Szolnok
május 28. (kedd)
Szolnok–Fehérvár
május 31. (péntek) – ha szükséges
Fehérvár–Szolnok
június 2. (vasárnap) – ha szükséges

Ám hiába kerültek közel a végső diadalhoz, az Olaj fordított. Szolnoki sikere (76–66) után Székesfehérváron aratott egypontos győzelmet (77–76), majd hazai környezetben ülhetett fel a trónra (80–72), ahonnan tavaly a Szombathelynek nem sikerült letaszítania a nagydöntőben. Annyit említsünk meg: egy éve a Falcónál volt a pályaelőny, de az Olaj rögtön elvette, és 3–1-re hozta a finálét.

Mondhatnánk, hogy kiszámítható a bajnokság, mert az a két csapat került a döntőbe, amelyet a rajt előtt is oda várt mindenki. Viszont a fehérváriak öt meccsen gyűrték le a Pécset a negyeddöntőben, míg az Olaj az ötödik mérkőzés hosszabbításában tudott csak bekúszni a fináléba a Paks ellen, tehát mindkét klub közel került a papírformát borító búcsúhoz.

Az Alba menet közben szépen összeállt, Pakson lehengerlő játékkal megnyerte a Magyar Kupát, és Székesfehérváron az egész szezonban veretlen maradt. A Szolnok az edzőcserét (Pór Pétert a szerb-osztrák Nedeljko Asceric váltotta decemberben) követően várakozáson felül szerepelt az Adria-ligában, ám a hazai porondon már nem sziporkázott, sőt gyakran görcsös játékkal, kínlódva nyerte meg meccseit.

Március végén a Magyar Kupa döntőjében is összemérhette magát a két együttes, és nem az Alba Fehérvár győzelme volt a legnagyobb meglepetés, hanem annak mikéntje és hogyanja: a Szolnok mindössze 54 pontot szerzett, és tetemes, húsz pontos vereséget szenvedett. Két éve – ahogy a bajnoki fináléban – a Szolnok diadalmaskodott a fehérváriak ellen a kupadöntőben is.

„Az Alba két nappal többet pihenhetett, miután az elődöntő pénteki, negyedik találkozóján magabiztosan győzte le a Kaposvárt, míg a Szolnok nagyszerű, izgalmas ötödik meccsen gyűrte le vasárnap a Paksot – érvelt a székesfehérváriak mellett sportági szakértőként Patonay Imre. – Hazai pályán a Fehérvárt kevesen verik meg, viszont a nyomás Dzunics Braniszlav csapatán lesz. A Szolnoktól eddig mindenki többet várt, most összerázhatta a siker, ami lelki pluszt jelenthet – de szerintem az Alba otthon hozza a meccset.”

Patonay Imre szerint a két csapat játékoskerete között nincs számottevő különbség:

„Valamivel erősebb a Szolnok kerete, de csak akkor, ha Horváth Ákos is egészséges. Ki számított mondjuk arra, hogy Juhos Levente a fehérváriaknál a padról beszállva szinte minden mérkőzésen bever egy-két hármast? Két jó edző irányítja az együtteseket, Dzunics Braniszlav és Nedeljko Asceric is ízig-vérig a szerb kosárlabdát képviseli, ebben nincs különbség köztük. A kupagyőztes rohanós kosárlabdája nem fekszik a bajnoki címvédőnek, sok múlik azon, a szolnokiak hogyan tudják megállítani ellenfelüket és hogyan tudják kivédeni a lefutásokat.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik