Hatalmas pécsi győzelem, nem jutott tovább a Szeged

Vágólapra másolva!
2010.01.20. 19:46
null
Vajda Anna 29 pontig jutott a Lille ellen (Fotó: Laufer Péter)
Címkék
A női kosárlabda Euroliga csoportkörének utolsó fordulójában a B-csoportban a Pécs kiváló játékkal 94–42-re győzött a francia Lille ellen. A Szeged kikapott Brnóban, így nem jutott tovább a D-csoportból.

18 órai kezdettel két magyar csapat lépett pályára a női Euroliga csoportkörének utolsó fordulójában. A továbbjutást már az előző fordulóban kiharcoló pécsiek a francia Lille-t fogadták (a találkozónak annyiból volt tétje, hogy a folytatásban az összesített mérleg alapján dől el, hogy kivel játsszanak a baranyaiak), míg a szegediek a Brnóhoz látogattak a továbbjutás kiharcolásáért, igaz, Bencze Tamás tanítványainak 16 közé jutásához a másik két meccs kedvező alakulása is kellett.

A forduló előtt utolsó helyen álló Németh Bernadették azonban komolyan gondolták, hogy lehet esélyük Csehországban, és dacolva a papírformával két negyedet követően 39–36-re vezettek, köszönhetően elsősorban Iva Ciglar és Olena Zserzserunova ponterős játékának.

A Szeged lendülete a harmadik negyedben is kitartott, Németh Bernadett is elkapta a fonalat, és többek között az ő pontjai révén tízpontos előnyre tett szert a Szeviép, ami azért is volt különösen fontos, mert a végelszámolásban még az összesített kosáraránynak is lehetett szerepe.

Persze csak egy szegedi győzelem esetén... A harmadik negyed végén felzárkózott a Brno, Eva Vitecková triplája után 52–51-re jöttek fel a csehek, majd a záró játékrész elején Jelena Skerovics hármasa urán már a hazaiak vezettek. A hajrára elfáradtak a szegediek, a Brno fokozatosan növelte előnyét, végül 69–61-re nyert, ezzel eldőlt, hogy a Szeged nem jut tovább a D-csoportból.

A Pécs számára nem okozott gondot a kötelező házi feladat a Lille ellen. Fűzy Ákos csapata teljesen más ritmusban játszott, mint a franciák. Iványi Dalmáék 17–3-as rohammal kezdték a meccset, az első negyed végén pedig 23–9-re vezettek.

Még 20 perc sem telt el a meccsből, amikor Vajda Anna egészen elképesztő módon már 18 pontnál tartott.

A pécsiek minden mutatóban felülmúlták ellenfelüket, és mivel a meccs képe a folytatásban sem változott, így csak az volt a kérdés, hogy mennyivel nyernek a baranyaiak. A vége 94–42-es hazai siker, ez a pécsiek történetének egyik legnagyobb arányú Euroliga-győzelme volt. Vajda Anna 29 ponttal zárt.

A Baranya megyei együttes a következő körben a Wisla Can-Pack Kraków csapatával mérkőzik, a csoportküzdelmek során mindkét mérkőzésüket a lengyel együttes nyerte: Krakkóban hét, Pécsett három ponttal győzött.

NŐI KOSÁRLABDA, EUROLIGA
D-CSOPORT, 10. FORDULÓ
Sika Brno (cseh)–Szeviép-Szeged 69–61
 NŐI KOSÁRLABDA, EUROLIGA
10. FORDULÓ
MIZO-PÉCS 2010–ESB LILLE MÉTROPOLE (francia) 94–42 (23–9, 24–9, 23–4, 24–20)
Pécs, 2300 néző. V: Ciulin (román), Paulik (cseh), Biscsevics (bosnyák)
PÉCS: IVÁNYI, FEGYVERNEKY11, Mazzante 8/6, VAJDA 29/12, OHLDE 10
Csere: KRNJIC 8, Raksányi 6, QUIGLEY 12, Turóczi 2, Bujdosó 6/6, Sarok 2, Ruják N. Edző: Fűzy Ákos
LILLE: Tanqueray 1, Anderson 2, GOMIS 13, Comfort 8, Bertal 5.
Csere: Paul 4, Datchi 9, Cata Chitiga, Eduardo, Traore. Edző: Abdou N'Diaye
Az eredmény alakulása. 3. p.: 11–2. 6. p.: 24–3. 13. p.: 29–9. 17. p.: 38–12. 23. p.: 52–18. 26. p.: 58–22. 33. p.: 78–31. 37. p.: 84–37
Kipontozódott: Fegyverneky (37. p.)
MESTERMÉRLEG
FŰZY ÁKOS: – Az eredmény minden várakozásunkat felülmúlta. Mindenki parádésan játszott, úgy érzem, a játékosok hitet tettek az itt folyó szakmai munka mellett. Óriási öröm, hogy ismét bejutottunk Európa legjobb tizenhat csapata közé. Az összes többi csak hab a tortán, de mi szeretjük az édes tejszínt.
ABDOU N’DIAYE: – Mindenben felülmúlt bennünket a Pécs, ma sokkal jobbak voltak nálunk, fiatal csapatunknak még fejlődnie kell.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik