Harden dupla duplázott, Olajuwon óta nem volt ilyen Rockets-játékos

Gobodics TamásGobodics Tamás
Vágólapra másolva!
2017.02.28. 09:43
null
A jó rajt után borzalmasan dobott a Rockets, a Pacers felállt vert helyzetből (Fotó: Twitter)
A gyenge első negyed után érvényesítette akaratát Houstonban az Indiana és meggyőző játékkal verte meg a nyugati harmadik helyezettet – közben a Hawks sokkal jobban pörgött a Celticsnél, és simán nyert Bostonban. DeRozan duplájával a New Yorkot is elsüllyesztette a Toronto, Steph Curry negatív rekordja is belefért a Golden State-nek, öccse viszont remek játékkal vezette a győzelemre a Dallast. LeBron Jamesszel együtt a siker is visszatért a Clevelandnél, míg a Minnesota remek második negyeddel lépte át a Sacramentót. Nézzük, hogy mi történt az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) kedd hajnali játéknapján!

 

New York Knicks–Toronto Raptors 91–92

Rossz hír után győzelem. A nap folyamán kiderült a Raptorsnál, hogy Kyle Lowry csuklóját műteni kell és az alapszakaszban már nem fog pályára lépni, a klasszis irányító hiányában pedig ismét nagyon erősen támaszkodtak DeMar DeRozanra. A dobógép meg is oldotta a feladatot, 25 mezőnykísérletéből 13-at elsüllyesztett és végül 37 ponttal zárt – övé lett a győztes kosár is, bő egy másodperccel a vége előtt verte be a mindent eldöntő tempót. Ezzel és a második félidőben nagyon harapó védekezéssel hozták a harmadik meccsüket is Lowry nélkül és továbbra is ez lehet a recept, hiszen bár nagy hátrányban voltak az első félidőben, a harmadik negyedben csak 14 pontot engedtek a New Yorknak. Hasonló teljesítménnyel lehet keresnivalójuk a Wizards elleni kulcsfontosságú rangadón is.

Elrontott meccs. Az első félidőben még jó ritmusban kosarazott a Porzingist és Noah-t sérülés miatt nélkülöző, Brandon Jenningst pedig kivágó New York, vezetett is 17 ponttal a társaság, melyből a nagyszünetben is megvolt még 13. A fordulás után azonban jóval szigorúbbá váltak Ibakáék, ez pedig nagyon nem ízlett a hazaiaknak, akik ráadásul el is fáradtak, hiszen nagyon lerövidült a rotáció – Anthony például csak 9/26-ot dobott mezőnyből, a végén egyre kevésbé volt már használható. Ennek ellenére a legvégéig partiban voltak, Thomas dobott egy kulcsfontosságú hármast, Rose fél perccel a vége előtt egy kettest, de tíz másodperccel az órán Lee triplájával át is vették a vezetést ismét – hiába, DeRozan az utolsó pillanatban válaszolt, így újabb egypontos meccset vesztett el a Knicks.

A Knicks legjobb dobói: Anthony 24/6, Rose 16, Lee 16/9
A Raptors legjobb dobói: DeRozan 37/3, Ibaka 15/6, Valanciunas 10

A Nemzeti Sport Online szakmai 
együttműködő partnere a kezdo5.hu.
A Nemzeti Sport Online szakmai együttműködő partnere a kezdo5.hu.

Philadelphia 76ers–Golden State Warriors 108–119

Curry negatív rekordja is belefért. A kétszeres MVP 231 hárompontost dobott be eddig a szezon során, ezzel természetesen vezeti a ligát, ezen az estén viszont az égvilágon semmi nem akart neki beesni kintről – 0/11-gyel zárt a vonal mögül, ezzel pályafutása legrosszabb mérlegét produkálta. Idén ez már nem az első hasonló produkciója (november elején a Lakers ellen is volt egy 0/10-e), de ezúttal belefért: Kevin Durant, Klay Thompson és Draymond Green is hozta magát, Zaza Pachulia is hozzátett 15 perc alatt 16 pontot és egyébként maga Curry is eljutott azért 19 egységig. Az első félidőben csapatszinten 1/16 hármast sikerült a helyére küldeniük a vendégeknek, de így is hozták a pontokat és a harmadik negyedben egy 12–3-as futással megléptek – innentől nem volt visszaút, nem rontotta el a Warriors. A gárda ma este már Washingtonban rangadózik és a fővárosiaknak rossz hír, hogy Curry a Lakers elleni borzalom után 13 triplával jelentkezett novemberben...

Okafor becsődölt. A center most bizonyíthatna, hiszen a gárda elcserélte Nerlens Noelt, Joel Embiid lehet, hogy idén már nem is játszik, így egyedül maradt a poszton – legutóbb remek játékot produkált, most viszont nem lehetett pályán tartani. Lassúsága miatt egyrészt folyamatosan kapták a kosarakat közelről, beütött öt faultot, másrészt támadásban sem lehetett használni, négy pontja mellett hét eladott labdával zárt – mindössze 17 percet töltött parketten, inkább Holmes kapott időt centerként. Ezúttal a McConnell-Rodriguez páros sem játszott jól, nem céloztak pontosan a hazaiak, ráadásul eladtak 23 labdát, ami nem férhetett bele – nem volt meg az átütőerő ahhoz, hogy a harmadik negyedben benyelt futás után felzárkózzanak.

A 76ers legjobb dobói: Saric 21, Henderson 16/9, Holmes 15/3, Covington 15/6
A Warriors legjobb dobói: Durant 27/3, Thompson 21/9, Curry 19

Cleveland Cavaliers–Milwaukee Bucks 102–95

Giannis-betli és egy újabb sérülés. Jabari Parker kidőlése után most a tulajdonképpen az ő szerepét átvevő Michael Beasley is megsérült, egy James elleni védekezés során ment ki a térde még az első félidőben és az öltözőbe kellett támogatni – nem nézett ki biztatóan az eset. Ez és Giannis Antetokounmpo gyenge dobóformája nem fért bele, a görög klasszis csak kilenc pontot szerzett 13 mezőnykísérletből, igaz, Dellavedovával párban jól irányították a játékot – csapatként nem dolgoztak rosszul, amihez nagyon kellett Brogdon húszpontos estéje. Partiban is voltak szinte végig, csak a negyedik negyedben, egy 11–0-s Cavs-futással maradtak le, amelyből már nem tudtak felállni – egy kicsivel jobb Antetokounmpóval (a futás alatt is elrontott két büntetőt) meglehetett volna a bravúr.

Teljes James öröme. A Cavs szupersztárja meggyógyult, pályára léphetett és a meccs előtt hivatalossá vált az is, hogy a bajnok leigazolta Deron Williamst – James az egész szezon során panaszkodott eddig, hogy nincs csereirányítójuk, most egy korábbi klasszissal erősödik meg a keret. Ezt követően a meccsen is remekelt a kiscsatár, 24 pontját 8/12-es mezőnymutatóval szerezte, leszedett tíz lepattanót és kiosztott hat gólpasszt, ráadásul a meccsdöntő 11–0-s futást az ő 2+1-es játéka indította el – a 25 pontos, 9 gólpasszos Irvinggel együtt jól mozgatták az együttest, míg Korver és Derrick Williams is remekül szállt be a kispadról.

A Cavaliers legjobb dobói: Irving 25/6, James 24/3, Williams 14/6
A Bucks legjobb dobói: Brogdon 20/9, Monroe 13, Beasley 11

Boston Celtics–Atlanta Hawks 98–114

Most nagyon pörgött a Hawks. Az előző két, borzalmasan sikerült meccs után most rendkívül agresszíven játszott az Atlanta, az első perctől kezdve keményebben harcoltak Schröderék minden labdáért, nagyon haraptak védekezésben és a második félidőben ez kifizetődött. A nagyszünetben még csak négy ponttal vezettek, a harmadik negyed végén már 13-mal, a záró etap során pedig elkerülte a különbség a húszat – holott addigra már kiállították a két technikait begyűjtő Dwight Howardot, aki nagyon feltüzelt állapotban volt a harmadik játékrészben. A lepattanózást 55–40-re nyerték meg így is Millsapék, a festékben pedig 60–34-re múlták felül a Bostont, Mike Budenholzer érthetően elégedett volt most együttesével – a gárda remekül reagált a problémákra.

Bradley visszatért. Az utóbbi 23 meccsből 22-t hagyott ki a dobóhátvéd sérülés miatt, most ismét pályára léphetett és rögtön be is került a kezdőbe – igaz, egyelőre csak negyedórát játszhatott, ezalatt három labdaszerzéssel és 2/3 triplával jelentkezett. Ő sem tudott azonban segíteni csapatán, amely egész este kereste önmagát támadásban: Isaiah Thomas 4/21-et szenvedett össze mezőnyből és a 10/10 büntető ellenére messze volt a megszokottól, csapatszinten 40% alatt dobtak és 30 százalék alatt tripláztak, ráadásul eladtak 18 labdát. A második félidőben fokozatosan kerültek egyre mélyebbre, képtelenek voltak váltani és Howard kiválását sem tudták kihasználni – a korábbi Hawks-klasszis Horford hat ponttal és hat lepattanóval zárta az összecsapást.

A Celtics legjobb dobói: Thomas 19/3, Smart 16/6, Brown 15/6
A Hawks legjobb dobói: Schröder 21, Howard 17, Millsap 17

Dallas Mavericks–Miami Heat 96–89

Seth Curry egyre jobb. Már januárban is nagyon jól mozgott a regnáló MVP öccse, februárban azonban erre még rátett egy lapáttal: a 11 meccs során 33 percet átlagol, ez idő alatt 15,5 pontot, valamint 3,7 gólpasszt tesz hozzá, 52.2 mezőny- és 42.9 százalékos triplamutatóval, megspékelve 94.1 százalékos büntetőzéssel. Ezen az estén is ő volt a Dallas legjobbja, három nappal 31 pontos karriercsúcsa után most 29 egységet vert be 5/7 triplával és mindig a legjobbkor villant, a texasiaknak óriási szükségük volt rá – rajta kívül csak Harrison Barnes jelentett folyamatos veszélyt a Miami gyűrűjére. Nerlens Noel ismét hasznosan szállt be a padról és Wesley Matthews is jól védekezett, így Rick Carlisle együttese remek győzelemmel maradt látótávolságon belül a playoffhoz képest.

A végén lefagyott a Miami. A remek első negyed után a két középső játékrészben gyenge volt a Heat, de a záró etapban ismét felpörögtek Waitersék és egy 20–6-os rohanással átvették a vezetést. Itt azonban véget is ért a projekt, négy és fél perccel a vége előtt Dragic még bevert egy hármast, majd lehúzták a rolót és a hátralévő időben egyetlen pontot sem (!) szereztek, elrontottak hat dobást, eladtak két labdát, eközben Curry a túloldalon gyors hat ponttal fordított és végül vereséget szenvedett Erik Spoelstra csapata. Érdemes kiemelni Hassan Whiteside 19 pontos, 19 lepattanós dupla-dupláját, de győzelmet ez most nem ért, így nem tudtak közelebb zárkózni a keleti nyolcadik helyhez – a legrosszabbkor érte el őket az ötperces rövidzárlat.

A Mavericks legjobb dobói: Curry 29/15, Barnes 24, Matthews 9/3
A Heat legjobb dobói: Dragic 24/6, Whiteside 19, Waiters 12/6

Houston Rockets–Indiana Pacers 108–117

A Rockets kisöpörve. Az idei szezonban oda-vissza legyőzte a nyugati harmadik helyezettet az Indiana, pedig a meccs elején nem úgy tűnt, hogy ők lehetnek a nyerők – az első negyedet 11 ponttal bukták el és volt 17 egység is a hátrányuk. Innen azonban a 25 pontos Jeff Teague vezérletével felálltak, elbírták Paul George újabb gyenge estéjét (5/16 mezőnyből), hat játékos érte el a tízpontos határt, rátaláltak a megfelelő védekezésre és hamar megfordították a mérkőzést. Voltak már 14 pontos előnyben is, de akkor ők aludtak ebbe bele kicsit, visszajött egy labdára a Houston, ám George blokkja után Miles bevert egy kulcsfontosságú hármast az utolsó percben, ami végül győzelmet ért a vendégek számára.

Offnight. A jó rajt után borzalmasan dobott a hazai alakulat, Hardenen kívül csak a 28 egységet és 5/10 triplát termelő Lou Williams volt hatékony – Anderson, Ariza, Beverley és Gordon együtt 10/38-at dobtak mezőnyből, valamint 3/23-at (!) kintről. Így természetesen csapatszinten is pocsék mutatók jöttek ki, csak a Pacers kisebb leolvadásának köszönhették, hogy elkerülték a kiütést és a végén volt még esélyük – nem hangoltak jól a Clippers elleni rangadóra. James Harden szezonbeli 48. dupla dupláját érte el (25 pont, 12 assziszt), ami a legtöbb a Rockets történetében Hakeem Olajuwon 1993–1994-es teljesítménye óta (63). Ráadásul ebben az évadban ez volt Harden 38. olyan mérkőzése, amelyen legalább húsz pontot és tíz asszisztot jegyzett, az idény előtt pályafutása során összesen 44 ilyen találkozója volt.

A Rockets legjobb dobói: Williams 28/15, Harden 25/3, Nené 15
A Pacers legjobb dobói: Teague 25/9, Stuckey 17/3, George 15/9

Sacramento Kings–Minnesota Timberwolves 88–102

Towns és Wiggins tarthatatlan volt. A Minnesota két klasszisára nem volt ellenszer ezen az estén, a center 29 ponttal, 17 lepattanóval (nyolc támadó) és három blokkal dominált a palánk alatt, míg a kiscsatár folyamatos betörésekkel és gyűrű alá belépésekkel szerzett 27 pontot. Rajtuk kívül nem is volt szüksége sok másra a vendégcsapatnak, Rubio szépen kiszolgálta őket és a 40–19-re megnyert második negyed után nem is volt már kérdés – a teljes második félidőt komoly előnyben játszotta le a Wolves, egy kisebb leolvadás ellenére is csak a különbség volt kérdéses. Towns egyébként egészen döbbenetes formában van, az előző négy meccsén mindig elérte legalább a 24 pontot és a 17 lepattanót, februárban 28.4 pontot átlagol 12.9 lepattanóval, méghozzá 59.5 százalékos mezőnymutatóval – értelmezhetetlen számok.

Ennyi volt a Kingsben. Becsülettel küzdöttek a hazaiak, igyekeztek mindenkit bevonni, járatni a labdát, próbálkoztak mindennel, de ezúttal ennyire voltak képesek - a terhek megoszlottak, de a második negyed összeomlása után nem volt már esélyük szorossá tenni az összecsapást. A 18 eladott labda sem segített, főleg hogy a Wolves viszont nagyon vigyázott a játékszerre, így nem tudtak meglepetést okozni – Cousins nélkül azért ennél sokkal többet nem várhatunk tőlük, bár még így is ott vannak a playoff közelében.

A Kings legjobb dobói: Koufos 14, Cauley-Stein 14, McLemore 14/6
A Timberwolves legjobb dobói: Towns 29/3, Wiggins 27/3, Bjelica 10/6, Muhammad 10/3

NBA, ALAPSZAKASZ
Cleveland Cavaliers–Milwaukee Bucks 102–95
New York Knicks–Toronto Raptors 91–92
Philadelphia 76ers–Golden State Warriors 108–119
Boston Celtics–Atlanta Hawks 98–114
Dallas Mavericks–Miami Heat 96–89
Houston Rockets–Indiana Pacers 108–117
Sacramento Kings–Minnesota Timberwolves 88–102

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik