nemzetisport.hu 2016.10.28 11:06 Frissítve: 2016.10.28 11:35

NBA: ilyen csarnokot sem látott még a világ

A Sacramento Kings kosárlabdacsapata csütörtök este játszott először új otthonában, a Golden 1 Centerben, amely több szempontból a világ egyik legmodernebb sportlétesítményének számít.

A Golden 1 Center madártávlatbólHárom évvel ezelőtt még az sem volt biztos, hogy Sacramentónak 2016-ban lesz NBA-csapata, hiszen egy seattle-i befektetőcsoport megvette volna a Maloof családtól a franchise-t, és a néhai SuperSonics székhelyére vitte volna. Egy Vivek Ranadive nevű indiai üzletember azonban 534 millió dollárért (mai áron kb. 150 milliárd forint) megvásárolta a klubot, és Kalifornia fővárosában tartotta.

Üresen is jól néz ki (Fotó: golden1center.com)
BÁTRAKÉ A SZERENCSE
Meg akar gazdagodni? Fogadjon a Sacramento Kings bajnoki címére!

Azóta – gyakorlatilag napra pontosan két év alatt – felépült a Kings új otthona, a Sacramento belvárosában található Golden 1 Center. A 17 500 ülőhellyel felszerelt multifunkciós csarnok sok tekintetben úttörőnek számít. Ez például az első sportlétesítmény, amelynek energiaellátása teljes egészében napenergiával történik, 3.8 millió liter vizet spórol meg egy év alatt a hasonló méretű arénákhoz képest, és a területe helyén álló korábbi üzletközpont anyagait használták fel az építésekor. Az ételeket és italokat 250 km-es körzeten belülről szállítják az épületbe.

De akkor az igazi, amikor tele van (Fotó: golden1center.com)

Az 556 millió dollárból felhúzott csarnok az első fedett sportlétesítmény, amely megkapta a LEED Platinum minősítést, ami azt jelenti, hogy az épület a legmagasabb szintet képviseli a környezettudatosság terén.

A szurkolók kényelmét és szórakoztatását szolgálja a NBA első 4K ultra HD felbontású óriáskijelzője – amely négyszer élesebb képet tesz lehetővé, mint a normál HD-kijelzők –, valamint az aréna saját applikációja, amellyel a szurkolók beállíthatják az ülésük hőmérsékletét.

A 4K ultra HD felbontású kijelző (Fotó: golden1center.com)


Még nagyobb különlegességet jelentenek a repülőgéphangároknál alkalmazott hatalmas ajtók, amelyek elhúzásával félig nyitottá alakítható a Golden 1 Center. A Kings az előszezon során néhány mérkőzésén már tesztelte a létesítményt ilyen körülmények között, s a benti hőmérséklet, páratartalom és légmozgás sem változott meg számottevően. Elképzelhető tehát, hogy nyitott állapotában is rendeznek majd NBA-meccseket a Golden 1 Centerben, de a liga további teszteket akar elvégezni, valamint egyeztetni a többi csapattal, mielőtt ennek zöld utat adna.

Kívülről sem csúnya (Fotó: golden1center.com)


Minden szép és jó tehát, csak a San Antonio Spurs volt udvariatlan vendég az ünnepi napon, a csütörtöki bajnokin ugyanis 102–94-re nyert a Kings ellen.

A Nemzeti Sport digitális formában - az e-újságért kattintson ide!

2017.10.24 08:00:49

Kosárlabda GOBODICS TAMÁS (KEZDO5.HU)

A Sixers és a Suns megszerezte első sikerét az új szezonban.

2017.10.23 08:57:38

Kosárlabda GOBODICS TAMÁS (KEZDO5.HU)

Második hazai mérkőzését is megnyerte a Brooklyn • Westbrook javította szombati gyenge játékát.

2017.10.21 09:08:53

Kosárlabda GOBODICS TAMÁS, HEGEDŰS RÓBERT (KEZDO5.HU)

New Orleansban javított a címvédő Warriors, kikapott a Bucks a Clevelandtől.

2017.10.20 08:07:49

Kosárlabda GOBODICS TAMÁS (KEZDO5.HU)

Paul George és Carmelo Anthony sikerrel mutatkozott be az OKC-ben.

2017.10.19 09:06:54

Kosárlabda GOBODICS TAMÁS (KEZDO5.HU)

A Portland 48 ponttal nyert • Győzelemmel kezdett a Spurs • Paul nélkül sem hibázott a Rockets.